تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,991 |
تعداد مقالات | 83,502 |
تعداد مشاهده مقاله | 76,929,609 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 53,999,400 |
بررسی تأثیر اسانس گیاه اسطوخودوس برای کنترل بیماری حباب خشک در قارچ خوراکی دکمهای Agaricus bisporus | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
مقاله 5، دوره 7، شماره 2 - شماره پیاپی 24، اسفند 1397، صفحه 111-122 اصل مقاله (548.46 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
جلال غلامنژاد* 1؛ محمود اللهیاری2؛ مژده ملکی3 | ||
1استادیار، دانشکده کشاورزی و منابعطبیعی، دانشگاه اردکان، اردکان، ایران | ||
2دانشجوی سابق کارشناسی ارشد گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا، ورامین، ایران | ||
3استادیار، گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین –پیشوا، ورامین، ایران | ||
چکیده | ||
قارچهای خوراکی در معرض بیماریها و آفات مختلف قرار دارند که باعث کاهش جدی محصول میگردند. بیماری حباب خشک با عاملLecanicillium fungicola (Preuss) Zare and Gams یکی از مهمترین بیماریهایی است که در قارچهای خوراکی ایجاد خسارت میکند. با توجه به این که در حال حاضر تعداد معدودی از قارچکشها جهت مبارزه با بیماریهای قارچهای خوراکی در دسترس است و از سوی دیگر، در کل مقاومت قارچهای بیماریزا به قارچکشها بهعلت استفاده مکرر از آنها ایجاد میشود، لذا گیاه اسطوخودوس میتواند بهعنوان یک راه حل جایگزینی جهـت کـنترل بـیماریهای قارچهای خوراکی باشد. در این مطالعه تأثیر اسانس گیاه اسطوخودوس به دو روش اختلاط با محیط کشت و کاربرد دیسک کاغذی بر روی قارچ عامل بیماری حباب خشک و قارچ خوراکی مورد آزمایش قرار گرفت. در بخش دیگری از این تحقیق تأثیر این اسانس بر روی قارچ بیمارگر در انبار و روی قارچ خوراکی بررسی شد. نتایج آزمون اختلاط اسانسها با محیط کشت نشان داد که اسانس گیاه اسطوخودوس در غلظت ppm1000 به میزان 25/89% از رشد قارچ بیمارگر جلوگیری کرد. در مورد قارچ خوراکی بیشترین بازدارندگی از رشد مربوط به غلظت ppm1000 اسانس گیاه اسطوخودوس و درصد کنترل کنندگی 23/65% بود. نتایج آزمون دیسک کاغذی نشان داد که تمامی غلظتهای به کار رفته در این تحقیق قادر به کاهش درصدی از رشد قارچ بیمارگر بودند. بیشترین میزان بازدارندگی مربوط به غلظت ppm1000 و به میزان 12/83% بود. نتایج آزمون انباری نشان داد که اسانس اسطوخودوس باعث افزایش تعداد قارچهای سالم به میزان 162/67% نسبت به شاهد به میزان 30/7% شد. با توجه به نتایج آزمونهای آزمایشگاهی و انباری اسانس اسطوخودوس ظرفیت بالایی جهت کنترل بیماریهای قارچهای خوراکی بالاخص حباب خشک از خود نشان دادند. | ||
کلیدواژهها | ||
حباب خشک؛ اسانس؛ اسطوخودوس | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 179 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 201 |