تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,551 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,539,633 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,574,345 |
بررسی خصوصیات شیمیایی خاک تحت تأثیر آبیاری با پساب خام کارخانه قند و تنش کمآبی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اکوسیستم های طبیعی ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 9، شماره 1 - شماره پیاپی 31، خرداد 1397، صفحه 43-52 اصل مقاله (506.23 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
یحیی چوپان1؛ سمیه امامی* 2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی گرگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2گروه مهندسی آب دانشگاه تبریز | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نیاز روز افزون به منابع آبی و به دنبال آن کمبود آب، ضرورت استفاده از آب های نامتعارف بهخصوص پسابها را افزایش داده است. در پژوهش حاضر به بررسی خصوصیات شیمیایی خاک تحت آبیاری با پساب خام کارخانه قند و تنش کمآبی با به کارگیری سه روش آبیاری شامل آب چاه (T1)، پساب خام کارخانه قند (T2)، ترکیب آب و پساب (با نسبت اختلاط 1 به 7) (T3) با دو سطح آبیاری کامل (L1) و اعمال 75% تنش کم آبی (L2) بهصورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار (R) بهصورت آزمایشات مزرعهای در اراضی شهرستان میاندوآب در سال زراعی 96-1395 پرداخته شد. نتایج حاصله نشان داد تنش کمآبی و نوع آب آبیاری بر یونهای پتاسیم، فسفر، ازت کل و شوری در سطح احتمال یک درصد، و بر میزان اسیدیته در سطح احتمال 5 درصد تأثیر معنیدار داشته است. بیشترین و کمترین مقدار یون پتاسیم به ترتیب در تیمارهای T2L2 و T3L1 با مقادیر 289 کیلوگرم و 112 کیلوگرم حاصل شد. هم چنین بیشترین و کمترین مقدار اسیدیته به ترتیب در تیمارهای T2L2 و T2L1 با مقادیر 5/7 و 9/6 مشاهده شد. در حالت کلی میتوان اظهار داشت که آبیاری با پساب خام کارخانه قند به طور تقریبی خصوصیات شیمیایی خاک را بهبود میبخشد و با توجه به کمبود منابع آبی جایگزین مناسبی برای آبیاری مزارع جو منطقه مورد بررسی توصیه می گردد. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آب های نامتعارف؛ پساب خام؛ تنش کم ابی؛ خصوصیات شیمیایی خاک | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بررسی خصوصیات شیمیایی خاک تحت تأثیر آبیاری با پساب خام کارخانه قند و تنش کمآبی یحیی چوپان[1] ، سمیه امامی[2]* تاریخ دریافت: 03/10/96 تاریخ پذیرش: 23/02/97
چکیده نیاز روز افزون به منابع آبی و به دنبال آن کمبود آب، ضرورت استفاده از آب های نامتعارف بهخصوص پسابها را افزایش داده است. در پژوهش حاضر به بررسی خصوصیات شیمیایی خاک تحت آبیاری با پساب خام کارخانه قند و تنش کمآبی با به کارگیری سه روش آبیاری شامل آب چاه (T1)، پساب خام کارخانه قند (T2)، ترکیب آب و پساب (با نسبت اختلاط 1 به 7) (T3) با دو سطح آبیاری کامل (L1) و اعمال 75% تنش کم آبی (L2) بهصورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار (R) بهصورت آزمایشات مزرعهای در اراضی شهرستان میاندوآب در سال زراعی 96-1395 پرداخته شد. نتایج حاصله نشان داد تنش کمآبی و نوع آب آبیاری بر یونهای پتاسیم، فسفر، ازت کل و شوری در سطح احتمال یک درصد، و بر میزان اسیدیته در سطح احتمال 5 درصد تأثیر معنیدار داشته است. بیشترین و کمترین مقدار یون پتاسیم به ترتیب در تیمارهای T2L2 و T3L1 با مقادیر 289 کیلوگرم و 112 کیلوگرم حاصل شد. هم چنین بیشترین و کمترین مقدار اسیدیته به ترتیب در تیمارهای T2L2 و T2L1 با مقادیر 5/7 و 9/6 مشاهده شد. در حالت کلی میتوان اظهار داشت که آبیاری با پساب خام کارخانه قند به طور تقریبی خصوصیات شیمیایی خاک را بهبود میبخشد و با توجه به کمبود منابع آبی جایگزین مناسبی برای آبیاری مزارع جو منطقه مورد بررسی توصیه می گردد.
واژههای کلیدی: آب های نامتعارف، پساب خام، تنش کمآبی، خصوصیات شیمیایی خاک.
مقدمه رشد روزافزون جمعیت جهان و در نتیجه نیاز بیشتر به تولیدات کشاورزی از مسائل مهمی است که امروزه بشر با آن روبروست و در اینمیان آب یکی از اصلیترین نهادههای تولیدات کشاورزی است که بیش از 90% حجم آب مصرفی را به خود اختصاص میدهد. این مسئله هنگامی به یک چالش بزرگ جهانی تبدیل شده است که پیشبینی میشود، در سال 2050 تعداد 65 کشور جهان با جمعیتی بالغ بر 7 میلیارد نفر با کمبود آب مواجه خواهند بود (سپاسخواه و همکاران، 1385). فاضلاب های خانگی خالص تشکیل شده اند از فاضلاب دستگاه های بهداشتی خانه ها مانند توالت ها ، دستشوئی ها، حمام ها، ماشین های لباسشوئی ، پسآب آشپزخانه هاو یا فاضلاب بدست آمده از شستشوی قسمت های گوناگون خانه. خواص فاضلاب های خانگی درسطح یک کشور تقریبا یکسان و تنها غلظت آنها بسته به مقدار مصرف سرانه آب در شهرها تغییر می کند . آنچه در شبکه جمع آوری فاضلاب شهری بنام فاضلاب خانگی جریان دارد علاوه برفاضلاب خانگی خالص دارای مقداری فاضلاب بهدست آمده از مغازهها، فروشگاهها ،رستورانها، تعمیرگاهها و مؤسسههایی مانند آنها نیز میباشدکه مجبور هستند در سطح شهر و بهطور پراکنده واردکانالهای جمعآوری فاضلاب میگردند. دراین پسابها انواع موجودات ریز، میکروبها و ویروسها و چند نوع مواد شیمیایی معین وجود دارد که عمدهترین آن آمونیاک و نیز مقداری اوره می باشد. این فاضلاب ها باید از مسیر های سربسته به محل تصفیه هدایت گردند. جهت خنثی سازی محیط قلیایی این فاضلاب ها که محیط مناسب برای رشد و نمو میکروب هاست از کلر استفاده میشود (منزوی، 1378). از نکته نظر غذایی پساب حاوی سه عنصر ضروری N,P,K میباشد و علاوه بر آن عناصر ریزمغذی لازم برای رشد گیاهان نیز اغلب در پساب وجود دارد. وجود این عناصر در پساب از مزایا و فاکتورهای استفاده از پساب در کشاورزی تلقی میشود و صرفهجویی قابلتوجهی در مصرف کودهای شیمیایی در مقابل استفاده از پساب صورت میپذیرد. مقدار ازت و پتاسیم موجود در پساب غالبا نیاز گیاهان به این عناصر را طی دوره رشد برآورده می نماید. اما در بعضی مواقع N و K موجود در پساب بیشتر از حد مورد نیاز گیاهان میباشد و بنابراین باعث رشد بیش از حد، تأخیر در زمان رسیدن و کاهش کیفیت محصول میشود (السالم، 1998،آسانو و لوینه، 1996، پاپادوپلوس و استیلیانو، 1988، پاپادوپلوس و استیلیانو، 1991). کیفیت بالای پساب خروجی و مقایسه آن با استاندارد آبیاری جهت مصارف کشاورزی انگیزه استفاده از پساب فاضلاب در آبیاری گیاهان مورد توجه قرار گرفته است (گامیتو و همکاران، 1999). در خصوص بررسی تأثیر پساب و فاضلاب مناطق مختلف (ایران وجهان) بر خصوصیات شیمیایی خاک، تحقیقات مختلفی انجام شده است که برخی از آنها عبارتند از: حنیفلو و معاضد (2007) نشان دادند ضریب هدایت هیدرولیکی اشباع و نفوذپذیری لایه سطحی خاک در حالت آبیاری با پساب شهری شهر اهواز نسبت به آبیاری با آب کارون، بهطور معنیداری افزایش یافت (چوپان و همکاران، 1397). آیلو و همکاران (2007) به بررسی تأثیر کاربرد پساب تصفیهشده بر روی خصوصیات خاک به وسیله آبیاری قطرهای پرداختند. نتایج نشان داد که استفاده از پساب تصفیهشده منجر به افزایش میزان آلودگی میکروبی سطح خاک، کاهش تخلخل و هدایت هیدرولیکی میشود (چوپان و همکاران، 1397). حیدرپور و همکاران (2007) با بررسی اثر استفاده از پساب تصفیهشده بر روی خصوصیات شیمیایی خاک نتیجه گرفتند که استفاده از آبیاری زیرسطحی باعث افزایش هدایتالکتریکی، سدیم و منیزیم محلول در لایه سطحی خاک می گردد، اگرچه تغییرات مشاهده شده در پارامترهای بافت خاک، چگالی حقیقی، تخلخل و نفوذ آب معنیدار نبود. زو و همکاران (2010)، تأثیر بلند مدت (23 ساله) پساب فاضلاب تصفیهشده را بر روی خاکهای کشاورزی بررسی کردند. آنها بیان داشتند که استفاده از پساب موجب کاهش pH و افزایش فلزات سنگین در سطح 1درصد شده است. رضاپور و همکاران (2012) گزارش کردند که استفاده از پساب بهمنظور آبیاری باعث افزایش 80 درصدی هدایتهیدرولیکی، 350 درصدی کربنآلی، 100 درصدی ازت و 300 درصدی پتاسیم میگردد. کریمزاده (2012)، نشان داد آبیاری با پساب موجب کاهش هدایت هیدرولیکی اشباع در خاک ریزدانه نسبت به خاک درشتدانه میشود. دلیل این امر ناشی از گرفتگی منافذ ریز خاک توسط مواد معلق موجود در پساب در خاکهای ریزدانه است. حسن و همکاران (2015)، پی بردند که استفاده از پساب برای آبیاری یک استراتژی ارزشمند جهت بالابردن منابع آب در دسترس محسوب میشود، اما کیفیت و شرایط این آب میتواند چالشهایی را در کشاورزی ایجاد نماید. خدادادی و همکاران (1394)، با بررسی اثر آبیاری با پسابهای شهری و صنعتی (به مدت هشت سال) و آب رودخانه (بیست سال) بر برخی ویژگیهای فیزیکی خاک در زمینهای کشاورزی منطقه زرینشهر لنجان واقع در اصفهان گزارش کردند که آبیاری با پسابهای شهری و صنعتی موجب افزایش جرم مخصوص ظاهری و همچنین، باعث کاهش هدایت هیدرولیکی خاک، نفوذپذیری و دوکوهانه شدن منحنی رطوبتی خاک گردیده است. یزدانی و همکاران (1393)، با بررسی تأثیر پساب فاضلاب تصفیهخانه پرکند آباد مشهد بر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک گزارش کردند که آبیاری با پساب فاضلاب بر چگالی ظاهری خاک تأثیر گذاشت و مقدار آن را کاهش داد. همچنین با افزایش تعداد آبیاری با پساب فاضلاب، مقدار یونهای سدیم، فسفر، نیترات و نیکل افزایش یافت بهطوریکه بیشترین افزایش در یون نیترات (38 درصد) و سدیم (84 درصد) مشاهده شد. چوپان و همکاران (1397) با بررسی خصوصیات شیمیایی خاک تحت تأثیر آبیاری با پساب صنعتی تصفیه نشده نتیجه گرفتند که آبیاری با پساب تصفیه نشده موجب بهبود شرایط و خصوصیات شیمیایی خاک میگردد. با توجه به تفاوتهای بارز در نتایج حاصل از تحقیقات انجام شده درخصوص استفاده از پسابها به دلیل عدم یکسانی در خصوصیات پساب مورد استفاده، آب و هوای منطقه مورد مطالعه، مقدار آبیاری و... لزوم بررسیهای موردی در منطقه مورد مطالعه، با توجه به کمبود منابع آب، استفاده از منابع آب غیر متعارف (نظیر پسابها) امری ضروری میباشد. در همین راستا در این پژوهش برای اولین بار به بررسی خصوصیات شیمیایی خاک اراضی شهرستان میاندوآب تحت آبیاری با پساب خام کارخانه قند در شرایط تنش کمآبی پرداخته شده است.
مواد و روشها پژوهش حاضر در سال زراعی 96-1395 در اراضی کشاورزی شهرستان میاندوآب تحت کشت جو در یک خاک شنیلومی در قالب طرح فاکتوریل بلوک کامل تصادفی در چهار تکرار انجام شد. این شهرستان چهارمین دشت حاصلخیز کشور محسوب میشود و یکی از بزرگترین تولید کنندگان محصولات کشاورزی در منطقه آذربایجان میباشد. مساحت شهرستان میاند.اب 2694 کیلومتر مربع است و در طول جغرافیایی 46 درجه و 6 دقیقهی شرقیاز نصفالنهار گرینویچ و در عرض 36 درجه و 58 دقیقه شمالی از خط استوا با ارتفاع 1314 متر از سطح دریا قرار دارد. آب و هوای این منطقه متغیر بوده و دارای تابستانهای نسبتا گرم و زمستانهای مختصر سردی میباشد. میزان بارش متوسط در منطقه 289 میلیمتر ثبت شده است. در زمانی نه چندان دور دشت میاندآب یکی از جلگههای معروف کشت پنبه بوده و هماکنون نیز کشت جو، گندم و چغندرقند رواج دارد (جهاد کشاورزی شهرستان میاندوآب). شهرستان میاندوآب به دلیل دارا بودن کارخانه قند و استفاده کشاورزان از این منبع آب نامتعارف جهت کشاورزی انتخاب شد. آنالیز شیمیایی آب، پساب و ترکیب آب و پساب (با درصد اختلاط 1 به 7) در جدول 1، ارائه شده است. زمین مورد استفاده بهدلیل آیش بودن قبل از سال زراعی 96-1395، از لحاظ مواد آلی و دیگر عناصر مورد نیاز گیاه جهت رشد، ضعیف تلقی شد.
جدول 1- آنالیز شیمیایی آب معمولی، پساب و ترکیب آب و پساب (نسبت اختلاط 1 به 7)
بر اساس آزمایشات خاک مقدار 35 تن کود حیوانی، 160 کیلوگرم کود اوره، 220 کیلوگرم کود فسفر و 40 کیلوگرم سولفات پتاسیم برای یک هکتار کشت جو توصیه شده و لذا برای کلیه تیمارها به میزان یکسان جهت حفظ شرایط برابر استفاده شد. آنالیز شیمیایی خاک محل اجرای آزمایش و تعیین بافت خاک قبل از انجام پژوهش در جدول2، ارائه شده است.
جدول 2- آنالیز شیمیایی و فیزیکی خاک قبل از انجام تحقیق در عمق (40- 0) سانتیمتری از سطح زمین
تیمارهای مورد استفاده در این پژوهش، شامل آبیاری با آب معمولی (T1)، پساب خالص (T2) و ترکیب (1 به 7) آب و پساب (T3)، که در دو سطح بدون تنش کمآبی (L1) و با اعمال 75% تنش کمآبی (L2) میباشند. همچنین تیمار T1L1 به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. هدایت الکتریکی پساب، آب و ترکیب آب و پساب (اختلاط بهصورت 5/87% آب و 5/12% پساب در تانکر مخصوص ذخیره آب انجام شد) با استفاده از دستگاه EC متر در دمای 25 درجه سانتیگراد اندازهگیری شد. همچنین مقدار نیاز آبی با استفاده از نرمافزار NETWAT محاسبه و بهوسیله کنتور حجمی و دقیق تحویل کرتها شد. سیستم آبیاری مورد استفاده نیز بهصورت کرتی و فاصله کرتها از هم یک متر و فاصله بلوکها از یکدیگر 2 متر انتخاب گردید. صفات مورد بررسی شامل، شوری، اسیدیته، فسفر، پتاسیم و ازت کل بود که دقیقا پس از اتمام اعمال تیمارها مورد اندازهگیری و بهصورت طرح کاملا تصادفی و با استفاده از نرمافزار SAS مورد تحلیل قرار گرفتند.
نتایج و بحث
بر طبق نتایج ارائه شده در جدول 3، مشاهده شد در سطح احتمال یک درصد، اثر متقابل نوع آب آبیاری و تنش کمآبی برای یونهای پتاسیم، ازت کل، شوری و میزان اسیدیته، از لحاظ آماری معنیدار و برای یون فسفر اثر معنیداری مشاهده نشد.
جدول 3: میانگین مربعات تجزیه واریانس صفات مورد بررسی (شوری، اسیدیته، فسفر، پتاسیم و ازت کل)
ns ،** و* : به ترتیب به معنی عدم اختلاف معنیدار، **معنیدار در سطح احتمال 1% و * معنیدار در سطح احتمال 5%.
نتایج مقایسه میانگین صفات شوری، اسیدیته، فسفر، پتاسیم و ازت کل تحت تیمارهای آزمایشی در جدول 4، آورده شده است. نتایج نشان داد که تأثیر تنش کمآبی و نوع آب آبیاری بر یونهای پتاسیم، فسفر، ازت کل و شوری در سطح احتمال یک درصد و بر میزان اسیدیته در سطح احتمال 5 درصد معنیدار بود.
جدول 4: مقایسه میانگین صفات شوری، اسیدیته، فسفر، پتاسیم و ازت کل تحت اثر متقابل تیمارهای آزمایشی
حروف مشابه در هر ستون بیانگر عدم وجود اختلاف معنیداری در بین تیمارها در سطح 5 درصد است.
شوری عنصر سدیم عامل اصلی بهوجود آمدن شوری میباشد. خاکهای شور دارای EC بالای dS/m4 میباشند. نتایج آزمایشات صورت گرفته در پژوهش حاضر نشان داد تیمارهای حاوی پساب (یعنی تیمارهای T2L1 و T3L1) کاهش شوری را نشان دادند که این امر میتواند به دلیل جذب عناصری از جمله کلسیم و منیزیم موجود در پساب و همچنین جایگزینی ترکیب آب و پساب بهجای سدیم باشد. تیمارهای دارای پساب و تنش کمآبی (T2L2 و T3L2) بهدلیل رطوبت کمتر و در نتیجه ایجاد محیطی شورتر در مقایسه با تیمارهای بدون تنش و پساب ( T2L1 و T3L1)، دارای شوری بیشتری بودند. طبق نتایج حاصله، بیشترین و کمترین مقدار شوری بهترتیب در تیمارهای T2L2 و T3L1 با مقادیر 7/4 و 6/3 دسیزیمنس بر متر مشاهده شد که با نتایج پژوهشگرانی همانند آقابراتی و همکاران (1388)، حسینپور و همکاران (1386)، چارما و همکاران (2007) و صفریسنجانی و حاجیرسولیها (2001) همخوانی دارد.
اسیدیته خاکهای اسیدی حاوی pH کمتر از 6/5 و بهطور معمول کمتر از 5 میباشند (کریگهام، 2006). با توجه به آزمایشات صورت گرفته در این پژوهش، بیشترین و کمترین مقدار اسیدیته در تیمارهای T2L2 و T2L1 با مقادیر 5/7 و 9/6 و تیمار شاهد با مقدار 1/7 مشاهده گردید. بهدلیل خاصیت بافری خاک، تیمارهای دارای پساب و ترکیب آب پساب (جدول 1)، در حالت خنثی از لحاظ اسیدیته قرار گرفتند. میزان اسیدیته تیمار شاهد در مقایسه با تیمارهای T2L2 و T2L1 بهترتیب با کاهش 4 و افزایش 5/2 درصدی مواجه بود.
ازت کل در این پژوهش، در تیمارهای پساب و ترکیب آب و پساب بهترتیب افزایش 7 درصدی و کاهش 15 درصدی در میزان ازت کل در مقایسه با تیمار شاهد در شرایط تنش کمآبی مشاهده شد. بنابراین میتوان نتیجه گرفت که تنش کمآبی منجر به افزایش میزان ازت کل خاک برخلاف پساب میشود. بیشترین و کمترین مقدار ازت کل بهترتیب با مقادیر 07/0 و 042/0 در تیمارهای T2L2 و T1L1 حاصل شد. فقدان مقدار زیاد ازت کل در پساب، عامل عدم تفاوت معنیداری بین تیمار شاهد و تیمارهای T2L1 و T3L1 بیان شد. بر خلاف تیمارهای دارای پساب، تیمارهای حاوی تنش کمآبی (T1L2، T2L2 و T3L2) بهترتیب افزایش 60، 35 و 30 درصدی ازت کل را در مقایسه با تیمارهای بدون تنش T1L1)، T2L1 و (T3L1 نشان دادند که با نتایج مطالعات آقابراتی و همکاران، 1388، حسینپور و همکاران، 1386 و شارما و همکاران، 2007 همخوانی دارد. فسفر و پتاسیم نتایج نشان داد تیمارهای دارای پساب و نیز ترکیب آب و پساب، به دلیل وجود مقادیر زیاد عناصر Mg و Ca که باعث بهبود وضعیت خاک میشوند، حاوی مقدار بیشتری یونهای پتاسیم و فسفر بودند. (جدول 1). همچنین در تیمارهای دارای تحت تنش کمآبی T1L2)، T2L2 و (T3L2 در مقایسه با تیمارهای بدون تنش کمآبی T1L1)، T2L1 و (T3L1 میزان یون فسفر افزایش نشان داد.
بیشترین و کمترین مقدار یونهای پتاسیم و فسفر بهترتیب در تیمارهای T2L2 و T1L1 به میزان 289 و 112 میلیگرم بر کیلوگرم مشاهده شد که با نتایج پژوهشگرانی همچون آقابراتی و همکاران، 1388، حسینپور و همکاران، 1386، شارما و همکاران، 2007 و جلالی و همکاران، 2008) همخوانی دارد. نتیجهگیری براساس نتایج مشاهده آنالیز شیمیایی پساب خام کارخانه قند در شرایط تنش کمآبی، میتوان بیان کرد که عناصر موجود در پساب همگی در محدوده قابل قبول و مورد استفاده برای کشاورزی می باشند. همچنین نتایج نشان داد اسیدیته آب آبیاری بهدلیل خاصیت بافری خاک، تأثیری بر اسیدیته خاک نداشت. کاربرد پساب و تنش کمآبی مقادیر یونهای پتاسیم و فسفر خاک را افزایش و شوری و اسیدیته خاک را در حالت ثابت نگه داشت. بیشترین مقدار صفات مورد انداهگیری در حالت کاربرد همزمان پساب خام و تنش کمآبی حاصل شد. بر اساس بررسیهای انجام شده در مطالعه حاضر میتوان اظهار کرد که آبیاری با پساب خام کارخانه قند در شرایط تنش کمآبی، بر خصوصیات شیمیایی خاک اراضی منطقه مورد مطالعه اثرات منفی بر جای نگذاشت. قابل ذکر است که صرفا با بررسی یکساله نمیتوان به چنین نتیجهای دست یافت و لذا نتیجه قابل تعمیم نیازمند مطالعات طولانی مدت و چند ساله میباشد. جهت تصمیمگیری در مورد دیگر محصولات سایر محصولات نیز بایستی تحقیقات چندین ساله صورت گیرد تا به تأثیرات پساب صنعتی بر خاک و محصول مورد نظر پی برد. در حالت کلی و بر طبق نتایج حاصل از پژوهش حاضر، حالت ترکیب آب و پساب جهت آبیاری محصولات کشاورزی توصیه میگردد.
References:
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References:
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 732 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 219 |