مقدمه
آبزیان در دو محیط آب شیرین و دریا رشد میکنند. آبزیان دریائی شامل انواع ماهیها، سخت پوستان و انواع نرمتنان دوکفهای، وآبزیان آب شیرین شامل انواع ماهیها و سخت پوستان میباشند. آبزیان دریائی ممکن است نزدیک ساحل باشند، لذا در معرض انواع آلودگیها قرار میگیرند. درحالی که آبزیان دور از ساحل نسبتاً تمیز هستند. آبزیان آب شیرین ممکن است در حوضچهها یا آب جاری و مخازن باشند و لذا در معرض آلودگی با انواع منابع هستند (FAO, 2010).
در سراسر جهان از انواع مختلف غذاهای دریایی به عنوان یک غذای خاص مغذی و سالم استفاده میشود. لذا با توجه به افزایش روز افزون مصرف آبزیان، توجه بیشتری نیز به سلامت آن شده است. غالباً کنترل کیفیت ماهی در مقایسه با سایر محصولات حیوانی مشکلتر بوده، و علت آن تنوع در گونه، جنس، سن، محل زندگی و عمل آنزیمهای میکربی در عضلات ماهی میباشد.
ماهی منبع تعداد زیادی از میکروارگانیسمها است. بعضی از میکروارگانیسمها بومی (Endogenus) بوده و در ماهی وجود دارند و بقیه در مراحل مختلف از زمان صید تا رسیدن بدست مصرف کننده، ماهی را آلوده میکنند. غالب این میکروارگانیسمها غیر بیماریزا هستند و فقط ماهی را فاسد میکنند، در حالی که بعضی بیماریزا بوده و باعث مسمومیت غذائی میشوند. باکتریهای بیماریزای بومی شامل گونههای ویبریو و آئروموناس و باکتریهای غیر بومی شامل گونههای لیستریا، استافیلوکوکوس، سالمونلا، اشریشیا، شیگلا و مانند آن میباشد (Kvenberg, 1991; Rodeick, 1991). باکتریهای غیر بومی ممکن است برای آبزیان بیماریزا نباشد ولی وقتی که توسط انسان خورده شوند میتوانند باعث بیماری شوند.
معمولاً ارگانیسمهای نشانگر مانند کلیفرمها برای کنترل سلامت مواد غذائی مورد بررسی قرار میگیرند، ولی نظر به اینکه ماهی و سایر آبزیان بطور معمول این ارگانیسمها را ندارند، حضور ارگانیسمهای نشانگر در محصولات فرآیند شده آبزیان میتواند نشان دهنده آلودگی ثانویه باشد. لذا حضور میکروارگانیسمهای نشانگر نهتنها مبین شرایط غیر بهداشتی فرآیند تولید میباشد، بلکه نشاندهنده حضور میکروارگانیسمهائی میباشد که ممکن است برای مصرف کننده خطرناک باشند.
با توجه به مخاطرات بهداشتی ناشی از حضور باکتریهای بیماریزا در مواد غذایی، اطلاع از وضع گذشته و حال آلودگی باکتریایی مواد غذایی با منشاء دریایی به باکتریهای غذازاد و ارزیابی روند این آلودگیها و ارائه راهکارهای مناسب در جهت حذف یا کاهش آنها ضروری میاشد. به این منظور در این مقاله در حد توان متون علمی در دسترس شامل مجلات علمی، مقالات ارائه شده در کنگرهها و همایشهای علمی، پایان نامههای دانشجویی و نتایج حاصل از پژوهشهای انجام شده توسط سازمانهای تحقیقاتی کشور در ارتباط با چگونگی آلودگی غذاهای دریایی جمع آوری و مورد ارزیابی و تجزیه وتحلیل قرار گرفتهاند.
1- کلستریدیوم بوتولینوم
کلستریدیوم بوتولینوم نمونهای از باکتریهایی است، که ماهی و محل سکونت آن را آلوده میکند. در بین انواع کلستریدیومها، تیپ E و تیپهای غیر پروتئولیتیک B و F بطور طبیعی در محیطهای آبی حضور دارند. کلستریدیوم بوتولینوم تیپ E در رسوبات دریا و دریاچه و همچنین در دستگاه گوارش ماهی یافت میشود ولی در ماهی زنده رشد نکرده یا سم تولید نمیکند و انتقال آن به صورت غیرفعال میباشد. این باکتری عامل بیماری خطرناک بوتولیسم میباشد وچون تیپ E کلستریدیوم بوتولینوم که در آبزیان واجد اکثریت است دارای درجه حرارت رشد پائینی است و قادر به رشد در حرارت یخچال میباشد، احتیاط در مصرف ماهی و سایر آبزیان ضرورت بیشتری دارد. خلاصه تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به کلستریدیوم بوتولینوم در جدول 1 آورده شده است.
جدول 1- تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به کلستریدیوم بوتولینوم
فرآورده
|
فراوانی (درصد)
|
منطقه
|
سال
|
توضیحات
|
منبع
|
ماهی تازه
|
3/3
|
مازنداران
|
1376
|
ماهی سفید و کپور (تایپ E)
|
Kajbaf et al., 1999
|
ماهی دودی
|
10
|
مازنداران
|
1376
|
ماهی سفید و کپور (تایپ E)
|
Kajbaf et al., 1999
|
خاویار
|
3/3
|
مازنداران
|
1376
|
فیل ماهی و قره برون (تایپ E)
|
Kajbaf et al., 1999
|
ماهی کپور
|
2/7
|
مازنداران
|
1377
|
انواع کپور تازه و دودی (تایپ E)
|
Safari and Khandagi, 1998
|
خاویار
|
صفر
|
مازنداران
|
1383
|
خاویار فرآوریشده و نشده
|
Razavilar and Rezvani, 2004
|
ماهی
|
33/8
|
دریای خزر
|
1384
|
ماهی قزل آلا و سوف (50% تایپ E)
|
Tavakoli and Tabatabaei, 2005
|
ماهی
|
66/1
|
دریای جنوب
|
1384
|
ماهی سنگسر و شیر (50% تایپ E)
|
Tavakoli and Tabatabaei, 2005
|
ماهی
|
3/8
|
دریای خزر
|
1385
|
نمونه برانش و روده (50% تایپ E)
|
Razavilar and Tavakoli, 2006
|
ماهی
|
67/1
|
دریای جنوب
|
1385
|
نمونه برانش و روده (50% تایپ E)
|
Razavilar and Tavakoli, 2006
|
ماهی
|
09/13
|
دریای خزر
|
1387
|
ماهیان فرآوریشده (5/54% تایپ E)
|
Tavakoli and Imani Fooladi, 2011
|
ماهی
|
57/7
|
دریای خزر
|
1387
|
ماهیان فرآورینشده (40% تایپ E)
|
Tavakoli and Imani Fooladi, 2011
|
ماهی
|
36/6
|
-
|
1388
|
ماهی نمک سود (تیپهایA و E)
|
Hosseini et al., 2009
|
Afshani Nagadeh در سال 2004 در گزارش بررسی بیماری بوتولیسم از سال 1374 لغایت 1382 گزارش نمود که تمام موارد مشکوک گزارش شده بوتولیسم در ایران ناشی از مصرف مواد غذائی میباشد. دادههای اپیدمیولوژیک موارد گزارش شده نشان میدهد که از نظر توزیع جغرافیائی موارد بیماری به ترتیب گیلان (5/22%)، گلستان (5/20%)، قزوین (14%) و زنجان (12%) میباشد. بیشترین مواد غذایی مسئول به ترتیب اشپل ماهی 9/30%، ماهی شور 4/23%، پنیر خانگی 6/19% و کنسرو صنعتی 5/7% است که از نظر محل تهیه مواد غذایی 8/87% خانگی است و 7/4% آن صنعتی است.
همانطوری که بررسیها نشان میدهند در مجموع تیپ E کلستریدیوم بوتولینوم شایعترین تیپ باکتری در ماهیان دریائی میباشد که به علت بومی بودن آن در دریا است. آلودگی آبزیان به تیپهای با منشاء خاکی مانند تیپ A، به علت ورود آلودگیها به آب و آلودگی آبزیان پس از صید در مراحل حمل و نقل، نگهداری و فرآیندسازی باشد.
2- کلستریدیوم پرفرنجنس
کلستریدیوم پرفرنجنس یک عامل مهم مسمومیت غذائی و اسهال در انسان است که در تعدادی از آبزیان که با فاضلاب آلوده شدهاند دیده میشود (Chattopadhyay, (2000. این باکتری بومی آب و آبزیان نبوده و به صورت ثانویه بعد از صید ماهی و هنگام فرآیندسازی و نگهداری ماهی باعث آلودگی میشود. تعداد کلستریدیوم پرفرنجنس در رسوبات دریا به عنوان شاخص شدت آلودگی آب به فاضلاب و مدفوع انسانی تلقی میشود (Hill et al., 1996).
Sabori (1990) از سی نمونه کنسرو ماهی تون دو نمونه باسیل گرم مثبت بیهوازی جدا کرد که درمحیط سولفیت پلیمیکسین سولفادیازین آگار (SPS agar) پرگنههای سیاه رنگ تولید نمودند که به کلستریدیوم پرفرینجس مشکوک شد، آزمایشهای تأییدی انجام نگردید.Mohammadi Golrang در سال 2004، 652 نمونه میگوی خام پرورشی و دریایی را نمونهگیری کرد و در کل از هیچ یک از نمونهها کلستریدیومهای احیاءکننده سولفیت جدا نشد. شناسایی کلستریدیوم پرفرنجنس در 80 نمونه خاویار ایرانی در دو واحد فرآوری در استان مازنداران در مراحل فرآوری (فرآوریشده و نشده) و نگهداری مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان از وجود کلستریدیوم پرفرنجنس در نمونههای مورد مطالعه داشت (Razavilar and Rezvani, 2004).
خطر مسمومیت با کلستریدیوم پرفرنجنس با سرد کردن سریع بعد از حرارت دادن و قبل از مصرف آبزیان کاهش مییابد.
3- اشریشیا کولای
اشریشیا کولای یک نمونه بارز از باکتریهای رودهای است که موجب گاستروآنتریت میشود. این باکتری بومی آب نبوده و در ماهی تازه صید شده حضور ندارد. اشریشیا کولای به عنوان نشانگر باکتریهای بیماریزا در آب و مواد غذائی مطرح میباشد و نباید در ماهی تازه صید شده حضور داشته باشد (Chattopadhyay, 2000). همچنین اشریشیا کولای میتواند در مواردی عامل اسهال خونی، سندرم HUS، عفونت مثانه وکلیه، سپتی سمی، پنومونی و مننژیت باشد (Muniesa et al., 2006). خلاصه تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به این باکتری در جدول 2 آورده شده است.
جدول 2- تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی آبزیان به اشریشیا کولای
فرآورده
|
فراوانی (درصد)
|
منطقه
|
سال
|
توضیحات
|
منبع
|
کوسه ماهی
|
2
|
دریای جنوب
|
1379
|
پوست، برنش و روده
|
Soltan Dallal et al., 2000
|
ماهی لیزا آئوروتا
|
صفر
|
دریای خزر
|
1382
|
ماهی تازه و شور
|
Abhari, 2003
|
ماهی زالون
|
صفر
|
دریای خزر
|
1382
|
ماهی شور و دودی
|
Komareh, 2003
|
ماهی فیتوفاگ پرورشی
|
صفر
|
شمال
|
1382
|
ماهی شور و دودی
|
Komareh, 2003
|
ماهی
|
صفر
|
گیلان
|
1382
|
ماهی زالون و کپور دودی
|
Najafi, 2003
|
ماهی کپور پرورشی
|
3/14
|
گیلان
|
1382
|
ماهی تازه
|
Akhondzadeh Basti et al., 2003
|
ماهی کپور پرورشی
|
صفر
|
گیلان
|
1382
|
ماهی شور و دودی
|
Akhondzadeh Basti et al., 2003
|
ماهی کفال
|
صفر
|
دریای خزر
|
1382
|
ماهی تازه ونمک سود
|
Misaghi et al. 2003
|
قزل آلای پرورشی
|
5/17
|
گیلان
|
1383
|
-
|
Parvizi Fara, 2004
|
میگو
|
3/28
|
چابهار
|
1383
|
میگوی فرآوری شده
|
Nagdi, 2004
|
میگو
|
7
|
_
|
1383
|
میگوی پرورشی و دریایی
|
Mohammadi Golrang, 2004
|
ماهی کپور پرورشی
|
5/16
|
_
|
1383
|
دستگاه گوارش
|
Akhondzadeh Basti et al., 2004
|
ماهی کفال طلایی
|
صفر
|
دریای خزر
|
1384
|
نمک سود
|
Akbari Tajik, 2005
|
میگوی پرورشی
|
صفر
|
جنوب
|
1384
|
تازه
|
Aghabrary, 2005
|
ماهی کپور پرورشی
|
8/30
|
مازندران
|
1385
|
ماهی تازه
|
Akhondzadeh Basti et al., 2006
|
ماهی کپور پرورشی
|
صفر
|
مازندران
|
1385
|
ماهی دودی
|
Akhondzadeh Basti et al., 2006
|
ماهی شور
|
صفر
|
گیلان
|
1388
|
کفال طلایی و ماهی سفید
|
Tavakoli et al., 2009
|
ماهی
|
6/1
|
اصفهان
|
1390
|
مولد شیگا توکسین (PCR)
|
Rahimi, 2011a
|
ماهی کپور
|
3/63
|
گیلان
|
1390
|
دستگاه گوارش
|
Shokri et al., 2011a
|
ماهی کپور
|
7/61
|
تهران
|
1390
|
دستگاه گوارش
|
(Shokri et al., 2011b
|
حضور کلیفرمهای مدفوعی و اشریشیا در ماهی و سایر آبزیان میتواند به علت آلودگی محیط زیست باشد، زیرا که کلیفرمهای مدفوعی فلور نرمال آبزیان نیستند و حضور آنها در غذاهای دریائی فرآوریشده نیز میتواند به علت آلودگی آبها از منابع خاکی، دستکاری ماهی و آلودگی در هنگام فرآیندسازی باشد (Ayulo et al., 1994).
4- لیستریا مونوسیتوژنز
لیستریا مونوسیتوژنز بیماریزای غیر بومی ماهی است، در محیط به طور وسیعی پخش بوده و محیطهای آبی و آبزیان را آلوده میکند. لیستریا مونوسیتوژنز از انواع آبزیان خوراکی تازه و فرآیند شده مانند آبزیان خوراکی منجمد شده و ماهی دودی جدا شده است (Rocourt et al., 2000). لیستریا مونوسیتوژنز به علت مقاوم به سرما بودن در آبزیان خوراکی نواحی گرمسیری نادر است (Embarek, 1994). خلاصه تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به لیستریا مونوسیتوژنز در جدول 3 آورده شده است.
جدول 3- تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به لیستریا مونوسیتوژنز
فرآورده
|
فراوانی (درصد)
|
منطقه
|
سال
|
توضیحات
|
منبع
|
ماهی کپور
|
7/13
|
شمال ایران
|
1379
|
سواب از ماهی
|
Jamshidian and Chaichi, 2000
|
ماهی قزل آلا
|
12
|
تهران
|
1377
|
سروتیپ 1a
|
Akhondzadeh et al., 2000
|
ماهی قزل آلا
|
5/12
|
تهران و گیلان
|
1380
|
-
|
Sarkeshik Khabbazi, 2001
|
کپور نقرهای
|
10
|
تهران و گیلان
|
1380
|
-
|
Sarkeshik Khabbazi, 2001
|
کپور معمولی
|
5/17
|
تهران و گیلان
|
1380
|
-
|
Sarkeshik Khabbazi, 2001
|
ماهی دودی
|
5/2
|
تهران و گیلان
|
1380
|
-
|
Sarkeshik Khabbazi, 2001
|
ماهی دودی
|
34
|
شمال
|
1381
|
ماهی کپور و شگ ماهی
|
Nikpay, 2002
|
ماهی شور و دودی
|
3
|
شمال
|
|
ماهی کپور و شگ ماهی
|
Komareh, 2003
|
ماهی لیزا آئوروتا
|
60
|
دریای خزر
|
|
ماهی تازه
|
Abhari, 2003
|
ماهی تازه
|
25/10
|
گیلان
|
1382
|
کپور نقرهای
|
Akhondzadeh et al., 2003
|
ماهی دودی
|
57/3
|
گیلان
|
1382
|
Caspiola kessleri
|
Akhondzadeh et al., 2003
|
ماهی دودی
|
77/30
|
گیلان
|
1382
|
کپور نقرهای
|
Akhondzadeh et al., 2003
|
ماهی تازه
|
16/63
|
دریای خزر
|
1382
|
ماهی Mugilauratus
|
Misaghi et al., 2003
|
ماهی نمک سود
|
صفر
|
دریای خزر
|
1382
|
ماهی Mugilauratus
|
Misaghi et al., 2003
|
قزل آلا
|
صفر
|
استان گیلان
|
1383
|
ماهی پرورشی
|
Parvizi Fara, 2004
|
خاویار ایرانی
|
صفر
|
استان مازنداران
|
1383
|
خاویار فرآوری شده و نشده
|
Razavilar ann Rezvani, 2004
|
ماهی کپور
|
3/3
|
-
|
1383
|
دستگاه گوارش
|
Akhondzadeh et al., 2004
|
قزل آلا
|
16
|
تهران
|
1382
|
بازارهای فروش ماهی
|
Ghanati and Ferdosi, 2005
|
ماهی
|
3/33
|
لنگرود
|
1384
|
ماهی فیتوفاگ دودی
|
Amirkhanloo, 2005
|
کپور پرورشی
|
6/2
|
مازندران
|
1385
|
کپور نقرهای تازه
|
Akhondzadeh et al., 2006
|
کپور پرورشی
|
1/5
|
مازندران
|
1385
|
کپور دودی
|
Akhondzadeh et al., 2006
|
ماهی دودی
|
31/34
|
-
|
1387
|
ماهی آزاد (12%) و کپور (64%)
|
Tavakoli et al., 2008
|
فرآوردههای دریایی
|
صفر
|
اصفهان
|
1387
|
ماهی منجمد، ماهی تازه و میگو
|
Jalali and Abedi, 2008
|
فرآوردههای دریایی
|
6/2
|
ارومیه
|
1388
|
ماهی و شاه میگوی آب شیرین
|
Modaresi, 2010
|
ماهی
|
8
|
اصفهان
|
1390
|
از فروشگاهها
|
Rahimi et al., 2011c
|
لابستر
|
2/6
|
اصفهان
|
1390
|
از فروشگاهها
|
Rahimi et al., 2011c
|
محصولات دریایی
|
9/1
|
اصفهان و شهرکرد
|
1389
|
ماهی و میگوی تازه و منجمد
|
Rahimi et al., 2011b
|
محصولات دریایی
|
12
|
مازندران
|
1388
|
1035 نمونه از فروشگاهها
|
Makhlough and Farnoodian, 2011
|
محصولات دریایی
|
4/1
|
-
|
1390
|
ماهی تازه و میگو به روش PCR
|
Zarei et al., 2011b
|
محصولات دریایی
|
صفر
|
-
|
1390
|
ماهی به روش PCR
|
Zarei et al., 2011b
|
کپور پرورشی
|
2
|
اهواز
|
1388
|
از فروشگاهها
|
Maktabi et al., 2011
|
کپور پرورشی
|
7/6
|
گیلان
|
1390
|
(جنس لیستریا)
|
Shokri et al., 2011a
|
لیستریامونوسیتوژنز به آسانی توسط حرارت دهی از محصولات آبزی حذف میشود، در مورد تهیه محصولات دودی ماهی باید دقت شود که محصول به صورت ثانویه آلوده نشوند. آبزیان ممکن است هنگام فرآیندسازی به این ارگانیسم آلوده شوند. این ارگانیسم به علت مقاوم به سرما بودن میتواند در حرارت یخچال رشد کرده و در غذاهای فرآوریشده بقاء داشته باشد. انواع گونههای لیستریا میتوانند به انواع مواد مورد استفاده در کارگاههای فرآیند مواد غذائی وارد شده و رشد نماید. دمای دود سرد (30-20) نه تنها باعث از بین بردن لیستریا نمیشود بلکه محیط مناسب برای رشد این باکتری را فراهم مینماید (Varnam and Evans, 1991).
5- سالمونلا
سالمونلا جزو باکتریهای غیر بومی محیطهای آبی محسوب میشود و به طور ثانویه توسط انسان، حیوانات، پرندگان، فاضلابهای خانگی و صنعتی، آب و آبزیان را آلوده میکند و به علت پتانسیل بیماریزائی آن در آبزیان دارای اهمیت تحقیقاتی است. گزارش شده است که سالمونلا در کمتر از 10% آب دریا و نمونههای ماهیان صدف دار آبهای مناطق معتدل مشاهده شده است. در مقایسه، در نواحی گرمسیری بروز سالمونلا در آبزیان زیاد بوده و به بیش از20% رسیده است (Heinitz et al., 2000). آلودگی سالمونلائی در طبیعت وابسته به فصل و آب و هوا میباشد. در نواحی معتدل و گرمسیری حضور سالمونلا در محیط بستگی به دوره بارش باران و به خصوص بعد از اولین بارش شدید دارد. در نواحی که زمانهای بارش باران متعدد است موجب میشود که باران سیلابی آلودگی سالمونلائی را به نواحی ساحلی شستشو دهد. ورود سالمونلا به محیط دریا غالباً به علت بارانهای مداوم کافی برای انتقال آلودگی از منابع اصلی به دریا توسط جویبارها و رودها میباشد (Simental and Martinez-Urtaza, 2008). به نظر میرسد ماهی و سایر آبزیان ناقلین غیر فعال سالمونلا باشند و باکتری را بدون هیچ مشکلی دفع کنند. آلودگی این ارگانیسم از منابع زمینی بوده و ماهی ممکن است نقش ناقل ارگانیسم را داشته باشد (Chattopadhyay, 2000). خلاصه تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به سالمونلا در جدول 4 آورده شده است.
جدول 4- تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به سالمونلا
فرآورده
|
فراوانی (درصد)
|
منطقه
|
سال
|
توضیحات
|
منبع
|
میگوی منجمد
|
صفر
|
جنوب
|
1373
|
-
|
Mohammad Khani, 1994
|
ماهی کپور
|
صفر
|
ارومیه
|
1377
|
آلودگی سطحی
|
Pashaei, 1998
|
ماهی تازه
|
28/14
|
گیلان
|
1382
|
کپور نقرهای
|
Akhondzadeh et al., 2003
|
ماهی تازه
|
43/32
|
گیلان
|
1382
|
Caspiola kessleri
|
Akhondzadeh et al., 2003
|
ماهی دودی
|
صفر
|
گیلان
|
1382
|
کپور نقرهای و C. kessleri
|
Akhondzadeh et al., 2003
|
ماهی تازه
|
6/5
|
گیلان
|
1383
|
کپور و قزل آلا
|
Parvizi Fara, 2004
|
میگوی فرآوریشده
|
صفر
|
چابهار
|
1383
|
-
|
Nagdi, 2004
|
میگو
|
صفر
|
-
|
1383
|
میگوی خام پرورشی و دریایی
|
Mohammadi Golrang, 2004
|
ماهی پرورشی
|
17/4
|
-
|
1383
|
دستگاه گوارش
|
Akhondzadeh Basti, 2004
|
ماهی شور
|
صفر
|
دریای خزر
|
1384
|
کفال طلایی
|
Akbari Tajik, 2005
|
میگوی تازه
|
صفر
|
جنوب
|
1384
|
پنئوس ایندیکوس
|
Aghabrary, 2005
|
ماهی تازه
|
6/2
|
شمال
|
1385
|
کپور نقرهای
|
Akhondzadeh Basti et al., 2006
|
ماهی نمک سود و دودی
|
صفر
|
شمال
|
1385
|
کپور پرورشی و شگ ماهی
|
Akhondzadeh Basti et al., 2006
|
ماهی دودی
|
صفر
|
شمال
|
1387
|
ماهی آزاد وکپور سرگنده
|
Tavakoli et al., 2008
|
ماهی تازه
|
35
|
ماهشهر و هندیجان
|
1390
|
نمونههای روده و آبشش
|
Fazlara et al., 2011
|
ماهی تازه
|
5
|
گیلان
|
1390
|
روده کپور معمولی و نقرهای
|
Shokri et al., 2011a
|
ماهی تازه
|
3/3
|
تهران
|
1390
|
روده کپور معمولی و نقرهای
|
Shokri et al., 2011b
|
آلودگی زیاد آب و آبزیان به سالمونلا به علت عدم رعایت بهداشت محیط زیست و همچنین شرایط جغرافیائی محیط است. تابش شدید خورشید به عنوان یک فاکتور برای کاهش گونههای سالمونلائی در نواحی ساحلی شناخته شده است. بیان شده که درجه حرارت آب نقش مهمی در بقای طولانی سالمونلا دارد. آب سرد ممکن است موجب کاهش بقای گونههای سالمونلا در دریا بشود در حالی که آبهای گرم به همراه وجود میزان زیاد مواد آلی که معمولاً در نواحی گرمسیری وجود دارد، ممکن است محیط مناسبتری برای بقای بیشتر سالمونلا باشد (Martinez-Urtaza et al., 2004). هنگام بارش باران افزایش جریان مواد آلی به آبگیرها باعث آلودگی سیستمهای آبی میشود. فضولات حیوانات (حیوانات اهلی، قورباغه، جوندگان، پرندگان، حشرات، خزندگان و غیره) منابع بالقوه آلودگی به سالمونلا هستند. فضولات حیوانی میتواند به طور مستقیم توسط مدفوع پرندگان یا قورباغهها یا به طور غیر مستقیم آب را آلوده کنند. در بعضی از سیستمهای آبی کود حیوانی برای تقویت رشد آلگها به کار میرود. استفاده از کود کومپوست میتواند منجر به آلودگی سالمونلائی شود. جریان فاضلاب توالت به آبگیرها و محل پرورش آبزیان نیز عامل آلودگی است.
6- شیگلا
گونههای شیگلا جزو فلور غیر بومی آبزیان و محیطهای آبی هستند. جنس شیگلا خاص انسان و پریماتها است و حضور آن در محیط مربوط به آلودگی مدفوعی است. غالب موارد شیگلوز به علت انتقال مستقیم شخص به شخص باکتری به صورت دهانی مدفوعی است. همچنین انتقال از طریق آب نیز مهم است، به خصوص جائی که استانداردهای بهداشتی ضعیف باشد. در هر صورت مواد غذائی شامل آبزیان نیز عامل تعدادی از موارد شیوع شیگلوز بودهاند. دلیل این امر تقریباً همیشه مربوط به آلودگی غذاهای خام یا پخته در هنگام تهیه توسط یک شخص ناقل بوده است.
Akhondzadeh Basti و همکاران (2004) آلودگی دستگاه گوارش 120 ماهی پرورشی (کپور معمولی و نقرهای) را مورد آزمایش قرار دادند. 15% گونه شیگلا جداشد. در تحقیق دیگری شصت نمونه ماهی شامل کپور معمولی و کپور نقرهای از محدوده گیلان تهیه و محتویات دستگاه گوارش آنها مورد آزمایش میکروبیولوژیک قرار گرفت. 6/6% آلوده به شیگلا بودند (Shokri et al., 2011a). همچنین شصت نمونه ماهی شامل کپور معمولی و کپور نقرهای از محدوده تهران تهیه و محتویات دستگاه گوارش آنها مورد آزمایش میکروبیولوژیک قرار گرفت. هشت نمونه (3/13%) آلوده به شیگلا بود (Shokri et al., 2011b).
همان طوری که بیان شد انتقال شیگلا از طریق آب نیز مهم است، به خصوص جائی که استانداردهای بهداشتی ضعیف باشد. غالب موارد آلودگی آبزیان به علت آلودگی آب محل زندگی ماهی با فاضلابها و یا آلودگی ثانویه آبزیان توسط مواد غذائی خام آلوده یا دستکاری توسط یک شخص ناقل بوده است.
7- استافیلوکوکوس اورئوس
استافیلوکوکوس اورئوس باعث مسمومیت غذائی است و آنتروتوکسین تولیدی یکی از عوامل گاستروآنتریت بعد از مصرف مواد غذائی، شامل ماهی و سایر آبزیان میباشد. پاتوژنهای معمول مواد غذائی مانند سالمونلا، استافیلوکوکوس اورئوس و کلستریدیوم پرفرینجنس که به عنوان بیماریزاهای ناشی از محصولات آبزی گزارش شدهاند، ارگانیسمهای تیپیک محل زندگی آبزیان نبوده و در هنگام فرآیندسازی یا تماسهای بعدی و به صورت ثانویه وارد محصول غذائی دریایی میگردند (ICMSF, 1986). خلاصه تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به استافیلوکوکوس اورئوس در جدول 5 آورده شده است.
جدول 5- تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به استافیلوکوکوس اورئوس
فرآورده
|
فراوانی (%)
|
منطقه
|
سال
|
توضیحات
|
منبع
|
ماهی تازه
|
75
|
شهرهای شمالی
|
1379
|
ماهی کپور
|
Jamshidian et al., 2000
|
کوسه ماهی
|
5
|
-
|
1379
|
پوست، برنش و لوله گوارش
|
Soltan Dallal et al., 2000
|
ماهی دودی
|
86
|
شمال
|
1381
|
ماهی زالون و فیتوفاگ
|
Nikpay, 2002
|
ماهی تازه
|
5/7
|
گیلان
|
1383
|
ماهی قزل آلا
|
Parvizi Fara, 2004
|
میگوی تازه
|
1
|
-
|
1383
|
میگوی پرورشی و دریایی
|
Mohammadi Golrang, 2004
|
ماهی شور
|
5/87
|
دریای خزر
|
1384
|
ماهی کفال طلایی
|
Akbari Tajik, 2005
|
میگوی تازه
|
42
|
جنوب
|
1384
|
پنئوس ایندیکوس
|
Aghabrary, 2005
|
ماهی دودی
|
55
|
دریای خزر
|
1385
|
کپور نقرهای
|
Akhondzadeh Basti et al., 2006
|
ماهی شور
|
10
|
دریای خزر
|
1385
|
-
|
Akhondzadeh Basti et al., 2006
|
ماهی و میگو
|
5
|
-
|
1390
|
نمونههای تازه
|
Zarei et al., 2011b
|
ماهی و میگو
|
15
|
-
|
1390
|
نمونههای منجمد وآماده خوردن
|
Zarei et al., 2011b
|
ماهی قزل آلا
|
50
|
تبریز
|
1390
|
-
|
Hassanzadeh Makoui et al., 2011
|
آلودگی استافیلوکوکی آبزیان معمولاً به صورت ثانویه بوده و ممکن است از منابعی مانند کارگران، میز کار، چاقو و مانند آن باشد. همچنین هنگام فرآیند محصول به خصوص وقتی که عملیات دستی است امکان آلودگی با استافیلوکوکوس اورئوس وجود دارد. خطر آلودگی در غذاهای پخته بیشتر است چون در غذای پخته جمعیت میکروبی طبیعی غیر فعال شده و استافیلوکوکوس فرصت رشد و تکثیر پیدا میکند. به طور کلی برای پیشگیری از آلودگی محصول و جلوگیری از عواقب آن ضروری است جلوی آلودگی ثانویه گرفته شده و تا زمان طبخ در سردخانه و یخچال نگهداری شود.
8- ویبریو پاراهمولیتیکوس
نظر به این که ویبریوها بومی محیطهای آبی و دریا هستند در آبزیان حضور داشته و به عنوان عامل آلودگی آبزیان خام یا نیمپز بیان شدهاند (Gopal et al., 2005). در بین اعضای جنس ویبریو 12 گونه بیماریزای انسان هستند که هشت مورد از آنها ممکن است عامل گاستروآنتریت باشند (Oliver and Japer, 1997). وجود گونههای ویبریو در نواحی ساحلی و خور معمول است و تعداد آن بستگی به عمق آب و حدود جذر و مد دارد. ویبریوها خصوصاً در آبهای گرم نواحی گرمسیری فراوان بوده و در فصل تابستان نیز در نواحی معتدل یافت میشوند. گونههای ویبریو همچنین آلوده کننده طبیعی آبهای شور نواحی گرمسیری بوده و میتوانند در ماهیهای پرورشی در این گونه مناطق حضورداشته باشند (Baffone et al., 2000). خلاصه تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به ویبریوپاراهمولیتیکوس در جدول 6 آورده شده است.
جدول 6: تحقیقات انجام شده در مورد میزان فراوانی آلودگی ماهی به ویبریو پاراهمولیتیکوس
فرآورده
|
فراوانی (%)
|
منطقه
|
سال
|
توضیحات
|
منبع
|
انواع ماهی
|
2/1
|
شمال وجنوب
|
1358
|
ماهی و میگوی تازه ومنجمد
|
Malekzadeh, 1979
|
میگو
|
6/15
|
-
|
1375
|
میگوی پرورشی
|
Keivanfar and Majidi Nasab, 1996
|
ماهی تازه
|
2/22
|
-
|
1379
|
ماهی کپور
|
Ebrahimzadeh et al., 2000
|
میگوی تازه
|
2/29
|
بوشهر
|
1376
|
میگوی بیمار یا تازه تلف شده
|
Soltani et al., 2000
|
ماهی تازه
|
4/21
|
گیلان
|
1382
|
شگ ماهی دریای خزر
|
Akhondzadeh Basti, 2003
|
ماهی دودی
|
1/7
|
گیلان
|
1382
|
شگ ماهی دریای خزر
|
Akhondzadeh Basti, 2003
|
ماهی تازه
|
84/36
|
دریای خزر
|
1382
|
کفال طلایی
|
Misaghi, 2003
|
ماهی شور
|
63/52
|
دریای خزر
|
1382
|
کفال طلایی
|
Misaghi, 2003
|
میگوی تازه
|
صفر
|
جنوب
|
1383
|
میگوی خام پرورشی و دریایی
|
Mohammadi Golrang, 2004
|
ماهی تازه
|
صفر
|
گیلان
|
1383
|
قزل آلای پرورشی
|
Parvizi Fara, 2004
|
کپور پرورشی
|
7/16
|
-
|
1383
|
دستگاه گوارش
|
Akhondzadeh Basti et al., 2004
|
ماهی شور
|
80
|
دریای خزر
|
1384
|
کفال طلایی
|
Akbari Tajik, 2005
|
میگوی تازه
|
17
|
جنوب
|
1384
|
پنئوس ایندیکوس
|
Aghabrary, 2005
|
میگوی تازه
|
46/0
|
هرمزگان
|
1385
|
میگوهای پرورشی و دریایی
|
Yelfani and Hoseini, 2006
|
ماهی شور
|
16/79
|
گیلان
|
1388
|
کفال طلایی و ماهی سفید
|
Tavakoli et al., 2009
|
میگوی تازه
|
5
|
اهواز
|
1390
|
فروشگاهها، روش PCR
|
Zarei et al., 2011a
|
ماهی تازه
|
9/2
|
اهواز
|
1390
|
فروشگاهها، روش PCR
|
Zarei et al., 2011a
|
ماهی تازه
|
4
|
بوشهر
|
1389
|
ماهی قباد و شوریده
|
Ghasemi et al., 2010
|
میگوی تازه
|
3/9
|
خلیج فارس
|
1389
|
میگوی دریایی
|
Rahimi et al., 2010
|
ماهی تازه
|
صفر
|
گیلان
|
1390
|
کپور معمولی و نقرهای
|
Shokri et al., 2011a
|
ماهی تازه
|
3/33
|
تهران
|
1390
|
کپور معمولی و نقرهای
|
Shokri et al., 2011b
|
برای کنترل آلودگی ویبریو لازم است که آبزیان از آبهای سالم صید شوند. خطرات حاصله از گونههای ویبریو در آبزیان را میتوان با پختن (حرارت بالاتر از 65 درجه سلسیوس) و جلوگیری از آلودگی ثانویه محصولات پخته مانع شد. (Codex Alimentarius, 2009;). به طور کلی موارد شیوع ویبریوز مربوط به مصرف محصول نیمپز، یا محصولی است که بعد از فرآیند حرارتی آلوده شده باشد.
|
- ابراهیمزادهموسوی، ابراهیم.، زهرایی صالحی، تقی.، بکائی، سعید و آخوندزاده بستی، افشین (1379). بررسی آلودگی با ویبریو پاراهمولیتیکوس درکپور ماهیان پرورشی (کپور و فیتوفاگ) تازه صید شده. چهارمین کنگره ملی بیماریهای قابل انتقال بین حیوان وانسان (زئونوزها)، تهران.
- ابهری، پرستو (1382). مطالعه اولیه قارچها و برخی از باکتریها در ماهی شور قبل و بعد از پروسه شور کردن. پایان نامه دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- آخوندزاده، افشین.، بکائی، سعید.، زهرائی، تقی و قناتی، کیاندخت (1379). بررسی آلودگی لیستریا مونوسیتوژنز درماهیان قزلآلای رنگین کمان عرضه شده دربازارهای فروش درسطح شهر تهران. چهارمین کنگره ملی بیماریهای قابل انتقال بین حیوان وانسان (زئونوزها)، تهران.
- افشانی نقده، محمدتقی (1383). سیمای بیماری بوتولیسم در ایران. هفتمین کنگره سراسری میکروب شناسی ایران (با گرایش باکتریشناسی)، سمنان.
- آقابراری، مهدخت (1384). بررسی میزان شیوع ویبریو پاراهمولیتیکوس، استافیلوکوکوس اورئوس، کلیفرم، سالمونلا و بار کلی میکروبی در دو دمای 25 و 35 درجه در میگوهای پرورشی فرآورینشده درمنطقه چابهار. پایان نامه کارشناسی ارشد دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- اکبری تاجیک، سماء (1384). بررسی اولیه دو باکتری پاتوژن غذایی مقاوم به نمک و دوستدار نمک یعنی استافیلوکوک طلایی و ویبریو پاراهمولیتیکوس در ماهی شور در استان گیلان. پایان نامه کارشناسی ارشد دامپزشکی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- امیرخانلو، پونه.، رضایی، مسعود.، ارشاد لنگرودی، هادی و صفری، رضا (1384). جداسازی لیستریا از ماهی فیتوفاگ دودی شده به روش سرد. نخستین همایش ملی شیلات و توسعه پایدار، قائم شهر.
- پاشائی، علی (1377). بررسی میزان آلودگی ثانویه سالمونلائی درکپور ماهیان عرضه شده درشهرستان ارومیه. پایان نامه دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه.
- پرویزی فرا، معصومه (1383). بررسی وضعیت بهداشتی ماهیان سردابی (قزل آلا) از نظر بار میکربی پنج باکتری اختصاصی در سیستم کنترل HACCP. پایان نامه دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- توکلی، حمیدرضا و طباطبایی، عبدالمحمد (1384). مطالعه میزان پراکندگی تیپهای A، B و E کلستریدیوم بوتولینوم در برخی از گونههای ماهیان بومی ایران (قزل آلا، سوف، سنگسر، شیرماهی). .مجله پزشکی کوثر، 10(1): 20-13.
- · توکلی، حمیدرضا وایمانی فولادی، عباسعلی (1390). تعیین آلودگی به کلستریدیم بوتولینوم در دو گونه از ماهیان فرآوریشده و فرآورینشده. مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی گرگان، دوره 13(1): 79-87.
- توکلی، حمیدرضا.، حسینی، هدایت و خاکسار، رامین (1388). ارزیابی کیفیت باکتریولوژیکی ماهیان شور تهیه شده به روش سنتی در شمال ایران. مجله علوم و صنایع غذایی، 6 (2): 111-105.
- توکلی، حمیدرضا.، قربانعلی زادگان، مهدی.، نجفی، علی.، آخوندزاده بستی، افشین و خاکسار، رامین (1387). آلودگی ماهیان دودی تهیه شده به روش سنتی به لیستریا مونوسایتوژنز وگونههای سالمونلا در ایران. بیماریهای عفونی وگرمسیری ایران. 42: 60-57.
- جمشیدیان، محمود و چایچی نصرتی، آرش (1379). بررسی آلودگیهای طبیعی باکتریائی سطح پوست ماهیان کپور صید شده از کرانه جنوب دریای خزر (ایران). اولین همایش بهداشت وبیماریهای آبزیان ایران، اهواز.
- رضویلر، ودود و توکلی، حمیدرضا (1385). مطالعه فراوانی تیپهای مسمومیتزای انسانی کلستریدیوم بوتولینوم (A, B, E) در بعضی از ماهیان دریای شمال (سفید و کفال) و ماهیان دریای جنوب (شوریده و حلوا) ایران. مجله دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران، 1385، 61 (1) : 42-39 .
- سرکشیک خبازی، سیدمهدی (1380). بررسی لیستریا مونوسیتوژنز در ماهیان پرورشی تازه، دودی شده و یخهای مورد استفاده جهت سرد نگهداشتن ماهیان تازه در استانهای تهران و گیلان. پایان نامه دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- سلطان دلال، محمدمهدی.، غرقی، احمد.، جباری، امیرغفار و محمدیان، زهره (1379). بررسی آلودگی میکربی درکوسه ماهیان. اولین همایش بهداشت وبیماریهای آبزیان ایران، اهواز.
- سلطانی، مهدی.، کاکولکی، شاپور و آوخکیسمی، مهران (1379). جداسازی وشناسایی گونههای غالب ویبریو درمیگوهای پرورشی تعدادی از کارگاههای پرورش میگوی حله بوشهر. مجله تحقیقات دامپزشکی دانشگاه تهران 55: 32-29.
- صبوری، مسعود (1369). جستجوی کلستریدیوم پرفرنجنس در کنسرو ماهی تون. پایاننامه دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- صفری، رضا و خندقی، عیسی (1377). بررسی و جداسازی کلستریدیوم بوتولینوم تیپE از ماهیان دودی و تازه کپور معمولی، سفید و فیتوفاگ. مجله علمی شیلات ایران. پیاپی 7 (4) : 26-19.
- قناتی، کیاندخت و فردوسی، روحالله (1384). بررسی آلودگی لیستریا مونوسیتوژنز در ماهیان پرورشی عرضه شده در شرق تهران در سال81 و 82. پانزدهمین کنگره ملی صنایع غذایی ایران. تهران.
- کجباف، محمدجواد.، صفری، رضا و امین، منصور (1378). کلستریدیوم بوتولینوم تیپ E در فرآوردههای غذایی دریایی. ششمین کنگره سراسری سمشناسی و مسمومیتهای دارویی ایران، اهواز.
- کمره، مجتبی (1382). کنترل کیفی میکربی و قارچی ماهی دودی سرد (cold smoked) سنتی در طول مدت نگهداری ماهی دودی شده در یخچال. پایاننامه دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- کیوانفر، هادی و مجیدی نسب، احمد (1375). حضور باکتریهای بیماریزای انسانی در میگو. سومین کنگره ملی بیماریهای قابل انتقال بین انسان وحیوان، مشهد.
- محمدخانی، حمید (1373). بررسی آلودگی میگوی منجمد از نظر بار میکروبی و سالمونلا. پایاننامه دکتری دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- محمدی گلرنگ، پرویز (1383). شناسایی مخاطرات باکتریولوژیک وتعیین نقاط کنترل بحرانی درفرآوری میگوی صادراتی ایران. پایاننامه دکتری دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- مدرسی، روژان (1389). شیوع لیستریا مونوسیتوژنز درماهیان عرضه شده در محلهای فروش ماهیان درشهرستان ارومیه. پایاننامه دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه.
- ملکزاده، اقدس (1358). جستجوی ویبریو پارا همولیتیکوس در آبها و آبزیان خوراکی دریاهای شمال و جنوب ایران. پایاننامه کارشناسی ارشد علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی.
- نجفی، نوین (1382). بررسی اولیه آلودگی ویبریو پاراهمولیتیکوس، گونههای سالمونلا، اشریشیا کلی و شمارش کلیفرمها در ماهی دودی در استان گیلان. پایاننامه دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- نقدی ، لیلا (1383). بررسی میزان شیوع اشرشیا کولای و سالمونلا در میگوی پرورشی فرآوریشده در منطقه چابهار. پایان نامه دکتری دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- نیکپی، علی (1381). بررسی اولیه آلودگی لیستریا مونوسیتوژنز و استافیلوکوکوس اورئوس و شمارش کلی باکتریهای هوازی در ماهی دودی در استان گیلان. پایاننامه دکتری دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران.
- یلفانی، روزبه و حسینی، پیروز (1385). بررسی میگوهای پرورشی و دریایی سواحل استان هرمزگان از نظر آلودگی به ویبریو کلرا. نهمین کنگره تغذیه ایران، تبریز.
- Abhari, P. (2003). A study of fungi and some bacteria on salted fish, before and after salting. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Afshani Nagadeh, M. (2004) Feature of botulism in Iran. 7th microbiological congress of Iran (bacterial tendency). Semnan, Iran [In Farsi].
- Aghabrary, M. (2005) Survey on the contamination of Vibrio parahemolyticus, Staphylococcus aureus, Coliforms, Salmonella and the total counts at 25 and 35 degree centigrade of unprocessed cultivated at Chahbahar district. MSc. thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Akbari Tajik, S. (2005) Initial survey of two haloduric and halophylic food pathogenic bacteria (Staphylococcus aureus and Vibrio parahemolyticus) in salted fish of Gilan province. MSc. thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Akhondzadeh Basti, A., Misaghi, A. and Salehi, T.Z. (2003). The study of fungi and bacterial pathogens in salted Cold smoked fish in Iran. The 11th International Symposium of the World Association of Veterinary Laboratory Diagnosticians and O/E Seminar on Biotechnology.
- Akhondzadeh Basti, A., Misaghi, A., ZahraeiSalehi, T. and Kamkar, A. (2006). Bacterial pathogens in fresh, smoked and salted Iranian fish. Food Control, 17: 183-188.
- Akhondzadeh Basti, A., Zahrae Salehi, T. and Bokaie, S. (2004). Some bacterial pathogens in the intestine of cultivated Silver Carp and Common Carp. In Developments in food science, No. 42.More efficient utilization of fish and fisheries products. M. Sakaguchi (Editor), Elsevier Ltd., pp. 447-450
- Akhondzadeh, A., Bokaei, S., Zahraei, T. and Ganati, K. (2000). Survey on the contamination of Listeria monocytogenes of Rainbow trout at Tehran market. 4th National congress of contagious diseases of human and animals (Zoonoses), Tehran [In Farsi].
- Amirkhanloo, P., Rezaei, M., Ershad Langerodi, H. and Safari, R. (2005) Isolation of Listeria from cold smoked silver carp fish. First national conference of fishery and Sustainable Development. Ghaemshahr, Iran [In Farsi].
- Ayulo, A.M., Machado, R.A. and Scussel, V.M. (1994). Enterotoxigenic Escherichia coli and Staphylococcus aureus in fish and seafood from the southern region of Brazil. International Journal of Food Microbiology, 24, 171–178.
- Baffone, W., Pianetti, A., Bruscolini, F., Barbieri, E. and Citterio, B. (2000). Occurrence and expression of virulence-related properties of Vibrio species isolated from widely consumed sea food products. International Journal of Food Microbiology, 54: 9-18.
- Chattopadhyay, P. (2000). Fish–catching and handling. In: Robinson R.K. (ed.): Encyclopedia of Food Microbiology. Vol. 2, Academic Press, London, pp.1547.
- Codex Alimentarius (2009). Code of practice for fish and fishery products, First edition, FAO and WHO, Rome.
- Ebrahimzadeh Moosavi, M., Zahraei Salehi, T., Bokaei, S. and Akhondzadeh Basti, A. (2000). Survey on the contamination of common carp and silver carp with Vibrio parahemolyticus. 4th National Cogres of contagious diseases of human and animals (Zoonoses), Tehran, Iran [In Farsi].
- Embarek, P.K.B. (1994). Presence, detection and growth of Listeria monocytogenes in sea foods: a review. International Journal of Food Microbiology, 23: 17-34.
- FAO. (2010). FAO expert workshop on the application of biosecurity measures to control salmonella contamination in sustainable aquaculture. Mangalore, India, 19–21 January 2010, pp.15.
- Fazlara, A., Zolgharnain, H., Rasekhi, A.A. and Zeinipour, T. (2011). Comparative survey on contamination into salmonella in Hamur fish in Khouzestan coastal regions in south west of Iran. ISEKI, 2nd International food conferences, Italy, Milan, 31 Aug – 2 Sep.
- Ghanati, k. and Ferdosi, R. (2005). Survey on the contamination of farmed fish to Listeria monocytogenes, sold at east area of Tehran, during 2002-2003. 15th National Congress of Food Technology of Iran, Tehran, Iran [In Farsi].
- Ghasemi, M.S.A., Azadnia, P. and Rahnam, M.H. (2010). Bacterial counts in two species (Scomberomorus guttatus and Otolithes ruber) of fresh south-harvested fish, while loading in Kazeroon. Journal of animal and veterinary advances, 9: 671-673.
- Gopal, S., Otta, S.K., Kumar, S., Karunasagar, I., Nishibuchi, M. and Karunasagar, I. (2005). Occurrence of Vibrio species in tropical shrimp culture environment, implication for food safety. International Journal of Food Microbiology, 102: 151-159.
- Hassanzadeh Makoui, M., Javadi, A., Anvarian, M. and Asfaram, H. (2011). Coagulase positive Staphylococcus aureus in rainbow trout and pattern of antibiotic resistance. 2nd International congress of food hygiene, Tehran, Iran.
- Heinitz, M. L., Ruble, R. D., Wagner, D.E. and Tatini, S.R. (2000). Incidence of salmonella in fish and sea food. Journal of Food Protection, 63: 579–592.
- Hill, R.T., Straube, W.L., Palmisano, A.C., Gibson, S.L. and Colwell, R.R. (1996). Distribution of sewage indicated by Clostridium perfringens at a deep-water disposal site after cessation of sewage disposal. Applied and Environmental Microbiology, 62: 1741–1746.
- Hosseini, H., Tavakoli, H. R., Aghazadeh Meshgi, M., Khaksar, R., Hosseini, M. and Khakpour, M. (2009). Survey of Clostridium botulinum toxins in Iranian traditional food products. Comparative Clinical Pathology, 19: 247-250.
- ICMSF. (1986). Microorganisms in Foods 2. Sampling for microbiological analysis: Principles and specific applications. 2nd Ed. International Commission on Microbiological Specifications for Foods. Toronto: University of Toronto Press.
- Jalali, M. and Abedi, D. (2008). Prevalence of Listeria species in food products in Isfahan, Iran. International Journal of Food Microbiology, 122: 336-340.
- Jamshidian, M. and Chaichi Nosrati, A. (2000). Survey of natural bacterial flora of skin surface of common carp caught from southern shores of the Caspian Sea. 1st Congress on Aquatic Animal Health and Diseases. Ahwaz, Iran [In Farsi].
- Kajbaf, M.J., Safari, R. and Amin, M. (1999). Clostridium botulinum type E in sea food products. 6th Iranian congress of toxicology and poisoning, Ahwaz, Iran [In Farsi].
- Keivanfar, H. and Majidi Nasab, A. (1996). The presence of human pathogenic bacteria in shrimp. 3rd National congress of zoonoses in Iran. Mashad, Iran [In Farsi].
- Komareh, M. (2003). Microbial and Fungal quality control of traditional cold smoked fish, during storage at refrigerator. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Kvenberg, E.J. (1991). Non-indigenous Bacterial Pathogens, In: Microbiology of Marine Food Products. (Eds.), Donn RW, Cameron H Van Nostrand Reinhold, New York, pp. 263-291.
- Makhlough, M. and Farnoodian, N. (2011). Prevalence of Listeria monocytogenes in different food product in Mazandaran. 2nd International congress of food hygiene, Tehran, Iran.
- Maktabi, S., Fazlara, A. and Ebrahimian, S. (2011). Incidence of Listeria species in farmed tropical fish in Khuzestan, Iran. World Journal of Fish and Marine Sciences, 3: 206-209.
- Malekzadeh, A. (1979). Searching Vibrio parahemolyticus in the water and aquatic animals in sea of north and south of Iran. MSc. thesis, School of Nutrition, Shahid Beheshti University of Medical Sciences [In Farsi].
- Martinez-Urtaza, J., Saco, M., de Novoa, J., Perez-Pineiro, P., Peiteado, J., Lozano-Leon, A. and Garcia-Martin, O. (2004). Influence of environmental factors and human activity on the presence of salmonella serovars in a marine environment. Applied and Environmental Microbiology, 70: 2089–2097.
- Misaghi, A., Akhondzadeh Basti, A. and Mousavi, H.A.E. (2003). The study of fungi and bacterial pathogens in salted fish in Iran. The 11th International Symposium of the World Association of Veterinary Laboratory Diagnosticians and O/E Seminar on Biotechnology.
- Modaresi, R. (2010). The prevalence of Listeria monocytogenes, in Urmia's market of selling fish. Thesis, School of Veterinary Medicine, Urmia University [In Farsi].
- Mohammad Khani, H. (1994). Survey on contamination of frozen shrimp, regarding the microbial load and salmonella. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Mohammadi Golrang, P. (2004). Identification of biological hazards and determination of the critical control points in processing of exported shrimp of Iran. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Muniesa, M., Jofre J., Garcia-Aljaro, C. and Blanch, A.R. (2006). Occurrence of Escherichia coli O157:H7 and other enterohemorrhagic Escherichia coli in the environment. Environmental Science Technology, 40: 7141–7149.
- Nagdi, L. (2004). Prevalence of Escherichia coli and salmonella in processed farmed shrimp in the area of Chabahar. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Najafi, N. (2003). Primary study on contamination of Vibrio parahemolyticus, salmonella species, Escherichia coli and coliforms enumerating in smoked fish, in Guilan province. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Nikpay, A. (2002). Primary study on contamination of Listeria monocytogenes and Staphylococcus aureus and aerobic bacterial counts of smoked fish, in Guilan province. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Oliver, J.D. and Japer, J.B. (1997).Vibrio species. In: Doyle MP, Beuchat L.R and Montville T.J. (Eds.), Food Microbiology – Fundamentals and Frontiers. Washington DC: ASM Press, pp. 228-264.
- Parvizi Fara, M. (2004). Survey on the hygienic situation of cold water fish (trout) concerning the total count of five special bacteria in the HACCP system. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Pashaei, A. (1998). Survey on the secondary contamination of salmonella at common carp sold in Urmia. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Rahimi, E., Alipour, M., Hajian, S., Riahi, M. and Momeni, M. (2011a). Prevalence and virulence genes of shiga toxin-producing Escherichia coli isolated from fish. 2nd International Congress of Food Hygiene, Tehran, Iran.
- Rahimi, E., Ameri, M., Doosti, A. and Gholampour, A.R. (2010). Occurrence of toxigenic Vibrio parahaemolyticus strains in shrimp in Iran. Food-borne Pathogens and Disease, 7(9): 1107-1111.
- Rahimi, E., Shakerian, A. and Raissy, M. (2011b). Prevalence of Listeria species in fresh and frozen fish and shrimp in Iran. Ann Microbiol, DOI 10.1007/s13213-011-0222-9.
- Rahimi1, E., Hajian, S., Atabak, S.E., Kabiri, A. and Reahi, M. (2011c). Prevalence and antimicrobial resistance of Listeria monocytogenes isolated from fish and lobster. 2nd International Congress of Food Hygiene, Tehran, Iran.
- Razavilar, V. and Rezvani, S. (2004). Microbial risk assessment of Persian caviar during processing and cold storage. Developments in Food Science, 42: 441-446.
- Razavilar, V. and Tavakoli, H. (2006). A Prevalence study of human toxigenic types of Colostrium botulinum (A, B, E) in some sea water fishes of Northern (Rutilus frisikutum and Mugil ourstus) and southern (Otulitus rubber and Stromateus niger) regions of lran. Journal of Veterinary Research, 61: 39-42 [In Farsi].
- Rocourt, J., Jacquet C. and Reilly A. (2000). Epidemiology of human listeriosis and seafoods. International Journal of Food Microbiology, 62(3): 197-209.
- Rodricks, E.G. (1991). Indigenous Pathogen: Vibrionaceae In: Microbiology of Marine Food Products. (eds) Donn, R. W. and Cameron, H. Van Nostrand Reinhold, New York, pp. 285-295.
- Sabori, M. (1990) Searching Clostridium perfringens in canned tuna fish. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Safari, R. and Khandagi, I. (1998). Survey and isolation of Clostridium botulinum type E from fresh and smoked common carp, silver carp and white fish. Iranian scientific fisheries journal, 7: 19-26 [In Farsi].
- Sarkeshik Khabbazi, S.M. (2001). Survey on the Listeria monocytogenes contamination of cultivated fresh and smoked fish and ice used to keep the fresh fish at Tehran and Gilan province. Thesis, School of Veterinary Medicine, Tehran University [In Farsi].
- Shokri, A., Akhondzadeh Basti, A., Taheri, M., Loveimy, M., Hajimohammadi, B. and Rahmatiholasoo, H. (2011a). A survey on rate of food-borne pathogenic intestinal bacteria in two species of farmed fishes in Gilan province, Iran. 2nd International Congress of Food Hygiene, Tehran, Iran.
- Shokri, A., Akhondzadeh Basti, A., Taheri, M., Loveimy, M., Hajimohammadi, B. and Rahmatiholasoo, H. (2011b). A survey on rate of food-borne pathogenic intestinal bacteria in two species of farmed fishes in Tehran province, Iran. 2nd International Congress of Food Hygiene, Tehran, Iran.
- Simental, L. and Martinez-Urtaza, J. (2008). Climate patterns governing the presence and permanence of Salmonella in coastal areas of Bahia de Todos Santos, Mexico. Appl. Environ. Microbiol, 74: 5918–5924.
- Soltan Dallal, M. M., Ghoroghi, A., Jabbari, A. G. and Mohammadian, Z. (2000). A survey on the microbial contamination of sharks. 1st Congress on Aquatic Animal Health and Diseases. Ahwaz, Iran [In Farsi].
- Soltani, M., Kakolaki, S. and Avakhkismi, M. (2000). Isolation and identification of dominant Vibrio spicies in farmed prawn of Heleh station, Bushehr. Journal of Veterinary Research, 55: 29-32 [In Farsi].
- Tavakoli, H., Gorbanalizadegan, M., Najafi, A., Akhondzadeh Basti, A. and Khaksar, R. (2008). Contamination of smoked fishes produced by traditional way to Listeria monocytogenes and Salmonella spp. In Iran. Iranian Journal of Infectious Diseases, 13: 57-60 [In Farsi].
- Tavakoli, H., Hosseini, H. and Khaksar, R. (2009). Bacteriological quality evaluation of salted fishes that are produced traditionally in the north of Iran. Iranian Journal of Food Science and Technology, 6(2): 105-111[In Farsi].
- Tavakoli, H. and Imani Fooladi, A. (2011). Determination of contamination with Clostridium botulinum in two species of processed and non processed fish. Journal of Gorgan University of Medical Sciences, 13: 79-87 [In Farsi].
- Tavakoli, H. and Tabatabaei, A. (2005). A study of dispersion rate of Clostridium botulinum types A, B and E in some of the native species of Iranian fish (Trout, Pike-perch and Walrus). Koosar Journal of Medicine, 10: 13-20 [In Farsi].
- Varnam, A. H. and Evans, M. G. (1991). Food-borne Pathogen an Illustrated Text, London: Wolf Publication Ltd., pp. 327- 353.
- Yelfani, R. and Hoseini, P. (2006). A study of contamination of Vibrio cholera on farmed and marine shrimp of coast of Hormozgan province. 9th Iranian congress of nutrition, Tabriz, Iran [In Farsi].
- Zarei, M., Khezrzadeh, M. and Jamnejad, A. (2011a). Occurrence of Vibrio species in retail shrimp market in Ahvaz. 2nd International Congress of Food Hygiene, Tehran, Iran.
- Zarei, M., Maktabi, S. and Ghorbanpour, M. (2011b). Prevalence of Listeria monocytogenes, Vibrio parahaemolyticus and Staphylococcus aureus in seafood products. 2nd International Congress of Food Hygiene, Tehran, Iran.
|