تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,621 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,332,207 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,378,411 |
رویکرد دادهکاوی در بخشبندی بازار مشتریان به منظور اتخاذ استراتژیهای کارا (مطالعه موردی صنعت مخابرات) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اقتصاد مالی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 10، دوره 11، شماره 41، اسفند 1396، صفحه 243-266 اصل مقاله (879.34 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
محمد ولایتی1؛ فرهاد حسین زاده لطفی2؛ محمدرضا شهریاری* 3؛ فریدون رهنمای رود پشتی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری،گروه مدیریت بازرگانی،واحد امارات، دانشگاه آزاد اسلامی،دوبی ،امارا ت متحده عربی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استاد،گروه ریاضیات کاربردی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشیار ،گروه مدیریت صنعتی،واحد تهران جنوب،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران ،ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4استاد،گروه مدیریت مالی،واحد علوم و تحقیقات،تهران،ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تصمیم گیری صحیح و ایجاد استراتژی ها و تاکتیک های موثر بازاریابی و فروش، منوط به شناسایی و درک صحیح سازمان ها از مصرف کنندگان و خریداران است. امروزه ، محققان بازاریابی به طور دائم در تلاشند تا رفتار مصرف کنندگان را شناسایی کنند و بر این اساس، راهکارهایی مناسب را برای فروش بهتر و موثرتر و افزایش سهم بازار اتخاذ کنند. تولیدکنندگان، برای تامین تقاضاها و حفظ و گسترش سهم بازار، باید از لایه های ادراکی، تعقلی و رفتاری خریداران بالقوه، آگاهی داشته باشند تا متناسب با سازه ها و سازوکارهای تصمیم گیری خود، اقدام به تولید فرآورده ها، توزیع و ترویج آنها کنند. مبتکران و طراحان فرآورده ها، صرفا با شناخت الگوهای رفتاری مصرف کنندگان، می توانند نسبت به زوایای انتظارات و رضایت مندی افراد، آگاه شوند و بهره گیری از آنها را با مدلسازی هموارتر کنند. در این تحقیق یک رویکرد مبتنی بر پردازش داده ارائه می شود تا با واکاوی رفتار مشتریان سیاست های بازاریابی مربوط به هر مشتری به صورت سفارشی تعیین شود. متدولوژی ارائه شده از خوشه بندی دادههای استخراج شده از پایگاه داده مربوط به رفتار مشتری استفاده می کند. سپس با توجه به کلاس مالی، که مشتری به آن تعلق دارد دو نوع سیاست بازاریابی را پشتیبانی می کند. سیاست اول، سیاست بقا یا تثبیت مشتری در کلاس مالی جاری آن مشتری پی ریزی می شود این سیاست بر اساس وفادار کردن مشتریان به سازمان و استمرار سفارشات آنها در دراز مدت، طرحها یا محصولاتی که احتمالا مشتری از آنها اطلاع ندارد یا تا کنون از آنها استفاده نکرده است را به او معرفی می کند. سیاست دوم سیاست انگیزشی یا ارتقا نام دارد این سیاست بر اساس ایجاد انگیزه در مشتریان برای قرار گرفتن در کلاس های مالی بالاتر عمل می کند به طوری که بر اساس تحلیل رفتار مشتریان قرار گرفته در کلاس های مالی بالاتر طرحها یا محصولاتی هدفدار به مشتری ارائه می شود. Abstract Good decision-making and adoption of effective marketing, sale strategies and tactics are subjected to a proper understanding and identification of consumers and purchasers in organizations. Nowadays, marketing researchers are attempting to identify behavior of consumers in order to make suitable solutions for better and effective sale in order to expand market share. Manufacturer should be aware of perceptual, belonging and behavioral layers of potential purchasers in order to produce distribute and promote products regarding their decision-making structures and mechanisms. Innovators and designers of products can find expectations and satisfaction aspects of individuals by modeling and identifying behavioral pattern of consumers. A data mining-based approach was proposed in this research to determine marketing policies related to each customer within ordering type investigating customers’ behavior. The proposed methodology used clustering of data extracted from database related to customer behavior. Then, this method supported two types of marketing policies considering financial class which customer belongs. In first policy, the customer consolidation or retention in its current financial class in underpinned; this policy introduces those projects or products that may be unknown or unused for customer making them loyal to organization or prolonging their orders for long term. Second policy is named motivational or promotional policy; this policy performs to encourage customers to be in higher financial classes. In this regard, some projects or products will be presented purposefully based on the analysis of behavior of customers at higher financial classes. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
واژههای کلیدی: مدیریت ارتباط با مشتری؛ خوشه بندی؛ مخابرات. طبقه بندی JEL : M20؛ M21؛ M3 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
رویکرد دادهکاوی در بخشبندی بازار مشتریان به منظور اتخاذ استراتژیهای کارا (مطالعه موردی صنعت مخابرات)
محمد ولایتی
فرهاد حسین زاده لطفی[2] محمدرضا شهریاری[3] فریدون رهنمای رودپشتی[4]
چکیده تصمیم گیری صحیح و ایجاد استراتژی ها و تاکتیک های موثر بازاریابی و فروش، منوط به شناسایی و درک صحیح سازمان ها از مصرف کنندگان و خریداران است. امروزه ، محققان بازاریابی به طور دائم در تلاشند تا رفتار مصرف کنندگان را شناسایی کنند و بر این اساس، راهکارهایی مناسب را برای فروش بهتر و موثرتر و افزایش سهم بازار اتخاذ کنند. تولیدکنندگان، برای تامین تقاضاها و حفظ و گسترش سهم بازار، باید از لایه های ادراکی، تعقلی و رفتاری خریداران بالقوه، آگاهی داشته باشند تا متناسب با سازه ها و سازوکارهای تصمیم گیری خود، اقدام به تولید فرآورده ها، توزیع و ترویج آنها کنند. مبتکران و طراحان فرآورده ها، صرفا با شناخت الگوهای رفتاری مصرف کنندگان، می توانند نسبت به زوایای انتظارات و رضایت مندی افراد، آگاه شوند و بهره گیری از آنها را با مدلسازی هموارتر کنند. در این تحقیق یک رویکرد مبتنی بر پردازش داده ارائه می شود تا با واکاوی رفتار مشتریان سیاست های بازاریابی مربوط به هر مشتری به صورت سفارشی تعیین شود. متدولوژی ارائه شده از خوشه بندی دادههای استخراج شده از پایگاه داده مربوط به رفتار مشتری استفاده می کند. سپس با توجه به کلاس مالی، که مشتری به آن تعلق دارد دو نوع سیاست بازاریابی را پشتیبانی می کند. سیاست اول، سیاست بقا یا تثبیت مشتری در کلاس مالی جاری آن مشتری پی ریزی می شود این سیاست بر اساس وفادار کردن مشتریان به سازمان و استمرار سفارشات آنها در دراز مدت، طرحها یا محصولاتی که احتمالا مشتری از آنها اطلاع ندارد یا تا کنون از آنها استفاده نکرده است را به او معرفی می کند. سیاست دوم سیاست انگیزشی یا ارتقا نام دارد این سیاست بر اساس ایجاد انگیزه در مشتریان برای قرار گرفتن در کلاس های مالی بالاتر عمل می کند به طوری که بر اساس تحلیل رفتار مشتریان قرار گرفته در کلاس های مالی بالاتر طرحها یا محصولاتی هدفدار به مشتری ارائه می شود.
واژههای کلیدی: مدیریت ارتباط با مشتری، خوشه بندی، مخابرات. طبقه بندی JEL: M20, M21,M3
1- مقدمه بنا به تحقیق مجله بررسی بازرگانی هاروارد برخی شرکت ها تنها با پنچ درصد تلاش بیشتر در حفظ مشتری های موجود سود خود را تا صد در صد افزایش می دهند. در ضمن جذب مشتری جدید بسیار گران تر از حفظ مشتری موجود است. از طرفی نگهداری و جلب رضایت تمام مشتریان هزینه و سرمایه گذاری نیاز دارد و گاهی مقرون به صرفه نیست. پس مسئله مهم برای شرکت ها این است کدام یک از مشتریان از توان مناسب برای نگهداری برخوردار است[1]. اکتشاف دانش از پایگاه داده و داده کاوی یکی از مهم ترین ابزار های مدیریت ارتباط با مشتری است که می تواند به سازمان با تاکید بر یافتن اطلاعات مفید یا دانش مورد علاقه آن کمک کنید[3][2]. یکی از روشهای مورد استفاده برای درک مشتریان و شناسایی گروههای همگن، بخشبندی مشتریان میباشد. در عمل، بسیاری از خردهفروشان، روش بخشبندی را برای بهبود کارایی بازاریابی و خدمات به مشتریان خود اتخاذ کردهاند [4]. ارتباط بسیار روشنی بین رضایت، وفاداری و ارزش مشتری وجود دارد. این رابطه باعث عملکرد شرکت میشود. مشتریان راضی خرید بیشتری را در طول عمر خود انجام میدهند و پس از مدت کوتاهی آنها تبدیل به مشتریان وفادار میشوند. مشتریان وفادار نیز برای شرکت و بهبود عملکرد شرکت ایجاد ارزش میکنند [5]. برون[i] [6]، مدیریت ارتباط با مشتری را به عنوان استراتژی کلیدی جامعی برای متمرکز ماندن بر نیازهای مشتری و یکپارچهکردن روشهای برخورد با مشتری در سازمان تشریح میکند. همچنین چاترجی[ii] [7] آن را به عنوان نظامی برای هدایت و بهبود فرایندهای تجارت که در مکانهای فروش، مدیریت، خدمات و پشتیبانی از مشتریان استفاده شده است، تعریف میکند. بنا به نظر فینبرگ و کادام[iii][8]، وقتی که نرخ نگهداری از مشتری 5 درصد زیاد شود، سود به میزان 25 تا 80 درصد زیاد میشود [9]. در دهه گذشته، مدیریت ارتباط با مشتری توسط بسیاری از نویسندگان مورد توجه قرار گرفته است، و نقش حیاتی در اقتصاد و کسب و کار جدید ایفا کرده است. برخی از مزایای بالقوه آن به شرح زیر است: (1) افزایش حفظ و وفاداری مشتری، (2) سودآوری بالاتر مشتری، (3) ایجاد ارزش برای مشتری، (4) سفارشی کردن محصولات و خدمات، (5) کاهش فرآیند، ارائه محصولات و خدمات با کیفیت بالاتر [10].
2- پیشینهی تحقیق به طور کلی مدلهای مختلفی به وسیله محققان در حوزه بخشبندی مشتریان ارائه شده است، در اکثر این مطالعات مدلها از لحاط متغیرهای ورودی متفاوت هستند. از ورودیهای اصلی برای بخشبندی مشتریان RFM است. سیه[iv] از یک شبکه عصبی SOM برای شناسایی گروههای مشتریان بر اساس رفتار بازپرداخت، تاخر، فرکانس و پیشبینیهای رفتار پولی استفاده کرد. او همچنین مشتریان بانک را به سه گروه عمده از گروههای مشتریان سودآور طبقه بندی کرد [11]. چنگ و چن[v] [12] نیز یک روش جدید پیوستن به مقدار ویژگیهای کمی RFM و الگوریتم K میانگین در تئوری مجموعه ناهموار[vi] برای استخراج قواعد معنا پیشنهاد دادند. دادههای این مطالعه موردی که از صنعت الکترونیک در شرکت چانگ هوآ[vii] میباشد، شامل 401 رکورد از مبادلات شرکت است که در سال 2006 انجام شده است. شاخصهایی که در بخشبندی مشتریان مورد نظر بوده شامل منطقه، کشور و مقدار اعتبار می باشد. علاوه بر این، یک ترکیبی از متغیرهای ورودی که در بالا ذکر شده، نیز توسط محققان مورد استفاده قرار گرفته است. برای مثال، چان[viii] و همکارانش، یک رویکرد جدید که ترکیبی از هدف قرار دادن مشتری و بخشبندی مشتری برای استراتژیهای کمپین میباشد را ارائه دادهاند. در این تحقیق رفتار مشتری با استفاده از یک مدل RFM شناسایی شده، سپس از یک مدل LTV برای ارزیابی مشتریان بخشهای پیشنهادی استفاده میشود [13]. برخی از نویسندگان ترکیبی از متغیرها و معیارهای مختلف دیگری را برای خوشهبندی مشتریان استفاده کردهاند. به عنوان مثال، لی و پارک[ix] [14]، به ارائه روش جایگزینِ عملیتر، آسانتر و کارآمدتر بر اساس بررسی رضایت مشتری برای بخشبندی سودآور آنها پرداختند چانگ[x] و همکارانش، یک مدل پیش بینی برای مشتریان بالقوه با رفتار خریدشان پیشنهاد دادهاند. مدل آنها از رفتار خرید گذشته مشتریان وفادار و سرویس دهندهی وب فایلهای ورود به مشتریان وفادار و بالقوه با استفاده از تجزیه و تحلیل خوشهبندی و تجزیه و تحلیل قواعد ارتباط، استنباط شده است [12]. استون[xi] و همکارانش، به پیشنهاد یک چارچوب بخشبندی مشتری بر اساس داده کاوی و ساختن یک روش جدید بخشبندی مشتری بر اساس بقای شخصیت متمرکز شدهاند. روش جدید بخشبندی آنها از دو مرحله تشکیل شده است. در مرحله اول، با خوشهبندی محاسباتی K میانگین، مشتریان به بخشهای مختلف با شخصیتهای بقای مشابه (یعنی روند فعالیت فکری مشابه) تقسیم میشوند. در مرحله بعد، تابع بقای هر خوشه به وسیله تجزیه و تحلیل پیشبینی شده است، پس از آن، اعتبار خوشهبندی تست شده و روند فکری مشتری شناسایی شده است [15]. شییو[xii] و همکارانش [16]، یکپارچهسازی دادهکاوی و بازاریابی تجربی را در بخش مشتریان بازیهای آنلاین بررسی کردند. نتایجش میتواند به شرکت کمک کند تا به پیشبینی و درک رفتار خرید مصرفکننده جدید بپردازند. پراسد نیز با استفاده از روش خوشهبندی به تولید پروفایل مشتریان برای فروشگاههای خردهفروشی پرداخت، که به شناسایی رفتارها و الگوهای خرید مشتری، بهبود خدمات برای مشتریان برای رضایت بیشترشان و در نتیجه حفظ آنان کمک میکند [4]. چن و همکاران نیز بر اساس پرداخت گذشتهی مشتری با استفاده از درخت تصمیمگیری به بخشبندی مشتریان پرداختند [17]. جدول 1 مدلهای تقسیمبندی که توسط نویسندگان مختلف پیشنهاد شده است را با توجه به متغیرهای ورودیشان طبقهبندی میکند.
جدول 1- متغیرهای ورودی استفاده شده در مدلهای بخشبندی [18]
در مطالعات خواجوند[xiii] و همکاران [19]، همچنین خواجوند و تارخ[xiv] [20] از RFM کلاسیک برای تعریف ارزش مشتری استفاده کردهاند. در برخی از مطالعات نیز از RFM وزندار برای ارزش مشتری استفاده کردهاند [23،22 ،21]. زهرا طبائی روشهای مختلف استفاده شده برای ارزش مشتری با توجه به مطالعات قبلی را بنا بر جدول 2 بیان مینماید:
جدول 2- مدلهای ارزش مشتری (زهرا طبائی، [24])
3- بیان مسئله امروزه خدمات الکترونیکی و پرداختهای موبایلی به کمک افراد آمده تا از اتلاف زمان، انرژی و هزینه ها بکاهد. سازمانها و موسسات نیز هرکدام به نحوی برای افزایش رضایتمندی مشتریان خود و ایجاد تسهیل در تبادلات مالی به روشهای فوق روی آورده اند. درهمین راستا سامانه کد دستوری #۷۸۰* تحت پوشش هلدینگ تهران اینترنت و با همکاری شرکت پرداخت نوین آرین (تحت نظر بانک اقتصاد نوین و دارای مجوز از شاپ رک و بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران) اقدام به ارایه زیرساخت و خدمات متنوع پرداخت در بستر تلفن همراه کرده است. سامانه سرویس ۷۸۰ برای تمام مشترکین شبکه تلفن همراه در اقصی نقاط ایران بدون پرداخت هیچ گونه هزینهای و به صورت رایگان فعال است. برای استفاده از این سامانه حتی نیاز به نصب هیچ گونه نرم افزار بر روی گوشی تلفن همراه و یا استفاده از گوشی های مدرن و هوشمند نیست و تنها کافیست رمز اینترنتی (رمز دوم) کارت بانکی از خودپرداز بانک صادرکننده، دریافت شود. خدمات این سامانه قابل استفاده برای همه کاربران دارای یکی از کارتهای بانکی عضو شبکه شتاب میباشد. سطح پوشش این سامانه مشترکین هر سه اپراتور در همه استانهای کشور می باشد. در این بخش از تحقیق یک متدولوژی پیشنهادی جهت مشخص نمودن سیاست بازاریابی در سازمان مورد مطالعه ارائه می شود که زیر بخشهای آن در ادامه توضیح داده خواهد شد هدف اصلی در نهایت این است که طرحهای با بیشترین بازخورد به صورت سفارشی برای هر مشتری تعیین و سپس با استفاده از روشهای مختلف تبلیغی به مشتری مربوطه معرفی شود. به طور کلی متدولوژی ارائه شده در این تحقیق به صورت شکل 1 نمایش داده می شود. در این تحقیق ما از شاخص silhouette یا ضریب نیمرخ برای یافتن تعداد خوشه ها استفاده می کنیم. تخمین تعداد بهینه خوشه یک از ارکان مهم در هر مساله خوشه بندی است که باعث بهبود خوشه بندی می شود. روش های مختلفی برای تعیین تعداد خوشه در ادبیات وجود دارد در این تحقیق ما از روش مشهور ضریب نیمرخ ]25[ برای تعیین تعداد بهینه خوشه استفاده می کنیم.
شکل 1- فلوچارت کلی روش پیشنهادی جهت انتخاب طرحهای پیشنهادی به مشتریان
مقدار نیمرخ برای هر شی، برابر است با میزان شباهت آن شی با اشیا داخل خوشه خودش در مقایسه با اشیا سایر خوشه ها است. که به صورت رابطه 1 تعریف می شود.
جاییکه
که 14ai"> متوسط فاصله شی i، با همه اشیا داخل خوشه خودش و 14d(i, C)"> میانگین فاصله شی i، با همه اشیا سایر خوشه ها k است. دامنه 14si"> بین -1 تا 1 است. که این مقدار هرچقدر به 1 نزدیک تر باشد نشان دهنده این است که شی i، به خوشه خودش نسبت به خوشه همسایه نزدیک تر است. همچنین این مقدار هرچقدر به -1 نزدیک تر باشد نشان دهنده این است که فاصله شی i، با خوشه خودش زیاد و با خوشه همسایه کم است. زمانی که این مقدار نزدیک به 0 باشد روشن نیست که این شی باید در خوشه خودش یا خوشه همسایه قرار بگیرد. بنابراین برای تعیین تعداد بهینه خوشه از شاخص نیمرخ SC، استفاده می شود که در رابطه 3 نشان داده شده است.
که 14s(k)"> متوسط پهنای نیم رخ نامیده می شود و برابر متوسط 14si"> همه اشیا در خوشه ها است. دامنه SC نیز از -1 تا 1 بوده که هر چه قدر به یک نزدیکتر باشد نشان دهنده اعتبار بیشتر خوشه بندی است. از این رو می توان با تغییر در تعداد خوشه ها به ضریب های نیمرخ متفاوت برسیم. بنابراین تعداد خوشه با بالاترین مقدار ضریب نیمرخ به عنوان خوشه بهینه در نظر گرفته می شود. پس از مشخص شدن تعداد خوشه مناسب در این تحقیق از روش k-means برای خوشه بندی مشتریان سازمان مورد مطالعه استفاده می شود. این الگوریتم به طور رایج استفاده میشود و هدفش بهینه سازی یک تابع هدف است که به صورت رابطهی 4 توصیف میشود:
در معادله بالا، 14mi"> مرکز خوشه 14ci"> است که 14d(x-mi)"> فاصله اقلیدسی بین نقطه x و 14mi"> است. بنابراین، تابع معیار E، فاصله هر نقطه از مرکز خوشهای که به آن متعلق دارد را حداقل مینماید (شکل 2). در واقع، الگوریتم به وسیلهی مقداردهی اولیه برای یک مجموعه از k مرکز خوشه آغاز میشود. سپس هر شی از مجموعه داده را به خوشهای نسبت می دهد که مرکز آن از همهی خوشهها نزدیکتر است و دوباره مراکز را محاسبه میکند. فرایند ادامه پیدا میکند تا مراکز خوشهها تغییر نکند[26].
شکل 2- الگوریتم خوشهبندی K میانگین [27]
در این تحقیق پس از خوشه بندی مشتریان ابتدا فرض می کنیم تراکنشات مالی مشتریان به عنوان یک عامل حیاطی در تعیین رفتار آنها می باشد بر این اساس جهت مشخص شدن هرم مشتری کلاس های مالی مشتریان را بر مبنای میزان پرداختی های انها در هر کلاس تعیین خواهیم نمود. سپس تاثیر این عامل کلیدی را برای تغییر رفتار مشتری در هر خوشه تحت یک آزمون آماری بررسی خواهد شد. یکی از اهداف این تحقیق جلوگیری از معرفی طرحهای غیر ضروری به مشتریان بر اساس تحلیل رفتار آنها است. در این مرحله ابتدا کلاس مالی هر خوشه با توجه به میانگین پرداختی مشتریان درآن خوشه مشخص می شود. سپس طرحهای خریداری شده در هر خوشه بر اساس تعداد تراکنش های انجام شده توسط مشتریان، به صورت نزولی مرتب می شوند. ترتیب بدست آمده از توالی طرحهای استفاده شده در هر خوشه با طرحهای خریداری شده توسط هر مشتری مقایسه می شود سپس بر اساس دو رویکرد محتلف بازاریابی طرحهایی با استفاده از روشهای تبلیغی موجود در سازمان به مشتری معرفی می شود. این دو رویکرد شامل موارد زیر است. 1) ارائه ی پیشنهاد تثبیت برای هر مشتری با توجه به توالی طرحها در خوشه خود مشتری 2) ارائه ی پیشنهاد ارتقا برای هر مشتری با توجه به توالی طرحها در خوشه با کلاس مالی بالاتر
4- پیاده سازی و آنالیز نتایج 4-1- شاخص های طبقه بندی مشتریان ارائه سرویس تلفن ثابت در ایران، در اختیار یک سازمان است و از این رو این سازمان آسوده خاطر به حرکت آرام خود ادامه می دهد و این مسئله مهم را نادیده گرفته است که اپراتورهای تلفن همراه مثل ایرانسل، همراه اول، رایتل و غیره رقبای خطرناکی برای آن محسوب میشوند و میتوانند سهم بازار و سهم درآمدی عمده ای را از آن بگیرند. چرا که تلفن همراه میتواند جایگزینی برای تلفن ثابت به شمار آید. افزایش کاربران اینترنت و امکان استفاده از چت صوتی و تصویری نیز میتواند در کاهش درآمد تلفن ثابت سهم داشته باشد. جذب مشتری بسیار پرهزینه تر از نگهداری مشتریان فعلی است و نیز با توجه به افزایش رقابت بین سازمانهای فعال در بخش خدمات، حفظ مشتریان فعلی اهمیت ویژه ای دارد. از این رو شناسایی مشتریان برای حفظ و حتی بهبود ارزش آنها از مسائل چالش برانگیز در تصمیمات تأثیرگذار این سازمان است. در حال حاضر خدمات و سرویسها به صورت کاملاً مشابه به همه مشتریان ارائه میشود. هدف در این مطالعه شناخت مشتریان برای اجرای بازاریابی هدفمند است. سازمانهای مخابراتی از پایگاه های غنی مربوط به مشتری بهره مندد. قبل از تحلیل داده، ابتدا لازم است پایگاه داده های موجود در سازمان را شناسایی کرده تا بتوانیم دادههای مناسب برای تحلیل را انتخاب کنیم. داده های موجود در سازمان را میتوان به پنج دسته تقسیم بندی کرد: داده های جمعیت شناختی، حساب، کاربری سرویس، صورت حساب و جزئیات رفتار تماس. داده های این تحقیق، از یکی از زیر مجموعه های مخابرات کشور تأمین شده اند. در سازمان مورد بررسی، بر روی حدود 1048575 تراکنش به صورت پایلوت تمرکز شده است ابتدا در جدول 3 شاخص های طبقه بندی تراکنشات و نحوهی کدینگ آنها در فرایند طبقه بندی ارائه می شود.
جدول 3- شاخص های طبقه بندی تراکنشات در پایگاه داده سامانه 780
ماخذ: یافتههای پژوهشگر
انواع خدمات ارائه شده در شرکت 780 که تحت عنوان TOPUP TYPE در پایگاه داده برای هر تراکنش ارائه می شود به صورت جدول 4 ارائه شده است.
جدول 4- انواع خدمات قابل ارائه در سازمان به مشتریان به همراه کدینگ آنها
ماخذ: یافتههای پژوهشگر
با توجه به اینکه اطلاعات در پایگاه داده بر حسب تراکنش می باشد در این مرحله از تحقیق با نوشتن یک برنامه کامپیوتری تراکنشات مربوط به هر مشتری جدا شده و پایگاه داده ای جدیدی بر حسب رفتار هر مشتری ایجاد می شود. مشخصات استحراج شده برای هر مشتری شامل موارد زیر است. در این مرحله مشخص شد تمام تراکنشات موجود در این پایگاه داده متعلق به 72622 مشتری است. ü مطلوب ترین طرح مشتری ü تعداد تراکنشات برای خود مشتری ü تعداد تراکنشات برای دیگران ü کل ثانیه های مکالمهی مشتری در تمام تراکنشات ü کل پرداختی مشتری در تمام تراکنشات
4-2- تعیین تعداد خوشه مناسب در این مرحله از تحقیق به منظور بدست آوردن تعداد بهینه خوشه از شاخص ضریب نیم رخ استفاده می کنیم که برای این منظور ابتدا داده ها با استفاده از روش k-means خوشه بندی شده سپس بر اساس نتایج بدست آمده شاخص ضریب نیم رخ محاسبه می شود که در جدول 5 نتایج بدست آمده برای 2 تا 10 خوشه نشان داده می شود همچنین شکل 3 روند تغییرات ضریب نیم رخ را به ازای تعداد خوشه های مختلف نشان می دهد همانطور که مشاهده می شود تعداد بهینهی خوشه بر اساس این شاخص، 5 تعیین شده است.
جدول 5- مقادیر ضریب نیم رخ به ازای تعداد خوشه های مختلف
ماخذ: یافتههای پژوهشگر
شکل 3. روند تغیرات شاخص ضریب نیم رخ در تعداد خوشه های مختلف
4-3- خوشه بندی مشتریان در این مرحله با توجه به مشخص شدن تعداد 5 خوشه، 72622 مشتری در این تعداد خوشه قرار خواهد گرفت مشخصات این 5 خوشه در جدول 6 آمده است.
جدول 6- اطلاعات مرکز خوشه های بدست آمده در فرایند خوشه بندی
ماخذ: یافتههای پژوهشگر
4-4- تعیین کلاس مالی هر خوشه در این مرحله بنا داریم تا کلاس مالی هر خوشه را تعیین نماییم برای این منظور ابتدا به صورت فرضی هر خوشه ای که دارای بیشترین مقدار بعد "پرداختی مشتری در تمام تراکنشات" در مرکز خوشه خود باشد در کلاس مالی بالاتری قرار می گیرد در واقع چنین فرض می کنیم که یکی از دلایل بسیار مهم برای قرار گرفتن مشتریان در خوشه های مختلف تفاوت مبالغ پرداختی آنها به سازمان است. در جدول 7 کلاس مالی هر خوشه بر اساس میانگین پرداختی مشتریان آن خوشه مشخص شده است.
جدول 7- تعیین کلاس مالی هر خوشه بر اساس میانگین پرداختی مشتریان
ماخذ: یافتههای پژوهشگر
اکنون بنا داریم تا این فرضیه که فاکتور پرداختی مشتری در تمام تراکنشات به طور معناداری بر روی نحوه قرار گرفتن مشتریان در خوشه مختلف تاثیر گذار است را بیازماییم. برای این منظور از جدول ANOVA استفاده می کنیم که در آن فرض صفر فرض برابری پرداختی مشتریان هر خوشه در برابر فرض یک که فرض نابرابری آنها است قرار دارد. جدول 8 نتایج این آزمون آماری را نشان می دهد. همانطور که مشاهده می شود اختلاف بین پرداختی مشتریان هر خوشه تحت p-value برابر با صفر معنادار می باشد. در شکل 4 نمودار box plot نیز مقادیر پرداختی همه ی مشتریان در خوشه های مختلف را نشان می دهد.
جدول 8- جدول ANOVA برای آزمون آماری جهت بررسی معناداری اختلاف پرداختی مشتریان در هر خوشه
ماخذ: یافتههای پژوهشگر
شکل 4- نمودار box plot برای کل میزان پرداختی مشتریان در تمام تراکنشات در هر خوشه
4-5- انتخاب طرح های پیشنهادی برای هر مشتری در این مرحله طرحهای استفاده شده توسط مشتریان هر خوشه مورد بررسی قرار می گیرد به طوری که تواتر استفاده از هر طرح به صورت نزولی مرتب می شود نتایج این بررسی در جدول 9 نشان داده شده است به عنوان مثال در خوشه 2 طرح شماره 40 با 10839 بار انتخاب توسط مشتریان این خوشه دارای بیشترین استفاده توسط مشتریان قرار گرفته در این خوشه است و محبوبترین طرح این خوشه محسوب می شود همچنین طرح های شماره 101، 104، 121 و 558 هر کدام تنها با 1 بار انتخاب توسط مشتریان این خوشه کمترین میزان استفاده را دارا می باشند. شماره طرحهایی که در زیل خوشه 2 نیامده است در واقع طرحهایی هستند که توسط هیچ یک از 21150 مشتری قرار گرفته در این خوشه انتخاب نشده اند.
جدول 9- فراوانی تعداد تکرار انتخاب هر طرح در هر خوشه
ماخذ: یافتههای پژوهشگر در این مرحله از تحقیق قصد داریم تا طرحهای پیشنهادی به مشتریان را بر اساس تجزیه و تحلیل های انجام شده در مراحل قبل مشخص نماییم برای این منظور فرض می کنیم در صورتی که یک مشتری طرحی را در گذشته انتخاب کرده باشد از مزایا و معایب آن با خبر است لذا اگر استفادهی از آن طرح او را راضی کرده باشد در آینده نیز باز هم آن طرح را سفارش می دهد و اگر از طرح انتخاب شده راضی نباشد از سفارش آن در آینده خودداری خواهد کرد ما قصد داریم طرحهایی که متناسب با شرایط و رفتار مشتری است و مشتری به هر دلیلی از آنها استفاده نکرده و ممکن است از مزایا و معایب آنها بی اطلاع باشد، تحت عنوان سیاست های تبلیغی موجود در سازمان نظیر ارسال پیامک به او معرفی نماییم. در این راستا ابتدا بر اساس تحلیل رفتار مشتریان موجود در یک خوشه خاص طرح پیشنهادی به مشتری مشخص می شود به طوری که پس از مشخص شدن فراوانی نزولی استفاده از هر طرح در هر خوشه به ترتیب از بالای لیست برای هر مشتری بررسی می کنیم که آیا این طرح قبلا توسط مشتری مورد استفاده قرار گرفته است یا خیر اگر پاسخ مثبت بود سراغ طرح بعدی لیست خواهیم رفت در غیر این صورت همان طرح تحت عنوان طرح تثبیت در خوشه به مشتری معرفی می شود. در ادامه جهت امکان ارتقا مشتری به کلاس مالی بالاتر پیشنهادی از خوشه با کلاس مالی بالاتر به او داده می شود روند انتخاب طرح از خوشه با کلاس مالی بالاتر دقیقا مشابه خوشه ی خود مشتری است فلوچارت 5 شکل کلی استخراج طرحهای پیشنهادی به مشتریان را نشان می دهد. که در آن i اندیس خوشه، j اندیس مشتری، k اندیس طرح های موجود در خوشه ای است که مشتری j به آن تعلق دارد و z اندیس طرحهای خوشه ای است که در کلاس مالی بالاتر نسبت به خوشهی i قرار دارد. در ادامه با پیاده سازی روند فوق بر روی داده های بدست آمده از مراحل قبل طرحهای پیشنهادی برای تثبیت و ارتقا مشتریان در خوشه های مورد نظر بدست می آید. در جدول 10 از هر خوشه 5 مشتری انتخاب شده است تا خروجی حاصل از رویکرد پیشنهادی در این تحقیق نشان داده شود همانطور که مشاهده می شود برای هر سطر شماره مشتری، شماره خوشهای که مشتری به آن تعلق دارد، شماره خوشه با کلاس مالی بالاتر، طرح های استفاده شده توسط مشتری و طرح پیشنهادی تثبیت و ارتقا جهت معرفی و تبلیغ به مشتری آورده شده است.
شکل 5. فلوچارت تعیین طرحهای تثبیت و ارتقا برای هر مشتری در هر خوشه به صورت سفارشی
جدول 10- انتخاب طرحهای پیشنهادی تثبیت و ارتقا برای 25 مشتری به طور نمونه
ماخذ: یافتههای پژوهشگر
5- نتیجه گیری امروزه با افزایش رقابت در بازارها و تغییر رویکرد از بازاریابی انبوه به بازاریابی مبتنی بر مشتری، مدیریت ارتباط با مشتری به عنوان مهمترین استراتژی مدیریتی جهت حفظ و نگهداری مشتری، بقا در بازار و تصمیمگیری در مورد چگونگی تخصیص بهینه منابع مطرح است. از طرفی امروزه داده ها قلب تپنده فرایند تجاری بیشتر شرکت ها تلقی می شوند، آن ها فارغ از خرد و کلان بودن نوع صنعت در تمامی صنایع نظیر ارتباطات، تولید، بیمه، کارت اعتباری و بانکداری از طریق تعاملات در سیستم های عملیاتی شکل می گیرند. لذا نیازی به ابزاری است که بتوان داده های ذخیره شده را پردازش کرده و اطلاعات حاصل از آن را در اختیار کاربران قرار دهد. در این راستا سازمان های بسیاری در حال استفاده از داده کاوی برای کمک به مدیریت تمام فازهای ارتباط با مشتری هستند. این سازمان ها می تواند با برسی ویژگی ها و علت استفاده برخی از مشتریان از کالا ها و یا خدمات خود یا برسی علل عدم استقبال برخی از مشتریان از برخی کالاها نقاط قوت و ضعف خود را بیابند و در راستای بهبود کیفیت گام بردارند. در این تحقیق یک متدولوژی کارا جهت اتخاذ سیاست های بازاریابی برای سامانه مخابراتی 780 ارائه شده است. به طوری که بر اساس ویژگی های رفتاری مشتریان از دو رویکرد کلی برای این امر بهره برده می شود. این دو رویکرد به صورت طرحهای تثبیت و ارتقا برای هر مشتری به صورت سفارشی توسعه داده شده و بنا است تا با استفاده از روشهای تبلیغاتی موجود در سازمان به آنها معرفی شود. آنچه تحت عنوان پیشنهادات برای تحقیقات آتی می توان مطرح نمود به این صورت است که در این پژوهش بیشتر به دنبال شناسایی گروههای مختلف مشتریان بر اساس ارزش آنها بودیم. در پژوهشهای آتی میتوان بر روی استراتژیهای مناسب برای جلوگیری از ریزش مشتریان هر بخش، تحقیقات بیشتری انجام داد. همچنین محاسبهی وزن متغیرهای تراکنشی با استفاده از روشهای سلسله مراتبی و استفاده از ابزارهای دادهکاوی دیگری به جای K میانگین برای بخش بندی مشتریان می تواند جهت توسعه مطالعه ی موجود مورد استفاده قرا گیرد.
1- دانشجوی دکتری،گروه مدیریت بازرگانی،واحد امارات، دانشگاه آزاد اسلامی،دوبی ،امارا ت متحده عربی، velayati57@gmail.com 2- استاد،گروه ریاضیات کاربردی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی،تهران،ایران، Iranfarhad@hosseinzadeh.ir 3- دانشیار ،گروه مدیریت صنعتی،واحد تهران جنوب،دانشگاه آزاد اسلامی،تهران ،ایران (نویسنده مسئول) shahriari.mr@gmail.com | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فهرست منابع 1) Filippidou, D., Keane, J.A., Svinterikou, S. and Murray, J., Data Mining for Business Improvement: Applying the HyperBank Approach,PADD’98 - 2nd Int.Conf., on the Practical Application of Knowledge Discoveryand Data Mining, Practical Application Company, 1998, pp.1-10. 2) Hatamlou, A., 2013. Black hole: A new heuristic optimization approach for data clustering. Information Sciences, 222, 175–184. 3) Fayyad, U., Shapiro, G.S. and Smyth, P., From Data Mining to Knowledge Discovery in Databases, AI Magazine, 1996, pp.37-54. 4) Prasad Pramod Latesh G. Malik (June 2011). “Generating Customer Profiles for Retail Stores Using Clustering Techniques.” International Journal on Computer Science and Engineering (IGCSE), Vol. 3 No. 6. 5) Malthouse E., Mulhern F. (September 2008). “Understanding and Using Customer Loyalty and Customer Value”, Journal of Relationship Marketing, Vol. 6, pp. 59-86. 6) Brown, Stanley A., and Price Waterhouse Coopers. Customer relationship management: A strategic imperative in the world of e-business. John Wiley & Sons, Inc., 1999. 7) Chatterjee, Arunabha, et al. "Manufacturing flexibility: Models and measurements." Proceedings of the first ORSA/TIMS special interest conference on FMS. Elsevier, Amsterdam, The Netherlands, 1984. 8) Feinberg, Richard, and Rajesh Kadam. "E-CRM Web service attributes as determinants of customer satisfaction with retail Web sites." International Journal of Service Industry Management 13.5 (2002): 432-451. 9) Seyed Hoseini SM., Maleki A., Gholamian MR. (2010). “Cluster Analysis Using Data Mining Approach to Develop CRM Methodology to Access The Customer Loyalty”, Expert Systems with Application, pp. 5259-5264. 10) Stone M., Woodcock N., Wilson M. (2006). “Managing the Change from Marketing Planning to Customer Relationship Management”. Lomg Range Planning, 29, 675-683. 11) Hsieh Nan-Chen (2004). “An Integrated Data Mining and Behavioral Scoring Model for Analyzing Bank Customer”, Expert System with Applications, Vol. 27, pp. 623-633. 12) Chang Horng-Jinh, Hung Lun-Ping, Ho Chai-Lin (2007). “An Anticipation Model of Potential Customers, Purchasing Behavior Based on Clustering Analysis and Association Rules Analysis”, Expert System with Applications, Vol. 32, pp. 753-764. 13) Chan, Chu Chai Henry. "Intelligent value-based customer segmentation method for campaign management: A case study of automobile retailer." Expert systems with applications 34.4 (2008): 2754-2762. 14) Lee Jang Hee, Park Sang Chan (2005). “Intelligent Profitable Customers Segmentation System Based on Business Intelligence Tools” Expert Systes with Applications, Vol. 29, pp. 1[2]-152. 15) Stone M., Woodcock N., Wilson M. (2006). “Managing the Change from Marketing Planning to Customer Relationship Management”. Lomg Range Planning, 29, 675-683. 16) Sheu Jyh-Jian, Su Yan-Hua (2009). Chu Ko-Tsung, Segmenting Online Game Customers-The Perspective of Experiential Marketing, Expert System with Applications, Vol. 36, pp. 8487-8495. 17) Chen, Jinghai, et al. "mir-17-92 cluster is required for and sufficient to induce cardiomyocyte proliferation in postnatal and adult hearts." Circulation research (2013): CIRCRESAHA-112. 18) Namvar, Morteza, Mohammad R. Gholamian, and Sahand KhakAbi. "A two phase clustering method for intelligent customer segmentation." Intelligent Systems, Modelling and Simulation (ISMS), 2010 International Conference on. IEEE, 2010. 19) Khajvand M., Zolfaghar K., Ashoori S., Alizadeh S. (February 2011). “Estimating Customer Lifetime Value Based On RFM Analysis of Customer Purchase Behavior: Case Study, Procedia Computer Science”, Vol. 3,pp.57-63. 20) Khajvand, Mahboubeh, and Mohammad Jafar Tarokh. "Estimating customer future value of different customer segments based on adapted RFM model in retail banking context." Procedia Computer Science 3 (2011): 1327-1332. 21) Kaufman L. and Rousseeuw P. J. (1990). Finding Groups in Data. An Iintroduction to Cluster Analysis. Wiley-Interscience. 22) Hung Chihli, Tsai Chih-Fong (2008). “Market Segmentation Based on Hierarchical Self-Organization Map for Market of Multimedia on Demand”. Expert System with Applications, Vol. 34, pp. 780-787. 23) حسینی، میرزا حسن و مصطفی، احمدی نژاد (1382)"بررسی تأثیر رضایت مندی مشتری، اعتماد مشتری به نام تجاری و ارزش ویژه نام تجاری در وفاداری رفتاری ونگرشی مشتری: مطالعه موردی بانک رفاه" بررسی بازرگانی، شماره 88 ، ص: 42-51 24) Tabaei, Zahra, Mohammad Fathian, and Mohammad Reza Gholamian. "Effective factors on electronic customers satisfaction." International Conference on Information and Financial Engineering. 2011. 25) Brian S., Penn (2005). “Using self-Organizing Maps to Visualize High-Dimensional Data”. Computers & Geosciences, Volume 31, Pages 531–544. 26) Kucukkan cabas, sh., Akyol, A., Ataman, berk. M. (2007). Examination of the Effects of the Relationship Marketing Orientation on the Company Performance, Springer. 27) Kargari, Mehrdad, and Mohammad Mehdi Sepehri. "Stores clustering using a data mining approach for distributing automotive spare-parts to reduce transportation costs." Expert Systems with Applications 39.5 (2012): 4740-4748.
یادداشتها
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,001 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,150 |