تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,987 |
تعداد مقالات | 83,495 |
تعداد مشاهده مقاله | 76,810,071 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 53,906,662 |
بررسی آلودگی به یرسینیا انتروکولیتیکا در گوشت گاو، گوسفند و طیور عرضهشده در سوپرمارکتهای شهرستان شهرکرد | |||||||||||||||||
بهداشت مواد غذایی | |||||||||||||||||
مقاله 2، دوره 1، 2 تابستان، شهریور 1390، صفحه 11-15 اصل مقاله (172.09 K) | |||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||
امیر شاکریان* 1؛ علی شریفزاده2؛ پیمان آقانژاد3؛ مهران تاجمیرریاحی3؛ الهام صالحی4 | |||||||||||||||||
1گروه بهداشت مواد غذایی ، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران. | |||||||||||||||||
2گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||
3دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||
4دانشجوی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران | |||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||
یرسینیا انتروکولیتیکا میکروارگانیسمی بیماریزا است که در سراسر جهان انتشار یافته است و روز به روز بر موارد ابتلا به آن و در نتیجه اهمیت آن افزوده میشود. آلودگی مواد غذایی با این باکتری باعث بروز اسهال، استفراغ، دل درد، سندروم شبه آپاندیسیت، تب و سپتیسمی میشود. منابع عمدة آلودگی شامل مواد غذایی (شیر، گوشت و سبزیجات)، آب و حیوانات اهلی و وحشی میباشد. در این بررسی تعداد 300 نمونه گوشت (گاو، گوسفند و طیور به ترتیب از هر کدام 100 نمونه) عرضهشده در شهرکرد اخذ و به محیط غنیسازیشده PBS حاوی قند سوربیتول و املاح صفراوی انتقال داده شد. این نمونهها بهمدت 21 روز در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شدند، سپس بر محیط کشت انتخابی یرسینیا انتروکولیتیکا (همراه ساپلمنت) تلقیح گردید و آزمونهای تفریقی میکروبیولوژی و بیوشیمیایی در مورد آنها انجام شد. نتایج نشانگر آن است که از 300 نمونه گوشت، 42 مورد (14%) آلوده به یرسینیا انتروکولیتیکا بودند و میزان آلودگی گوشت طیور به میکروارگانیسم مزبور در مقایسه با بقیه بالاتر بود. بهطوریکه تفکیک درصد آلودگی انواع گوشت به یرسینیا انتروکولیتیکا به ترتیب در گاو (4%)، گوسفند (4%) و طیور (34%) بود. با توجه به نتایج فوق رعایت اصول بهداشتی در امر کشتاردام، توزیع گوشت به فروشگاههای عرضه مواد غذایی با منشأ دامی و مصرف کنندگان توصیه میشود. | |||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||
یرسینیا انتروکولیتیکا؛ گوشت گاو؛ گوسفند؛ طیور | |||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||
بررسی آلودگی به یرسینیا انتروکولیتیکا در گوشت گاو، گوسفند و طیور عرضهشدهدر سوپرمارکتهای شهرستان شهرکرد
امیر شاکریان1*، علی شریفزاده2، پیمان آقانژاد3، مهران تاجمیرریاحی3 و الهام صالحی4
1- گروه بهداشت مواد غذایی ، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران. 2- گروه پاتوبیولوژی، دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران. 3- دانش آموخته دانشکده دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران. 4- دانشجوی دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران. *نویسنده مسئول مکاتبات:amshakerian@yahoo.com (دریافت مقاله:23/11/89 پذیرش نهایی: 18/3/90)
چکیده یرسینیا انتروکولیتیکا میکروارگانیسمی بیماریزا است که در سراسر جهان انتشار یافته است و روز به روز بر موارد ابتلا به آن و در نتیجه اهمیت آن افزوده میشود. آلودگی مواد غذایی با این باکتری باعث بروز اسهال، استفراغ، دل درد، سندروم شبه آپاندیسیت، تب و سپتیسمی میشود. منابع عمدة آلودگی شامل مواد غذایی (شیر، گوشت و سبزیجات)، آب و حیوانات اهلی و وحشی میباشد. در این بررسی تعداد 300 نمونه گوشت (گاو، گوسفند و طیور به ترتیب از هر کدام 100 نمونه) عرضهشده در شهرکرد اخذ و به محیط غنیسازیشده PBS حاوی قند سوربیتول و املاح صفراوی انتقال داده شد. این نمونهها بهمدت 21 روز در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شدند، سپس بر محیط کشت انتخابی یرسینیا انتروکولیتیکا (همراه ساپلمنت) تلقیح گردید و آزمونهای تفریقی میکروبیولوژی و بیوشیمیایی در مورد آنها انجام شد. نتایج نشانگر آن است که از 300 نمونه گوشت، 42 مورد (14%) آلوده به یرسینیا انتروکولیتیکا بودند و میزان آلودگی گوشت طیور به میکروارگانیسم مزبور در مقایسه با بقیه بالاتر بود. بهطوریکه تفکیک درصد آلودگی انواع گوشت به یرسینیا انتروکولیتیکا به ترتیب در گاو (4%)، گوسفند (4%) و طیور (34%) بود. با توجه به نتایج فوق رعایت اصول بهداشتی در امر کشتاردام، توزیع گوشت به فروشگاههای عرضه مواد غذایی با منشأ دامی و مصرف کنندگان توصیه میشود.
واژههای کلیدی: یرسینیا انتروکولیتیکا، گوشت گاو، گوسفند، طیور
مقدمه
یرسینیا انتروکولیتیکا (Yersinia enterocolitica) یکی از مهمترین باکتریهای بیماریزای سرماگرا میباشد. این باکتری در دامنه حرارتی 45-2 درجه سلسیوس رشد میکند. یرسینیا انتروکولیتیکا بهطور گستردهای در خاک، دریاچه، چاهها و آب رودخانهها که منابع این ارگانیسم برای حیوانات خون گرم هستند، یافت میشود (Carter, 1994; razavilar, 1999). این باکتری بهوسیله گوشت حیوانات آلوده بهخصوص خوک و نیز گاو، گوسفند، بز و طیور و همچنین شیر و سبزیهای آلوده به انسان منتقل میشود. این باکتری عامل بیماریهای گوارشی متعددی بهخصوص در کودکان و نوجوانان میباشد که منجر به التهاب قسمت انتهایی ایلیوم، اسهال، تورم عقدههای هدف از مطالعه حاضر بررسی اولیه شیوع این باکتری در گوشتهای گاو، گوسفند و طیور عرضهشده در سوپرمارکتهای شهرکرد میباشد.
مواد و روشها در این بررسی تعداد 100 نمونه گوشت گاو، 100 نمونه گوشت گوسفند و 100 نمونه گوشت طیور عرضهشده در شهرکرد تحت شرایط سترون بهمیزان 25 گرم خریداری و به آزمایشگاه کنترل کیفی مواد غذایی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد انتقال داده شده. سپس به محیط PBS (Phosphate Buffered Saline) که حاوی قند سوربیتول و املاح صفراوی با 2/7 pH= بود انتقال داده شد. نمونهها بهمدت سه هفته در برای مقایسه میزان آلودگی به یرسیناانتروکولیتیکا در بین گوشت گاو، گوسفند و طیور از آزمون آماری مربع کای استفاده شد.
یافتهها آلودگی به یرسینیاانتروکولیتیکا در گوشت گاو بر اساس آزمون آماری مربع کای در سطح 05/0a= میزان آلودگی در لاشههای طیور بهطور معنیدار بیشتر از گوشت گاو و گوسفند بود (05/0P<). جدول1- تعداد و درصد موارد مثبت باکتری یرسینیا انتروکولیتیکا در گوشتهای گاو، گوسفند و طیور عرضهشده در سوپرمارکتهای شهرکرد
بحث و نتیجهگیری با توجه به اینکه یرسینیاانتروکولیتیکا از باکتریهای مهم در بهداشت مواد غذایی است و این باکتری در انسان باعث اختلالات گوارشی متعددی در تمامی گروههای سنی مختلف و حتی در کشورهای پیشرفته در تمام دنیا خواهد شد (Mcnally, 2004) لذا شناخت منابع بالقوه این آلودگی در اپیدمیولوژی بیماری ضروری بهنظر میرسد. بررسیهای متفاوتی در مورد جداسازی یرسینیاانتروکولیتیکا صورت گرفته است. در تعدادی از بررسیها میزان جداسازی این باکتری کمتر و در برخی دیگر بیشتر از تحقیق حاضر میباشد. بهعنوان مثال در بررسی Soltan dalal و همکاران که شیوع یرسینیاانتروکولیتیکا در گوشتهای قرمز و مرغ عرضهشده در قصابیها و مرغفروشیهای تحت نظارت دانشگاه علوم پزشکی تهران مورد مطالعه قرار گرفت و بررسی مورد نظر بر روی 250 نمونه گوشت شامل 158 نمونه گوشت قرمز و 92 نمونه گوشت طیور طی هفت ماه (دیماه 1381 لغایت تیرماه 1382) از سه منطقه شهر ری، اسلامشهر و جنوب تهران نمونهبرداری صورت گرفت. 111 نمونه گوشت (4/44%) حاوی باکتری یرسینیاانتروکولیتیکا بود که 46 نمونه (5/41%) گوشت قرمز و 65 نمونه (5/58%) گوشت مرغ آلوده تشخیص داده شد. طبق گزارش Soltan dalal و همکاران حضور4/44% این باکتری در گوشتهای قرمز و مرغ عمدتاً بهدلیل نگهداری این مواد غذایی در یخچال 4 درجه سلسیوس میباشد. Siriken و همکاران در سال 2004 وجود یرسینیاانتروکولیتیکادر گوشتهای چرخشده گاو در منطقه آیدین ترکیه را مورد مطالعه قرار دادند. در این تحقیق 61 نمونه گوشت از 15 قصابی و 3 سوپرمارکت نمونهبرداری انجام شد که از 17 نمونه (9/27%) یرسینیاانتروکولیتیکا جداسازی شد. در بررسی Arnold و همکاران در سال 2004 در انواع گوشتهای چرخشده موجود در هفت شهر آلمان
منابع
Arnold, T., Neubauer, H., Nikolaou, K., Roesler, U. and Hensel A. (2004). Identification of Yersinia enterocolitica in minced meat: A comparative analysis of API 20 E, Yersinia identification kit and 16S rRNA- based PCR method. Journal of Veterinary Medicine, 51: 23-27. Carter, G.R, Quinn, P.J., Carter, M.E. and Markey, B. (1994). Clinical Veterinary Microbiology, Wolf Company, 173: 210-221. Lucero Estrada, C.S.M., Velazquez, L.D.C, Escudero, M.E., Favier, G.I., Lazarte, V. and Guzman, A.M.S.D. (2011). Pulsed field, PCR ribotyping and multiplex PCR analysis of Yersinia enterocolitica strains isolated from meat food in San Luis Argentina, Food Microbiology, 28: 21-28. Mcnally, A., Cheasty, T. and Fearnely, C. (2004). Compration of the biotypes of Y.enterocolitica isolated from pigs, cattle, and sheep at slaughter and from human with yersiniosis in Great Britain: Letter Apply Microbiological, 39: 103-108. Mauro, A., Lagana, P., Bruno, G., Micali, M., Minutol, E. and Delia, S. (2008). Isolation of Yersinia enterocolitica biotype 1 A from raw meat products. Journal of Preventive Medicine Hygiene, 49: 75-78. Razavilar, V. (1999). Pathogenic microorganisms in foods and epidemiology of foodborne intoxi-cations, Tehran University Press, 2431: 96-103[In Farsi]. Sharifzadeh, A., Akhavan, M. and Zarasvandi Agha, S. (2004). Isolation of Yersinia enterocolitica and Listeria monocytogenes from raw and pasteurized milks supplied at dairies in Chaharmahal va Bakhtiary province, Iranian Journal of Food Science and Technology, 1(1): 15-20. Siriken, B. (2004). The presence of Yersinia enterocolitica and other Yersinia species in ground beef in Aydin, Turkey. Turkish Journal of Veterinary Animal Science, 28: 489-495. Soltan Dalal, M., Izadpour, F., Khalife gholi, M., Khatami moghadam, M. and Hejazi, H. (2004). A survey of prevalence of Yersinia in chicken and meat presented in butchers under supervision of Tehran university of Medical Sciences, 6th Iranian Congress of Microbiology, 16-18 February 2004- Tehran, Iran, 113. Tomsson, L. (2000). Trends and source of zoonotic agent in animal feeding stuffs, food and man. The NorwagianZoonosisCenter Journal, 30: 12-17. Trajkovic-Pavlovic, L.B., Popovic, M.B., Novakovic, B.D., Gusman-Pasterko, V.P., Jevtic, M.R. and Mirilov, J. M. (2007). Occurrence of Campylobacter, Salmonella, Yersinia enterocolitica and Listeria monocytogenes in some retail food products in Novi Sad. Center of European Public Health, 15: 167-171. | |||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||
Arnold, T., Neubauer, H., Nikolaou, K., Roesler, U. and Hensel A. (2004). Identification of Yersinia enterocolitica in minced meat: A comparative analysis of API 20 E, Yersinia identification kit and 16S rRNA- based PCR method. Journal of Veterinary Medicine, 51: 23-27.
Carter, G.R, Quinn, P.J., Carter, M.E. and Markey, B. (1994). Clinical Veterinary Microbiology, Wolf Company, 173: 210-221.
Lucero Estrada, C.S.M., Velazquez, L.D.C, Escudero, M.E., Favier, G.I., Lazarte, V. and Guzman, A.M.S.D. (2011). Pulsed field, PCR ribotyping and multiplex PCR analysis of Yersinia enterocolitica strains isolated from meat food in San Luis Argentina, Food Microbiology, 28: 21-28.
Mcnally, A., Cheasty, T. and Fearnely, C. (2004). Compration of the biotypes of Y.enterocolitica isolated from pigs, cattle, and sheep at slaughter and from human with yersiniosis in Great Britain: Letter Apply Microbiological, 39: 103-108.
Mauro, A., Lagana, P., Bruno, G., Micali, M., Minutol, E. and Delia, S. (2008). Isolation of Yersinia enterocolitica biotype 1 A from raw meat products. Journal of Preventive Medicine Hygiene, 49: 75-78.
Razavilar, V. (1999). Pathogenic microorganisms in foods and epidemiology of foodborne intoxi-cations, Tehran University Press, 2431: 96-103[In Farsi].
Sharifzadeh, A., Akhavan, M. and Zarasvandi Agha, S. (2004). Isolation of Yersinia enterocolitica and Listeria monocytogenes from raw and pasteurized milks supplied at dairies in Chaharmahal va Bakhtiary province, Iranian Journal of Food Science and Technology, 1(1): 15-20.
Siriken, B. (2004). The presence of Yersinia enterocolitica and other Yersinia species in ground beef in Aydin, Turkey. Turkish Journal of Veterinary Animal Science, 28: 489-495.
Soltan Dalal, M., Izadpour, F., Khalife gholi, M., Khatami moghadam, M. and Hejazi, H. (2004). A survey of prevalence of Yersinia in chicken and meat presented in butchers under supervision of Tehran university of Medical Sciences, 6th Iranian Congress of Microbiology, 16-18 February 2004- Tehran, Iran, 113.
Tomsson, L. (2000). Trends and source of zoonotic agent in animal feeding stuffs, food and man. The NorwagianZoonosisCenter Journal, 30: 12-17.
Trajkovic-Pavlovic, L.B., Popovic, M.B., Novakovic, B.D., Gusman-Pasterko, V.P., Jevtic, M.R. and Mirilov, J. M. (2007). Occurrence of Campylobacter, Salmonella, Yersinia enterocolitica and Listeria monocytogenes in some retail food products in Novi Sad. Center of European Public Health, 15: 167-171. | |||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 2,138 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 546 |