تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,004 |
تعداد مقالات | 83,629 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,546,290 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,617,976 |
پاسخ ریشه ی گلرنگ (Carthamus tinctorius L) به غلظت، زمان و نحوه ی مصرف عصاره ی جلبک دریایی | ||
مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی | ||
مقاله 13، دوره 9، شماره 31، اسفند 1396، صفحه 140-157 اصل مقاله (359.68 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
نویسندگان | ||
محمد سیبی1؛ حمیدرضا خزاعی* 2؛ احمد نظامی2 | ||
1دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
2استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران. | ||
چکیده | ||
به منظور بررسی پاسخ ریشه گلرنگ به غلظت،زمان و نحوه مصرف عصاره جلبک دریایی،در سال 1393 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد.عوامل آزمایش شامل غلظت های مصرف عصاره جلبک دریایی در چهار سطح ، مراحل مصرف عصاره جلبک دریایی در دو سطح و نحوه مصرف عصاره جلبک دریایی در دو سطح بودند. نتایج نشان داد که غلظت مصرف عصاره جلبک دریایی بر صفات حجم ریشه،سطح ریشه،نسبت اندام هوایی به ریشه،ارتفاع بوته،قطر ساقه، تعداد غوزه در بوته و عملکرد بیولوژیک غوزه فرعی اثر بسیار معنی داری داشت. مراحل مصرف عصاره جلبک دریایی نیز حجم ریشه، سطح ریشه، نسبت اندام هوایی به ریشه،ارتفاع بوته و عملکرد بیولوژیک غوزه فرعی را در سطح آماری یک درصد و تعداد غوزه در بوته را در سطح آماری پنج درصد تحت تأثیر قرار داد ولی اثر معنی داری بر قطر ساقه نداشت. همچنین نحوه مصرف عصاره جلبک دریایی توانست بر صفات حجم ریشه، سطح ریشه، قطر ساقه و عملکرد بیولوژیک غوزه فرعی در سطح آماری یک درصد و بر صفات نسبت اندام هوایی به ریشه و ارتفاع بوته در سطح آماری پنج درصد مؤثر واقع شود ولی اثر معنی داری بر صفت تعداد غوزه در بوته نداشت. نتایج نشان داد که بیشترین حجم و سطح ریشه به ترتیب با میانگین های 56 سانتی متر مکعب و 18176 سانتی متر مربع از تیمار مصرف دو لیتر در هکتار عصاره جلبک دریایی در مرحله رشد رویشی گیاه به دست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
تعداد غوزه در بوته؛ حجم ریشه؛ سطح ریشه؛ قطر ساقه؛ وکوزیم مایع | ||
مراجع | ||
اخوان، س.، م. شعبانپور و م. اصفهانی. 1391 .اثر تراکم و بافت خاک بر رشد ریشه و اندامهای هوایی گندم. نشریهی آب و خاک (علوم و صنایع .727-735 :3 شماره، 26 جلد). کشاورزی امیدی، ا. ح. 1388 .اثر تنش خشکی در مراحل رشدی مختلف بر عملکرد دانه و برخی ویژگیهای زراعی و فیزیولوژیکی سه رقم گلرنگ بهاره. مجلهی به زراعی نهال و بذر. جلد 2-25 ،شماره 1 :31-15. باقری، م. 1374 .اثرات تاریخ کاشت بر عملکرد و اجزاء عملکرد ارقام گلرنگ، پایان نامهی کارشناسی ارشد زراعت. دانشکدهی کشاورزی، دانشگاه صنعتی اصفهان. 125 صفحه. باقری، ح.، ب. عندلیبی و م.ر. عظیمی مقدم. 1391 .اثر کاربرد مادهی ضد تعرق آترازین بر بهبود صفات فیزیولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ در شرایط دیم. مجلهی به زراعی کشاورزی، جلد14 ،شماره12 :16-1. حقیقتی ملکی، ا. و ف. فری 1386 .بررسی اثر کودهای نیتروژن و فسفر در عملکرد و درصد روغن ارقام مختلف گلرنگ دیم. مجموعه مقالات دهمین کنگرهی علوم خاک ایران. کرج- پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران. 6-4 شهریور 1386 .کرج، ایران. 75-70 روح اللهی، ا. و م. کافی. 1389 .ارزیابی دو روش اندازهگیری اندام زیر زمینی چمن پوآ (Barimpala.cv pratensis Poa (تحت تأثیر تنظیم کنندههای رشد و تیمارهای آبیاری. نشریهی علوم باغبانی (علوم و صنایع کشاورزی). جلد 24 ،شماره 2 :158-154. سیبی، م.1390 .اثر تنش آبی، زئولیت و محلولپاشی اسید سالیسیلیک بر برخی صفات زراعی و فیزیولوژیکی گلرنگ بهاره. پایان نامهی کارشناسی ارشد زراعت، دانشکدهی کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک. 213 صفحه. سیبی، م.، م. میرزاخانی و م. گماریان. 1391 .اثر تنش آبی، مصرف زئولیت و سالیسیلیک اسید بر عملکرد و اجزای عملکرد گلرنگ بهاره. فصلنامه- ی یافتههای نوین کشاورزی. جلد5 ،شماره3 :290-275. میرزاخانی، م. 1391 .واکنش اجزاء عملکرد گلرنگ به تلقیح با قارچ میکوریزا، باکتری ازتوباکتر و مصرف حاصلخیزکنندههای شیمیایی. فصلنامهی پژوهشهای علوم گیاهی. جلد7 ،شماره2 :51-37. یوسفوند، پ.، ن. ع. ساجدی.، و م. میرزاخانی، 1390 .تاثیر تنش خشکی، مصرف زئولیت و سلنیوم بر عملکرد و اجزای عملکرد آفتابگردان. فصلنامهی یافتههای نوین کشاورزی، سال 5 ،شماره 3 :339-325.
Jiang, Y. and B. Huang. 2001. Osmotic adjustment and root growth associated with drought preconditioningenhanced heat tolerance in Kentucky bluegrass. Crop Sci. 41:1168-1173. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 269 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 352 |