تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,003 |
تعداد مقالات | 83,617 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,291,767 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,346,665 |
بررسی میزان غلظت عناصر سنگین در کمپوست، خاک پوششی و قارچهای خوراکی دکمهای گلخانههای استان کردستان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقاله 8، دوره 2، 4 (8) زمستان، اسفند 1391، صفحه 81-96 اصل مقاله (418.02 K) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مهرداد چراغی1؛ بهاره لرستانی1؛ ندا مردوخ روحانی* 2 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
22- دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانش آموخته گروه محیط زیست، همدان، ایران. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آلودگی به فلزات سنگین یکی از مشکلات مهم زیست محیطی و یکی از نگرانیهای مهم بهداشت مواد غذایی است. این تحقیق با هدف تعیین غلظت عناصر سنگین آرسنیک، کادمیوم، سرب، روی و مس در محصول قارچ خوراکی تولید شده در گلخانههای استان کردستان صورت گرفته است. برای این منظور از کمپوست، خاک و محصول قارچ خوراکی چهار گلخانه در استان کردستان با پنج تکرار برای هر یک نمونهبرداری به عمل آمد. در کل در این بررسی تعداد 60 نمونه مورد ارزیابی قرار گرفت. نمونهها با استفاده از روش هضم اسیدی، هضم شدند. سپس غلظت عناصر توسط دستگاه نشر اتمی قرائت گردید. میانگین غلظت آرسنیک در قارچهای خوراکی 742/89 میلیگرم در کیلوگرم، کادمیوم 32/0 میلیگرم در کیلوگرم، مس 868/48 میلیگرم در کیلوگرم، سرب 152/3 میلیگرم در کیلوگرم و روی 072/24 میلیگرم در کیلوگرم به دست آمد. یافتههای پژوهش نشان داد که میانگین غلظت آرسنیک، سرب و مس در کلیه نمونههای قارچ خوراکی بالاتر از حد استاندارد WHO ( عنصر آرسنک 5/0 میلیگرم در کیلوگرم، سرب 2 میلیگرم در کیلوگرم و مس 40 میلیگرم در کیلوگرم در مواد غذایی) بوده است. این در حالی است که کلیه نمونههای قارچ از لحاظ عناصر روی و کادمیوم کاملا سالم بودند. همچنین غلظت کلیه عناصر در خاک و کمپوست به جز آرسنیک پایینتر از حد استاندارد EPA تشخیص داده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مصرف زیاد کودهای شیمیایی در گلخانههای استان کردستان باعث افزایش غلظت این عناصر شده است. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فلزات سنگین؛ گلخانه؛ قارچ دکمهای؛ کود شیمیایی؛ کردستان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مقدمه بشر امروزه در قرن 21 با مشکلات بیشمار زیست محیطی روبروست و مهمترین مشکلات موجود، آلودگی آب، خاک و هوا توسط فلزات سنگین میباشد و به همین دلیل شناسایی دقیق فلزات سنگین و اثرات زیانبار آنها بر محیط زیست و تغییر و تحولاتی که در بوم سازگان ایجاد مینمایند و همچنین امراض و بیماریهایی که بخصوص در انسان بوجود میآورند، سبب شناخت دقیق آنها میشود (Athar and Vahoura, 2007). فلزات سنگین فلزاتی منفرد و ترکیباتی هستند که انسانها از طریق خوردن، آشامیدن و استنشاق در معرض این فلزات قرار میگیرند (Stihic et al., 2009). از منابع انتشار فلزات سنگین به محیط میتوان عوامل صنعتی، ترافیک، استفاده از سوختهای فسیلی و استفاده از کودهای فسفاته را نام برد. تقریبا تمام فلزات سنگین در بدن اثرات سوء بر جای میگذارند که میتوان به اختلال در سیستم عصبی، کلیوی و گردش خون اشاره نمود (Malakotian et al., 2011). در میان فلزات سنگین، کادمیوم، سرب، آرسنیک، جیوه، مس و روی خطرناکترین فلزات هستند (Athar and Vahoura, 2007). بعضی از فلزات سنگین مانند سرب، کادمیوم، نیکل و جیوه حتی در مقادیر ناچیز نیز برای انسان سمی و خطرناک هستند (Malakotian et al., 2011). در میان عناصر سرب و کادمیوم بیشترین اهمیت بهداشتی و سلامتی را در رابطه با استفاده از محصولات کشاورزی دارند (Karbasi and Bayati, 2007). در میان محصولات کشاورزی یکی از محصولاتی که در شرایط فعلی قادر به تامین پروتئین، ویتامین و اسیدهای آمینه ضروری برای انسان میباشد، قارچ خوراکی دکمهای(Agaricus bisporus)است که در حال حاضر در گلخانههای استان کردستان پرورش داده میشود. هم اکنون هفت واحد تولید قارچ در استان کردستان موجود است اما تنها 4 واحد از آنها فعال میباشند. ظرفیت تولید سالانه این واحدهای تولید قارچ حدود 1300 تن میباشد. میزان مصرف سرانه قارچ در استان کردستان 100 گرم از سرانه کشور (450گرم) بیشتر است. قارچها در جلوگیری و درمان سرطان سینه و پروستات نقش بسزایی دارند. تحقیقات نشان داده است که عصاره نوعی قارچ با کاهش سطح چربی و کلسترول خون از ابتلا به بیماریهای قلبی جلوگیری میکنند (Bahrami and Mohammadi, 2008). البته در صورتی که محیط کشت آنها عاری از آلودگی باشد. زیرا اگر ترکیبات محیط کشت شدیدتر از حد معمول آلوده باشند وجود آلودگی قارچها اهمیت بیشتری پیدا میکند. قارچهای خوراکی دکمهای مانند یک ساپروفیت وابسته به مواد غذایی آلی هستند و در مقایسه با گیاهان اهلی دیگر احتمال جذب عناصر حداقل به همان اندازه یا کمی بیشتر نیز وجود دارد. زیرا تبادل مواد از طریق خاک انجام میشود و مستقیما در مسیر معدنی شدن محیط کشت انجام میگیرد (Honteh and Gerabeh, 1996). همچنین چون قارچها قادر به فتوسنتز نمیباشند برای ساخت مواد آلی مورد نیاز خود از کربن موجود در مواد آلی دیگر مانند بقایای کاه و کلش برنج یا گندم و یا بقایای چوب مانند خاک اره استفاده میکنند (Bahrami and Mohammadi, 2008). غلظت فلزات سنگین در قارچها نسبت به محصولات کشاورزی، سبزیجات و درختان میوهدار بالاتر است. به نظر میرسد که قارچها دارای مکانیسم بسیار موثری هستند که آنها را قادر میسازد به سهولت مقادیری از فلزات سنگین از اکوسیستم را برداشت کنند (Zhu et al., 2011). هدف از این پژوهش تعیین غلظت عناصر سنگین آرسنیک، کادمیوم، سرب، روی و مس در کمپوست، خاک پوششی و محصول قارچ خوراکی تولید شده در گلخانههای استان کردستان و مقایسه آنها با مقادیر استاندارد بین المللی میباشد.
مواد و روشها جمعآوری نمونهها برای جمعآوری نمونهها، 4 گلخانه فعال در نظر گرفته شد. این گلخانهها به ترتیب در روستای چاپان سفلی در اطراف شهرستان سقز، روستای زرین جو در اطراف شهرستان بیجار، روستای تودار ملا در اطراف شهرستان مریوان و روستای کریم آباد در اطراف شهرستان دهگلان قرار گرفتهاند. از هر گلخانه به صورت کاملا تصادفی 5 نمونه قارچ، 5 نمونه خاک و 5 نمونه کمپوست جمعآوری شد. سپس مختصات هر یک از گلخانهها توسط دستگاه GPS برداشته شد. برای اطمینان از کیفیت آب و عدم آلودگی آب چاههای مورد استفاده در پرورش و آبیاری قارچها به فلزات سنگین به ویژه عنصر آرسنیک، اقدام به نمونهبرداری از آب چاههای واقع در گلخانهها گردید. از هر چاه آب یه نمونه آب برداشت شد. نمونههای آب به آزمایشگاه انتقال داده شد و قرائت آنها توسط دستگاه جذب اتمی صورت گرفت. خشک کردن نمونهها نمونههای قارچ جمعآوری شده ابتدا با آب 2 بار تقطیر کاملا شسته شدند تا آلایندههای احتمالی موجود در خاک که در تماس با قارچ بودهاند، از بین روند. پس از شستشو نمونههای قارچ به صورت ورقهای درآمده و بر روی کاغذهای سفید و عاری از هر نوع آلودگی قرار گرفتند. کلیه نمونههای قارچ، کمپوست و خاک در درجه حرارت اتاق خشک، آسیاب و کاملا خرد شدند. در مرحله بعد نمونههای قارچ از الک با قطر منافذ حدود 5/0 میلیمتر عبور داده شدند. سپس نمونهها در یک ظرف شیشهای تمیز قرار داده شده و برای جلوگیری از وجود کوچکترین رطوبت باقی مانده در نمونهها، دوباره در درجه حرارت 65 درجه سلسیوس به مدت 24 ساعت خشک شدند. هضم کردن نمونهها جهت هضم نمونه گیاهی قارچ، 2 گرم از نمونههای خشک آسیاب شده در بالن ته گرد قرار داده میشود و به ترتیب 4 میلیلیتر اسید پرکلریک غلیظ، 2 میلیلیتر اسید سولفوریک غلیظ و 20 میلیلیتر اسید نیتریک غلیظ به آنها اضافه میشود. محلول فوق زیر هود و بر روی هیتر با احتیاط جوشانده میشود تا حجم آن کم شود. در گام بعدی به آن 20 میلیلیتر آب اضافه میشود تا رسوبات حل شوند و دوباره حرارت داده میشود تا حجم آن کم شود. در پایان محلول را صاف کرده و به کمک آب به حجم میرسانیم (Kafili zadeh et al., 2006). نمونههای خاک و کمپوست نیز در دمای اتاق خشک میشوند. سپس از الک 2 میلیمتر عبور داده میشوند. جهت هضم نمونههای خاک و کمپوست ابتدا یک گرم از نمونه خاک در بشر 125 میلیلیتر ریخته میشود و با 10 میلیلیتر اسید نیتریک یک به یک مخلوط میگردد. پس از رسانیدن دما به 95 درجه سلسیوس به مدت 10 تا 15 دقیقه عمل بازروانی انجام میگردد. پس از سرد شدن مقدار 5 میلیلیتر اسید نیتریک غلیظ 65 درصد به نمونه اضافه میشود و برای مدت نیم ساعت بازروانی میشود. افزایش اسید نیتریک غلیط مجددا تکرار میشود و بازروانی انجام میگیرد. سپس محلول داخل بشر تا رسیدن به حجم 5 میلیلیتر حرارت داده میشود. پس از سرد شدن نمونهها مقدار 2 میلیلیتر آب مقطر و 3 میلیلیتر پراکسید هیدروژن 30 درصد به نمونهها اضافه میشود. سپس مخلوط مورد نظر حرارت داده میشود تا واکنش با پراکسید هیدروژن انجام شود و محتویات داخل بشر ته نشین گردد. به دنبال سرد شدن نمونهها 5 میلیلیتر اسید کلریدریک 65 درصد و 10 میلیلیتر آب مقطر به آنها اضافه میشود و به مدت 15 دقیقه بازروانی میگردد. در پایان محتویات بشر با کاغذ واتمن شماره 1 صاف میشود (Mardani et al., 2010). کلیه اسیدهای مصرفی از شرکت Merck آلمان خریداری شد. برای قرائت غلظت فلزات سنگین در کلیه نمونههای قارچ، خاک و کمپوست از دستگاه نشر اتمی مدل Varian 710 - ES ساخت کشور استرالیا استفاده شد. درصد خطای دستگاه فوق %5 و میزان دقت عدد قرائت شده 001/0 میباشد. دادههای حاصل بر حسب قسمت در میلیارد میباشند و با توجه به استانداردهای موجود جهانی به قسمت در میلیون تبدیل شدند. نرمال بودن دادهها با استفاده از آزمون P P Plots در سطح اطمینان %95 تایید گردید. در پایان برای تجزیه و تحلیل و آنالیز دادهها از نرم افزار SPSS19 و آزمون One sample t-test استفاده شد.
یافتهها برای بررسی میزان حضور هر یک از عناصر در کمپوست، خاک و محصول قارچ خوراکی و سپس مقایسه آن با مقادیر استاندارد، پس از آنالیز آماری جهت مقایسه مقادیر حاصله با استانداردهای جهانی، از استاندارد EPA سال 2006 برای خاک و کمپوست و از استانداردWHO/FAO سال 2011 برای مقادیر محصول قارچ خوراکی استفاده میشود.
جدول 1- مقایسه میانگین عناصر بررسی شده در قارچهای خوراکی استان کردستان (میلیگرم در کیلوگرم)
* حداستاندارد: FAO/WHO/CODEX
جدول 2- وضعیت آماری عناصر بررسی شده در خاک گلخانههای استان کردستان (میلیگرم در کیلوگرم)
*حداستاندارد: EPA
جدول 3 - وضعیت آماری عناصر بررسی شده در کمپوست گلخانههای استان کردستان (میلیگرم در کیلوگرم)
*حداستاندارد: EPA
آرسنیک نتایج آماری حاصل از جدول 1 نشان میدهد که میانگین غلظت عنصر آرسنیک در محصول قارچ خوراکی 742/89 میلیگرم در کیلوگرم میباشد که این مقدار بالاتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی است. پس با اطمینان 95 درصد قارچها به عنصر آرسنیک آلوده هستند. نتایج حاصل از جدول 2 و 3 نیز بیانگر آلودگی خاک و کمپوست به عنصر آرسنیک میباشد. همچنین برای مقایسه و سنجش مقادیر عنصر آرسنیک در 4 گلخانه ذکر شده، گلخانه اول سقز، گلخانه دوم بیجار، گلخانه سوم مریوان و گلخانه چهارم دهگلان در نظر گرفته شد (0005/0=α> 0=p-value).
جدول 4 - ضریب همبستگی پیرسون میزان آرسنیک خاک و محصول قارچ خوراکی
**معنی داری در سطح 01/0 *معنی داری در سطح 05/0
نظر به وجود همبستگی معنیدار میزان آرسنیک خاک و محصول قارچ، نتایج حاصله بیانگر آن است که با توجه به ضریب تعیین تعدیل شده، % 4/55 میزان آرسنیک موجود در محصول توسط میزان آرسنیک خاک توضیح داده میشود.
نمودار1- مقایسه میزان حضور آرسنیک در گلخانههای مختلف
نتایج حاصله نشان داد که بیشترین مقدار تجمع آرسنیک در محصول قارچ گلخانه سقز میباشد و کمترین مقدار تجمع آن در محصول قارچ گلخانه دهگلان میباشد. بنابراین میزان حضور آرسنیک در محصول قارچ بر اساس گلخانهها به صورت چهارم< سوم< دوم< اول عنوان میشود.
کادمیوم نتایج آماری حاصل از جداول 1، 2 و 3 نشان میدهد که میانگین غلظت عنصر کادمیوم در محصول قارچهای خوراکی، خاک و کمپوست به ترتیب 332/0، 376/0 و634/0 میلیگرم در کیلوگرم میباشد. بنابراین قارچهای خوراکی، خاک پوششی و کمپوست از نظر عنصر کادمیوم سالم میباشند و مقادیر حاصله پایین تر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی و آژانس حفاظت محیط زیست است (0005/0=α> 0=p-value).
جدول 5 - ضریب همبستگی پیرسون میزان کادمیوم کمپوست، خاک و محصول قارچ خوراکی
**معنی داری در سطح 01/0
به دلیل وجود همبستگی معنیدار میزان کادمیوم خاک، کمپوست و محصول قارچ، نتایج حاصله بیانگر آن است که با توجه به ضریب تعیین تعدیل شده، % 8/39 میزان کادمیوم موجود در محصول توسط میزان کادمیوم خاک توضیح داده میشود.
نمودار 2- مقایسه میزان حضور کادمیوم در گلخانههای مختلف
پس از مقایسه و سنجش مقادیر عنصر کادمیوم در 4 گلخانه ذکر شده نتایج بیانگر آن بود که بالاترین مقدار کادمیوم اندازهگیری شده در محصول قارچ گلخانه سقز و کمترین مقدار آن در محصول قارچ گلخانه دهگلان میباشد. بنابراین میزان حضور کادمیوم در محصول قارچ بر اساس گلخانهها به صورت چهارم< سوم< دوم< اول عنوان میشود. سرب نتایج به دست آمده از جدول 1 نشان دهنده این است که میانگین غلظت عنصر سرب در محصول قارچ خوراکی 152/3 میلیگرم در کیلوگرم میباشد که این مقدار بالاتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی میباشد و این نشان دهنده آلودگی قارچها به عنصر سرب (05/0=α>033/0=p-value) میباشد. این در حالی است که مقادیر این عنصر در خاک و کمپوست پایینتر از حد استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست میباشد (0005/0=α>0=p-value ).
جدول 6- ضریب همبستگی پیرسون میزان سرب کمپوست، خاک و محصول قارچ خوراکی
**معنی داری در سطح 01/0
با توجه به وجود همبستگی بالا و معنیدار میزان سرب خاک، کمپوست و محصول قارچ، نتایج حاصله نشاندهنده آن است که با توجه به ضریب تعیین تعدیل شده، % 7/70 میزان سرب موجود در محصول توسط میزان سرب کمپوست توضیح داده میشود. همچنین حضور اعداد منفی در نتایج به دست آمده نشان دهنده پایین بودن میانگین دادههای موجود نسبت به میانگین استاندارد است.
نمودار 3- مقایسه میزان حضور سرب در گلخانههای مختلف
پس از مقایسه و سنجش مقادیر عنصر سرب در 4 گلخانه ذکر شده نتایج بیانگر آن است که محصول قارچ هر 4 گلخانه از نظر مقدار غلظت سرب تقریبا در یک سطح قرار گرفتهاند.
روی نتایج آماری حاصل از جداول 1، 2 و 3 نشان میدهد که میانگین غلظت عنصر روی در محصول قارچهای خوراکی، خاک و کمپوست به ترتیب 072/24، 229/24و 031/119 میلیگرم در کیلوگرم میباشد. نتایج حاصله نشان میدهد که قارچهای خوراکی، خاک و کمپوست از نظر عنصر روی سالم میباشند و مقادیر حاصله برای عنصر روی پایینتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی و آژانس حفاظت محیط زیست است (0005/0=α>0=p-value ).
جدول 7 - ضریب همبستگی پیرسون میزان روی کمپوست، خاک و محصول قارچ خوراکی
**معنی داری در سطح 01/0 * معنی داری در سطح 1/0
نظر وجود همبستگی معنیدار میزان روی خاک، کمپوست و محصول قارچ، نتایج حاصله نشان دهنده آن است که با توجه به ضریب تعیین تعدیل شده، % 6/21 میزان روی موجود در محصول توسط میزان روی خاک توضیح داده میشود.
نمودار4- مقایسه میزان حضور روی در گلخانههای مختلف
پس از مقایسه و سنجش مقدار حضور عنصر روی در گلخانههای مختلف، بالاترین مقدار روی اندازهگیری شده در محصول قارچ گلخانه بیجار و کمترین مقدار آن در محصول قارچ گلخانه سقز میباشد. بنابراین میزان حضور روی در محصول قارچ بر اساس گلخانهها به صورت اول< سوم< چهارم<دوم عنوان میشود. مس نتایج آماری جدول 1 نشان میدهد که میانگین غلظت عنصر مس در نمونههای قارچ خوراکی 868/48 میلیگرم در کیلوگرم میباشد که این مقدار بالاتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی است. مقادیر فوق نشان دهنده آلودگی قارچ ها به عنصر مس (05/0=α>012/0=p-value ). میباشد. این در حالی است که مقادیر این عنصر در خاک و کمپوست پایینتر از حد استاندارد آژانس حفاظت محیط زیست میباشد (0005/0=α>0=p-value ).
جدول 8 - ضریب همبستگی پیرسون میزان مس کمپوست، خاک و محصول قارچ خوراکی
**معنی داری در سطح 01/0
نتایج آﻣﺎری حاصل از آزﻣﻮن ﭘﻴﺮﺳﻮن نشان میدهد که راﺑﻄﻪ ﺧﻄـﻲ ﺑـﻴﻦ میزان مس محصول و میزان مس کمپوست وﺟـﻮد دارد اما میزان همبستگی بسیار پایین است و اﻧﺘﻘـﺎل مس از کمپوست به خاک و به ﻣﺤﺼـﻮل قارچ خوراکی از ﻧﻈـﺮ آﻣـﺎری ﻣﻌﻨﻲدار نمیﺑﺎﺷﺪ و علت آلودگی محصول قارچ خوراکی به مس جدای از خاک و کمپوست است.
نمودار 5- مقایسه میزان حضور مس در گلخانههای مختلف
پس از مقایسه و سنجش مقدار حضور عنصر مس در گلخانههای فوق نتایج نشان داد که بالاترین تجمع مس در محصول قارچ گلخانه بیجار و پایینترین مقدار تجمع این عنصر در محصول قارچ گلخانه دهگلان میباشد. بنابراین میزان حضور مس در محصول قارچ بر اساس گلخانهها به صورت چهارم< اول< سوم<دوم عنوان میشود.
بحث و نتیجهگیری یکی از مهمترین راهها برای افزایش تولید محصولات کشاورزی در واحد سطح استفاده صحیح از نهادههای کشاورزی از جمله کودهای شیمایی و آلی است این روش نه تنها درکشورهای پیشرفته بلکه در بسیاری از کشورهای جهان سوم مانند هندوستان و چین موفقیتآمیز بوده است (Kiani sadr et al., 2008). فلزات سنگین میتوانند از طریق کودهای آلی و معدنی، فضولات و پسماندهای کشاورزی و آلوده کنندههای هوا و آب وارد خاک شوند. انباشت فلزات سنگین در خاک نه تنها باروری خاک و کیفیت محصول راکاهش میدهد بلکه بطور همزمان نقش اکولوژیکی خاک و تأثیر آن بر سایر اجزاء محیط زیست را نیز مختل میکند. تجمع فلزات سنگین و افزایش غلظت آنها و رسیدن به محدوده خطر از طریق ورود به زنجیره غذایی انسان، می تواند سلامتی او را مورد تهدید قرار دهد. برخی از کودهای غیرآلی به دلیل دارا بودن فلزات سنگین و ذرات رادیواکتیو برای محیط زیست وسلامتی انسان خطرناک هستند (Mohajer et al., 2010). فلزات سنگین نگرانکننده در کود آرسنیک، کادمیوم و سرب و به میزان کمتر نیکل و روی میباشد. تحقیقات نشان میدهد، در طولانی مدت غلظت آرسنیک و کادمیوم در خاک کشاورزی توسط کاربرد کود فسفاته افزایش مییابد، این در حالی است که قرار گرفتن در معرض آرسنیک، کادمیوم و سرب تهدید اصلی برای سلامت انسان میباشد. کاربرد زیاد از حد کود فسفاته نه تنها باعث افزایش فسفر خاک خواهد شد، بلکه منجر به تجمع فلزات سنگین در خاک کشاورزی نیز میشود. لازم به ذکر است، آرسنیک موجود در کود، غلظت باقیمانده بیشتری در خاک را سبب میشود و فلز سنگین کادمیوم با مصرف کودها کمترین تغییرات را در خاک نشان میدهد. به طور کلی مصرف بیرویه کود و سموم شیمیایی از جمله عوامل آلودگی و ناپایداری خاکها محسوب میشوند (Boudaghi et al., 2011). از مهمترین کود های مورد استفاده در صنعت پرورش قارچ میتوان به دیازینون، کاربندازیم، اسپورگون، اکسی کلرور مس و آیکون اشاره کرد که به صورت قارچکش و حشرهکش مورد استفاده قرار میگیرند. با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش مقادیر آرسنیک و مس و سرب در محصول قارچ بالاتر از حد استاندارد سازمان بهداشت جهانی است و این در حالی است که قارچها از نظر کادمیوم و روی سالم میباشند و مقادیر اندازه گیری شده آنها پایینتر از مقدار در نظر گرفته شده توسط سازمان بهداشت جهانی است. مقدار آرسنیک موجود در خاک بستگی به نوع سنگ، فعالیت صنعتی (ذوب فلزات)، مواد شیمیایی مورد استفاده در کشاورزی، آفتکشها و علفکشها دارد. آرسنیک موجود در خاک میتواند ناشی از آرسنیک موجود در آب آبیاری باشد. آبیاری گلخانهها و تأمین رطوبت آنها توسط دستگاه رطوبتساز و آبیاری روزانه صورت میگیرد. برای این منظور و همچنین برای تسهیل امور سمپاشی، سموم مورد نظر را به آب یا به دستگاههای رطوبتساز اضافه میکنند بدین ترتیب مقادیر آرسنیک در کودهای فسفره با سرعت بیشتری به محیط پرورش قارچ اضافه میشود و احتمالا خاکها بدین شکل آلوده میشوند. همچنین در اثر آبشویی، مقادیر آرسنیک به طبقات پایینتر حرکت کرده و علاوه بر خاک، کمپوست را نیز آلوده خواهد کرد. بنابراین این احتمال وجود دارد که آلودگی شدید قارچها به آرسنیک ناشی از خاک و کمپوست آلوده باشد که نتایج حاصل از آنالیز آماری این گفته را به اثبات میرساند. برای نتیجهگیری قاطعانه در مورد منشاء این فلز در نمونههای سنجش شده، به مطالعه بیشتر نیاز خواهد بود. برای اطمینان بیشتر از هر یک از چاههای مورد استفاده در پرورش و آبیاری قارچ ها نمونه برداری به عمل آمد. نمونه ها توسط دستگاه جذب اتمی قرائت شدند. میانگین غلظت آرسنیک در نمونههای آب mg/lit0056/0 بود که پایینتر از حد استاندارد WHO (01/0) میباشد. پس میتوان عنوان کرد که آبهای مورد استفاده در گلخانههای پرورش قارچ به آرسنیک آلوده نیستند. مطالعات اخیر در اروپا نشان میدهد که مقدار آرسنیک ورودی به خاکها از طریق کودهای شیمیایی فسفردار مشابه است با مقداری که از طریق مواد معلق اتمسفری در خاک رسوب میکند. به طور کلی آرسنیک از طریق کودهای فسفره به زمینهای کشاورزی و خاک وارد میشود (Mohajer et al., 2010). همچنین در روند ساخت کود اوره با فرمول CO (NH2)2 که از ترکیبات اصلی کمپوست میباشد، CO2 وجود دارد که این CO2 از گاز طبیعی یا از زغال سنگ گرفته میشود (J.C.Copplestone et al., 2010). آرسنیک از عناصر اصلی موجود در زغالسنگ میباشد (Kharghani et al., 2010). زغال سنگها معمولا تا ppm 1500آرسنیک دارند (Sayareh et al., 2007). معمولا آلودگی به عناصر سنگین در گاز طبیعی وجود ندارد اما برخی از چاههای گاز طبیعی دارای مقادیر آرسنیک در سطحppm یا زیر سطح آن میباشند ((Shalchi, 2005. علاوه بر وجود کود اوره در کمپوست و میزان حضور آرسنیک در آن، صاحبان گلخانهها برای از بین بردن قارچ های بیماریزا و حشرات از سموم شیمیایی استفاده میکنند. این سموم شیمیایی عمدتا از گروه ارگانو فسفات میباشند و حاوی مقادیر بالایی از آرسنیک، سرب و کادمیوم میباشند. استفاده از کودهای فسفره با عنوان قارچکش و حشرهکش میتواند مقادیر بسیار زیادی آرسنیک به خاک اضافه کند. بنابراین مقدار آرسنیک در خاک افزایش مییابد (Boudaghi et al., 2011). به طور کلی غلظت کم کادمیوم در گیاهان به دلیل جذب شدید ارگانیسمهای موجود در خاک و قابلیت دسترسی کمتر ریشه گیاه به کادمیوم نسبت به عناصر دیگر میباشد (Sarpong et al., 2012). فلز سنگین کادمیوم با مصرف کودها کمترین تغییرات را در خاک نشان میدهد (Boudaghi et al., 2011). خوشبختانه در تحقیق صورت گرفته مقادیر کادمیوم در نمونههای قارچ، خاک و کمپوست پایینتر از حد استاندارد می باشد و مشکلی برای سلامتی ایجاد نمیکند. با توجه به داده های حاصل از آنالیز آماری خاک و کمپوست از نظر مس سالم میباشند اما مقدار مس در نمونههای قارچ بالاتر از حد استاندارد می باشد. بنابراین احتمالا محلول پاشی کودهای مایع حاوی مس مانند کود مایع رشد و یا سموم شیمیایی مانند اکسی کلرور مس میتواند عامل تجمع مس در قارچ ها شده باشد. اکسی کلرور مس پس از آنکه روی اندامهای گیاهی محلول پاشی گردد با آزاد نمودن یون مس و جذب آن توسط اسپور قارچهای بیماریزا باعث مرگ آن میگردد . جهت تداوم خاصیت قارچ کشی همیشه میباید مقدار کافی یون مس در سطح اندامهای گیاهی موجود باشد .همین امر باعث تجمع مس در محصول نیز خواهد شد. جذب سرب بوسیله گیاهان بسیار محدود است. سرب موجود در خاک به طور عمده توسط گیاهان قابل جذب نیست و این مبین کم تحرکی آن در خاک میتواند باشد. لذا این فلز سنگین خطرناک از طریق تماس مستقیم با ذرات خاک و کودها و از طریق استنشاق بیشتر از مسیر زنجیره غذایی میتواند وارد بدن انسان ها شود. سرب موجود در کودهای فسفاته به عنوان یک عامل با پتانسیل سرطانزایی بالا شناخته شده اند (Mohajer et al., 2010). با توجه به این موضوع که احتمالاٌ تعدادی از کودها و سموم شیمیایی استفاده شده علیالخصوص دیازینون، حاوی فلز سنگین سرب هستند، حضور فلز سنگین سرب در نمونههای مورد بررسی به اثبات میرسد. همانطور که در مورد آرسنیک نیز عنوان گردید، در روند ساخت کود اوره که از ترکیبات اصلی کمپوست میباشد، CO2 وجود دارد. عنصر سرب از عناصر اصلی موجود در زغال سنگ میباشد و ارتباط مستقیمی با محصول خاکستر زغال سنگ دارد (Kharghani et al., 2010). ضریب همبستگی پیرسون نیز وابستگی بیشتری را بین میزان سرب کمپوست و محصول نشان داده تا سرب خاک و محصول؛ که این وابستگی تاییدی دوباره بر جذب بیشتر این عنصر از طریق کمپوست میباشد. مقدار عنصر روی در محصول کمتر از حد استاندارد میباشد و محصول از لحاظ این عنصر سالم میباشد اما همین مقدار روی موجود در محصول، هم از طریق خاک و هم از طریق کمپوست وارد محصول شده است. قارچهای خوراکی دکمهای در مقابل فلزات سنگین آلوده کننده مانند سرب، روی و مس رفتار جذبی مشابه سبزیها از خود نشان میدهند. اما در مواردی غلظت زیاد فلز روی در گیاهان به علت استفاده بیش از حد از کودهای فسفاته، آفت کشها و کود حیوانی میباشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل و آنالیز دادهها و مقایسه مقادیر فلزات سنگین با مقادیر استاندارد، نشان میدهد که محصول قارچ خوراکی از نظر عناصر روی و کادمیوم سالم میباشد از طرف دیگر قارچهای خوراکی کاملا به آرسنیک آلوده هستند به گونهای که مقدار آرسنیک در محصول قارچ، خاک و کمپوست فراتر از حد استاندارد EPA و WHO میباشد. همچنین مقادیر سرب و مس نیز در محصول قارچ بالاتر از حد استاندارد WHO میباشند در حالیکه خاک و کمپوست از لحاظ وجود این عناصر سالم میباشند. بنابراین میتوان عنوان کرد که علت آلودگی قارچهای خوراکی به عناصر آرسنیک، سرب و مس جدای از خاک و کمپوست و ناشی از مصرف بی رویه کودهای شیمیایی است. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 4,649 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 981 |