تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,340,945 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,384,192 |
مروری بر ساختار، مکانیسم و کاربرد باکتریوسینها در مواد غذایی به عنوان نگهدارندههای طبیعی | ||
میکروب شناسی مواد غذائی- Journal of Food Microbiology | ||
مقاله 4، دوره 7، شماره 4، دی 1399، صفحه 19-32 اصل مقاله (1.22 M) | ||
نوع مقاله: مروری | ||
نویسندگان | ||
سیده مریم هاشمی نیا؛ جلال دهقان نیا* | ||
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران | ||
چکیده | ||
در سالهای اخیر، بروز بیماریهای ناشی از مصرف مواد غذایی آلوده باعث نگرانی قابل توجه ای در بین مردم شده است. با وجود مکانیزمهای پیشرفته در بهداشت و بازرسی هنگام تولید مواد غذایی، میکروارگانیسمها از خطرات بالقوه در طول فرآوری مواد غذایی، بسته بندی، حمل و نقل، ذخیره سازی و توزیع می باشند. جهت کاهش زیانهای اقتصادی و خطرات جانی ناشی از بیماریها و همچنین، آثار سوء استفاده از نگهدارندههای شیمیایی در مواد غذایی و ﻣﻘﺎوﻣﺖ روزاﻓﺰون ﻣﯿﮑﺮوارﮔﺎﻧﯿﺴﻢﻫﺎ ﺑﻪ آﻧﺘﯽﺑﯿﻮﺗﯿﮏﻫﺎ، کاربرد ﺗﺮﮐﯿﺒﺎت ﺿﺪﻣﯿﮑﺮوﺑﯽ طبیعی ﮐﻪ دارای تاثیرات ﮐﺸﻨﺪﮔﯽ و ﺑﺎزدارﻧﺪﮔﯽ ﺑﺮ ﻋﻮاﻣﻞ ﺑﯿﻤﺎریزا هستند، ﻣﻮرد ﺗﻮﺟﻪ پژوهشگران ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺘﻪ اﺳﺖ. باکتریوسینهای تولید شده به کمک باکتریهای اسیدلاکتیک مانند نایسین،لاکتیسین3147، پدیوسین 1- PA، پدیوسین AcH، وانتروسینA و B از افزودنیهای طبیعی ضدمیکروبی محسوب میشوند. پژوهشگران در هنگام استفاده از باکتریوسینها با محدودیتهایی مانند توزیع نامناسب در شبکه ماده غذایی، عدم مهار باکتریهای گرم منفی و مخمرها، عدم کارایی در محدوده pH خنثی و قلیایی و غیر فعال شدن در دماهای بالا مواجه هستند. برای برطرف نمودن مشکلات مذکور از باکتریوسینهای فرآوری شده نظیر نایسین ریزپوشانیشده به جای نایسین آزاد استفاده میشود. همچنین، از باکتریوسینها به صورت ترکیبی به همراه فرآیندهای دیگر مانند بستهبندی فعال، فشارهای هیدوراستاتیک بالا، میدانهای الکتریکی پالسی، تیمارهای حرارتی ملایم و سیستم لاکتوپراکسیداز استفاده میشود. در این مطالعه، ابتدا مروری بر باکتریوسینها از نقطه نظر ساختار و مکانیسم عمل آنها و در ادامه به کاربرد باکتریوسینها در مواد غذایی به عنوان نگهدارندههای طبیعی پرداخته میشود. | ||
کلیدواژهها | ||
ایمنی مواد غذایی؛ باکتریوسین؛ تکنولوژی هردل؛ نگهدارنده طبیعی | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,000 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 1,066 |