تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,342,497 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,385,207 |
بررسی خصوصیات ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارةآزاد و ریزپوشانی شدة گیاه پونهسای بینالودی (Nepeta Binaludensis) | ||
نوآوری در علوم و فناوری غذایی | ||
مقاله 2، دوره 12، شماره 2 - شماره پیاپی 44، تیر 1399، صفحه 29-15 اصل مقاله (446.66 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jfst.2020.673800 | ||
نویسندگان | ||
افسانه عظیمی محله1؛ سید علی مرتضوی2؛ پروین شرایعی3؛ الهام آذرپژوه3؛ راضیه نیازمند4 | ||
1دانش آموخته دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران. | ||
2استاد، گروه علوم وصنایع غذایی، واحد سبزوار، دانشگاه آزاد اسلامی، سبزوار، ایران | ||
3استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران. | ||
4استادیار گروه شیمی مواد غذایی، موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران. | ||
چکیده | ||
پژوهش حاضر با هدف بررسی خواص ضداکسایشی و ضدمیکروبی عصارة آزاد و ریزپوشانی شده گیاه پونهسای بینالودی (Nepeta binaludensis) در شرایط آزمایشگاهی و مدل غذایی (دوغ) انجام پذیرفت. بدین منظور، عصارة پونهسای بینالودی با کمک فرآیند میدان پالس الکتریک (ولتاژ 6000 ولت و تعداد پالس 60) استخراج شد و خواص ضداکسایشی آن در مقادیر مختلف (5/0، 2، 4 و 6 درصد) در مقایسه با آنتیاکسیدان سنتزی هیدروکسیبوتیلتولوئن (01/0 درصد) بر پایداری اکسایشی روغن تخلیص شده سویا مورد پایش قرار گرفت. همچنین خواص ضدمیکروبی عصارة آزاد (2/0 و6/0درصد) و ریزپوشانی شده (1و 3 درصد) در مقایسه با نگهدارندة سنتزی سورباتپتاسیم (با غلظت 1/0 درصد) در شرایط آزمایشگاهی و مدل غذایی (دوغ) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد تمامی غلظتهای عصارة نپتابینالودنسیس، حائز فعالیت آنتیاکسیدانی بودند و قدرت آنتیاکسیدانی عصارة با غلظت 6 درصد (99/11ساعت)، بیشتر از قدرت آنتیاکسیدان سنتزی هیدروکسیبوتیلتولوئن (03/8 ساعت) بود. نتایج نشان داد عصارة گیاه پونهسای بینالودی در غلظت 4 درصد، دارای خاصیت ضدقارچی و ضدمیکروبی بیشتری از سوربات پتاسیم (در غلظت 1/0 درصد) میباشد. همچنین، عصارة آزاد و ریزپوشانی شده قادر به کنترل رشد کپک و مخمر با حفظ خصوصیات حسی و فنلی در دوغ بودند و کمترین میزان رشد کپک و مخمر بعد از 21 روز نگهداری در شرایط یخچال در نمونة حاوی 3 درصد عصارة ریزپوشانی شده مشاهده گردید که معادل اثرنگهدارندة شیمیایی سوربات پتاسیم بود. | ||
کلیدواژهها | ||
ترکیبات فنلی؛ کپک و مخمر؛ عصاره؛ ضد اکسایشی؛ گیاه پونهسای بینالودی؛ دوغ | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 177 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 292 |