تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,003 |
تعداد مقالات | 83,616 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,217,659 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,252,051 |
تأثیر نانو اکسید روی بر مراحل ضدعفونی، استقرار و پرآوری درون شیشهای گیاه بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) | ||
فیزیولوژی محیطی گیاهی | ||
مقاله 4، دوره 15، شماره 60، دی 1399، صفحه 48-60 اصل مقاله (2 M) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
احسان ثریا1؛ غلامرضا گوهری* 2؛ علیرضا مطلبی آذر1؛ سعیده علیزاده سالطه1 | ||
1گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
2گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه مراغه، مراغه، ایران. | ||
چکیده | ||
کشت بافت گیاهی یکی از مهمترین تکنیکها در راستای تولید صنعتی متابولیتهای ثانویه میباشد. سلولهای گیاهی یک منبع مناسب و مهم برای تولید انواع متابولیتهای ثانویه با ارزش است. بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) یکی از گیاهان دارویی مهم بوده و با داشتن متابولیتهای ثانویه متنوع در درمان و تسکین ناراحتیهای قلبی، عصبی و گوارشی و بویژه تقویت حافظه و درمان آلزایمر کاربرد دارد. در پژوهش حاضر تاثیر غلظتهای مختلف نانواکسید روی (0، 50، 100، 150 و 200 میلیگرم در لیتر) بر مراحل ضدعفونی و زندهمانی گیاهچههای بادرنجبویه بررسی گردید. همچنین به منظور بررسی اثر نانوذرات اکسید روی بر مراحل استقرار و پرآوری، گیاهچههای بادرنجبویه در محیطهای کشت موراشیک اسکوگ حاوی نانوذرات اکسید روی در چهار غلظت مختلف (صفر، 25، 50 و 75 میلیگرم در لیتر) کشت شدند. بر اساس نتایج بدست آمده از این پژوهش کاربرد 200 میلیگرم در لیتر باعث کاهش معنیدار آلودگیهای باکتریایی و قارچی شد و تعداد گیاهچههای سالم در مقایسه با سایر تیمارها بیشتر بود. همچنین بر اساس نتایج آزمایش دوم، با افزایش غلظت نانو ذرات اکسید روی میزان رشد و پرآوری کاهش پیدا کرد. از میان غلظتهای مختلف نانوذرات، غلظتهای 25 میلیگرم بر لیتر نانو اکسید روی بیشترین تأثیر در افزایش معنیدار میزان کلروفیل و غلظتهای 25 و50 میلیگرم بر لیتر بیشترین تاثیر را در افزایش کاروتنوئیدها داشت. طبق نتایج بدست آمده در این تحقیق کاربرد نانوذرات اکسید روی با کمترین غلظت (25 میلیگرم بر لیتر)، باعث افزایش جذب آب و املاح معدنی شده و در نهایت منجر به افزایش رشد و پرآوری گیاهچههای بادرنجبویه گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
آلودگی؛ بادرنجبویه؛ نانوذره؛ کلروفیل؛ عنصر روی | ||
مراجع | ||
Amini, M., Seifi, M., Akbari, A. and Hosseinifard, M. (2020). Polyamide-zinc oxide-based thin film nanocomposite membranes: Towards improved performance for forward osmosis. Polyhedron. 179: 114362.
Aslani, F., Bagheri, S., Julkapli, N.M., Juraimi, AS., Golestan Hashemi, F.S. and Baghdadi, A. (2014). Effects of engineered nanomaterials on plants growth. Scientific World Journal. 12: 1-28.
Avinash, C., Pandey, S. and Raghvendra, S. (2010). Application of ZnO nanoparticles in influencing the growth rate of Cicer arietinum. Journal of Experimental Nanoscience. 5(6): 488–497.
Bourgaud, F., Gravot, A. and Goniter, E. (2002). Production of plant secondary metabolites. Plant Science. 161: 839-851.
Burman, U., Saini, M. and Kumar, P. (2013). Effect of zinc oxide nanoparticles on growth and antioxidant system of chickpea seedlings. Toxicological and Environmental Chemistry. 95(4): 605-612.
Cakmak, I., Kalaycı, M., Ekiz, H., Braun, H.J., Kılınç, Y. and Yılmaz, A. (1999). Zinc deficiency as a practical problem in plant and human nutrition in Turkey: a NATO-science for stability project. Field and Crops Research. 60(2): 175-188.
Cakmak, I., Pfeiffer, W.H. and McClafferty, B. (2010). Biofortification of durum wheat with zinc and iron. Cereal Chemistry, 87(1): 10-20.
Dong, J. Wu, F. and Zhang, G. (2006). Influence of cadmium on antioxidant capacity and four microelement concentrations in tomato seedlings (Lycopersicon esculentum L.). Chemosphere. 64: 1659-1666.
Falkiner, F.R. (1990). The criteria for choosing an antibiotic for control of bacteria in plant tissue culture. IAPTC Newsletter. 60: 13-22.
Gamborg, O. and Phillips, G.C. (2013). Plant cell, tissue and organ culture: fundamental methods. Springer Science and Business Media.
Helaly, M.N., El-Metwally, M.A., El-Hoseiny, H., Abdelaziz Omar, S. and El-Sheery, N.I. (2014). Effect of nanoparticles on biological contamination of in vitro cultures and organogenic regeneration of banana. Australian Journal of Crop Science. 8(4): 612-654.
Khodakovskaya, M.V., De Silva, K., Biris, A.S., Dervishi, E. and Villagarcia, H. (2012). Carbon nanotubes induce growth enhancement of tobacco cells. ACS Nano. 6(3): 2128-2135.
Khot, L.R., Sankaran, S., Maja, J.M., Ehsani, R. and Schuster, E.W. (2012). Applications of nanomaterials in agricultural production and crop protection. Crop Protection. 35: 64-70.
Lichtenthaler, H.K. (1987). Chlorophylls and carotenoids: pigments of photosynthetic biomembranes. Methods in Enzymology. 148: 350-382.
Liu, Q., Chen, B., Wang, Q., Shi, X., Xiao, Z., Lin, J. and Fang, X. (2009). Carbon nanotubes as molecular transporters for walled plant cells. Nano Letters. 9(3): 1007-1010.
Matinise, N., Fuku, X.G., Kaviyarasu, K., Mayedwa, N. and Maaza, M. (2017). ZnO nanoparticles via Moringa oleifera green synthesis: Physical properties & mechanism of formation. Applied Surface Science. 406: 339-347.
Parabia, F.M., Gami, B., Kothari, I.L., Mohan, J.S.S. and Parabia, M.H. (2007). Effect of plant growth regulators on in vitro morphogenesis of Leptadenia reticulate. Form nodal explants. Current Science. 92: 1290-1293.
Peralta-Videa, J., Gardea-Torresdey, E., Gomez, K.J. Tiemann, J.G., Parsons, and Carrillo, G. (2002). Effect of mixed cadmium, copper, nickel and zinc at different pHs upon alfalfa growth and heavy metal uptake. Environ. Pollution. 119(3): 291-301.
Prasad, T.N., Sudhakar, V.K.V., Sreenivasulu, P., Latha, Y., Munaswamy, P., Reddy, V. and Pradeep, T. (2012). Effect of nanoscale zinc oxide particles on the germination, growth and yield of peanut. Journal of Plant Nutrition. 35(6): 905-927.
Rehman, H.U., Aziz, T., Farooq, M., Wakeel, A. and Rengel, Z. (2012). Zinc nutrition in rice production systems: a review. Plant and Soil. 361(2): 203-226.
Saraswathi, R. and Srinivasan, C. (2010). Nano-agriculture-carbon nanotubes enhance tomato seed germination and plant growth. Current Science. 3: 99-274.
Sharafi, E., Khayam Nekoei, S.M., Fotokian, M.H., Davoodi, D., Hadavand Mirzaei, H. and Hasanloo, T. (2013). Improvement of hypericin and hyperforin production using zinc and iron nano-oxides as elicitors in cell suspension culture of St John’s wort (Hypericum perforatum L.). Journal of Medicinal Plants By-products. 2: 177-184.
Shakeri, A., Sahebkar, A. and Javadi, B. (2016). Melissa officinalis L.–A review of its traditional uses, phytochemistry and pharmacology. Journal of Ethnopharmacology. 188: 204-228.
Singh, A., Singh, N.B., Hussain, I., Singh, H. and Singh, S.C. (2015). Plant-nanoparticle interaction: An approach to improve agricultural practices and plant productivity. International Journal of Pharmaceutical Science and Invention. 4(8): 25-40.
Taheri, M., Ataiei Qarache, H., Ataei Qarache, A., and Yoosefi, M. (2015). The effects of zinc-oxide nanoparticles on growth parameters of corn. Stem Fellowship Journal. 1(2): 17-20.
Taiz, L. and Zeiger, E. (2002). Plant Physiology, 3rd Edn. Sunderland, Massachusetts: Sinauer Associates, Inc., Publishers. 690 pp.
Tiwari, D.K., Dasgupta-Schubert, N., Villasenor Cendejas, L.M., Villegas, J., Carreto Montoya, L. and Borjas Garcia, S.E. (2013). Interfacing carbon nanotubes (CNT) with plants: enhancement of growth, water and ionic nutrient uptake in maize (Zea mays) and implications for nanoagriculture. Applied Nanoscience. 4(5): 577-591.
Vankhadeh, S. (2002). Response of sunflower to applied Zn, Fe, P, N. Revista. Cientifica. UDO. Agricola. 1: 143-144
Velu, G., Ortiz-Monasterio, I., Cakmak, I., Hao, Y. and Singh, R.P. (2014). Biofortification strategies to increase grain zinc and iron concentrations in wheat. Journal of Cereal Science. 59(3): 365-372.
Wang, X.D., Sun, C., Gao, S.X., Wang, L.S. and Han, K. (2001). Validation of germination rate and root elongation as indicator to assess phytotoxicity with Cucmis sativus. Chemosphere. 44: 1711-1721.
Zeyaeyan, A. and Malakote, M.J. (2000). Effects of zinc application on growth and yield of wheat in Calcareous soils. Plant and Soil. 2: 99-110.
Zheng, L., Hong, F.S., Lu, S.P. and Liu, C. (2005). Effects of nano TiO2 on strength of naturally aged seeds and growth of spinach. Biological Trace Elements Research. 104: 83-91.
Zwenger, S., Basu, C. (2008). Plant terpenoids: Applications and future potentials. Biotechnology and Molecular Biology Reviwe. 3: 1-7.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 944 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 371 |