تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,341,146 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,384,297 |
استخراج آبی- آنزیمی روغن و ترکیبات آنتی اکسیدانی از ارقام کنجد | ||
نوآوری در علوم و فناوری غذایی | ||
مقاله 8، دوره 12، شماره 2 - شماره پیاپی 44، تیر 1399، صفحه 108-97 اصل مقاله (326.06 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jfst.2020.674006 | ||
نویسنده | ||
سودابه عین افشار | ||
استادیار بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران. | ||
چکیده | ||
این پژوهش با هدف تعیین شرایط مناسب استخراج آبی- آنزیمی روغن از دانهی کنجد، انجام شد. دو رقم کنجد (افغانی و پاکستانی) ابتدا به ارده تبدیل شدند و سپس مخلوط آنزیمهای پکتیناز، سلولاز، همیسلولاز و پروتئاز در چهارغلظت (0، 2، 3 و 4 درصد حجمی/ وزنی( اضافه شد و تا زمان شکست امولسیون همزده شد. روغن و کنجاله از یکدیگر جدا شدند و خصوصیات کمی و کیفی روغن تعیین شدند. آزمایشات شامل: اندازهگیری درصد روغن و کنجاله، زمان شکستن امولسیون، عدد اسیدی، پراکسید و ارزیابی قدرت آنتیاکسیدانی بودند. نتایج نشان دادند به روش آبی- آنزیمی میتوان از دانه کنجد با راندمان بالا در حداقل زمان روغن استخراج نمود به طوریکه کمترین مقدار کنجاله و روغن حاصل شده و روغن دارای بیشترین قدرت آنتیاکسیدانی باشد. از میان دو رقم به کار رفته کنجد رقم افغانی در استخراج آبی- آنزیمی با استفاده از 4 درصد آنزیم کمترین زمان شکستن امولسیون (5 دقیقه) و عدد پراکسید (091/2 میلیاکیوالانگرم اکسیژن در کیلوگرم) را داشت. این تیمار همچنین راندمان استخراج روغن (03/48 درصد)، ترکیبات فنلی (48/32 میلیگرم اسید گالیک در 100 گرم)، قدرت احیا کنندگی (63/26 میلیمول آهن II بر لیتر) و IC50 (03/48 میلیگرم بر میلیلیتر)، میزان کنجاله استحصالی (11/71 درصد)، میزان عدد اسیدی (779/0 میلیگرم پتاس در گرم روغن) بالایی را نشان داد. (0/05>P) | ||
کلیدواژهها | ||
راندمان استخراج روغن؛ روغن کنجد؛ عدد پراکسید؛ عدد اسیدی؛ قدرت آنتیاکسیدانی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 169 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 259 |