تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,991 |
تعداد مقالات | 83,506 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,123,530 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,164,969 |
بررسی اثر اسیدیته و تغذیه عناصر بر بیماری بوتهمیری خیار گلخانهای با عامل Phytophthora drechsleri Tucker | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
مقاله 2، دوره 5، شماره 3 - شماره پیاپی 19، آذر 1395، صفحه 137-145 اصل مقاله (1.15 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
جلال غلامنژاد* 1؛ مصطفی شیرمردی2 | ||
1استادیار، دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران | ||
2دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران | ||
چکیده | ||
بوتـهمیری و مرگ گیاهچـه با عاملPhytophthora drechsleri از مهمتریـن بیماریهای گیـاهان جالیزی است که بیشترین خسارت را به این گیاهان به خصوص خیار وارد میکند. این بیماری در اکثر مناطق ایران با خسارتی برابر با 25% شیوع دارد. تنشهای ناشی از محیط رشد بر روی ایجاد این بیماری نقش اساسی دارد، لذا مدیریت هر کدام از این عوامل محیطی مانند تغذیه، شوری و اسیدیته خاک میتواند نقش مؤثری در کاهش بیماری داشته باشد. در این تحقیق، تأثیر اسیدیته محیط کشت بر میزان بازدارندگی از رشد بیمارگر در محیط کشت بررسی شد و همچنین تأثیر اضافه کردن برخی عناصر غذایی مرتبط با ترکیبات تغییر دهنده اسیدیته در محیط کشت، بر رشد بیمارگر P. drechsleri در گلخانه مورد مطالعـه قـرار گرفت. نتایج نشان داد که اثر تغییر اسیدیته بر رشد قارچ معنیدار بوده است (05/0>p). بیـشترین و کمترین بازدارندگـی به ترتیب مربـوط به هیـدروکسید پتاسیـم در اسیدیتـه 5/8 و اسیـد نیتریک در اسیدیته 5/6 به ترتیب برابر با 58/64% و 25/26% بود. نتایج آزمون تأثیر محلولهای غذایی نشان داد که در هر دو رقم نگین و سینا، اضافه کردن محلولهای غذایی، درصد بوتهمیری را بهطور معنیداری در سطح احتمال کمتر از 5% نسبت به شاهد کاهش داده است. در هر دو رقم مورد بررسی (سینا و نگین)، بیشترین درصد کاهش بوتهمیری مربوط به اسید نیتریک بود. بعد از آن اسید سولفوریک و اسید کلریدریک بیشترین تأثیر را داشته و کمترین تأثیر در بین تیمارها مربوط به نیترات آمونیوم مشاهده شد. بر اساس یافتههای این تحقیق، به نظر میرسد بهبود وضعیت تغذیه گیاه، بتواند تاثیر قابل ملاحظهای در کاهش بوتهمیری خیار در اثر بیمارگر P. drechsleri داشته باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
بوتهمیری؛ خیار سبز؛ Phytophthora drechsleri | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 448 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 865 |