تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,341,093 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,384,275 |
مطالعۀ اثر عصارههای متانولی سیر و دارچین و دود مایع حاصل از ضایعات توتون، بر مهار قارچ بیمارگر پژمردگی فوزاریومی توتون(Fusarium oxysporum f.sp. nicotianae) | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
دوره 8، شماره 2 - شماره پیاپی 26، اسفند 1398، صفحه 77-88 اصل مقاله (354.02 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسنده | ||
سید افشین سجادی* | ||
بخش گیاه پزشکی مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش | ||
چکیده | ||
قارچ بیمارگرعامل پژمردگی فوزاریومی توتون از عوامل مهم بیماریزای گیاهی میباشد که در تمام نقاط دنیا پراکنده بوده و میتواند موجب خسارت محصول در کشورهای تولید کننده توتون گردد. مدیریت این عامل بیماریزا با استفاده از سموم شیمیایی، استفاده ارقام مقاوم، کنترل بیولوژیک و همچنین استفاده از عصارههای گیاهی انجام میشود. به دلیل هزینه بالای مبارزه شیمیایی و آلودگیهای زیست محیطی ناشی از آن، عصارههای گیاهی برای مدیریت این عامل بیماری ارجحیت دارند. این تحقیق با هدف بررسی اثر بازدارندگی عصارههای متانولیسیر و دارچین و دودمایع حاصل از ضایعات توتونبر رشد قارچ بیمارگرپژمردگی فوزاریومی توتون در آزمایشگاه و انتخاب غلظت مناسب در مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در سال 1397 انجام شد. عصارهگیری از گیاهان سیر و دارچین با استفاده از حلال متانول انجام شد و همچنین از دود مایع حاصل از پیرولیز ضایعات توتون استفاده شد. ضایعات توتون در کوره در شرایط بدون اکسیژن پیرولیز شدند و دود حاصل با استفاده از آب سرد، خنک شده و تبدیل به دود مایع گردید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با دو تیمار و سه تکرار انجام شد. تیمار اول عصاره گیاهی شامل سه گونه گیاهی (سیر، توتون و دارچین) و عامل دوم غلظت در شش سطح (0، 250، 500، 1000، 2000 و 4000 پیپیام) در نظر گرفته شد. بررسی بازدارندگی عصارههای گیاهی با استفاده از روش اختلاط با محیط کشت انجام شد. نتایج نشان داد که عصاره گیاهان سیر و دارچین و دود مایع (توتون) اثر بازدارندگی خوبی بر رشد قارچ مورد بررسی در این مطالعه داشتند. با افزایش غلظت عصارههای گیاهی، اثر بازدارندگی روی رشد میسیلیومی قارچ بیمارگر پژمردگی فوزاریومی توتونافزایش یافت. حداقل غلظت بازدارندگی دود مایع حاصل از ضایعات توتون و عصاره متانولی سیر و دارچین بر قارچ عامل بیماری به ترتیب 2000، 4000 و 4000 پیپیام بود. دود مایع ضایعات توتون در غلظتهای بیشتر از 2000 پیپیام دارای اثر قارچکشی و عصاره متانولی سیر و دارچین در غلظتهای بیشتر از 4000 پیپیام دارای اثر قارچایستایی بودند. | ||
کلیدواژهها | ||
پژمردگی فوزاریومی توتون؛ زیستسنجی؛ عصاره گیاهی؛ Fusarium oxysporum f.sp. nicotianae | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 236 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 330 |