تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,991 |
تعداد مقالات | 83,506 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,123,517 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,164,960 |
ارزیابی اثر حشرهکشی اسانس برخی گیاهان دارویی علیه حشرات بالغ شپشه آرد (Tribolium confusum) | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
مقاله 6، دوره 5، شماره 3 - شماره پیاپی 19، آذر 1395، صفحه 183-190 اصل مقاله (975.05 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
معصومه درویشی1؛ اکرم مبینی2؛ ثمین صدیق* 3 | ||
1دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه حشرهشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، ورامین، ایران | ||
2دانشجوی کارشناسی ارشد ، گروه حشرهشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا، ورامین، ایران | ||
3استادیار، گروه گیاه پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، ایران | ||
چکیده | ||
شپشه آرد، Tribolium confusum Jacquelin du Val، از مواد نشاستهای مانند آرد، سبوس، بلغور تغذیه میکند. این حشرات نه تنها ضمن تغذیه زیان قابل توجهی را به محصول وارد میکنند؛ بلکه به علت افزایش سریع جمعیت، محصول انباری را با مدفوع و پوستههای لاروی خود آلوده کرده و از مرغوبیت آن به شدت میکاهند. اخیراً تحقیقات زیادی در رابطه با کاربرد اسانسهای گیاهی یا اجزای سازنده آنها به عنوان جایگزین ایمن برای سموم تدخینی متداول انجام شده است. در این مطالعه، سمیت اسانس سه گیاه رزماری، فلفل سفید و برگ گردو در سه غلظت 10، 30 و 50 میکرولیتر در واحد آزمایشی که شامل پتریهای با قطر 6 سانتیمتر بود، مورد بررسی قرار گرفت و با عصاره رزماری مقایسه گردید. تمام آزمایشها در شرایط آزمایشگاهی در دمای 1± 27 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5 ± 30 درصد و در دوره روشنایی 10:14 انجام شدند. نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از عصاره رزماری نتوانست آفت را کنترل کند و تفاوت معنیداری نیز با شاهد نداشت. اسانسهای برگ گردو، رزماری و فلفل سفید تفاوت معنیداری در مرگ و میر حشرات کامل سوسک آرد ایجاد کردند. با افزایش غلظت، درصد مرگ و میر حشرات کامل سوسک آرد نیز در تمامی اسانسها افزایش یافت و همگی با هم اختلاف معنیداری داشتند. بیشترین درصد تلفات در غلظت 50 میکرولیتر در اسانس فلفل مشاهده گردید. همچنین شرایط بهینه استفاده از اسانس جهت کنترل آفت مزبور بهدست آمد. به این ترتیب که بیشترین میزان مرگ و میر آفت در صورت استفاده از غلظت 50 میکرولیتر اسانسهای فلفل و رزماری به دست خواهد آمد که به ترتیب باعث تلفات 100 درصد و 60 درصد آفت شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
اسانس های گیاهی؛ برگ گردو؛ رزماری؛ Tribolium confusum؛ فلفل سفید | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 406 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 672 |