تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,621 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,331,746 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,377,942 |
بررسی تأثیر آفتکشهای پالیزین، دیفلوبنزورون، کلروپایریفوس، هگزافلومورون و دلتامترین بر روی خصوصیات زیستی- جمعیتی و شاخصهای تغذیهای شب پره آرد | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
مقاله 3، دوره 6، شماره 1 - شماره پیاپی 21، خرداد 1396، صفحه 25-33 اصل مقاله (707.46 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
بهرامالله توکلی1؛ مریم عجم حسنی* 2 | ||
1دانشجوی کارشناس ارشد حشرهشناسی گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران | ||
2استادیار گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود، شاهرود، ایران | ||
چکیده | ||
شبپره آرد از آفات مهم محصولات انباری و خشکبار است که همواره کنترل آن ضروری است. در تحقیق حاضر اثر زیرکشندگی ترکیبات دلتامترین، دیفلوبنزورون، هگزافلومورون، کلروپایریفوس و پالیزین بر شاخصهای زیستی و جمعیتی لارو سن سوم، شفیره و افراد بالغ شب پره آرد و شاخصهای تغذیهای آن بررسی شد. لاروهای بید آرد در شرایط آزمایشگاه دمای 3±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±40 درصد و دوره نوردهی 10: 14 ساعت پرورش داده شدند. به منظور محاسبه شاخصهای تغذیه از دیسکهای آردی آلوده به سموم استفاده شد. کمترین طول مدت لاروی، کمترین طول دوره شفیرگی و کمترین وزن شفیره به ترتیب با میانگینهای 4/0±14 روز، 25/0±75/7 روز و 0004/0±016/0گرم مربوط به سموم پالیزین و بیشترین طول مدت لاروی، بیشترین طول دوره شفیرگی و بیشترین وزن شفیره به ترتیب با میانگینهای 25/0±75/19 روز، 25/0±75/9 روز و 0004/0±012/0 گرم مربوط به تیمار دلتامترین به دست آمد. به علاوه، کمترین میزان تخمریزی، کمترین میزان درصد تفریخ تخم و کمترین درصد خروج حشرات کامل به ترتیب با میانگینهای 27/2± 237 عدد، 81/0±61 درصد و 5/2±5/27 درصد و بیشترین این مقادیر با میانگینهای 25/1±75/247 عدد، 47/0±75/73 درصد و 5/2±5/42 درصد مربوط به تیمار دلتامترین بود. در نتایج مربوط به محاسبه شاخصهای تغذیه، تیمار دلتامترین پایینترین مقدار نرخ رشد نسبی، نرخ مصرف نسبی و شاخص بازدهی تبدیل غذای بلعیده شده در لاروهای سن سوم را به همراه داشت و بیشترین این مقادیر مربوط به تیمار پالیزین بود. | ||
کلیدواژهها | ||
بید آرد؛ ترکیبات شیمیایی؛ زیرکشندگی؛ شاخصهای تغذیه | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 446 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 522 |