تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,621 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,331,583 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,377,818 |
ارزیابی کمی میزان فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی در برخی فرآوردههای شیری صنعتی و سنتی عرضه شده در اهواز به عنوان شاخص پاستوریزاسیون | ||
بهداشت مواد غذایی | ||
مقاله 5، دوره 7، 1 (25) بهار، خرداد 1396، صفحه 55-63 اصل مقاله (490.12 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
مهدی زارعی* 1؛ مهدی پورمهدی بروجنی2؛ آتنا منافعیان3 | ||
1دانشگاه شهید چمران اهواز | ||
2دانشیار گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز | ||
3دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران، اهواز | ||
چکیده | ||
فسفاتاز قلیایی یکی از آنزیمهای طبیعی شیر و احتمالاً مهمترین آنزیم طبیعی شیر از نظر کاربردی میباشد که از اندازهگیری فعالیت آن جهت تشخیص صحت عمل پاستوریزاسیون استفاده میگردد. هدف از انجام تحقیق حاضر، ارزیابی میزان فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی در تعداد 200 نمونه ماست، پنیر و بستنی سنتی و صنعتی و نیز شیر خام و پاستوریزه بود. جهت رسیدن به این هدف از پی نیتروفنیل فسفات به عنوان سوبسترا استفاده گردید و مقدار پینیتروفنل آزاد شده به روش اسپکتروفوتومتری اندازهگیری گردید. میزان پینیتروفنل آزاد شده در تمامی نمونههای شیر خام بسیار زیاد بود (4070±6839 میکروگرم پی نیتروفنل در میلیلیتر) اما در نمونههای شیر پاستوریزه این میزان در محدوده 96/52-75/0 میکروگرم در میلیلیتر بود و 88 درصد نمونهها حاوی مقدار کمتر از 10 میکروگرم در میلیلیتر پی نیتروفنل بود که حداکثر میزان مجاز این ماده در محصولات پاستوریزه میباشد. میزان پینینروفنل آزاد شده در پنیرهای سنتی و صنعتی بهترتیب در محدوده 1210-68/5 و 22/18-61/2 میکروگرم در میلیلیتر بود و در بستنیهای سنتی و صنعتی بهترتیب در محدوده 67/26-75/0 و 82/35-71/0 میکروگرم در میلیلیتر برآورد شد. کمترین میزان فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی در نمونههای ماست سنتی و صنعتی مشاهده گردید. در حالیکه 12 درصد از نمونههای پنیر صنعتی، 44 درصد از نمونههای پنیر سنتی و 16 درصد از نمونههای بستنی سنتی و صنعتی حاوی مقادیر بالاتر از 10 میکروگرم در میلیلیتر پی نیتروفنل بودند که این میتواند در نتیجه پاستوریزاسیون ناکافی محصول باشد. نتایج این تحقیق لزوم توجه و دقت بیشتر در پاستوریزاسیون شیر و فرآوردههای آن را نشان میدهد. | ||
کلیدواژهها | ||
فرآوردههای شیری؛ پنیر؛ فسفاتاز قلیایی؛ پاستوریزاسیون | ||
مراجع | ||
Aschaffenburg, R. and Mullen, J.E. (1949). A rapid and simple phosphatase test for milk. Journal of Dairy Research, 16: 58-67. ●Britz T.J. and Robinson R.K. (2008). Advanced Dairy Science and Technology. 1st ed. Blackwell Publishing Ltd, Oxford, pp. 3-18. ●Cassidy, S., Daly, C., Early, J. and Trowe, M. (2014). Alkaline phosphatase activity in United Kingdom cheeses made from bovine pasteurized milk. International Journal of Dairy Technology, 67(2): 297-299. ●Chavarri, F., Santisteban, A., Virto, M. and deRenobales, M. (1998). Alkaline phosphatase, acid phosphatase, lactoperoxidase and lipoprotein lipase activities in industrial ewe’s milk and cheese. Food Chemistry, 46(8): 2926-2932. ●European Union Commission regulation. (2006). EC. No. 1664/2006. Official Journal of the European Union L320/13. ●FAO (2005). http://www.FAO.org/docrep/meeting/008/j2308e. ●Fox, P.F. (2003). Significance of indigenous enzymes in milk and dairy products, In: Whitaker J.R., Voragen, A.G.J. and Wong, D.W.S. (Editors), Handbook of Food Enzymology, Marcel Dekker, New York, pp. 255–277. ●Fox, P.F. and Kelly, A.L. (2006). Indigenous enzymes in milk: overview and historical aspects part 2. International Dairy Journal, 16(6): 517-532. ●Fox P.F. and McSweeney P.L.H. (1998). Dairy Chemistry and Biochemistry, 1st ed. Blackie Academic and Professional. London, pp. 320-325. ●International Dairy Federation. (1987). Milk and dried milk, buttermilk powder, whey and whey powder. Detection of phosphatase activity. International Standards. Brussels: IDF, 82A. ●Lorenzen P.C., Martin D., Clawin-Radecker I., Barth K. and Knappstein K. (2010). Activities of alkaline phosphatase,ɣ-glutamiltransferase and lactoproxidase in cow, sheep and goat milk in relation to heat treatment. Small Ruminant Research, 89(1): 18-23. ●Payne, C. and Wilbey, R. (2009). Alkaline phosphatase activity in pasteurized milk: A quantitative comparison of fluorophos and colourimetric procedures. International Journal of Dairy Technology, 62(3): 308-314. ● Shakeel-ur-Rehman, P., Fleming, C.M., Farkye, N.Y. and Fox, P.F. (2003). Indigenous phosphatases in milk, In: Fox P.F. and McSweeney P.L.H. (Editors), Advanced Dairy Chemistry, Volume 1, proteins. 3rd Edition. Kluwer Acaemic-Plenum Publishers. New York, pp. 523-543. ●Vamvakaki, A.N., Zoidou, E., Moatsu, G., Bokari, M. and Anifantakis, E. (2006). Residual alkaline phosphatase activity after heat treatment of ovine and caprine milk. Small Ruminants Research, 65: 237-241. ●Walstra, P., Wouters, J.T.M. and Geurts, T.J. (2006). Dairy Science and Technology. 2nd ed. CRC Press, pp. 85-95. ●Wright, R.C. and Tramer, J. (1953a). Reactivation of milk phosphatase following heat treatment. Journal of Dairy Research, 20: 177-188. ●Wright, R.C. and Tramer, J. (1953b). Reactivation of milk phosphatase following heat treatment. II. Journal of Dairy Research, 20: 258-273. ●Wright, R.C. and Tramer, J. (1954). Reactivation of milk phosphatase following heat treatment. III. Journal of Dairy Research, 21: 37-49. ●Wright, R.C. and Tramer, J. (1956). Reactivation of milk phosphatase following heat treatment. IV. Journal of Dairy Research, 23: 248-256. ●Yoshitomi, K. (2004). Alkaline phosphatase activity in cheeses measured by fluorometry. International Journal of Food Science and Technology, 39: 349-353.
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 3,535 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 2,400 |