تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,003 |
تعداد مقالات | 83,617 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,294,004 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,348,111 |
مطالعه تاثیر اسانس مرزه خوزستانی (Satureja khuzestanica) و جاذب سم پلیذورب بر آفلاتوکسیکوزیس تجربی در بلدرچین ژاپنی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آسیبشناسی درمانگاهی دامپزشکی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 7، 3 (27) پاییز، آذر 1392، صفحه 249-259 اصل مقاله (456.54 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله علمی پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
هما آراک1؛ محمد امیر کریمی ترشیزی* 2؛ شعبان رحیمی3 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی کارشناسی ارشد پرورش و تولید طیور، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استادیار گروه پرورش و تولید طیور، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استاد گروه پرورش و تولید طیور، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
در این تحقیق پتانسیل ضد آفلاتوکسینی تغذیه با اسانس مرزه و جاذب سم پلیذورب در برابر عوارض آفلاتوکسیکوزیسB1 تجربی مورد بررسی قرار گرفت.تعداد144 قطعه بلدرچین نر ژاپنی 21 روزهبهشش گروه آزمایشی شامل: A- شاهد منفی (جیره بدون آفلاتوکسین)، B- شاهد مثبت (جیره آلوده حاوی 5/2 میلیگرم در کیلوگرم آفلاتوکسین)، C- جیره آلوده+PPM300اسانس مرزه، D- جیره آلوده+PPM600 اسانس مرزه، E- جیره آلوده+PPM900 اسانس مرزه، F- جیره آلوده+g/kg5/2 پلیذوربباچهار تکرار (هر تکرار ششپرنده) تقسیم شدند و آزمایش درقالب طرح کاملاًتصادفی انجام گرفت. طول دوره آزمایش 10هفته و در انتهای هفتههای چهارم و دهم از هر قفس دو قطعه پرنده به طور تصادفی کشتار شدند. وزن نسبی کبد، بورس و طحال اندازهگیری شد و نمونههای بافتی مناسب از کبد تهیه گردید. در پایان هفته دهم سطح مالوندیآلدئید موجود در گوشت تازه و نگهداری شده در یخچال مورد ارزیابی قرار گرفت. استفاده از اسانس مرزه در سطح PPM600موجب کاهش اثرات آفلاتوکسین بر وزن بورسفابرسیوس و طحال گردید.تغییرات چربی بسیار شدید و کانونهای گرد و با اندازه متنوع در سلولهای کبدی در حال دژنرهشدن و فیبروز نواحی باب در اثر وجود آفلاتوکسین (گروه B) مشاهده گردید.به نظر میرسد که استفاده از اسانس مرزه خوزستانی در سطحPPM600و جاذب سم پلیذورب میتواند به طور موثری اثراتمسمومیت ناشی از آفلاتوکسین B1 را کاهش دهد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آفلاتوکسین؛ آسیبشناسی؛ کبد؛ مرزه خوزستانی؛ پلی ذورب | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه آفلاتوکسینها به گروهی از سموم قارچی تعلق داشته که مایکوتوکسینها نامیده میشوند و به طور گستردهای در محصولات کشاورزی و غذایی وجود داشته و در حیوانات و انسان باعث ایجاد مسمومیتهای حاد و مزمن منجر به هسیه در سال 1985گزارش کرد که جلوگیری از طویلشدن و ختم فرآیند سنتز پروتئین، دخالت در مراحل پی در پی زنجیره تنفسی میتوکندری، تغییر در پاسخ ایمنی در بدن و اعمال اثرات سرطانزایی، تراتوژن و موتاژن از طریق واکنش با بخشهایی از ترکیبات ماکروملکولها از اثرات شناخته شده آلودگی با آفلاتوکسین میباشد(Hsieh, 1985).در هنگام بروز این عارضه در پرندگان (مرغ، اردک، بوقلمون و بلدرچین) کبد متورم و رنگ پریده و گاهی اوقات چروکیده و دارای نقاط خونریزی میگردد. کلیهها متورم و پر خون میشوند و در مواردی خونریزیهایی نیز بر روی آنها دیده میشود. اندامهای لنفاوی شامل بورس فابریسیوس، تیموس و طحال تحلیل میروند(Leesonet al.,1995). آفلاتوکسینها از تولیدکنندگان رادیکالهای آزاد هستند. شاخصی که میتواند در صورت پراکسیداسیون لیپیدها دلیل بر وجود رادیکالهای آزاد باشد مالوندیآلدئید (MDA) است. مالوندیآلدئیددر اثر اکسیداسیون اسیدهای چرب غیراشباع تولید میشود. وقوع پراکسیداسیون لیپیدها موجب افزایش غلظت MDA میگردد(Karaman at al., 2005). مالوندیآلدئید میتواند با DNA واکنش داده و باعث تولید ترکیبات جهشزا در سلولهای انسان شود(Collins, 2004).به منظور جلوگیری از اثرات مضر آفلاتوکسین ترکیبهای متعددی مانند اسیدآلی، اسانس وعصارههای گیاهی، پروبیوتیکها، آنزیمها و پریبیوتیکها را در جیرههای طیورمورد آزمایش قرار دادهاند.گیاهان یکی از منابع مهم ضداکسیدان میباشند. گزارش شده است که ترکیبات تیمول و کارواکرول که در بسیاری از اسانسهای گیاهی وجود دارد،خواص ضد اکسیدانی قوی دارند.به نظر میرسد که خواص ضداکسیدانی ترکیبات اسانسهای گیاهی به علت وجود گروههای فنولیک است. اسانسها به طور موثر، صدمات رادیکالهای آزاد در بدن طیور را کاهش داده، بر سیستمهای دفاعی ضد اکسیدانی بدن نظیر سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و ویتامین E تاثیر دارد(شریعتمداری و محیطی اصل، 1387). آلپسوی در سال2010 بیان داشت که اسانسهای گیاهی میتوانند به دو طریق موجب کاهش اثرات آفلاتوکسیکوزیس گردند،اولاً از تشکیل DNA باند شده با آفلاتوکسین ممانعت میکنند و ثانیاً،آفلاتوکسین باعث افزایش اکسیژن فعال شده و اسانسهای گیاهی موجب خنثی شدن گونههای اکسیژن فعال میشوند(Alpsoy, 2010). مرزه گیاهی است معطر که اثرات مختلفی مانند درمان دردهای عضلانی، کرامپ، تهوع و بیماریهای عفونی و اسهال دارد. همچنین از این گیاه در مواد غذایی به عنوان طعمدهنده استفاده میکنند. این گیاه در بررسی آزمایشگاهی اثرات ضد میکروبی، آنتی اکسیدان، خواب آور و ضد اسپاسم از خود نشان داده است. کارواکرول مهمترین جز و بیشترین درصد اسانس مرزه خوزستانی (Satureja khuzestanica) است.در مطالعات احمدوند و همکاران در سال 2013 نشان داده شد که مرزه خوزستانی دارای خواص آنتیاکسیدانی است و باعث مهار اکسیداسیون LDLو کاهش چربی سرم در موشهای صحراییدیابتیمیگردد(Ahmadvandet al., 2013). امانلو و همکاران در سال 2005 نشان دادند که اسانس مرزه خوزستانی ظرفیت آنتی اکسیدانی بالایی دارد(Amanlouet al., 2005). روش معمول دیگر برای مقابله با سموم قارچی که به طور گسترده رواج یافته است،استفاده از مواد جاذب غیر مغذی در جیره به منظور ترکیب شدن با آفلاتوکسینها و کاهش جذب آنها در دستگاه گوارش میباشد(Karamanet al., 2005). با توجه به فعالیت آنتی اکسیدانی بالا در اسانس مرزه که بطور نسبی قابل قیاس با آنتیاکسیدانهای شناختهشدهای مانند ویتامین E است، هدف از انجام این تحقیق بررسی و تعیین کارآیی استفاده از اسانس مرزه بر علیه آفلاتوکسیکوزیسB1 تجربی در بلدرچین میباشد.
مواد و روشها تعداد 144 قطعه بلدرچین نر نژاد ژاپنی در سن21 روزگی به طور تصادفی بین 24 قفس تقسیم و با جیرههای آزمایشی مطابق با توصیه NRC(1994) تغذیه شدند. در این تحقیق ششجیرة آزمایشی به صورت زیر در نظر گرفته شد: جیرهA: شاهد منفی (دان بدون هرگونه افزودنی)، جیرهB: شاهد منفی+5/2 میلیگرم در کیلوگرم آفلاتوکسین B1، جیره C: جیره B+ PPM300اسانس مرزه خوزستانی، جیرهD : جیره B+ PPM600اسانس مرزه خوزستانی، د- جیرهE : جیره B+ PPM900اسانس مرزه خوزستانی، جیره F: جیره B+ 5/2 گرم در کیلوگرم جاذب سم پلیذورب. پرندگان تحت تیمارهای آزمایشی به آب و غذا دسترسی آزاد داشتند. جهت تولید آفلاتوکسین B1 از یک ویال لیوفیلیزه اسپور PTCC-5286Aspergillus parasiticus (تهیه شده از گنجینه میکروبی سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران) استفاده شد. در سنین49 و 91 روزگی از هر قفس دو پرنده کشتار شدند و وزن نسبی کبد، بورس فابرسیوس و طحال (گرم به ازای 100 گرم وزن بدن) ثبت شد. نمونههای بافت کبد در محلول فرمالین 10 درصد بافر خنثی شده پایدار گردیدند و سپس قطعاتی از بافتهای پایدار شده انتخاب و پس از گذراندن مراحل آمادهسازی بافتی و تهیه بلوکهای پارافین مقاطعی به ضخامتپنج میکرومتربرش داده شد. مقاطع به دست آمده با هماتوکسیلین و ائوزین جهت بررسیهای هیستوپاتولوژی رنگ آمیزی شدند. مطالعه تاثیر آفلاتوکسین B1 و مواد افزودنی بر اکسیداسیون چربی، در دو مرحله انجام شد و در هر مرحله یک گرم از گوشت سینه مورد ارزیابی قرار گرفت. در مرحله اول گوشت تازه استفاده شد. مرحلة دوم روی نمونه گوشتی پس از هفت روز نگهداری در یخچال انجام شد. در این بخش با اندازهگیری MDA که یکی از محصولات ثانویه فرآیند اکسیداسیون چربی میباشد، میزان وقوع اکسیداسیون چربی تعیین شد(Botsoglou, 2002). طرح آزمایش مورد استفاده دراین مطالعه کاملاً تصادفی بودو به هر تیمار چهار تکرار (هر تکرار شش قطعه بلدرچین ژاپنی نر) اختصاص داده شد. تجزیه واریانس یک طرفه با استفاده از رویه ANOVA در نرم افزار آماری SAS (1990) انجام شد و برای مقایسه میانگینها از آزمون چند دامنهای دانکن در سطح معنیداری 05/0 استفاده شد.
یافتهها اثرات تغذیه با جیرههای غذایی مورد آزمایش بر وزن کبد، بورس فابرسیوس و طحال در سنین 49 و 91 روزگی در جدول 1 گزارش شده است. تاثیر تیمارهای آزمایشی بر وزن کبد در49 روزگی معنیدار نبود. این در حالی است که وزن کبد در پرندگان در پایان دوره آزمایش و پس از مصرف مزمن آفلاتوکسین به طور معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0p<). اگر چه بین گروههای شاهد و دریافت کننده سم به همراه سطوح مرزه تفاوتی مشاهده نشد، نتایج نشاندهنده تفاوت معنیدار بین گروه دریافتکننده سم به تنهایی با گروه دریافتکننده سم به همراه پلیذورب میباشد(05/0p<). در گروههای دریافتکننده اسانس مرزه با افزایش سطح مرزه در جیرههای غذایی وزن کبد نسبت به گروه شاهد مثبت کاهش یافت، اما روند منظمی نداشت.
جدول1- اثر آفلاتوکسین B1 وافزودنی بر وزن نسبی اندامهای داخلی بلدرچین (گرم در 100 گرم وزن بدن) در سن 49 و 91 روزگی
abحروف غیرهمنام در هر ستون نشان دهنده تفاوت معنی دار است(05/0p<). 1(خطای معیار میانگین)
میانگین وزن نسبی طحال در سنین 49 و 91 روزگی در جدول 1 نشان داده شده است. نتایج نشان میدهد که به استثنای سن 49 روزگی که وزن نسبی طحال در بلدرچین های تغذیه شده با جیره آلوده به آفلاتوکسین نسبت به گروه شاهد تفاوت معنیدار نبود، اما در سن 91 روزگی تاثیر تیمارهای آزمایشی بر وزن طحال پرندگان معنیدار بود (05/0p<). مقایسه وزن نسبی بورسفابرسیوس بین جیره شاهد منفی با سایر گروهها نشان میدهد که وزن نسبی بورس به طور معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفته است (05/0p<). بالاترین وزن نسبی بورس فابرسیوس در گروه دریافتکننده پلیذورب و کمترین در گروه شاهد مثبت مشاهده شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنیداری بین گروههای مختلف از نظر میزان MDA در گوشت نگهداری شده بلدرچین (روز هفت) وجود دارد (جدول 2، 01/0p<). با افزایش سطوح اسانس مرزه سطح MDA در گوشت بلدرچین افزایش یافت، اما استفاده از اسانس مرزه در سطح PPM300موجب کاهش معنیدار در سطح MDAشد(05/0p<).
جدول 2- اثر آفلاتوکسینB1و افزودنی بر مقدار مالوندیآلدئید در گوشت بلدرچین(میکروگرم/گرم) در پایان هفته 10 آزمایش در روزهای 0 و 7 نگهداری در یخچال
abحروف غیر همنام در هر ستون نشاندهنده تفاوت معنی دار است (05/0p<). 1(خطای معیار میانگین)
در مطالعات ریزبینی سلولهای کبدی در اثر تغذیه با جیره حاوی آفلاتوکسین دچار تغییرات چربی (Fatty change) بسیار شدیدی شده به طوری که در اغلب سلولها، واکوئلهای درشت چربی که تمام سیتوپلاسم را فرا گرفته و هسته و ضمائم سلول را به کنار رانده جلب توجه میکند (شکل 1).در حالی که چنین اثری در کبد پرندگان تغذیه شده با جیره بدون آفلاتوکسین مشاهده نشد(شکل 2). در پرندگان تغذیه شده با جیره آلوده به سم آفلاتوکسین هیپرپلازی مجاری صفراوی کوچک نسبتاً شدید بوده و در نواحی باب تعداد زیادی از مجاری مذکور با سلولهای نابالغ و جوان که
شکل1-آفلاتوکسیکوزیس تجربی دربلدرچین های ژاپنی. سیتوپلاسم سلولهایکبدی از واکوئلهای چربی انباشته شده است و هسته این سلولها به حاشیه سلول رانده شده است (رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، درشتنمایی×400).
شکل2-کبد سالم. سلولهای سالم کبدی با هستههای درشت و سیتوپلاسم یکنواخت مشاهده میشوند (رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، درشتنمایی×400).
شکل 3- پیکانها نشاندهندهافزایش بافت همبند در گروه شاهد مثبت همراه با هیپرپلازی مجاری صفراوی در بلدرچینهای مبتلا به آفلاتوکسیکوز است (رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، درشتنمایی
شکل4- آثار دژنره شدن در بافت همبند به صورت ایجاد کانونهای گرد و با اندازه های متنوع از سلولهای کبدی که توسط بافت همبند ظریفی احاطه شده است، گروه شاهد مثبت (رنگ آمیزی هماتوکسیلین-ائوزین، درشتنمایی×400).
بحث و نتیجهگیری افزایش وزن نسبی کبد در بلدرچینهای تغذیه شده با آفلاتوکسین میتواند به علت افزایش تجمع چربی در بافت کبدی باشد. کبد اندام هدف آفلاتوکسینها در پرندگان بوده و نشانههای مسمومیت این اندام نفوذ زیاد چربی در بافت کبد و افزایش وزن نسبی آن میباشد (Magnoliet al., 2012).در اثر مصرف آفلاتوکسینها وزن نسبی کبد، کلیه، طحال و پانکراس افزایشیافته ولی وزن نسبی بورس فابریسیوس کاهش مییابد (Shiet al., 2006). دنلی و اوکان در سال 2007 مشاهده کردند که وجود 80 میکروگرم در کیلوگرم آفلاتوکسین B1 در جیره جوجههای گوشتی باعث افزایش وزن کبد در مقایسه با گروه کنترل شد(Denli and Okan, 2007). نتایجبه دست آمده در جوجههای گوشتی نشان داد که استفاده از پودر زردچوبه(Curcuma longa)موجب کاهش تاثیرات منفی آفلاتوکسین بر عملکرد، ترکیبات شیمیایی سرم، وزن کبد، وضعیت آنتیاکسیدانی و بیان ژنهای کبد میشود که در توافق با یافتههای این تحقیق میباشد (Yarruet al., 2009). محققان نشان دادند که مکملسازی جیرههای غذایی آلوده به آفلاتوکسین با اسانس آویشن(Thymus vulgaris)باعث کاهش قابل توجهاثرات مضر آفلاتوکسین بر وزن بدن، مصرف غذا، پارامترهای بیوشیمیایی خون و اسلایدهای بافتی کبد شده و این اثرات به دوز اسانس مصرفی وابسته بودند (El-Nkeetyet al., 2011). بدون در نظر گرفتن آتروفی بورس فابرسیوس وغدد تیموس، تغییر ظاهری عملکرد طحال از اهمیت تشخیصی برخوردار بوده و حاکی از تغییر سیستم ایمنی پرندگان به واسطه تغذیه با آفلاتوکسین است (Richardet al., 1975).محققانافزایش معنیداری در وزن نسبی طحال طیور گوشتی تغذیه شده با 5/0 میلیگرم بر کیلوگرم آفلاتوکسین مشاهده نکردند(Barmaseet al., 1990). همچنین تحقیقات نشان داد که مقدارPPM5آفلاتوکسین در جیره طیور گوشتی موجب افزایش معنیدار وزن طحال پرندگان تحت تیمارهای آزمایشی شد(Richardet al., 1975).سایر محققان که به ترتیب از سطوحPPM5/2 و4 آفلاتوکسین در جیره طیور گوشتی استفاده کردهبودند، افزایش معنیدار وزن طحال را نشان دادند (Oguzet al., 2003). تحقیقات نشان دادکه مصرف جیرههای آلوده به آفلاتوکسین در جوجههای گوشتی ابعاد و اندازههای کبد، طحال و کلیهها را افزایش داده و این در حالی است که اندازه بورس و تیموس کاهش مییابد(Huff and Doerr, 1980)با افزایش سطوح اسانس مرزه خوزستانی تفاوت معنیداری در وزن طحال پرندگان نسبت به گروه شاهد مثبت وجود نداشت، اما به نظر میرسد که پلی ذورب به طور موثری قادر است افزایش وزن ناشی از مصرف آفلاتوکسین بر طحال را کاهش دهد. البته چنین اثری در مورد سطحPPM 600اسانس مرزه در هر دو سن 49 و 91 روزگی به میزان کمتری مشاهده شد. طبق یافتههای عظیمی و همکاران در سال2013 که به بررسی تاثیر استفاده از ترکیبات جاذب سم در خوراکهای آلوده به آفلاتوکسین پرداختند،وزن نسبی طحال در گروه شاهد منفی به طور معنیداری کمتر از سایر گروهها به جز پلیذورب بود. گروههایی که آفلاتوکسین B1 را به همراه مواد افزودنی دریافت کردند، هیچ تفاوت معنیداری با گروه شاهد مثبت نداشتند. وزن نسبی بورس فابریسیوس نیز در بین گروههای مختلف تفاوت معنیداری نداشت. اما وزن نسبی بورس فابریسیوس در گروه شاهد مثبت در مقایسه با سایر گروهها کاهش یافت و بیشترین وزن نسبی در گروه دریافتکننده جاذب زئولیت بود(Azimiet al., 2013). استفاده از اسانس آویشن در جیرههای آلوده به آفلاتوکسین موجب کاهش قابل توجهی درMDA کبد و کلیهها و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام گشت ومشخص شد که ترکیبات اسانسها موجب کاهش استرس اکسیداتیو ناشی از آفلاتوکسین میگردد(El-Nkeetyet al., 2011).کورکومین (Curcumin)یک آنتی اکسیدان ارزان قیمت است که اثر محافظتی بر روی کبد دارد. کورکومین از نظر ساختمان شیمیایی پلیفنول میباشد که دارای توان آنتی اکسیدانی بالایی است. به علاوه کورکومین در شرایط استرس اکسیداتیو اثر محافظتی بر پراکسیداسیون لیپیدی در کبد موش صحرایی دارد و به عنوان جمع آوری کننده رادیکالهای آزاد اکسیژن و افزاینده گلوتاتیون داخل سلولی عمل میکند، به علاوه کورکومین باعث کاهش پراکسیداسیون چربیها و بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی میشود (Shenet al., 2007).گزارش شده است که مصرف خوراکی گیاهان داروئی همانند اسانس مرزنگوش(Origanum majorana) به واسطه دارا بودن خواصآنتیاکسیدانی، اثر سودمندی بر کیفیت گوشت ذخیره شده دارند که باعث به تاخیر انداختن و کاهش اکسیداسیون چربی میشوند. چنین نتایجی با یافتههای ما مطابقت نداشت(Denli and Okan, 2007;Blount, 1961). کبد اندام هدف آفلاتوکسین در پرندگان بوده و نشانههای مسمومیت این اندام نفوذ زیاد چربی در بافت و افزایش وزن نسبی آن میباشد(Magnoliet al., 2011). مهمترین تغییرات ناشی از بروز آفلاتوکسیکوزیس در کبد، کلیهها و بافتهای لنفاوی ایجاد میشود. در هنگام بروز این عارضه در پرندگان (مرغ، اردک، بوقلمون، بلدرچین) کبد متورم و رنگ پریده و گاهی اوقات چروکیده و دارای نقاط خونریزی میگردد. کلیهها متورم و پر خون میشوند و در مواردی خونریزیهایی نیز روی آنها دیده میشود. اندامهای لنفاوی شامل بورس فابریسیوس، تیموس و طحال تحلیل میروند (Iqbalet al., 1983).ضایعات آسیبشناسی ایجاد شده در اثر مسمومیت با آفلاتوکسین در کبد شامل تغییرات چربی، تورم و ایجاد واکوئل در سیتوپلاسم برخی از سلولهای کبدی، نکروز کانونی در سلولهای مرکز لوبولی، تکثیر و تزاید مجاری صفراوی و نفوذ سلولهای لنفاوی به صورت ندولر میباشند(Oguzet al., 2000). روی هم رفته این نتایج به وضوح اثرات استرس اکسیداتیو را در کبد نشان داد که در توافق با نتایج سایر محققین پیرامون آفلاتوکسیکوزیس میباشد (2009Sherifet al.,). پلی ذورب پایه مخمری دارد و از گلوکومانان اصلاح شده حاصل از دیواره سلولی مخمر ساکارومایسس سرویسیه جدا شده است. افزودن دیواره سلولی مخمر به خوراک جوجههای گوشتی اثرات مضر آفلاتوکسینها بر عملکرد، شاخصهای بیوشیمیایی و خونشناسی و سیستم ایمنی را بهبود میبخشد(Raju and Devegowda, 2002). آسیبهای کبدی ایجاد شده در کبد به واسطه آفلاتوکسین در مطالعه حاضربا تحقیقات سایریندر توافقمیباشدRobens and Richard, 1992)).در مطالعات قبلی اطلاعات کمی در مورد اثرات هیستوپاتولوژیک بر کبد بلدرچینهای تغذیه شده با آفلاتوکسین وجود دارد. مطالعات ماگنولی و همکاران در سال 2011 روی بلدرچینهای تغذیه شده با آفلاتوکسین و کورتیکوسترون علائم هیستوپاتولوژیکیکبد را نشان دادند(Magnoliet al., 2011). مشخص شد که قرار گرفتن در معرض استرسهای مزمن همانند تزریق کورتیکواسترون شدت جراحات آفلاتوکسین در بدن و بخصوص کبد را تشدید میکند(Miazzoet al., 2000).اقبال و همکاران در سال 1983 مشاهدهکردند که تاثیرحفاظتی شیمیایی به وسیله پیپرین (آلکالوئیدی در فلفلسیاه)از طریقمهار اتصال آفلاتوکسین به آنزیم سیتوکرومP450اعمال میشود (Iqbalet al., 1983).محققین گزارش کردند که استفاده از آفلاتوکسین به همراه اسانس آویشنباعث بهبود قابل توجه وزن بدن، مصرف غذا، پارامترهای بیوشیمیایی خون، و ساختار بافتی کبد میشود و این اثرات وابسته به سطح مصرف اسانسمیباشد(El-Nkeetyet al., 2011). طبق یافتههای ایوب و همکاران در سال 2011 استفاده از بذر گیاه سیاهدانه (Nigella sativum) توانست اثر حفاظتی در برابر سمیت آفلاتوکسین القاء شده داشته باشد و موجب بازسازی کامل پارانشیم کبدی در پرندگان تغذیه شده با آفلاتوکسین به همراه سیاهدانه شود (Ayoubet al., 2011). جراحات کبدی مشاهده شده در گروههای دریافت کننده مرزه خوزستانی از شدت و وسعت کمتری برخوردار بود. بررسی آسیب شناسی نشان داد که استفاده از اسانس مرزه خوزستانی باعث کاهش علائم آسیب شناختی کبد گردید به طوری که این کاهش با افزایش دوز مصرف اسانس در ارتباط است.با توجه به مجموع نتایج به دست آمده به نظر میرسد که استفاده از اسانس مرزه خوزستانی در سطح PPM 600و جاذب سم پلی ذورب میتواند به طور موثری اثرات سمی آفلاتوکسین B1 را کاهش دهد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,973 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 955 |