تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,621 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,331,276 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,377,626 |
وروتوکسیژنیک اشریشیاکلی و اهمیت آن در بهداشت مواد غذایی | ||
میکروب شناسی مواد غذائی- Journal of Food Microbiology | ||
مقاله 3، دوره 3، شماره 4، اسفند 1395، صفحه 15-28 اصل مقاله (501.6 K) | ||
نوع مقاله: مروری | ||
نویسنده | ||
مجتبی بنیادیان* | ||
1. گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، پژوهشکده بیماریهای مشترک | ||
چکیده | ||
سویه های تولید کننده سم ورو باکتری اشریشیا کلی یا تولید کننده سم شیگا از جمله مهمترین سویههای بیماریزای باکتری اشریشیا کلی میباشند که موجب اسهال و التهاب خونریزی دهنده روده در انسان میشوند. این عارضه میتواند به سندرم اورمی همولیتیک و نهایتا به نارسایی کلیه در کودکان و بزرگسالان منجر شود. میزان کشندگی این اختلال در افراد مسن بیش از 50 درصد است. سروتیپ O157:H7 باکتری اشریشیا کلی از سال 1980 میلادی به عنوان عامل این بیماری تشخیص داده شد. مخزن این باکتری نشخوارکنندگان بخصوص گاو و گوسفند هستند که بدون نشان دادن علائم عفونت باکتری را از طریق مدفوع دفع میکنند. سایر حیوانات مانند خرگوش، خوک و طیور نیز ناقل این سروتیپ میباشند. عفونت با سایر سروتیپها مانند O26, O91, O103, O104, O111, O113, O117, O118, O121, O128 و O145 نیز بطور فزایندهای موجب بروز التهاب روده خونریزی دهنده و سندرم همولیتک اورمیک در انسان شدهاند. انسان از طریق تماس مستقیم با حیوانات یا مدفوع آنها، همچنین مواد غذایی آلوده به مدفوع حیوانات مانند گوشت، شیر، میوه و سبزیجات، خاک و آب آلوده این سروتیپها را دریافت میکند. مقدار عفونت زای این سروتیپها کم بوده و به همین دلیل خطر ابتلا به عفونت افزایش میابد. پخت مناسب گوشت، پاستوریزه کردن شیر، تصفیه و سالم سازی آبهای مصرفی و جلوگیری از تماس فراوردههای خام دامی (گوشت، شیر) با سایر مواد غذایی آماده مصرف، مهمترین راههای موثر جلوگیری از بروز عفونت با سویههای وروتوکسینزای باکتری اشریشیا کلی در انسان هستند. | ||
کلیدواژهها | ||
اشریشیا کلی؛ وروتوکسین؛ بهداشت غذا | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,178 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,053 |