تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,991 |
تعداد مقالات | 83,505 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,087,181 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,124,218 |
اثر سطوح مختلف اسید هیومیک و تراکم کاشت بر فعالیت آنتی اکسیدانی وخواص بیوشیمیایی گیاه دارویی (Trigonella foenum- graecum L.) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 8، شماره 1 - شماره پیاپی 29، خرداد 1399، صفحه 77-89 اصل مقاله (1.14 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
محمد حسین امینی فرد* 1؛ حمیرا قادری زه2 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1استادیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشجوی کارشناسی ارشد، رشته علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهان دارویی، ادویه‏ای و عطری. دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شنبلیله (Trigonella foenum- graecum L.) یکی از گیاهان دارویی مهم محسوب میشود و استفاده از نهادههای آلی بهعنوان یک عامل مهم برای دستیابی به حداکثر عملکرد این گیاه میباشد. به منظور بررسی اثر اسید هیومیک و تراکم کاشت بر فعالیت آنتیاکسیدانی و خصوصیات بیوشیمیایی(ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی، آنتوسیانین، قند و رنگیزههای فتوسنتزی) شنبلیله، آزمایشی در سال زراعی 1396 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح اسید هیومیک (0، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار) و دو سطح تراکم کاشت (25 و 50 بوته در مترمربع) بودند. بعد از اعمال تیمارها و در مرحله گلدهی کامل و قبل از مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی گیاه، نمونههایی از برگهای گیاه شنبلیله تهیه و صفات بیوشیمایی آن اندازهگیری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که اسیدهیومیک بر اکثر صفات بیوشیمیایی شنبلیله (فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان فنل کل، فلاونوئید کل و میزان کربوهیدرات) معنیدار شد، بطوریکه بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (6/64 درصد) و میزان کربوهیدرات (73/6 میلیگرم برگرم) برگ گیاه از تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسیدهیومیک و کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی (0/50 درصد) و میزان کربوهیدرات (45/3 میلیگرم برگرم) از تیمار شاهد حاصل گردید. همچنین کاربرد اسید هیومیک سبب افزایش معنیدار رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل کل، a، b و کارتنوئید) شد، بطوریکه بیشترین میزان کلروفیل کل در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک (با 51/4 میلیگرم بر گرم) و کمترین میزان آن (18/3 میلیگرم بر گرم) از تیمار شاهد بدست آمد. با توجه به نتایج، بیشترین میزان فلاونوئید با 43/6 میلیگرم بر گرم در تراکم 25 بوته در مترمربع و کمترین میزان فلاونوئید با 46/5 میلیگرم بر گرم در تراکم کاشت 50 بوته در مترمربع مشاهده گردید. اثر متقابل اسید هیومیک و تراکم کاشت هم بر میزان فنول و فلاونویید گیاه معنیدار شد، بطوریکه بیشترین میزان فنول (07/42 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک با تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع و کمترین میزان فنول (86/41 میلیگرم بر گرم) در تیمار شاهد با تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع بدست آمد. بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از 10 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع، نقش موثری در افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی و صفات بیوشیمایی (میزان فنل کل، فلاونوئید، آنتوسیانین، قند) شنبلیله داشت، هرچند تیمارهای آزمایش، نتوانست آنتوسیانین را تحت تاثیر خود قرار دهد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آنتوسیانین؛ اسیدهیومیک ترکیبات فنلی؛ شنبلیله؛ کودآلی؛ متابولیت ثانویه | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اثر سطوح مختلف اسید هیومیک و تراکم کاشت بر فعالیت آنتی اکسیدانی وخواص بیوشیمیایی گیاه دارویی (Trigonella foenum- graecum L.)
محمدحسین امینیفرد1*، حمیرا قادری2 1استادیار گروه علوم باغبانی و مرکز پژوهشی گیاهان ویژه منطقه دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران 2دانشجوی کارشناسیارشد، گره علوم باغبانی، گرایش فیزیولوژی گیاهاندارویی، ادویهای و عطری، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
تاریخ دریافت:23/04/97 تاریخ پذیرش:17/07/97
چکیده شنبلیله (Trigonella foenum- graecum L.) یکی از گیاهان دارویی مهم محسوب میشود و استفاده از نهادههای آلی بهعنوان یک عامل مهم برای دستیابی به حداکثر عملکرد این گیاه میباشد. به منظور بررسی اثر اسید هیومیک و تراکم کاشت بر فعالیت آنتیاکسیدانی و خصوصیات بیوشیمیایی(ترکیبات فنلی، فلاونوئیدی، آنتوسیانین، قند و رنگیزههای فتوسنتزی) شنبلیله، آزمایشی در سال زراعی 1396 بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه سطح اسید هیومیک (0، 5 و 10 کیلوگرم در هکتار) و دو سطح تراکم کاشت (25 و 50 بوته در مترمربع) بودند. بعد از اعمال تیمارها و در مرحله گلدهی کامل و قبل از مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی گیاه، نمونههایی از برگهای گیاه شنبلیله تهیه و صفات بیوشیمایی آن اندازهگیری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که اسیدهیومیک بر اکثر صفات بیوشیمیایی شنبلیله (فعالیت آنتیاکسیدانی، میزان فنل کل، فلاونوئید کل و میزان کربوهیدرات) معنیدار شد، بطوریکه بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (6/64 درصد) و میزان کربوهیدرات (73/6 میلیگرم برگرم) برگ گیاه از تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسیدهیومیک و کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی (0/50 درصد) و میزان کربوهیدرات (45/3 میلیگرم برگرم) از تیمار شاهد حاصل گردید. همچنین کاربرد اسید هیومیک سبب افزایش معنیدار رنگیزههای فتوسنتزی (کلروفیل کل، a، b و کارتنوئید) شد، بطوریکه بیشترین میزان کلروفیل کل در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک (با 51/4 میلیگرم بر گرم) و کمترین میزان آن (18/3 میلیگرم بر گرم) از تیمار شاهد بدست آمد. با توجه به نتایج، بیشترین میزان فلاونوئید با 43/6 میلیگرم بر گرم در تراکم 25 بوته در مترمربع و کمترین میزان فلاونوئید با 46/5 میلیگرم بر گرم در تراکم کاشت 50 بوته در مترمربع مشاهده گردید. اثر متقابل اسید هیومیک و تراکم کاشت هم بر میزان فنول و فلاونویید گیاه معنیدار شد، بطوریکه بیشترین میزان فنول (07/42 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک با تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع و کمترین میزان فنول (86/41 میلیگرم بر گرم) در تیمار شاهد با تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع بدست آمد. بر اساس نتایج این آزمایش، استفاده از 10 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع، نقش موثری در افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی و صفات بیوشیمایی (میزان فنل کل، فلاونوئید، آنتوسیانین، قند) شنبلیله داشت، هرچند تیمارهای آزمایش، نتوانست آنتوسیانین را تحت تاثیر خود قرار دهد.
واژههای کلیدی: آنتوسیانین، اسیدهیومیک ترکیبات فنلی، شنبلیله، کودآلی، متابولیت ثانویه.[1]
مقدمه گرایش عمومی جوامع به طب سنتی و استفاده از داروهای گیاهی در طی سالهای اخیر به علت بروز اثرات زیانبار داروهای شیمیایی بر سلامتی انسان و نارساییهای متعدد طب نوین در درمان برخی بیماریها، رو به افزایش بوده است. شنبلیله (Trigonella foenum- graecum L.) گیاهی است علفی، یک ساله و از خانواده لگومینوز میباشد. شنبلیله در طب سنتی سابقه مصرف دیرینه داشته و خواص درمانی چشمگیری برای آن ذکر شده است، بهطوری که اثرات ضددرد، ضدالتهاب، ضدسرطان، کاهش دهنده کلسترول و چربی خون، درمان کننده دیابت و سل از این گیاه گزارش شده است (Mandegari et al., 2012). یکی از مؤلفههای اساسی افزایش عملکرد محصولات کشاورزی، مصرف بیشتر نهادهها بهویژه کودهای شیمیایی است اما افزایش مصرف کودهای شیمیایی در دهههای اخیر، مشکلات جدی زیست محیطی داشته است. از طرفی با توجه به احتمال بروز اثرات منفی ناشی از مصرف بی رویه سموم و کودهای شیمیایی روی کمیت و کیفیت ترکیبات مؤثره گیاهان دارویی، بسیاری از شرکتهای دارویی، مواد خام حاصل از نظامهای پایدار و ارگانیک را ترجیح م دهند (Gewaily et al., 2006). بنابراین مناسب است، که سایر منابع کودی دارای هزینه و اثرات تخریبی کمتر بر اکوسیستم، جایگزین این کودها شوند. از منابع کودی سالم، کمهزینه و در دسترس موجود میتوان به کودهای غیرشیمیایی (آلی و بیولوژیک) اشاره کرد؛ که در سیستمهای پایدار مورد توجه قرار گرفتهاند (Nehvi et al., 2009). در بین کودهای سازگار با طبیعت، هیومیک اسید بهعنوان یک اسید آلی بدون اثرات مخرب زیست محیطی، باعث بهبود ساختار فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی خاک شده و به دلیل دارا بودن ترکیبات هورمونی، اثرات مثبت قابل ملاحظهای بر شاخصهای کمی و کیفی محصولات کشاورزی دارد (Sabzevari et al., 2010). اسید هیومیک یک ترکیب پلیمری آلی طبیعی است که در نتیجه پوسیدگی مواد آلی خاک، پیت و لیگنین بهوجود میآید و باعث افزایش عملکرد و کیفیت محصول میشود (Ghorbani et al., 2010). اسید هیومیک سبب افزایش ماندگاری بافتهای فتوسنتزکننده شده و از طریق تأثیرات مثبت فیزیولوژیکی، از جمله اثر بر متابولیسم سلولهای گیاهی، افزایش کلروفیل برگ را باعث میشود (Naderi et al., 2002). استرایی و لوانی (Astaraei, and Ivani, 2008) افزایش تولید کلروفیل در برگهای گیاه لوبیا در پی استفاده از اسید هیومیک، را بیان نموده است. از طرف دیگر، عوامل محیطی تأثیر بهسزایی بر کمیت و کیفیت محصول بدست آمده از گیاهان دارویی دارد، با این حال کنترل کامل این عوامل امکانپذیر نیست، ولی میتوان با استفاده از روشهایی، اثرات محیطی را بهشکلی مدیریت کرد که گیاه تحت هر شرایطی، حداکثر توانایی خود را بروز دهد. از جمله مهمترین این تکنیکها، انتخاب تراکم گیاهی مطلوب برای کشت و کار گیاه است که بهعنوان یک عامل زراعی تحت کنترل، نقش مؤثری در عملکرد محصولات مختلف ایفاء میکند و مشخص کردن تراکم گیاهی از اصول اولیه زراعت هر محصول و ازجمله مهمترین عوامل تأثیرگذار بر تولید گیاهان دارویی بهشمار میرود ((Ibrahim, 2012. تراکم بوته مطلوب، تراکمی است که در نتیجه آن کلیه عوامل محیطی بهطور مؤثر مورد استفاده گیاه قرار گرفته و در عین حال رقابتهای درون بوتهای و بین بوتهای در حداقل باشند تا حداکثر عملکرد ممکن با کیفیت مطلوب بدست آید (et al., 2009 Caliskan). طی آزمایشی در شنبلیله فاصله ردیف 30 سانتیمتر در مقایسه با 45سانتیمتر سبب افزایش تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف و عملکرد دانه شد (Yadav et al., 2000). همچنین شارما و همکاران (Sharma et al., 2000) نشان دادند که کاهش فاصله ردیـف از 60 بـه 30 سـانتیمتـر سبب افزایش عملکرد دانه و وزن 1000 دانه شنبلیله شد. با توجه به اهمیت گیاه دارویی مهم شنبلیله و اینکه تاکنون گزارشی در خصوص اثر متقابل اسید هیومیک در تراکم کاشت بر فعالیت آتتی اکسیدانی و خصوصیات بیوشیمایی شنبلیله نشده است، لذا هدف از اجرای این طرح، مشخص کردن نقش اسید هیومیک در تراکمهای مختلف کشت، بر شاخصهای فیتوشیمایی گیاه دارویی شنبلیله میباشد تا با استفاده مناسب از نهاده آلی و انتخاب تراکم کاشت مناسب، بتوان در جهت تولید پایدار و افزایش کیفیت شنبلیله گام برداشت.
مواد روشها این آزمایش در سال زراعی 1396 در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل: هیومیک اسید (0، 5، 10 کیلوگرم بر هکتار) و تراکم بوته (25 و 50 بوته درمترمربع) با سه تکرار بودند. قبل از کاشت، جهت تعیین خصوصیات خاک مزرعه، نمونه برداری خاک انجام گرفت (جدول 1). بافت خاک به روش هیدرومتری (Bouyoucos, 1962)، قابلیت هدایت الکتریکی و pH (Haluschak, 2006)، درصد ماده آلی به روش والکلی و بلک (Walkley and Black, 1934)، نیتروژن کل به روش کجلدال (Bremner, 1996)، فسفر قابل جذب گیاه به روش اولسن (Olsen, 1954) و پتاسیم به روش (استات آمونیوم نرمال) انجام شدند. بهمنظور انجام آزمایش، پس از عملیات شخم، دیسک و مسطح کردن خاک، اقدام به کرت بندی زمین نموده وکرتهایی به ابعاد 2 × 2 متر ایجاد گردید. کشت به صورت خطی در 5 اردیبهشت سال 1395 انجام گرفت. فاصله کاشت بین ردیفها 20 سانتیمتر و فاصله روی ردیفها 10 سانتیمتر برای تراکم کاشت 50 بوته در مترمربع و فاصله کاشت بین ردیفها 40 سانتیمتر و فاصله روی ردیفها 10 سانتیمتر برای تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع در نظر گرفته شد، که بعد از تنک در مرحله 4 تا 6 برگی، فاصله روی ردیفها اعمال گردید. آبیاری اول همزمان با کاشت (5 اردیبهشت 1395بهصورت سطحی) و آبیاری دوم، 5 روز بعد از آبیاری اول به منظور تسهیل در سبز شدن بذرها انجام شد. تیمار هیومیک اسید (از پودر تجاری پتاسیم هیومات تهیه شد و شامل 80-82 % اسید هیومیک، پتاسیم محلول 11-13 درصد، بصورت پودر سیاه رنگ) از مرحله 6 برگی به فاصله هر 12 روز طی سه نوبت همراه آب آبیاری به بوتهها اعمال شد. در طی دوره رشد گیاه، آبیاری بصورت سیفونی به طور مرتب هر شش روز انجام شد. بعد از اعمال تیمارها در مرحله گلدهی کامل و قبل از مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی گیاه، از هر کرت 10 بوته به طور تصادفی انتخاب شده و سپس نمونههایی از برگهای توسعه یافته از 10 بوته تهیه و صفات بیوشیمایی شنبلیله اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل آماری دادهها با کمک نرم افزار آماری SAS صورت پذیرفت. مقایسه میانگینها بر اساس آزمون دانکن و در سطح احتمال پنج درصد با یکدیگر مقایسه شدند. روش تهیه عصاره گیاهی: ابتدا یک گرم از بافت تازة برگی به همراه 10 میلیلیتر متانول 95% در داخلهاون چینی کوبیده و له شد. قسمت بالای محلول حاصله، جدا گشته و سپس محلول به دست آمده، در دستگاه سانتریفیوژ بهمدت 10 دقیقه با دور4000 قرار گرفت و بعد، فاز مایع رویی برداشته شده و بهعنوان عصاره گیاهی استفاده گردید. عصارة بهدست آمده تا زمان اندازهگیری صفات بیوشیمایی در داخل یخچال نگهداری شد. اندازهگیری فعالیت آنتیاکسیدانی برگ شنبلیله: جهت تعیین فعالیت آنتیاکسیدانی یا همان میزان مهار رادیکال آزاد برگ شنبلیله از روش اندازهگیری کاهش ظرفیت رادیکالی و با کمک 2،2-دیفنیل 1- پیکریل هیدرازیل (DPPH) استفاده گردید (Turkmen et al., 2005). لذا برای این منظور 2 میلیلیتر از محلول اتانولی 15/0 میلیمولار DPPH به لوله آزمایش حاوی 1 میلیلیتر عصاره برگ شنبلیله اضافه شد. سپس محلول حاصل بهمدت 30 ثانیه با دستگاه ورتکس مخلوط شد. بعد محلول به مدت 20 دقیقه در تاریکی و در دمای اتاق تثبیت گردید. جذب نمونهها در طول موج 517 نانومتر با دستگاه اسپکتوفتومتر مدل (UNICO,2000,Germany) خوانده شد. سپس فعالیت آنتی اکسیدانی برگ گیاه از رابطه 1 محاسبه گردید رابطه 1 100× (جذب قرائت شده/ جذب نمونه شاهد) – 1 =فعالیت آنتیاکسیدانی
ارزیابی میزان فنل کل برگ شنبلیله: برای اندازهگیری میزان فنل کل برگ شنبلیله از روش گالیک اسید و معرف فولین سیوکالچو استفاده شد (Sharifi et al., 2015). بدینمنظور، 5/0 میلیلیتر از معرف فولین سیوکالچو به 5/0 میلیلیتر عصاره برگ شنبلیله و استانداردهای گالیگ اسید اضافه و سپس به محلول حاصل 4 میلیلیتر سدیم کربنات یک مولار اضافه شد. پس از 15 دقیقه نگهداری در دمای محیط، جذب نمونهها در طول موج 765 نانومتر توسط دستگاه اسپکتوفتومتر خوانده شد. سپس مقدار کل ترکیبات فنلی نمونهها با استفاده از منحنی استاندارد گالیک اسید محاسبه گردید و در پایان غلظت بر حسب میلی گرم گالیک اسید بر گرم عصاره برگ گزارش شد. ارزیابی میزان آنتوسیانین کل برگ: اندازهگیری آنتوسیانین برگ شنبلیله به روش pH افتراقی انجام گرفت. برای این منظور از دو بافر شامل پتاسیم کلرید و کلریدریک اسید با 1pH = و سدیم استات و کلریدریک اسید با 5/4 pH = استفاده شد. نمونهها با بافر به حجم رسانده شدند و سپس در دو طول موج 520 و 700 نانومتر میزان جذب برای هر دو بافر قرائت شد. میزان آنتوسیانین برگ شنبلیله از رابطه زیر محاسبه گردید (Wrosotad, 1976). رابطه 2
Amax꞊جذب در طول موج 510. DF ꞊ درجه رقت (10). £ = 15600. MW = وزن مولکولی پلارگونیدین 3- گلیکوزاید: 39/433 گرم بر مول. ارزیابی میزان فلاونوئید کل: میزان فلاونوئید کل برگ با استفاده از معرف آلومینیوم کلرید انجام گرفت (Yoo et al., 2008). به اینترتیب که به 5/0 میلیلیتر از عصاره متانولی برگ، 1/0 میلیلیتر از کلرید آلومینیوم 10 درصد افزوده سپس1/0 میلیلیتر استات پتاسیم 1 میلیمولار افزوده و در پایان 8/2 میلیلیتر آب مقطر اضافه شد. بعد از گذشت مدت زمان 30 دقیقه در دمای آزمایشگاه، جذب آنها در 415 نانومتر اندازهگیری شد. میزان فلاونوئید از روی منحنی استاندارد کوئرستین تعیین بر حسب میلیگرم در گرم عصاره بیان شد. ارزیابی رنگیزههای فتوسنتزی: برای اندازهگیری غلظت کلروفیل و کارتنوئید در برگ گیاه شنبلیله از روش آرنون استفاده شد (Arnon, 1967). برای این منظور 2/0 گرم از بافتتر برگ در 10 میلیلیتر استون 80 درصد ساییده، سپس حجم محلول با استون به 20 میلیلیتر رسید. محلول حاضر بهمدت 10 دقیقه با سرعت 4000 دور سانتریفیوژ گردید. میزان جذب نور کلروفیل a،b ، کارتنوئید و کلروفیل کل بهترتیب در سه طول موج 663، 664 و470 نانومتر توسط دستگاه اسپکتوفتومترمدل (UNICO Germany, 2000) اندازه گیری شد. محتوای کلروفیل با استفاده از فرمولهای زیر برحسب میلی گرم بر گرم محاسبه گردید. 𝐶ℎ𝑙𝑎=12.7A663 −2.69 𝐴644, 𝐶ℎ𝑙𝑏=22.09 𝐴644−4.68 𝐴663, Total 𝐶ℎ𝑙=Chla+Chlb Carotenoides= (1000𝐴470−2.270 𝐶ℎ𝑙𝑎−81.40 𝐶ℎ𝑙𝑏)/227
ارزیابی میزان کربوهیدرات (قند کل): جهت اندازهگیری قند کل برگ شنبلیله از روش معرف آنترون استفاده شد و میزان جذب نور هر یک از نمونهها در طول موج ۶۲۰ نانومتر اندازهگیری شد (Mocreadye et al., 1950).
جدول 1: خصوصیات فیزیکو شیمیایی خاک محل آزمایش.
نتایج میزان فعالیت آنتیاکسیدانی: نتایج تجزیه واریانس حاکی از اثر مثبت اسید هیومیک بر میزان فعالیت آنتیاکسیدانی شنبلیله است، اما این صفت، تحت تاثیر تراکم کاشت و اثر متقابل اسید هیومیک و تراکم کاشت قرار نگرفت (جدول 2). نتایج مقایسه میانگینها نشان داد، بیشترین فعالیت آنتیاکسیدانی (6/64 درصد) در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسیدهیومیک و کمترین میزان آن (03/50) در تیمار شاهد (عدم کود دهی) بدست آمد، بطوریکه تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک سبب افزایش 29 درصدی این صفت نسبت به شاهد گردید (جدول ۳). میزان فنول: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ساده و متقابل اسید هیومیک و تراکم کاشت بر میزان فنول معنی دار گردید (جدول 2). با توجه به نتایج مقایسه میانگینها، بیشترین میزان فنول (04/42 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک و کمترین میزان آن (88/41 میلیگرم بر گرم) در شاهد بدست آمد (جدول ۳). همچنین بیشترین میزان فنول (98/41 میلیگرم برگرم) در تراکم کاشت 25 بوته در متر مربع و کمترین میزان این صفت (93/41 میلیگرم برگرم) در تراکم کاشت 50 بوته در متر مربع بدست آمد (جدول ۴). نتایج اثر متقابل تیمارها نیز نشان داد، که بیشترین میزان فنول (07/42 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک با تراکم کاشت25 بوته در مترمربع و کمترین میزان فنول (86/41 میلیگرم بر گرم) در تیمار شاهد(عدم کود دهی) با تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع بدست آمد (جدول ۵). میزان فلاونوئید: با توجه به نتایج تجزیه واریانس، میزان فلاونوئید تحت تاثیر اثر ساده و متقابل اسید هیومیک و تراکم کاشت قرار گرفت (جدول 2). نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین میزان فلاونوئید با 43/6 میلیگرم بر گرم در تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع و کمترین میزان فلاونوئید با 46/5 میلیگرم برگرم در تراکم کاشت 50 بوته در متر مربع بدست آمد (جدول ۴). همچنین تیمار 10 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک سبب افزایش 6/53 درصدی فلاونوئید نسبت به تیمار شاهد (عدم کوددهی) گشت (جدول ۳). نتایج اثر متقابل تیمارها نیز نشان داد، که بیشترین میزان فلاونوئید با 81/8 میلیگرم بر گرم در تیمار10 کیلوگرم در هکتار با تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع و کمترین میزان با 75/4 میلیگرم بر گرم در تیمار شاهد با تراکم کاشت 25 بوته مترمربع بدست آمد (جدول ۵).
جدول 2: تجزیه واریانس خصوصیات صفات بیوشیمیایی شنبلیله تحت تیمارهای اسید هیومیک و تراکم کاشت
ns، ** و * بهترتیب غیر معنیداری و معنیداری در سطح احتمال یک و پنج درصد.
جدول 3: اثرات غلظتهای مختلف اسید هیومیک بر صفات بیوشیمیایی شنبلیله.
در هر ستون میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف آماری معنیداری در سطح 5 درصد ندارند.
جدول 4: اثرات غلظتهای مختلف تراکم کاشت بر صفات بیوشیمیایی شنبلیله.
در هر ستون میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف آماری معنیداری در سطح 5 درصد ندارند.
میزان کربوهیدرات: نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر ساده اسید هیومیک و تراکم کاشت بر میزان کربوهیدرات معنی دار بود (جدول 2). با توجه به نتایج مقایسه میانگینها، بیشترین میزان کربوهیدرات (73/6 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک و کمترین میزان آن (45/3 میلیگرم بر گرم) در شاهد بدست آمد، هر چند بین تیمارهای 5 و 10 کیلوگرم اسید هیومیک تفاوت آماری وجود نداشت (جدول 6). همچنین بیشترین میزان کربوهیدرات (86/5 میلیگرم برگرم) در تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع و کمترین میزان آن (76/4 میلیگرم بر گرم) در تراکم کاشت 50 بوته در متر مربع بدست امد (جدول 7). میزان آنتوسیانین: نتایج تجزیه واریانس نشان داد میزان آنتوسیان تحت تاثیر تیمار اسید هیومیک و تراکم کاشت قرار نگرفت (جدول 2).
جدول5: برهمکنش سطوح مختلف اسیدهیومیک و تراکم کاشت بر صفات بیوشیمیایی شنبلیله.
در هر ستون میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف آماری معنیداری در سطح 5 درصد ندارند.
رنگیزهای فتوسنتزی (کلروفیل کل): نتایج تجزیه واریانس نشان داد که کلروفیل کل تحت تاثیر اسید هیومیک و تراکم کاشت قرار گرفت، اما بر همکنش اسید هیومیک با تراکم کاشت معنی دار نگردید (جدول 6). نتایج مقایسه میانگینها نشان داد که بیشترین میزان کلروفیل کل با 51/4 میلیگرم بر گرم در تیمار 10 کیلوگرم در هکتار اسید هیومیک و کمترین میزان کلروفیل کل با 18/3 میلیگرم بر گرم در تیمار شاهد (عدم کودهی) بدست آمد (جدول 7). همچنین تراکم کاشت 25 بوته در مترمربع سبب افزایش 22/10 درصدی کلروفیل کل نسبت به تراکم کاشت 50 بوته در متر مربع گردید. (جدول 8). کلروفیل a: نتایج بیانگر اثر معنی دار اسید هیومیک بر میزان کلروفیل a بود، اما این صفت تحت تاثیر تراکم کاشت و اثر متقابل اسید هیومیک و تراکم کاشت قرار نگرفت (جدول 6). با توجه به نتایج مقایسه میانگینها، بیشترین میزان کلروفیل a با 34/2 میلیگرم بر گرم در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک و کمترین میزان کلروفیل a با 74/1 میلیگرم بر گرم در تیمار شاهد بدست آمد (جدول 7).
جدول۶: تجزیه واریانس خصوصیات صفات بیوشیمیایی شنبلیله تحت تیمارهای اسیدهیومیک و تراکم کاشت
ns، ** و * بهترتیب غیر معنیداری و معنیداری در سطح احتمال یک و پنج درصد.
کلروفیل bنتایج نشان داد اسید هیومیک بر میزان کلروفیل b معنیدار بود، اما بر همکنش اسید هیومیک با تراکم کاشت معنیدار نگردید (جدول 6). با توجه به نتایج مقایسه میانگینها، بیشترین میزان کلروفیل b (16/2 میلیگرم بر گرم) در تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک و کمترین میزان کلروفیل b (44/1 میلیگرم بر گرم) در شاهد بدست آمد، بطوریکه تیمار 10 کیلوگرم بر هکتار اسید هیومیک سبب افزایش 50 درصدی کلروفیل b نسبت به شاهد گردید (جدول 7). کارتنوئید: نتایح تجزیه واریانس نشان داد، که فقط
جدول ۷: اثرات غلظتهای مختلف اسید هیومیک بر صفات بیوشیمیایی شنبلیله.
در هر ستون میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف آماری معنیداری در سطح 5 درصد ندارند.
جدول ۸: اثرات غلظتهای مختلف تراکم کاشت بر صفات بیوشیمیایی شنبلیله.
در هر ستون میانگینهای دارای حداقل یک حرف مشترک، اختلاف آماری معنیداری در سطح 5 درصد ندارند.
بحث همانطور که نتایج نشان داد (جدول 2)، اسید هیومیک توانست میزان آنتیاکسیدان شنبلیله را افزایش دهد. همسو با نتایج این آزمایش، نتایج تحقیق مظفری و همکاران (Mozafari et al., 2017) نشان داد که با افـزایش سـطح اسیدهیومیک، بر میزان فعالیـت آنتـیاکسـیدانی گیاه خرفه افـزوده شـد. همچنین گزارش گردید که اسیدهیومیک علاوه بر بهبود وضعیت تغذیهای گیاه و افزایش جذب عناصر غذایی، منجر به افزایش ظرفیت آنتیاکسیدانی گیاه نیز میگردد (Tabatabaie and Nazari, 2007). گزارش زنگ (Zang, 2000) مبین آن است که مواد هیومیک عموما مانند تنظیمکنندههای رشد نظیر اکسین وسایتوکنین عمل میکند و سبب بهبود تحمل به تنشهای مختلف و افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی در گیاه میشود. میزان مواد مؤثره موجود در گیاهان دارویی به شرایط آب و هوایی، روشهای زراعی، مدیریت آبیاری و همچنین تغذیه کودی بستگی دارد، بنابراین بهبود عملکرد کمی وکیفی میتواند توسط هریک از این عوامل حاصل گردد (Kuntal et al., 2007). گیاهان از بین این عوامل، نسبت به مقادیر مختلف کودهای مورد استفاده پاسخهای متفاوتی نشان میدهند و مدیریت تغذیهای مناسب میتواند در افزایش عملکرد و کیفیت محصول حائز اهمیت باشد (Hikaru et al., 2007). نوع خاک و میزان ترکیبات هیومیکی موجود در خاک میتواند اثرات قابل توجهی داشته باشد به گونهای کـه هرچـه ترکیبـات هیـومیکی خـاک بیشـتر باشـد، فعالیـت آنتیاکسـیدانی گیاه بیشـتر اسـت (Rimmer, 2006). همانطور که مشاهده شد اثر ساده و متقابل اسید هیومیک و تراکم کاشت بر میزان فنول معنیدار گردید(جدول 2)، در تحقیق علیزاده احمدابادی و همکاران (Alizadeh Ahmadabadi et al., 2017) نشان داده شد که کاربرد اسید هیومیک بر فنول کل در گیاه سرخارگل معنی دار شد. در تحقیـق دیگـری روی اثـر غلظـتهـای مختلف ورمیکمپوسـت و اسـیدهیومیک بـر خصوصـیات کمی و کیفی گـل همیشـه بهـار، محققین دریافتنـد کـه غلظـت 500 میلیگرم در لیتر اسیدهیومیک توانست سبب افـزایش فنـل کل گیاه گردد (Abedini et al., 2015). همچنین گزارش شده است که گیاهان نمیتوانند به طور همزمان منابع را به رشد و دفـــــاع اختصاص دهند و رقابت بین پروتئینها و فنلها درگیاهان برای پیشسازهای معمول درگیر در بیوسنتز آنها وجود دارد از سوی دیگر، اسیدهای ارگانیک (مانند اسید هیومیک) به عنوان پیشسازهــــــا یا فعال کنندههای گیاهان دارویی و همچنین ترکیبات ثانویه در گیاه عمل می کنند و در نتیجه سبب افزایش محتوای فنل کل میشوند (Viti et al., 1989). از طرفی افزایش ترکیبات فنلی با افزایش میزان کربوهیدراتها در گیاه ارتباط مستقیم دارد، از آنجا که هیدراتهای کربن، اسکلت مورد نیاز برای ساخت ترکیبات فنلی شناخته شده اند لذا افزایش در مقدار آنها به عنوان افزایش سوبسترا برای ترکیبات فنلی میباشد (Nguyen and Niemeyer, 2010)،که در این آزمایش، چون میزان قند افزایش یافته است لذا با این دلیل بیان شده، همخوانی دارد. طبق نتایج آزمایش (جدول2) معین گردید که میزان کربوهیدرات تحت تاثیر تیمار اسید هیومیک قرار گرفت، مشابه نتایج این تحقیق، کاربرد اسید هیومیک برروی گیاه چای ترش اثر مثبتی بر کربوهیدرات داشت (Heidari and Khalili, 2014). همچنین گزارش شده که اسید هیومیک موجب افزایش انتقال گلوکز از بین غشاهای سلولی در گیاهان پیاز، چغندرقند و آفتابگردان شده و موجب افزایش میزان کربوهیدرات در سیب زمینی، چغندر قند، هویج و گوجه فرنگی میشود (Tan, 1979). اسید هیومیک دارای فعالیت شبه هورمونی است و جذب عناصر معدنی همانند فسفر و پتاسیم را در گیاهان افزایش می دهد که این امر خود سبب بهبود فتوسنتز و افزایش مقدار قند تولیدی در گیاه خواهد شد (Thi Lua and Bome, 2001). همچنین مواد هیومیکی و آلی باعث افزایش فتوسنتز در گیاه میشود و پیرو آن تنفس هم که یک رابطه مستقیم با فتوسنتز دارد افزایش مییابد، و در نتیجه، این عوامل فیزیولوژیکی باعث حفظ و ذخیره مواد جامد محلول مثل قندها در برگ میشوند. تامپسون و مارتین (Thompson and Martin, 1995) نیز طی مطالعهای بر روی نخود نشان دادند که با افزایش تراکم کاشت، انتقال کربوهیداتها به مخزن در انتهای فصل رشد با کاهش معنیدار مواجه میشود که با نتایج این آزمایش مطابقت دارد. نتایج نشان داد که تیمارهای مورد استفاده (اسید هیومیک و ترکم کاشت) بر میزان فلاونوئید شنبلیله تاثیر معنیدار داشتند. مشابه نتایج این پژوهش، در آزمایشـی کـه در رابطه با تـأثیر اسـیدهیومیک بـر صفات بیوشیمایی میوه فلفل انجام شد، گزارش گردید که میزان فلاونوئیـد و فعالیـت آنتیاکسیدانی این گیاه با کاربرد اسید هیومیک افزایش یافت (Aminifard et al., 2012). همچنینهارگریوس و همکاران (Hargreaves et al., 2009) در گیاه توت فرنگی نشان دادند، که میزان فلاونوئید میوه با کاربرد کودهای آلی افزایش یافت. صالحی و همکاران (Salehi et al.,2010) در بررسیهای خود به این نتیجه دست یافتند که، نهادههای اکولوژیک از طریق مکانیسمهایی نظیر انحلال ویتامینها، ایزوآنزیمها، هورمونها و آنتیبیوتیکهای طبیعی، سنتز آنزیم فنیلآلانین آمونیالیاز (PAL) را فعال و در نتیجه منجر به افزایش میزان فلاونوئید درگیاهان می شود. فلاونوئیدهـای موجـود در بـرگ بـهعنـوان گیرنـده رادیکـالهـای آزاد عمـل مـیکننـد و گیاهـان را در برابـر تــنشهــای اکســیداتیو محافظــت مــیکننــد. همچنــین، فلاونوئیدها بهدلیل داشـتن نقـش آنتـیاکسـیدانی، بـهطـور مستقیم با وارد شدن در واکنشهای احیـایی و یـا بـهطـور غیرمستقیم بهوسیله کلات کردن آهن، مانع تنش اکسـیداتیو میشوند (Yousefi et al., 2014). در این آزمایش مشاهده گردید که میزان رنگیزههای فتوسنتز تحت تاثیر اسید هیومیک قرار گرفت (جدول۳). مشابه نتایج این تحقیق، سنجری میجانی و همکاران (Sanjari Mijani et al., 2014) نشان دادند که اسیدهیومیک سبب افزایش محتوای کلروفیلهای a ، bوکاروتنوئید در گیاه چای ترش شد. فرار و همکاران (Ferrara et al., 2008) نیز اعلام کردند که اسیدهیومیک سبب افزایش میزان کلروفیل و رنگیزههای فتوسنتزی، کارتنوئیدها در برگهای گیاه انگور شد. همچنین در نتایج محققین دیگر، اسیدهیومیک باعث افزایش معنیدار کلروفیل در گیاه گندم شد (and Khazaie, 2009.Sabzevaria). مواد هیومیک در فرآیندهای بیولوژیک مانند فتوسنتز و کلروفیل کل مؤثرند (Salman et al., 2005). اسید هیومیک سبب تداوم بافتهای فتوسنتز کننده شده و عملکرد گیاهان را افزایش می دهد و نیز از طریق تأثیرات مثبت فیزیولوژیکی از جمله اثر بر متابولیسم سلولهای گیاهی و افزایش غلظت کلروفیل برگ، افزایش عملکرد گیاه
نتیجهگیری نهایی بر اساس نتایج یکساله و با توجه به شرایط محیطی و خاک حاصله از این آزمایش، مشخص شد که اسید هیومیک و تراکم کاشت توانستهاند بر اکثر شاخصهای بیوشیمایی و رنگیزههای فتوسنتزی گیاه دارویی شنبلیله اثر مثبت بگذارند. در این تحقیق، سطوح بالا اسید هیومیک (10 کیلوگرم در هکتار) و تراکم کاشت پایین (25 بنه در مترمربع) بیشترین تاثیر را بر خصوصیات فیتوشیمایی گیاه اعمال کردند، هر چند لازم است. سطوح پیشنهادی در این تحقیق، در مناطق و آزمایشات دیگر هم مورد تایید قرار گیرد. بطور کلی، با توجه به نتایج این مطالعه، به نظر میرسد که تراکم کاشت مناسب و استفاده بهینه از نهادههای آلی از جمله اسید هیومیک (البته با توجه به در نظر گرفتن شرایط خاک هر منطقه و قابل جذب بودن این کود در خاک) میتواند برای بهبود بخشیدن به متابولیتهای ثانویه و فعالیت آنتیاکسیدانی این گیاه ارزشمند مد نظر قرار گیرد.
References
Eco-phytochemical Journal of Medicinal Plants, 8th Year, Volume One, Spring 2020
Effects of different levels of humic acid and planting density on antioxidant activity and biochemical properties of Trigonella foenum- graecum L.
Aminifard, M.H.1*, Ghaderi, H.2 1Assistant Prof, Department of Horticultural Science and Special Plants Regional Research Center, College of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran 2M.Sc student of Horticultural Science (Medicnal plants), College of Agriculture, University of Birjand, Birjand, Iran
Received: 2018-7-14; Accepted: 2018-10-09
Abstract Fenugreek (Trigonellafoenum- graecum L.) is one of the significant medicinal plants and application of organic materials is very important for achieving maximum yields of that. In this study, the effects of applications of humic acid and planting density on biochemical characteristics of fenugreek were evaluated under field conditions. Treatments were of three levels of humic acid (0.5 and 10 kg ha-1) and two plant density (25 and 50 plants/m2). This experiment was carried out as factorial based on randomized completely block design with three replications in research farm of University of Birjand, Iran, during growing season 2016.The leaves` antioxidant compounds (antioxidant activity, total phenol and anthocyanin) were recorded at flowering stage. The results were showed that humic acid had significant effect on most biochemical characteristics(antioxidant activity, flavonoid content, total phenol and carbohydrate). The highest of antioxidant activity (64. 67%) and carbohydrate (6.73 mg/g) were observed in 10 kg/ha humicacid, while the lowest antioxidant activity (50.03%) and carbohydrate (3.45 mg/g) were recorded in control. Also, the humic acid uses significantly increased photosynthetic pigments (total chlorophyll, a, b and carotenoids). The highest and the lowest total chlorophyll content were observed (4.51 mg /g) in 10 kg/ha humic acid andcontrol (3.18 mg/g), respectively. Based on the results, the highest flavonoid content (6.43 mg/g) was obtained in the plant density of 25 plants /m2, whereas the lowest flavonoid content (5.46 mg /g) was in planting density of 50 plants /m 2. There were significant differences in the total phenolic and flavonoid content due to interaction plant density and humic acid treatments, in which the highest amount of total phenolic content (42.07 mg/g) was observed in 10 kg/ha humic acid with the plant density of 25 plants /m2.and the lowest content was recorded (41.86 mg /g) in the control with density of 25 plants /m 2. According to the results, using 10 kg ha-1 of humic acid and planting density of 25 plants/ m2 had a significant role in increasing biochemical characteristics of fenugreek.
Keywords: Anthocyanin, Fenugreek, Humic acid, Organic fertilizer, Phenol Compounds, Secondary metabolite.[2] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,239 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 572 |