تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,557 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,688,596 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,745,491 |
بررسی اثر ارتفاع بر مقدار و ترکیب اسانس آویشن کوهی در منطقه پلور، شهرستان آمل (مطالعه موردی) | ||
پژوهش های زراعی در حاشیه کویر | ||
مقاله 5، دوره 13، شماره 4 - شماره پیاپی 26، اسفند 1395، صفحه 297-306 اصل مقاله (291.9 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
بهزاد غلامحسینزاده1؛ یوسف نیکنژاد2؛ هرمز فلاح آملی1؛ جابر مهدینیا افرا* 3 | ||
1گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل، ایران | ||
2- گروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی، آمل، ایران. | ||
3دانشگاه آزاد اسلامی، واحد آیت اله آملی، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، آمل - ایران | ||
چکیده | ||
ﻳﻜـﻲ از ﮔـﻮنـهﻫـﺎی ﮔﻴﺎﻫـﻲ ارزﺷﻤﻨـﺪ ﻛـﻪ ﻋﻤﺪﺗﺎً در ارﺗﻔـﺎﻋـﺎت ﻛﻮﻫﺴﺘﺎﻧـﻲ روﻳـﺶ دارد ﮔﻴـﺎه آویـشـن اﺳﺖ ﺑا ﻧـﺎم علمـی KotschyanusThymusﻣﺘﻌﻠﻖ ﺑﻪ ﺧﺎﻧﻮاده ﻻﻣﻴﺎﺳﻪ، ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی اﻳﻦ ﺗﻴﺮه ﺗﻘﺮﻳﺒﺎ در ﺳﺮاﺳﺮ ﺟﻬﺎن ﭘﺮاﻛﻨﺪهاﻧﺪ و ﺑﻪﻃﻮر ﺧﺎﺻﻲ در ﻣﻨﺎﻃﻖ ﻣﺪﻳﺘﺮاﻧﻪای ﺗﺠﻤﻊ دارﻧﺪ و آوﻳﺸﻦ ﻛﻮﻫﻲ از ﺟﻤﻠﻪ ﮔﻴﺎﻫﺎن اﺻﻠﻲ روﻳﺶﻫﺎی ﻣﺪﻳﺘﺮانهای ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. جهت بررسی تأثیر ارتفاع رویش و شرایط ژنتیکی و اکولوژیکی بر میزان اسانس این گیاه، نمونههایی از گیاه مذکور در سه ناحیه ارتفاعی (2100، 2700 و 3300) در زمان 100 درصد گلدهی با ارتفاع 10 سانتیمتر از سطح زمین برداشت و در شرایط آزمایشگاهی میزان اسانس با دستگاه کلونجر و نوع ترکیبات اسانس به دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی (GC-MS) مورد بررسی قرارگرفت. با توجه به نتایج حاصله از تجزیه واریانس صفات بر روی ارتفاع نشان داد که صفتهای وزنتر با (36/667) و میزان رطوبت با (39/118) و میزان اسانس با (71/1) و درصد اسانس با (26/0) در سطح یک درصد آماری معنیدار بودند. در بررسی اثر ارتفاع بر مقدار اسانس آویشن کوهی نشان داد که بیشتر اسانسها از جمله تیمول، کارواکرول، آلفا ترپینن، پیسیمن، گاما ترپینن، بورنئول، کاریوفیلن، دلتاکادینن و کاریوفیلن اکسید و ... در سطح یک درصد آماری معنیدار شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
آویشن کوهی؛ ارتفاع؛ اسانس؛ کارواکرول؛ تیمول | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 320 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 132 |