تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,341,527 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,384,581 |
بررسـی میـزان و شـدت آلودگی خـربزه و طالبـی به قـارچ پوسـیدگی ذغـالی Macrophomina phaseolina(Tass)و تنوع قدرت بیماریزایی جدایهها در شهرستانهای ورامین، گرمسار و ایوانکی | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
دوره 8، شماره 2 - شماره پیاپی 26، اسفند 1398، صفحه 89-98 اصل مقاله (623.13 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
فاطمه میرعبداللهی شمس1؛ داریوش شهریاری2؛ مژده ملکی* 3؛ ندا خردپیر4 | ||
1گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین–پیشوا، ورامین، ایران | ||
2بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیع استان تهران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ورامین، ایران | ||
3عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا | ||
4گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین–پیشوا، ورامین، ایران | ||
چکیده | ||
بیماری ساق سیاه خربزه وطالبی Macrophomina phaseolina(Tass)یکی از مهمترین بیماریهای خاکزاد خربزه و طالبی با اهمیت اقتصادی زیاد در سراسر دنیا میباشد. به منظور بررسی میزان شیوع و شدت این بیماری،نمونههای گیاهی آلوده از هشت منطقه در مزارع خربزه و طالبی شهرستان ورامین در جنوب شرقی استان تهران و شهرستانهای گرمسار و ایوانکی در استان سمنان جمعآوری،خالصسازی و اثبات بیماریزایینمونهها رویطالبی رقمحساس سمسوری انجام شد. سپس برایمقایسه قدرت بیماریزایی جدایههای جمعآوری شده، اقدام به مایهزنی قارچM.phaseolina برروی طالبی رقمحساس سمسوریشد. از کل نمونههای جمعآوری شده از مناطق مختلف، در مجموع12 جدایه خالص قارچ M.phaseolinaبهدست آمد که همگی دارای قدرت بیماریزایی بودند؛شدت بیماری هر ژنوتیپ بر اساس مقیاس 9-1 پیشنهاد شده توسط ابوی، پاستور-کوراالس بررسی شد کهاختلاف معنیداری میان آنها مشاهده گردید؛بهطوریکهجدایههای شه سفید ایوانکی (MP-SH-37, MP-SH-34) به ترتیب با شدت شاخص بیماری 71/9 و24/9 در گروه آماری a و ab قرار گرفتند. کمترین مقدار شاخص شدت بیماری به داور آباد شهرستان گرمسار برابر27/1 درصد تعلق گرفت.در این بررسی، جدایه MP-SH-34 بهعنوان جدایه قویتر از نظر بیماریزایی انتخاب شد. بر اساس نتایج حاصل از این تحقیق، 12 جدایه مختلف از قارچ M. phaseolinaبر روی محصولات خربزه و طالبی شهرستانهای ورامین و گرمسار و ایوانکی وجود دارند که همگی دارای قدرت بیماریزایی بوده و میبایست تمهیداتی جهت مدیریت آنها اتخاذ شود. | ||
کلیدواژهها | ||
خربزه و طالبی؛ Macrophomina phaseolina؛ جدایهها؛ ورامین؛ گرمسار؛ ایوانکی | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 292 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 136 |