تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,621 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,331,158 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,377,567 |
بررسی اثرات تنش خشکی و سالیسیلیک اسید بر برخی صفات رشدی، رنگیزه-های فتوسنتزی و عملکرد اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita L.) | ||
یافته های نوین کشاورزی | ||
دوره 11، شماره 2 (زمستان 95) 42، اسفند 1395، صفحه 125-137 اصل مقاله (465.08 K) | ||
نوع مقاله: علمی پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
سعید فتاحی سیاه کمری1؛ حمیده آزاد قوجهبیگلو2؛ علی صالحی ساردویی* 3؛ هاجر معتمدی شارک3؛ خیرالله بابایی1 | ||
1کارشناس ارشد علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد | ||
2گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی زابل | ||
3گروه علوم باغبانی، دانشکده تولیدات گیاهی، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی گرگان | ||
چکیده | ||
بهمنظور بررسی تأثیر سالیسیلیک اسید بر صفات رشدی، رنگیزههای فتوسنتزی و میزان اسانس نعناع فلفلی تحت تنش خشکی، آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. فاکتورها شامل تنش خشکی در جهار سطح (90 (شاهد)، 75، 45 و 25% ظرفیت زراعی) و سالیسیلیک اسید در دو سطح (صفر (شاهد) و 60 پی پی ام) بود. صفات مورد ارزیابی شامل ارتفاع گیاه، تعداد شاخه فرعی، طول شاخه فرعی، تعداد گره، وزن تر و خشک گیاه، وزن تر و خشک ریشه، کلروفیل a، b، کل و کاروتنوئیدها، درصد و عملکرد اسانس بود. اندازهگیری رنگیزهها با دستگاه اسپکتروفتومتری و اسانس توسط دستگاه اسانسگیر آنالیز گردید. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که اثر تنش خشکی بر تمام صفات مورد مطالعه در سطح احتمال آماری یک درصد معنیدار بود. اثر متقابل تنش خشکی در هورمون اسید سالیسیلیک برای صفات طول شاخه فرعی، وزن تر و خشک بوته، کلروفیل a، b، و کل، درصد و عملکرد اسانس معنیدار بود. تنش موجب کاهش تمامی صفات (به جز وزن تر و خشک ریشه) شد و کاربرد اسید سالیسیلیک موجب کاهش اثرات تنش شده بهطوری که بالاترین مقدار این صفات از 60 پی پی ام اسید سالیسیلیک بهدست آمد با توجه به اثرات متقابل بیشترین مقدار درصد و عملکرد اسانس از 90% ظرفیت زراعی و کاربرد اسید سالیسیلیک حاصل گردید. در مجموع کاربرد این هورمون سبب بهبود خصوصیات کمی و کیفی نعناع فلفلی تحت تنش خشکی گردید. | ||
کلیدواژهها | ||
اورتو هیدروکسی بنزوئیک اسید؛ خشکی؛ صفات رویشی؛ عملکرد اسانس | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 202 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 194 |