تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,991 |
تعداد مقالات | 83,505 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,087,173 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,124,213 |
ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت جداشده از برخی گونههای دارویی بومی استان گلستان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 4، دوره 8، شماره 1 - شماره پیاپی 29، خرداد 1399، صفحه 64-76 اصل مقاله (1.76 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ساره حاتم زاده* 1؛ کامران رهنما2؛ سعید نصرالله نژاد3؛ خلیل بردی فتوحی فر4؛ خدایار همتی5؛ جیمز وایت6 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1گروه گیاهپزشکی،دانشکده تولید گیاهی،دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان،ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2-1 گروه گیاهپزشکی ، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی،دانشگاه تهران،کرج. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5گروه باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان،گرگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
6گروه بیولوژی و بیماری شناسی گیاهی ، دانشگاه راتگرز، نیوبرونزویک نیوجرسی،آمریکا | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گیاهان دارویی منبع بسیار غنی از ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند، قارچهای اندوفیت گیاهان دارویی درنتیجه همزیستی طولانیمدت با این گیاهان میتوانند برخی خصوصیات زیستی گیاه میزبان خود و توانایی تولید متابولیتهای ثانویه گیاهی را به دست آوردهاند. ازاینرو در این پژوهش خاصیت آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت همزیست با هفت گیاه دارویی از تیره Asteraceae شامل Matricaria chamomilla, Anthemis triumfetii, Anthemis parthenium, Anthemis altissima var. altissima, Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Cichorium intybus موردبررسی قرار گرفت. نمونهبرداری از گیاهان سالم و عاری از هرگونه علائم بیماری از بیشتر مناطق رویشگاه این گیاهان از ارتفاعات استان گلستان در بهار 1395انجام شد. پس از جداسازی قارچها و بررسیهای ریختشناسی و شناسایی مولکولی به روش چندژنی خاصیت آنتیاکسیدانی 37 گونه قارچ اندوفیت به روش تخریب رادیکالهای آزاد DPPH موردبررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده اختلاف معنیدار در سطح 99 درصد بین خواص آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت مشاهده گردید و دامنه فعالیت آنتیاکسیدانی بین 11/32 تا 83/98 درصد متغیر بود. کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به قارچ Stemphylium amaranthiکه از بافت برگ گونهAnthemis triumfetiiجدا شده بود و بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به قارچ Trametes versicolor جدا شده از بافت ساقه گونه بومادران زرد (Achillea filipendulina) بود. همچنین از نظر فعالیت انتی اکسیدانی گونه قارچ گوش ماهی Schizophyllum communeبا میزان 8/98درصددر یک گروه با قارچT. versicolor از بازیدیومیستهاقرار گرفت. گونههایی از جنس Cladioporium sp. شامل Cladosporium cladosporioides و Cladosporium ramotenellum میزان فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی را حدود 97 درصد از خود نشان دادند. با توجه به زمان تولید کوتاه مدت و نرخ رشد بالای قارچها و عدم نیاز به تخریب اکوسیستم نسبت به حفظ ذخایر گیاهان دارویی میتواند اندوفیتها را به انتخاب خوبی برای تولید مواد آنتیاکسیدانی تبدیل کند. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آنتیاکسیدانی؛ قارچ اندوفیت؛ گیاهان دارویی؛ Asteraceae | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت جداشده از برخی گونههای دارویی بومی استان گلستان
ساره حاتمزاده1، کامران رهنما2*، سعیدنصرالهنژاد2، خلیل بردی فتوحیفر3، خدایارهمتی4، جیمزوایت5 1دکتری بیماری شناسی گیاهی، گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران 2دانشیار، گروه گیاهپزشکی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران 3دانشیار، گروه گیاهپزشکی،دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران 4دانشیار، گروه باغبانی، دانشکده تولید گیاهی، دانشگاه علوم کشاورزی منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران 5استاد، گروه بیولوژی بیماری شناسی گیاهی، دانشگاه راتگرز، نیوبرونزویک نیوجرسی، آمریکا
تاریخ دریافت: 2/11/97 تاریخ پذیرش: 31/2/98
چکیده گیاهان دارویی منبع بسیار غنی از ترکیبات آنتیاکسیدانی هستند، قارچهای اندوفیت گیاهان دارویی درنتیجه همزیستی طولانیمدت با این گیاهان میتوانند برخی خصوصیات زیستی گیاه میزبان خود و توانایی تولید متابولیتهای ثانویه گیاهی را به دست آوردهاند. ازاینرو در این پژوهش خاصیت آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت همزیست با هفت گیاه دارویی از تیره Asteraceae شامل Matricaria chamomilla, Anthemis triumfetii, Anthemis parthenium, Anthemis altissima var. altissima, Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Cichorium intybus موردبررسی قرار گرفت. نمونهبرداری از گیاهان سالم و عاری از هرگونه علائم بیماری از بیشتر مناطق رویشگاه این گیاهان از ارتفاعات استان گلستان در بهار 1395انجام شد. پس از جداسازی قارچها و بررسیهای ریختشناسی و شناسایی مولکولی به روش چندژنی خاصیت آنتیاکسیدانی 37 گونه قارچ اندوفیت به روش تخریب رادیکالهای آزاد DPPH موردبررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده اختلاف معنیدار در سطح 99 درصد بین خواص آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت مشاهده گردید و دامنه فعالیت آنتیاکسیدانی بین 11/32 تا 83/98 درصد متغیر بود. کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به قارچ Stemphylium amaranthiکه از بافت برگ گونهAnthemis triumfetiiجدا شده بود و بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به قارچ Trametes versicolor جدا شده از بافت ساقه گونه بومادران زرد (Achillea filipendulina) بود. همچنین از نظر فعالیت انتی اکسیدانی گونه قارچ گوش ماهی Schizophyllum communeبا میزان 8/98درصددر یک گروه با قارچT. versicolor از بازیدیومیستهاقرار گرفت. گونههایی از جنس Cladioporium sp. شامل Cladosporium cladosporioides و Cladosporium ramotenellum میزان فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی را حدود 97 درصد از خود نشان دادند. با توجه به زمان تولید کوتاه مدت و نرخ رشد بالای قارچها و عدم نیاز به تخریب اکوسیستم نسبت به حفظ ذخایر گیاهان دارویی میتواند اندوفیتها را به انتخاب خوبی برای تولید مواد آنتیاکسیدانی تبدیل کند.
واژههای کلیدی:آنتیاکسیدانی، قارچ اندوفیت، گیاهان دارویی،Asteraceae[1]
مقدمه قارچهای اندوفیت از مهمترین میکروارگانیسمهای نهفته همراه با گیاهان در طبیعت هستند کـــه همـــراه با گیاهان تک لپهای و دولپهای بوده و در طی چند سال گذشته به اهمیت آنها در حفاظت از گیاهان در برابر استرس، خشکی و شوری خاک پی برده شده است. لیکن این عوامل از گیـــاهـان دارویی کمتر در مقایسه با سایر گیــاهان مورد مطالعـه قرار گرفته است. اولین گزارش شناخته شده از قارچهای اندوفیت توسط دانشمندانی صورت گرفت که هیفهای قارچی را در داخل دانههای به ظاهر سالمLolium temulentum ، گراسی که در زمانهای قدیم به عنوان علف هرز سمی شناخته شده بود، مشاهده کردند (Sánchez Márquez et al., 2010). ژﺋﻮ در سال 1999 قارچهای اﻧﺪوﻓﯿﺖ را در ﮔﯿﺎه دارویی ﭘﺎﻟﻢﻓﻦ ﭼﯿﻨﯽ (Livistona chinesis) در ﻫﻨﮏ ﮐﻨﮓ موردبررسی ﻗﺮار داد و ﺗﻌﺪاد 60 ﮔﻮﻧﻪ ﺑﺮ اﺳﺎس ﺧﺼﻮﺻﯿﺎت ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژﯾﮑﯽ ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﯽ کرد (Guo et al., 1999). سپس مطالعه قارچهای اﻧﺪوﻓﯿﺖ در درﺧﺖRubus parviflor در ﮐانادا انجام گرفت (Shamouna and Sieber, 2000). ﻣﻄﺎﻟﻌﻪ ﻓﺮاواﻧﯽ قارچهای اﻧﺪوﻓﯿﺖ در ﭼﻬﺎر ﮔﯿﺎه رازﯾﺎﻧﻪ، ﮐﺎﻫﻮ، در سال 1391 ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﯽ قارچهای اﻧﺪوﻓﯿــﺖ ﮔﯿـﺎه ﺳﺮﺧﺪار ﻣﻌﻤﻮﻟــﯽ ﻧﻤﻮﻧﻪﻫﺎﯾﯽ از ﺑﺎﻓﺖﻫﺎی ﺳﺎﻟﻢ ﭘﻮﺳﺖ و ﺷﺎﺧﻪ اﯾﻦ ﮔﯿــﺎه از ﻣﻨــﺎﻃﻖ زرﯾﻦ ﮔﻞ ﺷﻬﺮﺳﺘﺎن ﻋﻠﯽ آﺑﺎد اﺳﺘﺎن ﮔﻠﺴﺘـــﺎن و ﺑــﺎغ ﮔﯿﺎهﺷﻨﺎﺳﯽ ﭘﺮدﯾﺲ ﮐﺸﺎورزی و ﻣﻨﺎﺑﻊ ﻃﺒﯿﻌﯽ داﻧﺸﮕـﺎه ﺗﻬﺮان، ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی C. ،C. herbarum ،Cladosporium subtilissimum C. basiinflatum،cladosporioides و C. perangustum ﺑﺎ اﺳﺘﻔﺎده از روش ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژﯾﮑﯽ ﺷﻨﺎﺳﺎﯾﯽ ﺷﺪﻧﺪ (Jam Ashkezari et al., 2014). اخیرا استفاده از گیاهان دارویی به خاطر کاربرد چند منظوره آنها و تنوع فراوان آنها برای منابع جدیدی از آنتیاکسیدانها مورد مطالعه فـــراوان قــرار گرفتهاند (Srinivasan et al., 2010). علیالخصوص خاصیت آنتیاکسیدانی بهمیزان بالا برای ترکیبهای فنولیک و فلاونوئید حاصل از گیاهان به اثبات رسیده است. یکی از مهمترین اثرات تخریبی رادیکالهای آزاد شروع پراکسیداسیون لیپید میباشد که به تخریب غشای سلول منجر میشود. پراکسیداسیون لیپید باعث اختلال در سازمانبندی غشا و تغییر فعالیت آنزیمهای وابسته به آن و پروتئینهای دیگر میشود که همراه با آزاد کردن رادیکالهای هیدروپراکسیل وآلکوپراکسیل بهصورت بالقوه برای سلول مضر میباشد. وجود میزان بالا رادیکالهای آزاد در بدن خطرناک است زیرا با آسیب به سلولها میتوانند منجر به سرطان شوند (Jagadish et al., 2009). بدن برای مقابله با رادیکالهای آزاد شروع به تولید مقادیری آنتیاکسیدانهای مورد نیاز مینماید. از این رو، مصرف آنتیاکسیدان در رژیم غذایی ضروری است. اندوفیتها میکروارگانیسمهای هستند که در داخل گیاه بخصوص برگها، ساقهها و ریشهها به صورت همزیست زندگی میکنند و هیچ آسیبی آشکاری به میزبان نمیرسانند (Duan et al., 2010). تقریبا همه ردههای گیاهان آوندی و گیاهان داروئی موردبررسی قرار گرفته تا به امروز میزبان موجودات اندوفیت هستند (Aly et al., 2011). قارچهای اندوفیت مخزن متابولیتهای ثانویه میزبان خود بــوده و حاوی ترکیبات فعال زیستی میباشند. قارچهای اندوفیت گیاهان دارویی درنتیجه همزیستی طولانیمدت با این گیاهان میتوانند توانایی تولید متابولیتهای ثانویه جدید را به دست آوردهاند (Arbaayah et al., 2013). محققین باور دارند، دلیل اینکه چرا قارچهای اندوفیت برخی ترکیبات شیمیایی شبیه به گیاهان را تولید میکنند این است که یک نوترکیبی ژنتیکی در طی تکامل بین اندوفیت و میزبانش رخ داده است (Strobel et al., 1996; Shahiri et al., 2016). علاوه براین مشخص شده که تولید محصولات با ارزش از منبع میکروبی آسانتر، با سرعت بالاتر و اقتصادیتر بوده و در کاهش قیمت فروش آنها موثر است. در همین حال، تصور میشود که برخی گیاهان تولیدکننده محصولات طبیعی فعال زیستی با اندوفیتهای تولیدکننده محصولات طبیعی مشابه در ارتباطاند و این واقعیت که با توجه به زمان تولید کوتاه مدت و نرخ رشد بالای میکروبها، اندوفیتها را به انتخاب خوبی برای تولید مواد کاربردی در طیف گستردهای از عرصههای پزشکی، کشاورزی و صنعتی تبدیل کرده است. همچنین بسیاری از گزارشها و مطالعات در مورد فعالیتهای بیولوژیکی اندوفیتها مانند اثرات ضدسرطان و اثرات ضد میکروبی منتشر شده در صورتیکه خواص آنتیاکسیدانی قارچ اندوفیت گیاهان دارویی به میزان بسیار کم مورد مطالعه قرار گرفتهاند. با توجه به اینکه استان گلستان زیست بومی غنی از تــنوع زیستـــی و بیولوژیکی گیاهان دارویی به شمار میآید و امروزه در قلمرو وسیع این گیاهان، تنها تعداد انگشت شماری از گونههای گیاهی همزیست با اندوفیتها مورد مطالعه قرار گرفته است. در این تحقیــق خواص آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت همزیست گیاهان دارویی تیره Asteraceae در استان گلستان موردبررسی قرار گرفته است.
مواد و روشها تهیه نمونه گیاهی و قارچی: استان گلستان را از نظر ناهمواریها میتوان به سه ناحیه کوهستانی، کوهپایه ای و جلگه ای تقسیم کرد. درجه حرارت نقاط مختلف استان یکسان نیست. هرچه از غرب به شرق و از جنوب به شمال برویم بر دمای محیط افزوده میشود . روش تحقیق بدین صورت بوده است که ابتدا استان گلستان به 4 قسمت اراضی جنگلی، مراتع قشلاقی، مراتع ییلاقی و اراضی زراعی تقسیم شد. سپس با توجه به فصل رویش هر قسمت، مبادرت به انجام عملیات صحرایی و نمونه گیری از گیاهان شد. نمونهبرداری از گیاهان سالم و عاری از هر گونه بیماری از گونههایMatricaria chamomilla, Anthemis triumfetii, Anthemis parthenium, Anthemis altissima var. altissima, Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Cichorium intybus از مناطق بومی این گیاهان نظیر ارتفاعات توسکستان، چهارباغ، مراوه تپه، آق قلا، پارک ملی گلستان، منطقه حفاظت شده جهاننما، دهنه محمدآباد،کلاله، درازنو، چهجا، هزارپیچ و زیارت در استان گلستان و در فصل بهار سال 1395 انجام گردید.ارتفاع مکانهای نمونهبرداری متفاوت بوده و بالاترین ارتفاع در منطقه درازنو حدود 2770 متر تا کمترین ارتفاع که حدود 56 متر در محدوده شهر آق قلا بود. کشت و جداسازی قارچهای اندوفیت: از هر گونه گیاه دارویی 30 گیاه سالم، شامل ریشه، ساقه، برگ و گل انتخاب گردید. نمونهها در کیسههای پلاستیکی در یخچال قبل از جداسازی قارچهای نگهداری شدند. سپس نمونهها بهمدت 10 دقیقه در زیر آب شیر شستشو سپس خشک گردیده و به قطعات 5/0 تا 1 سانتیمتری تقسیم شده و ابتدا در اتانول 75% بهمدت 1 دقیقه و در محلول هیپوکلریت سدیم 5/0 تا 3 درصد بهمدت 3 تا 5 دقیقه (بسته به ضخامت بافت) و سپس اتانول 75 درصد بهمدت 30 ثانیه قـرار داده شدند. نمونهها پس از ضدعفونی سطحی 6 بار در آب مقطر شسته شده و برای خشک شدن بر تهیه عصاره از قارچها: قارچها در محیط کشت PDA در 28 درجه سانتیگراد بهمدت 6-3 روز کشت شدند. برای تهیه محیط کشت سوسپانسیون برای رشد ریسه قارچها، از محیط کشت PDB (Potato dextrose broth) استفاده شد. قارچها خالص سازی شده و در قرصهای مشخص به میزان 5×5 سانتی متر قطع شده و در ارلنهای 250 سیسی با 200 سیسی محیط کشت PDB مایع کشت گردیده و ارلنهای آماده شده درون شیکر در شرایط تاریکی، دمای 2±25 درجه و دور rpm 120 برای مدت زمان 3-4 هفته نگهداری گردیدند. پس از گذشت این زمان ماده موثره موجود در محیط کشت قــارچ استخـــراج گردید. بدین منظور ابتدا ریسههای قارچی به وسیله غربال از قسمت مایع جدا شده و با آب مقطر استریل سه بار شستشو شده و این مسیلیومها پس از پودر شدن با حجم برابر از حلال اتیل استات مخلوط و 24 ساعت روی دستگاه شیکر در شرایط تاریکی، دمای 2±25 درجه و دور rpm120 نگهداری شدند پس از طی این مدت زمان با استفاده از یک قیف دکانتور فاز آلی حاصل جداسازی و در دمای اتاق با استفاده از دستگاه روتاری تبخیر گردید. استخراج سه بار انجام گرفت و ماده خشک حاصل در یک میلی لیتر متانول حل و در 4 درجه سانتی گراد نگهداری گردید (Jagadish et al., 2009). بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی: برای انجام این مرحله ابتدا عصارههای قارچی متفاوت با متانول 80 درصد مخلوط شده و به مدت 24 ساعت برروی شیکر قرار داده شدند. سپس با دور rpm3500 به مدت ده دقیقه سانتریفیوژ شدند. برای سنجش فعالیت آنتیاکسیدانی از روش DPPH(2,2-diphenyl-1- Scavenged%=Ab-As/Ab x 100 Ablank : جذب DPPH در 517 نانومتر (بدون عصاره قارچ) Asample : جذب نمونهها در 517 نانومتر طرح در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام پذیرفت و آنالیز دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون چند دامنه ای دانکن در سطح احتمال 1% صورت پذیرفت. شناسایی مولکولی قارچهای اندوفیت دارای فعالیت آنتیاکسیدانی: استخراج DNA ژنومی به روش CTAB انجام گرفت به این صورت که دیسکهایی از کلنیهای رشد کرده روی محیطPDA در محیط کشت مایع PDB کشت داده شد. بطریهای حاوی محیط کشت مایع به شیکر (با سرعت 120 دور در دقیقه) انتقال یافت و پس از حدود یک هفته، میسلیومهای قارچ بهدست آمد. پس از آبگیری، میسلیومها درهاون استریل پودر شده و600 میکرولیتر بافر CTAB به ویالهای حاوی پودر میسلیوم اضافه و کاملاَ مخلوط گردید. سپس به هرکدام از ویالها 2 میکرولیتر مرکاپتواتانول اضافه و سپس به بن ماری C˚65 منتقل گردیدند. پس از گذشت 45 دقیقه، بهمنظور پروتیینزدایی، به هر ویال 600 میکرولیتر مخلوط کلروفرم – ایزوآمیل الکل به نسبت 1:24 اضافه شده و بهمدت 10 دقیقه در 12000 دور سانتریفیوژ گردید. پس از سانتریفیوژ سه فازتشکیل گرید فاز زیرین کلروفرم و فاز رویی محتویDNA بود. بین این دو فاز مایع، لایهای متشکل از بقایای دیواره سلولی قرار گرفت. فاز رویی با دقت به ویالهای جدید منتقل گردید و هم حجم آن ایزوپروپانول خنک به محتویات ویال اضافه شده و بعد از ده بار وارونه کردن ویالها، آنها را به مدت نیم ساعت در دمای 20- درجه سانتیگراد نگهداری گردید. پس از این مدت تیوبها، بهمدت 15 دقیقه در 13000 دور سانتریفیوژ شده و در نهایت پس از رسوب DNA، فاز مایع تخلیه و رسوب حاصله با اتانول 70 درصد شستشو شد. بعــد از خشک شـــدن رسوب DNA به هر ویال 70 میکرولیتر آب مقطر تزریقی اضافه گردیده و پس از 30دقیقه نگهداری در یخچال به فریزر 20- انتقال یافت. برای تکثیر در PCR از پرایمرهای (LROR,LR5)، (BSANDRY,T1)، (EF1-983F, Efgr)، (ITS4, ITS5) هرکدام از پرایمرها به میزان 1 میکرولیتر، DNA ژن.می به میزان 2 میکرولیتر(40 میـــکروگرم)، Red amplicon Master Mix 2x (12.5) میکرولیتر و آب دوبا تقطیر به میزان 8.5 میکرولیتر استفاده گردید (Raja et al., 2017). برای ارزیابی محصول، از آگارز یک درصد در بافر TBE با ولتاژ 85 استفاده شد. رنگ آمیزی محصول PCR با استفاده از Gel red انجام گرفت و با دستگاه documentation system Gel عکس بردای انجام گرفت. سپس برای توالی یابی به روش سنگر به شرکت ماکروژن کره جنوبی ارسال گردید. توالی ژنوم بدست آمده را ازطریق نرم افزار بلاست در NCBI موردبررسی قرار گرفت و شباهت آنها با سایر توالی موجود در بانک جهانی تعیین شده و مراحل ثبت ژن در این پایگاه انجام پذیرفت.
نتایج شناسایی قارچهای اندوفیت: در این بررسی827 ایزوله قارچی از هفت گونه گیاه دارویی مورد جداسازی قرار گرفت که پس از بررسیهای مورفولوژیک و مطالعات مولکولی چند ژنی بر اساس پرایمرهای (LROR,LR5)، (BSANDRY,T1)، (EF1-983F, Efgr)، (ITS4, ITS5) تعداد 104 گونه قارچی مورد شناسایی قرار گرفت و ژنهای موردبررسی قرار گرفته در پایگاه دادههای بیوتکنولوژی NCBI ثبت گردید. به دلیل تعدد گونههای شناسایی شده از هرگونه گیاهی تعداد محدودی برای بررسیهای انتیاکسیدانی در نظر گرفته شد (جدول2). تمام این گونههای قارچی برای اولین بار از ایران و جهان به عنوان اندوفیت این گیاهان گزارش میشوند. گونههای Septoria tormentillae، Preussia africana، Stephanonectria keithiiتاکنون از ایران گزارش نشده بوده و برای اولین بار در این بررسی از ایران گزارش میشوند و برای میکروفلور ایران جدید میباشند. همچنین جداسازی قارچهای اندوفیت از رده بازیدیومیستها نظیر Bjerkandera adusta ، Schizophyllum commune، Trametes versicolor تا به امروز جز موارد نادر از گزارش این رده از قارچها به عنوان اندوفیت از گیاهان میباشند.
شکل1: خارج شدن قارچهای اندوفیت از بافت ساقه پس از 14 روز روی محیط کشت PDA
گونه قارچ (Fr) Schizophyllum commune:این گونه قارچ اندوفیت از گیاه Anthemis altissimaجداسازی گردید و روی محیط کشت PDA پس از 14 روز به رنگ سفید و پنبهای، دارای نرخ رشد سریع، میسیلیوم دارای دیواره نازک، شفاف، اسپـــورها استوانهای تا بیضوی به ابعاد 3-1 میکرومتر بودند، اندام باردهی قــارچ در روی محیــط کشت تشکیل گردید. بر اساس بررسیهای ریختشناسی (Natrajan and Kolandavelu, 1998) و مولکولی جدایه مورد نظر شباهت 99% را با گونه Schizophyllum commune نشان داد. گونه قارچ Trametes versicolor (Fr.) pilat: این گونه قارچی که متعلق به شاخه بازیدیومایکوتا و معروف به قارچ رنگین کمان میباشد از بافت ساقه گونه بومادران زرد Achillea filipendulina جداسازی گردید و پرگنههای قارچ روی محیط کشت PDA پس از 14 روز به رنگ سفید و پنبه ای،دارای نرخ رشد سریع، میسیلیوم دارای دیـــواره نازک، شفـــاف، منشعب و به قطر 4-2 میکرومتر بود. براساس خصوصیات ریختشناسی (Ryvarden, L.; Johansen, I. 1980) و مولکولی چندژنی، جدایهی بدست آمده Trametes versicolor (fr.) pilat شناسایی گردید.
شکل2: راست: کلنی قارچ روی محیط کشت PDA. چپ:رویت قوس اتصال در قارچ T. versicolor
گونه قارچ Preussia africana(Arenal, Platas and Peláez): این گونه قارچی از گیاه Achillea filipendulinaجداسازی گردید. کلنی قارچ روی محیط کشت PDA پس از 14 روز در دمای 25 درجه به قطر 70 میلیمتر و به رنگ قهوهای تیره تــا سیــاه و فرورفته در محیط کشت بود. آسکوماتا پراکنده تا مجتمع و در بیشتر اوقات در بافت محیط کشت غوطه ور بود. سودوتسیوم به قطر 288-205 میکرومتر، گلابی شکل،صاف، قهوهای روشن تا قهوهای تیره دارای گردن باریک به قطر 60-52 ×40-22 میکرومتر، استوانهای شکل و دارای هیفهای به قــطر 20-12×4-2 میکرومتر، پریدیوم به رنگ قهوهای تیره، آسک 110-90×17-16 میکرومتر، هشت اسپوره،بیرنگ، استوانهای شکل، اسکوسپورهـــا به ابعاد 42-37×4-3 میکرومتر، استوانه ای شکل، بیرنگ تا قهوهای تیره بودند.
شکل3: سمت راست: آسکوکارپ قارچ Preussia africana سمت چپ: کلنی قارچ Preussia africana روی محیط کشت PDA پس از 14 روز
بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی: عصاره اتیل استاتی قارچهای اندوفیت هفت گونه گیاه دارویی از لحاظ میزان فعالیت آنتیاکسیدانی مورد ارزیابی قرار گــرفت. DPPH (2 و 2- دی فنیل-1-پیکریل هیدرازیل) رادیکال آزاد پایداری است که خصوصیت جذب آن در ٥١٧ نانومتر برای مطالعه اثرات به دام اندازی رادیکالها توسط عصاره، مورد استفاده قرار میگیرد. این رادیکال آزاد ارغوانی رنگ است، در تماس با ترکیب آنتیاکسیدان (عصاره) بــــه ترکــیب پایدار زرد رنگی تبدیل میشود که آنتیکسیدانها، پروتون را به رادیکالهای آزاد داده و سبب کاهش میزان جذب میشوند. کاهش میزان جذب معیاری برای سنجش به داماندازی رادیکالهای آزاد میباشد. ظرفیت به دام اندازی رادیکـــالهای آزاد به روش DDPHدر جدول 2 نشان داده شده است.
جدول 1: نتایج تجزیه واریانس بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی به روش ANOVA
بر اساس نتایج به دست آمده اختلاف معنیدار در سطح 99 درصد بین خواص آنتیاکسیدانی قارچها مشاهده گردید که دامنه فعالیت آنتیاکسیدانی بین 11/32 و 83/98 درصد بود و کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به قارچStemphylium amaranthiکه از بافت برگAnthemis triumfetiiجدا شده بود و بیشترین میزان فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به قارچ Trametes versicolor از بافت ساقه گونه گیاهی بومادران زرد Achillea santolina بود. همچنین گونه بازیدیومیستSchizophyllum communeبا میزان 8/98 درصددر یک گروه با قارچT.versicolorقرار گرفت. در این بررسی گونههایی از جنس Cladosporium sp. شامل Cladosporium cladosporioides و Cladosporium ramotenellum میزان فعالیت آنتیاکسیدانی بالایی را از خود نشان دادند (جدول 2). بنابراین در این بررسی گونههای اندوفیت قارچی جدا شده از گیاه بومادران Achillea filipendulina فعالیت آنتیاکسیدانی بیشتری نسبت به بقیه گیاهان از خود نشان دادند.
شکل4: میزان فعالیت آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت از هفت گونه گیاه دارویی در استان گلستان
جدول2: میزان فعالیت آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت هفت گونه گیاه دارویی
بحث تمام گونههای قارچی گزارش شده در این بررسی برای اولین بار به عنوان اندوفیت از گیاهان دارویی مطالعه شده از تیره آفتابگردان گزارش گردیدند. نتایج این بررسی به وضوح نشان میدهد که جدایههای قارچهای اندوفیت برخی گیاهان داوریی که در این تحقیق مورد مطالعه قرار گرفتهاند، از نظر خاصیت آنتیاکسیدانی، در گروههای مختلف آماری قرار میگیرند و قدرت آنها با آنتی اکسیدانهای استاندارد قابل مقایسه بوده و میتوانند به عنوان منابع میکروبی، که به مراتب تولید آنها در آزمایشگاه راحت تر از گیاهان بوده و موجبات تخریب محیط زیست را به واسطه برداشت بی رویه گیاهان دارویی رخ میدهد نمیشوند، برای تولید آنتی اکسیدانها مورد استفاده قرار گیرند. تصور میشود که اندوفیتها و گیاهان میزبان آنها بهصورت همزمان تکامل یافته باشند، قضاوت در رابطه با ین موضوع بر اساس این واقعیت است که گونههای اندوفیتی نزدیک به هم از خانوادههای گیاهی یکسان جداسازی گردیدهاند (Aly et al., 2011). بنابراین این فرضیه را که اندوفیتها خاصیت آنتیاکسیدانی را از گیاه میزبانشان به ارث بردهاند، میتوان مطرح کرد. بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره متانولی گیاه بومادران نشان داده است که خاصیت آنتیاکسیدانی این گیاه حدود 90 درصد بوده است (Georgieva et al., 2015)، در صورتی که در این بررسی قارچ T. versicolor از رده بازیدیومیکوتا که از گیاه بوماردان زردfilipendulina A.جداسازی گردیده است، بالاترین خاصیت آنتیاکسیدانی را حتی نسبت به گیاه میزبانش از خود نشان داد. ابراهیمزاده و همکاران نشان دادند که فعالیت آنتیاکسیدانی گیاهان به حضور ترکیبات فنلی در آنها مرتبط میباشد (Ebrahimzadeh et al., 2015). ولیخا و همکاران بیان کردند که روند استخراج ترکیبات فنلی فاکتوری مهم در تعیین ویژگیهای آنتیاکسیدانی عصاره است. دما، حلال، زمان عصارهگیری، قدرت استخراج و روش استخراج تأثیر بارزی در محتویات عصاره خواهد گذاشت (Valikha et al., 2008). چنانچه، تفاوت موجود بین خاصیت آنتیاکسیدانی قارچ اندوفیت و گیاه میزبانش در این بررسی ممکن است مرتبط با تفاوت در روند استخراج ترکیبات باشد. تمام گونههای اندوفیت جنس Cladosporium که در این بررسی از میزبانهای متفاوت جداسازی شده بودند، دارای خاصیت آنتیاکسیدانی بالا بودند و بالاترین میزان آن حدود 98 درصد و مربوط به گونه Cladosporium cladosporioides جداسازی شده از بابونه و سپس گونه Cladosporium ramotenellumبا میزان حدود 96 درصد، بود. مطالعه (Mirzaie et al., 2010) نشان داده شده است که خاصیت آنتیاکسیدانی گیاه بابونه بیشتر از بومادران است. که نتایج حاصل از خاصیت آنتیاکسیدانی قارچهای اندوفیت جداشده از آنها در این تحقیق نیز این موضوع را تایید میکند. مطالعه انجام شده در رابطه با قارچهای اندوفیت گیاهان دارویی، خاصیت آنتیاکسیدانی گونه C. cladosporioides حدود 80 درصد گزارش گردیده است. (Hulikere et al., 2016) خاصیت ظرفیت کاهشی در عصاره قارچها بهدلیل قابلیت انتقال هیدروژن آنها میباشد که مولکولهای مربوطه را با پذیرش یونهای هیدروژنی از عصارهها و پایان دادن به زنجیرههای رادیکال تثبیت میکند. بنابراین، خاصیت ظرفیت کاهشی میتواند بهعنوان یک شاخص قابل توجه از پتانسیل آنتیاکسیدانی یک ترکیب بیان شود. نتابج برخی پژوهشها نشان داده است که قارچ S. commune در مقایسه با سایر قارچهای ماکروبازیدیومیست خاصیت آنتیاکسیدانی بالاتری دارد که با نتایج حاصل از این بررسی مطابقت دارد (Arbaayah and Umi, 2013). بازیدیومیستها گروه مهمی از قارچها هستند که برخی از آنها ارزش خوراکی داشته و جهت استفـــاده بهصورت غذا کشت میگردــند. همچنیــن بازیدیـومیستها به خاطر تولید انواع مواد ویژه از لحاظ طعم، عطر، رنگ و خصوصیـــات سمی مورد توجه میباشند و در علوم پزشکی، کشاورزی و صنعت مورد استفاده قرار گرفتهاند (Mirfat et al., 2010). قارچ بازیدیومیست
نتیجهگیری نهایی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که قارچهای اندوفیت بازیدیومیست با خاصیت آنتیاکسیدانی بالا جزء قارچهای دارویی ارزشمند مطرح بوده و میتوانند بهعنوان منابع آنتیاکسیدانی بالقوه در آینده نزدیک در صنایع دارویی مورد توجه قرار گیرند.
Reference
Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 8th Year, Volume One, Spring 2020
Evaluation of antioxidant activity of endophytic fungi isolated from some native medicinal species of Golestan province
Hatamzadeh, S.1, Rahnama, K.2, Nasrollahnejad, S.2, Berdi Fotowhifar, Kh.3, Hemmati, Kh.4, White, J.5 1Ph.D of plant pathology,Department of Plant Protection, Faculty of plant production, Gorgan University of Agricultural sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran 2Associate professor, Department of Plant Protection, Faculty of plant production, Gorgan University of Agricultural sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran 3Associate professor ,Department of Plant Protection, Faculty of Agricultural Science and Engineering, college of Agriculture and Natural Resources, University of Tehran, Karaj, Iran 4Associate professor Department of Horticulture, Faculty of plant production, Gorgan University of Agricultural sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran 5Professor, Department of Plant Biology, Rutgers University, New Brunswick, New Jersey, U.S.A.
Received: 2019-1-22; Accepted: 2019-5-21
Abstract Medicinal plants are a very rich source of antioxidant compounds. Endophytic fungi of medicinal plants, due to long-term coexistence with these plants produce plant secondary metabolites. Therefore, in this study, the antioxidant properties of endophytic fungi isolated from 7 medicinal plants of the Asteraceae family includeing Matricaria chamomilla, Anthemis triumfetii, Anthemis parthenium, Anthemis altissima var. Altissima, Achillea millefolium, Achillea filipendulina, Cichorium intybus was investigated. The samplings were done from healthy plants and free of any diseases from most areas of Golestan province during 2016 spring. After morphological and molecular identification of endophytic fungi, the antioxidant property of 37 species of endophytic fungi was evaluated by DPPH free radicals metod. Based on the results, a significant difference of 99% was observed between the antioxidant properties of endophytic fungi. The lowest (32.1% ) and highest (98.8%) antioxidant activity were related to the Stemphylium amaranthi and Trametes versicolor fungi isolated from Anthemis triumfetii leaf and Achillea santolina stem tissues, respectively. In addition, the Schizophyllum commune with 98.8% antioxidant activity was placed in the same group with T. versicolor. The Cladioporium spp. such as Cladosporium cladosporioides and Cladosporium ramotenelum showed a high antioxidant activity of about 97%. Considering short-term production and the high growth rate of fungi, endophytes maybe a good choice for the production of antioxidant substances.
Keywords: Antioxidant activity, Asreraceae family, Endophytic fungi, Medicinal plants[2]
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,198 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 562 |