تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,554 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,566,218 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,618,465 |
اثرتنش خشکی ناشی از PEG بر برخی از ارقام گندم (Triticum aestivum L.) در مرحله جوانه زنی و رشد گیاهچه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تحقیقات بذر | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 5، دوره 12، شماره 44، آذر 1401، صفحه 63-76 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jsr.2023.1983662.1255 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسنده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عبدالله بحرانی* | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گروه زراعت، واحد رامهرمز، دانشگاه آزاد اسلامی، رامهرمز، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
استقرا گیاهچهها در در مراحل اولیه رشد گیاهان زراعی یکی از مهمترین اجزاء تعیین کننده عملکرد بالا میباشد که به شدت تحت تاثیر خشکی خاک قرار میگیرند. ببه این منظور 15 ژنوثیپ گندم (Triticum aestivum L.) در سه سطح خشکی 4/0- ، 8/0- و 2/1- مگاپاسکال با استفاده از پلی اتیلنگلیکول6000 و آب مقطر به عنوان شاهد، در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. تایج این آزمایش نشان داد که افزایش خشکی، سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه، وزن تر و خشک گیاهچه و وزن خشک ریشهچه و ساقهچه را کاهش داد. درصد جوانهزنی در خشکی بیش از 8/0- مگاپاسکال کاهش معنی داری در تمام ارقام مورد مطالعه یافت. در بین ارقام مورد بررسی در این آزمایش، اینیا، کویر و چمران بالاترین میزان تحمل را به خشکی داشتند، در حالی که ژنوثیپهای دز، ویناک، کراسعدل و استار کمترین میزان تحمل را از خود نشان دادند. علاوه بر این ارقام دز و ویناک در سطوح خشکی متوسط و زیاد به میزان بیشتری حساسیت از خود نشان دادند، در حالی که در سطوح خشکی پایین، این دو رقم واکنش مناسبتری از خود نشان دادند. کاهش در طول ریشه چه بسیار بیشتر از کاهش در طول ساقهچه در تمام تیمارهای خشکی مورد استفاده بود، هر چند این کاهش در رقم دز نسبت به دیگر ارقام بیشتر بود. به طور کلی میتوان نتیجهگیری نمود کژنوتیپهای متحمل تر به خشکی مانند اینیا و کویر میتواند برای اصلاح کنندگان گیاه برای توسعه ژنوتیپهای متحمل به خشکی مورد استفاده قرار گیرند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سرعت جوانهزنی؛ وزن گیاهچه؛ ریشهچه؛ ساقهچه | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Evaluation of rice cultivars under salinity stress at germination stage
Reza Jalalifar1* , Soheila Nikzadeh Talebi2 , Danesh Kazemi Taklimi3 1PhD student of Plant Genetics and Breeding, University of Gilan, Department of Agriculture and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Gilan, Iran, Email: reza.jalalifar2014@gmail.com 2PhD student of Plant Genetics and Breeding, University of Gilan, Department of Agriculture and Plant Breeding, Faculty of Agriculture, Gilan, Iran, Email: S_nikzadeh@yahoo.com 3M.Sc expert of Seed and Plant Certification and Registration Institute, Rasht, Gilan, Iran, Email: D.kazemi810@gmail.com
ارزیابی ارقام برنج تحت تنش شوری در مرحله جوانهزنی
رضا جلالیفر1* ، سهیلا نیکزاده طالبی2 ، دانش کاظمی تکلیمی3
۱دانشجوی دکتری ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه گیلان، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، گیلان، ایران، رایانامه: reza.jalalifar2014@gmail.com 2دانشجوی دکتری ژنتیک و بهنژادی گیاهی دانشگاه گیلان، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، گیلان، ایران، رایانامه: S_nikzadeh@yahoo.com 3کارشناس ارشد مرکز تحقیقات نهال و بذر رشت، گیلان، ایران، رایانامه: D.kazemi810@gmail.com
مقدمه بخش عمدهایی از گیاهان زراعی به وسیله بذر تکثیر میشوند. به همین دلیل تولیدکنندگان به طور دائمی به بذرهایی با جوانهزنی مناسب نیاز دارند. بذرها وقتی دارای نیروی زیست[1] هستند که در شرایط استانداردشده آزمایشگاهی و در طول یک زمان معین، جوانهزده و اجزای اصلی گیاهچه یعنی ریشهچه و ساقهچه سالمی را تولید کنند. روشهای مختلفی برای تعیین نیروی زیست وجود دارد که معیار اصلی نیز مقررات ایستا (ISTA[2]) میباشد (Paseban Islam, 2011). فرآیند جوانهزنی با جذب آب توسط بذر خشک شروع شده و به دنبال آن جنین رشد کرده و با پاره شدن لایههای پوششی و ظهور ریشه چه، پایان مییابد که به عنوان اتمام جوانه زنی تلقی میشود. در شرایط عرضه بهینه، جذب معمولی آب توسط دانهها دارای سه فاز است. در ابتدا مرحلهای از جذب سریع آب (فاز اول) و به دنبال آن مرحله دوم (فاز دوم یا فاز تاخیر) وجود دارد که در آن گیاه تثبیت میشود و فعال شدن متابولیسم و تجمع مواد مغذی را آغاز میکند. بذرهایی که کامل جوانه میزنند وارد فاز سوم میشوند که با بیرونزدگی ریشه شروع میگردد (Foschi et al., 2023). تنش گیاهی توسط لیختنتالر در سال 1996 به عنوان "هر شرایط یا ماده نامطلوبی که متابولیسم، رشد یا نمو گیاه را تحت تاثیر قرار میدهد یا مسدود میکند" و توسط استراسر به عنوان "شرایطی ناشی از عواملی که تمایل به تغییر تعادل را دارند" تعریف شده است. عواملی که باعث ایجاد تنش میشوند میتوانند زیستی یعنی ناشی از موجودات زنده مانند قارچها و حشرات، یا غیر زیستی که ناشی از عوامل غیر زیستی، مانند خشکسالی، دمای شدید، شوری و آلایندهها، به عنوان مثال فلزات سنگین باشند. تعادل بین تحمل و حساسیت ممکن است تعیین کند که آیا یک عامل تنش اثر مثبت یا منفی دارد. همچنین واکنش گیاه به تنش با افزایش مدت و شدت تنش متفاوت خواهد بود (Kranner et al., 2010). در مناطق خشک و نیمه خشک، شوری خاک مهمترین محدودیت محیطی است که بهره وری گیاه را محدود میکند (Taratima et al., 2022). از آنجاییکه مناطق خشک نیاز به آبیاری شدید دارند، اتلاف آب از طریق تبخیر و تعرق بالا است و در نتیجه نمک همراه با آب آبیاری، سال به سال افزایش مییابد. همین امر منجر به خسارات زیاد به زمینهای زراعی و بازدهی گیاهان زراعی اقتصادی مهم حساس به شوری خاک میشود. ایران به عنوان کشوری گرم و خشک، مجموع خاکهای شور و سدیمدار آن در حدود 27 میلیون هکتار تخمینزده میشود (Sabok khiz et al., 2014). علت اصلی شوری، کلرید سدیم (NaCl) است که در بیشتر خاک های کشاورزی به وفور یافت می شود و بسیار محلول است. بهرهوری و کیفیت مناطق اختصاص داده شده به کشت کشاورزی در سطح بین المللی را محدود میکند. غلظت بیش از حد این املاح و کمبود منابع آب از عواملی هستند که باعث تبدیل مزارع حاصلخیز به حاشیهای میشوند (Rodríguez Coca et al., 2023). تنش شوری، رشد بیشتر گونههای گیاهی را مهار میکند. هنگامی که رسانایی الکتریکی (EC) به چهار دسیزیمنس بر متر میرسد، خاک شور در نظر گرفته میشود (معادل 40 میلی مولار NaCl)، و فشار اسمزی حدود 2/0 مگاپاسکال ایجاد میگردد که به طور قابل توجهی بازده بیشتر محصولات را کاهش میدهد. در گونههای حساس، تنش شوری با کاهش سطح برگ، سرعت فتوسنتز، سرعت تنفس، سنتز پروتئین، اکسایش نیتروژن، عملکرد و زیست توده تولیدی را محدود می کنند (Taratima et al., 2022). حساس ترین مراحل به شوری، جوانهزنی بذر و استقرار نهال بذراست. شوری باعث ایجاد تغییرات نامطلوب در فرآیندهای بیوشیمیایی، فیزیولوژیکی و متابولیک در دانههای در حال رشد میشود. کاهش در دسترس بودن آب، عدم تعادل یونی، تغییر رهاسازی مواد مغذی ذخیره شده، و تغییرات در سازمان ساختاری پروتئین، برخی از معدود پیامدهای شوری بر جوانه زنی بذر هستند. علاوه بر این، تشکیل گونههای مخرب اکسیژن فعال (ROS) باعث آسیب اکسیداتیو به پروتئین و لیپیدها، شکستن DNA و RNA، نشت سلولی، آسیب به غشای سلولی و اندامکها، از بین رفتن اجزای فتوسنتزی و مرگ سلولی میشود (Gour et al., 2023). همچنین از دیگر تأثیرات غلظت بالای نمک میتوان به تغییر روند فیزیولوژیکی قدرت بذر، رشد رویشی، گلدهی و توسعه رشد میوه اشاره کرد (Rodríguez Coca et al., 2023). مرحله جوانهزنی اولین مرحله از زندگی گیاه است که میتواند در معرض تنش شوری قرار بگیرد. توانایی جوانهزنی تحت شرایط شوری برای استقرار گیاه در محیط شور ضروری میباشد. تنش شوری در مرحله جوانهزنی یک آزمون قابل اطمینان در ارزیابی تحمل بسیاری از گونهها است، زیرا شوری موجب کاهش درصد و سرعت جوانهزنی و همچنین کاهش رشد ریشهچه و ساقهچه میگردد (Sabok khiz et al., 2014). برنج (Oryza sativa L.) غذای اصلی بیش از 50 درصد از جمعیت جهان، به ویژه آسیاییها میباشد. برنج یک گیاه گلیکوفیت و حساس ترین گیاه به شوری در بین محصولات غلات محسوب میشود. تنش شوری تأثیر منفی بر نمو و عملکرد برنج دارد که با توجه به مراحل رشد، میزان شدت و مدت زمان تنش، متفاوت است. برخی از گونه های برنج میتوانند شوری را در 3 دسیزیمنس بر متر تحمل کنند. بر اساس گزارشات، شوری 5/3 و 2/7 دسیزیمنس بر متر، عملکرد برنج را بهترتیب 10 و 50 درصد کاهش میدهد. تنش شوری با کاهش درصد، سرعت و انرژی برای جوانهزنی که منجر به کاهش طول ساقه، طول ریشه و وزن خشک در همه وارقام برنج شد (Taratima et al., 2022). همچنین در آزمایش دیگری که به منظور بررسی اثر تنش شوری (صفر، 2، 4، 6 و 8 دسیزیمنس بر متر) بر برخی از صفات مرتبط با جوانهزنی بذر برنج انجام شد، با افزایش تنش شوری، ارقام مورد بررسی در تمامی صفات روند کاهشی نشان دادند. ضمن اینکه رقم خزر در تیمار صفر، 2 و 4 دسیزیمنس بر متر بالاترین درصد جوانهزنی، بیشترین طول ساقهچه، ریشهچه، وزن خشک ریشهچه و ساقهچه را دارا بوده است (Amin Deldar et al., 2015). با توجه به اینکه حساسترین مرحله رشد به تنش شوری در اکثر گونههای گیاهی، مراحل اولیه رشد میباشد به همین دلیل بیشتر پژوهشهای مربوط به این زمینه در همین مرحله از رشد انجام گرفته است (Sabok khiz et al., 2014). این پژوهش هم با هدف تعیین اثر شوری بر جوانهزنی ارقامی که در استان گیلان کشت میگردد انجام شد.
مواد و روشها این آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1402 در آزمایشگاه مرکز علوم و تحقیقات نهال و بذر گیلان اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل ارقام برنج (آنام، گیلانه، خزر، کیان و هاشمی) به عنوان فاکتور اول و شوری حاصل از NaCl (0، 50، 100 و 150 میلیمولار) به عنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شد. ابتدا بذرهای سالم و کامل انتخاب و پس از ضد عفونی با محلول 10 درصد هیپوکلریت سدیم (وایتکس ده درصد) ضد عفونی و پس از آن سه مرتبه با آب مقطر شستشو داده شدند (Mohamadi et al., 2018). سپس در هر پتریدیش، بر روی کاغذ صافی، تعداد 50 عدد بذر قرار داده و به هر کدام از پتریدیشها مقدار 25 میلیلیتر از محلولهای مربوط به هر تیمار اضافه و به مدت 14 روز در داخل ژرمیناتور در دمای 25 درجه سانتیگراد و در شرایط تاریکی قرار گرفتند. تامین رطوبت پتریدیشها هر چند روز یکبار و به مقداری که کاغذ صافی نمناک باشد، توسط غلظتهای مختلف شوری صورت گرفت. شمارش بذرهای جوانهزده به صورت روزانه و در یک ساعت معین انجام شد.همچنین خروج ریشهچه به اندازه دو میلیمتر یا بیشتر بهعنوان معیار جوانهزنی در نظر گرفته شد. برای صفات طول ساقهچه و یشهچه، در روز آخر آزمایش، تعداد ده عدد گیاهچه به صورت تصادفی از داخل پتریدیش انتخاب و هر کدام از صفات م نظر طبق روابط زیر اندازهگیری شدند. برای اندازهگیری طول ساقهچه و ریشهچه از خط کش و بر اساس سانتیمتر استفاده شد. ضمن اینکه برای اندازهگیری وزن خشک ساقهچه و ریشهچه، اندامهای مربوطه به طور جداگانه داخل پاکت قرار داده و به مدت 48 ساعت در آون با دمای 72 درجه قرار داده شد (Jalalifar et al., 2018). از ترازوی دیجیتال با دقت 0001/0 جهت اندازه گیری وزن تر و خشک ساقهچه و ریشهچه استفاده شد. از تبدیل زاویهایی برای نرمالسازی درصد جوانهزنی استفاده شد. درصد جوانهزنی (GP[3]) (Jalalifar et al., 2018): رابطه (1) = درصد جوانهزنی ضریب آلومتری[4](AC) (ISTA, 1979): رابطه (2) ضریب آلومتری= میانگین جوانهزنی روزانه (MDG[5]) (Hunter et al., 1984): رابطه (3) = میانگین جوانهزنی روزانه شاخص بنیه گیاهچه (Amin Deldar et al., 2015): شاخص بنیه گیاهچه= (طول ساقهچه + طول ریشهچه) × درصد جوانهزنی دادهها پس از ثبت با استفاده از نرمافزار آماری نتایج و بحث نتایج تجزیه واریانس (جدول 1) نشان داد که اثر ژنوتیپ، شوری و اثر متقابل آنها بر تمامی صفات در سطح یک درصد معنیدار بود که با نتایج قلیزاده (Gholizadeh, 2012) و همچنین شریفی (Sharifi, 2013) مطابقت داشت.
درصد جوانهزنی: طبق نتایج حاصل از مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2)، رقم کیان بیشترین درصد جوانهزنی (سطح شوری 50 میلیمولار برابر با 66/98 درصد) را در تمامی سطوح به خود اختصاص داد به طوریکه به جز رقم هاشمی (سطح شوری صفر میلیمولار شوری برابر با 33/97 درصد) با سایر ارقام تفاوت معنیداری داشت. کمترین درصد جوانهزنی مربوط به رقم گیلانه در سطح شوری 150 میمولار (33/7 درصد) میباشد. در سطح شوری 150 میلیمولار به عنوان بیشتری سطح شوری اعمالشده، بیشترین درصد جوانهزنی باز هم متعلق به رقم کیان (66/88 درصد) بود. با محاسبه دامنه تغییرات (تفاوت بیشترین و کمترین درصد جوانهزنی مربوط به هر رقم) میتوان به این نتیجه رسید که در بین تمامی ارقام، رقم کیان کمترین کاهش درصد جوانهزنی و رقم گیلانه بیشترین اُفت را داشته است. طول ساقهچه: با توجه به نتایج مندرج در جدول مقایسه میانگین اثرات متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2)، ارقام آنام و گیلانه در سطح شوری صفر میلیمولار بهترتیب با 54/8 و 53/8 سانتیمتر، بیشترین و رقم گیلانه در سطح شوری 150 میلیمولار با میانگین 3/1 کمترین طول ساقهچه را داشت. در سطح شوری 150 میلیمولار، رقم آنام با میانگین 7/4 سانتیمتر بیشترین طول ساقهچه را در بین ارقام مورد مطالعه داشت.رقم گیلانه بیشترین و رقم خزر کمترین تفاوت طول ساقهچه را از سطح شوری صفر و 150 میلیمولار داشتند. طول ریشهچه: بر اساس مشاهده نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2) بیشترین طول ریشهچه متعلق به رقم آنام با میانگین 09/6 سانتیمتر در تیمار صفر میلیمولار شوری مشاهده شد که با باقی ارقام اختلاف معنیداری داشت. رقم گیلانه در سطح شوری 150 میلیمولار شوری با 63/0 سانتیمتر، کمترین طول ریشهچه را داشت. رقم خزر با 43/2 سانتیمتر بیشترین طول ریشهچه را در بین ارقام در تیمار شوری با غلظت 150 میلیمولار داشت. بیشترین میزان کاهش میانگین طول ریشهچه بین سطح شوری صفر و 150 میلیمولار، متعلق به رقم آنام و کمترین کاهش مربوط به رقم خزر بود. وزن تر ساقهچه: طبق نتایج حاصله از جدول مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2) ارقام گیلانه و آنام بهترتیب با 102/0 و 098/0 گرم در محیط شوری صفر میلیمولار، بیشترین و رقم گیلانه در سطح شوری 150 میلیمولار با 013/0 گرم کمترین میانگین وزن تر ساقهچه را داشتند. در غلظت 150میلیمولار، رقم هاشمی (06/0 گرم) بیشترین وزن تر ساقهچه را به خود اختصاص داد. به ترتیب بیشترین و کمترین اختلاف وزن تر ساقهچه بین غلظت صفر و 150 میلیمولار شوری متعلق به رقم گیلانه (0893/0 گرم) و رقم هاشمی (035/0 گرم) بود. وزن تر ریشهچه: با توجه به نتایج مندرج در جدول مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2) بیشترین وزن تر ساقهچه به ترتیب مربوط به ارقام هاشمی، کیان و گیلانه بود که هر سه در محیط شوری با غلظت صفر میلیمولار بدست آمد و کمترین میانگین وزن تر ریشهچه متعلق به رقم گیلانه با 007/0 گرم در محیط شوری با غلظت 150 میلیمولار حاصل شد. بین سطوح صفر و 150 میلیمولار شوری، رقم آنام کمترین تفاوت را در مقایسه با سایر ارقام وجود داشت. وزن خشک ساقهچه: طبق نتایج حاصل از مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2)، بیشترین وزن خشک ساقهچه مربوط به ارقام هاشمی (0156/0 گرم)، آنام (0153/0 گرم) و گیلانه (015/0 گرم) در محیط شوری صفر میلیمولار بود. ارقام گیلانه و خزر در سطح شوری 150 میلیمولار به ترتیب با 0023/0 و 003/0 گرم کمترین وزن خشک ساقهچه را دارا بودند. در شوری با غلظت 150 میلیمولار، بیشترین وزن خشک ساقهچه مربوط به رقم هاشمی بود. حداکثر و حداقل تفاوت بین میزان وزن خشک ساقهچه بین سطح صفر و 150 میلیمولار به ترتیب برای رقم گیلانه و رقم خزر به ثبت رسید. وزن خشک ریشهچه: بر اساس جدول نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2) بیشترین وزن خشک ریشهچه متعلق به ارقام گیلانه و کیان به ترتیب 01/0 و 0096/0 گرم در محیط کشت شوری صفر میلیمولار بدست آمد. همچنین کمترین وزن خشک ریشهچه مربوط به رقم گیلانه (00016/0 گرم) در سطح شوری 150 میلیمولار حاصل شد. حداکثر وزن خشک ریشهچه در شوری با غلظت 150میلیمولار متعلق به رقم خزر (0016/0 گرم) بود. شاخص بنیه گیاه: بر اساس نتایج حاصله از مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2)، بیشترین شاخص بنیه گیاه در بین ارقام برای تمامی سطوح مورد مطالعه در این پژوهش، مربوط به رقم آنام در سطح نرمال با 95/13 بود که به طور معنیداری با سایر ارقام تفاوت داشت و کمترین شاخص هم متعلق به رقم گیلانه با 143/0 در سطح شوری 150 میلیمولار شوری بدست آمد. بیشترین شاخص بنیه گیاه در غلظت شوری 150 میلیمولار مربوط به رقم هاشمی (77/4) بود. ارقام خزر و گیلانه به ترتیب کمترین و بیشترین تفاوت را ازسطح شوری صفر تا150 میلیمولار از خود نشان دادند. میانگین جوانهزنی روزانه (MDG): طبق نتایج بدست آمده در جدول مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2)، بیشترین میانگین جوانهزنی روزانه در رقم کیان در سطح شوری 50 میلیمولار (047/7) و رقم هاشمی در سطح شوری صفر میلیمولار (95/6) بود. کمترین میزان این صفت هم مربوط به رقم گیلانه با 523/0 در سطح شوری 150 میلیمولار بدست آمد. بیشترین میزان این صفت در سطح شوری با غلظت 150میلیمولار، مربوط به رقم کیان (90/5) بود. حداکثر و حداقل تفاوت بین بیشترین و کمترین میانگین جوانهزنی روزانه بهترتیب متعلق به رقم گیلانه رقم کیان بود. ضریب آلومتری (AC): بر اساس نتایج حاصله از جدول مقایسه میانگین اثر متقابل ژنوتیپ در شوری (جدول 2)، رقم آنام در سطح شوری 150 میلیمولار (46/4) و رقم خزر در سطح شوری 150 میلیمولار (141/1) به ترتیب بیشترین و کمترین ضریب آلومتری را به خود اختصاص دادند. رقم آنام بیشترین تغییر را از سطح صفر میلیمولار به سطح شوری 150 میلیمولار داشت و کمترین تفاوت متعلق به رقم گیلانه بوده است.
بر اساس نتایج جدول مقایسه میانگین صفات (جدول 2) با افزایش میزان شوری، تمامی صفات به غیر از ضریب آلومتری (AC) کاهش پیدا یافته است که همراستا با نتایج شریفی (Sharifi, 2013) (برای صفات درصد جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه) و محمدی و همکاران (1397) (برای صفات درصد جوانهزنی، طول ساقهچه و ریشهچه، وزن تر و همچنین وزن خشک ساقهچه و ریشهچه) بود. کاظمی و اسکندری (Kazemi and Eskandari, 2011) نیز با آزمایشی به منظور بررسی اثر تنش شوری (صفر، 2، 4، 6 و 8 دسیزیمنسبر متر) بر روی گیاه برنج نشان دادند که تمامی صفات به طورمعنیداری تحت تاثیر تنش شوری قرار گرفتند. به طوریکه با افزایش غلظت شوری، درصد جوانهزنی، طول و وزن ساقهچه و ریشهچه کاهش یافت. در نهایت با توجه به نتایج حاصله از این آزمایش، رقم هاشمی در مقایسه با سایر ارقام مور مطالعه، با تکیه بر ویژگیهای مرتبط با وزن اندامهای گیاهی مانند وزن تر و خشک ساقهچه، عملکرد بهتری را از خود نشان داد. هرچند که در شرایط تنش شوری 150 میلیمولار هم به جز رقم کیان، از باقی ارقام از جوانهزنی بهتری برخوردار بود. در طرف مقابل رقم گیلانه تفاوت رفتاری معنیداری را در شرایط بهینه (صفر میلیمولار شوری) و شرایط تنش بالا (150 میلیمولار شوری) از خود نشان داد. رقم آنام هر چند از نظر صفات طول ساقهچه و ریشهچه از باقی ارقام بهتر بوده اما در شرایط تنش شوری نتوانست واکنش مناسبی داشته باشد. رقم کیان نبست به سایر ارقام از درصد جوانهزنی و میانگین جوانهزنی روزانه بهتری در شرایط نرمال و تنش شوری برخوردار بود. در ارتباط با رقم خزر در این پژوهش میتوان به این نکته اشاره کرد که برای صفات ساقهچه و ریشهچه، کمترین تفاوت رفتاری را در شرایط نرمال و تنش شوری از خود نشان داد. با تمام این توضیحات، از بین ارقام مورد مطالعه ارقام هاشمی و گیلانه به ترتیب متحملترین و حساسترین ارقام در شرایط آزمایشی این پژوهش معرفی میگردند. با توجه به عکسالعمل متفاوت ارقام برنج در مراحل رشدی مختلف، پیشنهاد میشود این ارقام در همین سطوح شوری اما در مراحل گیاهچهایی و زایشی نیز مورد مطالعه قرار گیرند.
References Amin Deldar, Z., Sadeghi, F., Ebrahimi, M., Najari, Y. and Parmoon, Q. 2015. Investigation of germination and seedling growth of different rice cultivars under different salinity levels. Journal of Seed Research. 5 (4): 81 - 88. Foschi, M.L., Juan, M., Pascual, B. and Pascual-Seva, N. 2023. Influence of Seed-Covering Layers on Caper Seed Germination. Plants. 12 (3): 1-16. Gholizadeh, F. 2012. Investigation of salinity stress effect on rice genotypes at germination stage (Oryza sativa L.). Journal of Cellular and Molecular Biotechnology News. 2 (6) :75-81. Gour, T., Sharma, A., Lal, R., Heikrujam, M., Gupta, A., Kumar Agarwal, L., Chetri, S.P.K., Kumar, R. and Sharma, K. 2023. Amelioration of the physio-biochemical responses to salinity stress and computing the primary germination index components in cauliflower on seed priming. Heliyon. 9: 1-15. Hunter, E.A., Glasbey, C.A., Naylor, R.E.L.1984. The analysis of data from germination tests. J. Agric. Sci. Camb. 102: 207-213. ISTA. 1979. The germination test. International Seed Testing Association. Seed Science and Technology. 4: 23-28. Jalalifar, R., Kharazi, M, meshkat, M. 2018. The influence of Salicylic Acid Pre-Treatment on Correlation and Germination Traits of Different Rice Genotypes. Journal of Seed Research. 8 (2): 30-38. Kazemi, K. and Eskandari, H. 2011. Effects of salt stress on germination and early seedling Kranner, I., Minibayeva, F.V., Beckett, R.P. and Seal, C.E. 2010. What is stress? Concepts, definitions and applications in seed science. New Phytologist. 188: 655–673. Paseban-Islam, B. 2011. Seed Science and Technology. Parivar Publications. p160. Rodríguez Coca, L.I., González, M.T.G., Unday, Z.G., Hernandez, J.J., Rodraguez Jauregui, M.M. and Fernandez Cancio, Y. 2023. Effects of sodium salinity on rice (Oryza sativa L.) cultivation: A review. Sustainability. 15 (1804):1-18. Sabok khiz, M., Malek Zadeh Shafaroudi, S. and Mirshamsi Kakhki, A. 2014. Study of seed germination of purified tomato cultivars (Khorram and Mobil) under salinity stress. Iranian Journal of Agricultural Research. 12 (4): 834- 840. Mohamadi, S.F., Bagheri, N., Kiani, GH. and Babaeian Jelodar, N. 2018. Evaluation of reaction of some rice genotypes to salinity stress at germination stage. Journal of Crop Breeding. 10(27): 20-30. Sharifi, P. 2013. Evaluation of salinity stresses on some traits at germination stage of rice. Scientific-Research Journal of Plant and Ecosystem. 9 (1-34):31-39. Taratima, W., Chomarsa, T. and Maneerattanarungroj, P. 2022. Salinity Stress Response of Rice (Oryza sativa L. cv. Luem Pua) Calli and Seedlings. Hindawi Scientifica. Article ID 5616683:1- 11.
[1]. Viability [2]. International seed test association [3]. Germination Percent [4]. Allometric Coefficient [5]. Mean Daily Germination | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References
Amin Deldar, Z., Sadeghi, F., Ebrahimi, M., Najari, Y. and Parmoon, Q. 2015. Investigation of germination and seedling growth of different rice cultivars under different salinity levels. Journal of Seed Research. 5 (4): 81 - 88.
Foschi, M.L., Juan, M., Pascual, B. and Pascual-Seva, N. 2023. Influence of Seed-Covering Layers on Caper Seed Germination. Plants. 12 (3): 1-16.
Gholizadeh, F. 2012. Investigation of salinity stress effect on rice genotypes at germination stage (Oryza sativa L.). Journal of Cellular and Molecular Biotechnology News. 2 (6) :75-81.
Gour, T., Sharma, A., Lal, R., Heikrujam, M., Gupta, A., Kumar Agarwal, L., Chetri, S.P.K., Kumar, R. and Sharma, K. 2023. Amelioration of the physio-biochemical responses to salinity stress and computing the primary germination index components in cauliflower on seed priming. Heliyon. 9: 1-15.
Hunter, E.A., Glasbey, C.A., Naylor, R.E.L.1984. The analysis of data from germination tests. J. Agric. Sci. Camb. 102: 207-213.
ISTA. 1979. The germination test. International Seed Testing Association. Seed Science and Technology. 4: 23-28.
Jalalifar, R., Kharazi, M, meshkat, M. 2018. The influence of Salicylic Acid Pre-Treatment on Correlation and Germination Traits of Different Rice Genotypes. Journal of Seed Research. 8 (2): 30-38.
Kazemi, K. and Eskandari, H. 2011. Effects of salt stress on germination and early seedling growth of rice (Oryza sativa) cultivars in Iran. African Journal of Biotechnology. 10 (77): 17789-17792. Kranner, I., Minibayeva, F.V., Beckett, R.P. and Seal, C.E. 2010. What is stress? Concepts, definitions and applications in seed science. New Phytologist. 188: 655–673.
Paseban-Islam, B. 2011. Seed Science and Technology. Parivar Publications. p160.
Rodríguez Coca, L.I., González, M.T.G., Unday, Z.G., Hernandez, J.J., Rodraguez Jauregui, M.M. and Fernandez Cancio, Y. 2023. Effects of sodium salinity on rice (Oryza sativa L.) cultivation: A review. Sustainability. 15 (1804):1-18.
Sabok khiz, M., Malek Zadeh Shafaroudi, S. and Mirshamsi Kakhki, A. 2014. Study of seed germination of purified tomato cultivars (Khorram and Mobil) under salinity stress. Iranian Journal of Agricultural Research. 12 (4): 834- 840.
Mohamadi, S.F., Bagheri, N., Kiani, GH. and Babaeian Jelodar, N. 2018. Evaluation of reaction of some rice genotypes to salinity stress at germination stage. Journal of Crop Breeding. 10(27): 20-30.
Sharifi, P. 2013. Evaluation of salinity stresses on some traits at germination stage of rice. Scientific-Research Journal of Plant and Ecosystem. 9 (1-34):31-39.
Taratima, W., Chomarsa, T. and Maneerattanarungroj, P. 2022. Salinity Stress Response of Rice (Oryza sativa L. cv. Luem Pua) Calli and Seedlings. Hindawi Scientifica. Article ID 5616683:1- 11. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 152 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 15 |