تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,987 |
تعداد مقالات | 83,495 |
تعداد مشاهده مقاله | 76,810,016 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 53,906,624 |
شناسایی مواد موثره اسانس و بررسی اثر ضدباکتریال اسانس و عصاره گیاه Salvia multicaulis Vahl علیه باکتری Xanthomonas translucens pv. Cerealis | ||
فیزیولوژی محیطی گیاهی | ||
دوره 4، شماره 15، آذر 1388، صفحه 39-48 اصل مقاله (1.36 M) | ||
نوع مقاله: پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
امیر عزیزی* 1؛ عبدالمجید عزیزی2؛ غلامرضا عزیزی3 | ||
1مدیر گروه کشاورزی و صنایع شیمیایی آموزشکده فنی و حرفه ای سما اراک و عضو باشگاه پزوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی | ||
2کارشناس ارشد موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران، استان مرکزی | ||
3کارشناس مبارزه بیولوژیک سازمان حفظ نباتات استان مرکزی | ||
چکیده | ||
گیاه Salvia multicaulis Vahl از گونههای مهم دارویی است که خواص درمانی آن از گذشته مورد توجه مردم جنوب شرق آسیا و منطقه مدیترانه بوده، به همین خاطر اثر ضد باکتریایی اسانس وعصاره الکلی برگ گیاه بر رشد باکتری Xanthomonas translucens pv. Cerealis با استفاده از روشهای دیسک دیفیوژن، چاهک و تعیین MIC مورد مطالعه قرار گرفت. گونه مورد مطالعه در اواخر خرداد ماه از کوههای اطراف اراک در مرحله گلدهی جمعآوری و اسانسگیری به روش تقطیر با بخار آب (طرح کلونجر) انجام شد. عصاره اتانلی گیاه توسط سوکسله و ترکیبهای موجود در اسانس با استفاده از دستگاههای GC و GC-MS شناسایی شدند. 23 ترکیب از مجموع 23/98 درصد وزنی اسانس استخراج شده قابل شناسایی بود. 1و8- سینئول با 78/24 درصد و کامفور با 95/17 درصد بیشترین ترکیبات اسانس بودند. در این بررسی محلولهای مادر استاندارد به ترتیب از حل کردن 5/0 میلی لیتر و5/0 گرم اسانس و عصاره برگ گیاه سالویا مولتی کولیس هرکدام در 25 میلی لیتر آب تهیه شد. با توجه به رقتهای مختلف استفاده شده در آزمایش مقادیر حداقل غلظت مهار کنندگی(MIC ) و حداقل غلظت کشند (MBC) تعیین گردید. تاثیر عصاره گیاه گیاه علیه باکتری Xanthomonas translucens pv. Cerealis در غلظتهای بکار رفته منجر به ایجاد هالههای عدم رشد با قطر میانگین 5/12 میلیمتر در روشهای دیسک و چاهک مشاهده گردید. رقتهای 20 و60 درصد تهیه شده از اسانس و رقتهای 20 و 80 درصدی از عصاره گیاه علیه باکتری مورد مطالعه به ترتیب غلظت هایی بودند که باعث MIC و MBC شدند. قطر هالههای عدم رشد با افزایش غلظت محلولهای تهیه شده از عصاره و اسانس گونه بررسی شده کاهش معنیداری نشان میدادند. | ||
کلیدواژهها | ||
باکتری Xanthomonas translucens pv؛ ترکیبات اسانس؛ عصاره الکلی؛ Salvia multicaulis؛ استان مرکزی | ||
مراجع | ||
آبروش،ز، (1383). اثر فعالیت ضدباکتریایی اسانس S.officinalis L.. فصلنامه پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر جلد 20. صفحه468-457.
بیکی، ف. (1383). بررسی اثرات ضد باکتریایی اسانس گیاه دارویی Ecehincphora sibteorplana و اجزاء آن روی باکتری Xanthomonas translucens pv. Cerealis. خلاصه مقالات شانزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران-تبریز.صفحه 516.
خانجانی، م. (1384). آفات گیاهان زراعی ایران. انشارات دانشگاه بوعلی سینا همدان.
رضایی، م. (1379). ترکیب شیمیایی و فعالیت ضدمیکروبی اسانس شوید و مریم گلی اولین همایش بین المللی طب سنتب و مفردات پزشکی. 5 صفحه.
زرگری،ع. (1369). گیاهان دارویی.انتشارات دانشگاه تهران.
سلطانی پور، م. (1381). مقایسه ترکیبهای اسانس برگ گیاه مور خوش و بررسی پتانسیل آللوپاتیک و خواص ضدمیکروبی اسانس استخراج شده. پایان نامه دانشجوئئ کارشناسی ارشد دانشگاه شیراز.120 صفحه.
سلطانی پور، م.، رضایی، م. (1383) بررسی ضد میکروبی اسانس گیاه مورخوش.فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر.جلد20شماره 3 سال 1383.صفحه 277-289
قهرمان، ا.، (1373). کور موفیتهای ایران. مرکز نشر دانشگاهی.
مجد، ا. (1380). بررسی ساختار تشریحی- تکوینی و مطالعه سیتوژ نتیکی دو گونه مریم گلی و برخی از خواص ضد میکروبی آنها. مجموعه مقالات دهمین کنفرانس سراسری زیست شناسی ایران.
محمدی، م. (1378). بررسی سمیت حاد و اثرات ضد دردی و ضدالتهابی عصاره تام Zhumeria majdae بر موشهای سفید کوچک و بزرگ پایان نامه دکتری داروسازی دانشگاه علوم پزشکی مشهد. 150 صفحه.
مصحفی، م. (1383). بررسی اثرات ضدمیکروبی عصارههای مریم گلی ایرانی و مری مگلی آذربایجانی برشش سوش میکروبی گرم مثبت و گرم منفی. مجلۀ دانشگاه علوم پزشکی کرمان، دورۀ یازدهم، صفحه 109-118.
وند یوسفی، ج. (1374). فعالیت بیولوزیکی گیاه Artemisia hausskenchtil مجله پزوهش وسازندگی، شماره، 28، ص 28-30. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 68 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 59 |