تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,344,304 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,386,287 |
بررسی اثر بازدارندگی عصاره اتانولی و آبیCinclidotus fontinaloides (Hedw.) P. Beauv بر قارچهای بیماریزای گیاهی Fusarium solani و Bipolaris sorokiniana در محیط آزمایشگاه و گلخانه | ||
گیاهپزشکی کاربردی | ||
دوره 8، شماره 2 - شماره پیاپی 26، اسفند 1398، صفحه 103-111 اصل مقاله (583.64 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
رقیه اسدبلند1؛ محمد رضا اصلاحی* 2؛ علیرضا ایرانبخش3؛ سعید شیرزادیان4 | ||
1دانشجوی دکتری سیستماتیک گیاهی، دانشکده علوم، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
2استادیار پژوهش، بخش تحقیقات گیاهپزشکی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران | ||
3استاد، گروه زیست شناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران | ||
4دانشیار پژوهش، بخش تحقیقات رستنیها، مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران | ||
چکیده | ||
خزهها گروهی از گیاهان ساده، کوچک و خشکیزی با خواص ضدمیکروبی هستند. در این پژوهش خواص بازدارندگی عصاره اتانولی و آبی یک گونه خزه با نام Cinclidotus fontinaloides بر رشد دو قارچ بیماریزای گیاهی با نامهای Fusarium solani و Bipolaris sorokiniana از عوامل بیماری پوسیدگی ریشه و ساقه در غلات بهویژه گندم با استفاده از روش دیسکگذاری روی محیط کشت PDA مورد بررسی قرار گرفت و با اثر قارچکشهای صنعتی بنومیل، دیفنوکونازول و تتراکونازول مقایسه شد. همچنین به منظور تعیین MIC از روش اختلاط با محیط کشت استفاده شد. جهت بررسی اثر عصاره خزهها بر رشد قارچهای مذکور در محیط گلخانه، بذر گندم رقم چمران به عصاره خزهها آغشته گردید و سپس در گلدانهای حاوی مخلوط خاک و خاک آلوده به قارچهای بیماریزا با نسبت 1:10، کاشته و به مدت 35 روز در گلخانه با دمای 25 درجه سلسیوس و نور طبیعی نگهداری شدند. پس از طی مدت زمان یاد شده، میزان پوسیدگی ریشه و ساقه بوتههای گندم مورد بررسی قرار گرفت. دادهها با استفاده از نرمافزار SAS ver. 9.2 و با استفاده از آزمون دانکن مورد تجزیه و تحلیل و مقایسه قرار گرفتند. نتایج بیانگر تأثیر انواع عصارهها بر قارچهای مذکور بود؛ ضمن اینکه عصاره اتانولی تأثیر بازدارندگی بیشتری بر B. sorokiniana نسبت به F. solaniنشان داد، در حالیکه عصاره آبی تأثیر بازدارندگی یکسان بر رشد قارچهای مذکور داشت. همچنین نتایج نشان دهنده کاهش میزان پوسیدگی در گلدانهای تحت تیمار نسبت به گلدانهای شاهد (بدون تیمار) بود. | ||
کلیدواژهها | ||
خزه؛ عصاره؛ بنومیل؛ دیفنوکونازول؛ تتراکونازول | ||
سایر فایل های مرتبط با مقاله
|
||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 210 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 199 |