تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,341,149 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,384,300 |
بررسی اثر کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی بر ویژگیهای مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی اسانس گیاه دارویی Satureja hortensis L. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 8، شماره 2 - شماره پیاپی 30، شهریور 1399، صفحه 13-29 اصل مقاله (1001.91 K) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
علی قادری* 1؛ علی نوعی2؛ خدیجه احمدی3؛ حسین صبوری فرد4 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دپارتمان مهندسی تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفه ای استان خراسان رضوی، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانشگاه آزاد شیروان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3دانشگاه شاهد | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشکده کشاورزی دانشگاه فنی و حرفه ای | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) یکی از گیاهان ارزشمند دارویی متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثر کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی بر ویژگیهای مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی Satureja hortensis L.بود. مطالعه حاضر بهصورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی شهر گلمکان در سال 98-1397 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود بیولوژیک تیوباسیلوس (0 (شاهد)، 5 و 12 کیلوگرم در هر هکتار) و کود شیمیایی (0 (شاهد)، 35 و 70 کیلوگرم در هر هکتار) بودند. اسانس گیاه از برگهای مرزه در مرحله گلدهی توسط دستگاه کلونجر استخراج و سپس ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس توسط GC-MS مورد تجزیه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که همه صفات مورفولوژیکی گیاه و همچنین کیفیت و کمیت مواد مؤثره اسانس تحت تأثیر تیمارهای کودی قرار گرفتند. بهطوریکه کاربرد تلفیقی کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی منجر به افزایش صفات مورد بررسی نسبت به شاهدگردید. بیشترین ارتفاع بوته (8/48 سانتیمتر)، وزن خشک برگ (7/9 گرم) و دانسیته اسانس (67/3 درصد) در استفاده توأم کود تیوباسیلوس و کود شیمیایی بدست آمد. دو ترکیب اصلی اسانس مرزه شامل: کارواکرول (10/62 درصد) و گاما-ترپینن (04/19 درصد) بیشترین، افزایش را در ترکیب تیماری 12 کیلوگرم در هکتار کود تیوباسیلوس و 70 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی (NPK) نشان دادند. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد که استفاده از ترکیب تیماری کود تیوباسیلوس و کود شیمیایی میتواند ویژگیهای مورفولوژیکی، کمیت و کیفیت اسانس مرزه را نیز افزایش دهد. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اسانس؛ تیوباسیلوس؛ صفات مورفولوژیکی؛ کود بیولوژیک؛ مرزه | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بررسی اثر کود بیولوژیکتیوباسیلوس و کود شیمیایی بر ویژگیهای مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی اسانس گیاه داروییSatureja hortensis L.
علی قادری1*، علی نوعی2، خدیجه احمدی3، حسین صبوری فرد4 1استادیار، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفهای استان خراسان رضوی، مشهد، ایران 2دانشجوی کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیروان، استان خراسان رضوی، مشهد، ایران 3دانشجوی دکتری، گروه فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران 4کارشناسارشد، گروه تولیدات گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فنی و حرفهای استان خراسان رضوی، مشهد، ایران
تاریخ دریافت: 22/2/99 تاریخ پذیرش: 22/6/99 چکیده مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) یکی از گیاهان ارزشمند دارویی متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی اثر کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی بر ویژگیهای مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی Satureja hortensis L.بود. مطالعه حاضر بهصورت فاکتوریل در قالب بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی شهر گلمکان در سال 98-1397 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل کود بیولوژیک تیوباسیلوس (0 (شاهد)، 5 و 12 کیلوگرم در هر هکتار) و کود شیمیایی (0 (شاهد)، 35 و 70 کیلوگرم در هر هکتار) بودند. اسانس گیاه از برگهای مرزه در مرحله گلدهی توسط دستگاه کلونجر استخراج و سپس ترکیبهای تشکیل دهنده اسانس توسط GC-MS مورد تجزیه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که همه صفات مورفولوژیکی گیاه و همچنین کیفیت و کمیت مواد مؤثره اسانس تحت تأثیر تیمارهای کودی قرار گرفتند. بهطوریکه کاربرد تلفیقی کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی منجر به افزایش صفات مورد بررسی نسبت به شاهدگردید. بیشترین ارتفاع بوته (8/48 سانتیمتر)، وزن خشک برگ (7/9 گرم) و دانسیته اسانس (67/3 درصد) در استفاده توأم کود تیوباسیلوس و کود شیمیایی بدست آمد. دو ترکیب اصلی اسانس مرزه شامل: کارواکرول (10/62 درصد) و گاما-ترپینن (04/19 درصد) بیشترین، افزایش را در ترکیب تیماری 12 کیلوگرم در هکتار کود تیوباسیلوس و 70 کیلوگرم در هکتار کود شیمیایی (NPK) نشان دادند. بر اساس نتایج بدست آمده مشخص شد که استفاده از ترکیب تیماری کود تیوباسیلوس و کود شیمیایی میتواند ویژگیهای مورفولوژیکی، کمیت و کیفیت اسانس مرزه را نیز افزایش دهد.
واژههای کلیدی:اسانس، تیوباسیلوس، صفات مورفولوژیکی، کود بیولوژیک، مرزه.[1]
مقدمه افزایش مصرف گیاهان دارویی باعث افزایش سریع در تقاضای بازار برای محصولات با اسانس طبیعی شده است. در دهههای اخیر حجم معاملات مواد خام گیاهان دارویی خود شاهد این ادعا میباشد (Weisany et al., 2015). مرزه تابستانی با نام علمی (Satureja hortensis L.) گیاهی یک ساله و مقاوم، دارای ریشه کوچک، فیبری، دوکی شکل و ساقه منشعب با خطوط طولی است. این گیاه علفی حالت بوتهای کوتاه و پرپشت داشته، ارتفاع آن به 30 تا 45 سانتیمتر میرسد، با ساقههای افراشته، بسیار منشعب و پوشیده از کرکهای کوتاه میباشد (Movahhedkhah et al., 2019). مرزه تابستانی در طب سنتی بهعنوان داروی محرک، ضد نفخ، خلطآور، مقوی معده، ضداسهال و تقویت کننده قوای جنسی کاربرد دارد. تانن موجود در این گیاه موجب بروز اثرات قابض میشود (Šojić et al., 2019). برپا شدن نهضت جهانی موج سبز و اعلام ممنوعیت سازمان بهداشت جهانی مبنی برعدم استفاده از رنگها و اسانسهای مصنوعی و عوارض جانبی داروهای شیمیایی در سالهای اخیر سبب رونق کشت و کار گیاهان دارویی شده است (Rezaei et al., 2018). امروزه استفاده از کودهای شیمیایی به عنوان سریعترین راه برای جبران کمبود عناصر عذایی خاک و عملکرد بالا گسترش چشمگیری یافته است، اما در بسیاری از موارد کاربرد این کودها باعث آلودگیهای زیست محیطی و صدمات اکولوژیکی شده و هزینه تولید را افزایش داده است. کاربرد کودهای شیمیایی موجب مشکلات زیست محیطی شده و مصرف نامتعادل آنها تغییرات خواص فیزیکی و شیمیایی خاکها را نیز به همراه دارد (Majidi and Amiri, 2013). از آنجا که رویکرد جهانی در تولید گیاهان دارویی به سمت استفاده از نظامهای کشاورزی پایدار و بهکارگیری روشهای مدیریتی آنها نظیرکاربرد کودهای بیولوژیک به منظور ارتقای عملکرد کیفی و کمی گیاهان دارویی میبـــاشد، در مدیریت صحیـح استفاده از کودهای بیولوژیک علاوه بر حفظ عناصر غذایی مورد نیاز گیاه باید جنبههای زیست محیطی نیز مورد توجه قرار گیرد (Gong et al., 2018). کشاورزی پایدار یک نظام تلفیقی مبتنی بر اصول اکولوژیک است. در این نظام به جای استفاده از نهادههای خارجی نظیر کودهای شیمیایی و آفتکشها از بقایای گیاهی، کودهای دامی، کودهای آلی و بیولوژیک و کنترل بیولوژیک آفات استفاده میشود تا ضمن ذخیره مواد غذایی در خاک، علفهای هرز و آفات کنترل شده و همچنین تنوع بیولوژیک در مزارع افزایش یابد (Alvarenga et al., 2016). ریزجانداران باکتریایی و قارچی بهویـژه رایزوباکتریهــای از جمله مهمترین کودهای محرک رشد گیاه PGPR[2] بیولوژیک محسوب شده و سبب تغییر در محتوی هورمونها، تولید ترکیبات فرار و افزایش در دسترس بودن مواد غذایی میشوند (Ruzzi and Aroca, 2015). باکتریهای موجود در کودهای زیستی یا بیولوژیـک قادر به تثبیت نیتروژن، رهاسازی یونهای فسفات و پتاسیم از ترکیبات نامحلــول خاک هستند و گیاه را در بهبود جذب عناصر غـذایی کمک میکنند (Moradi Marjaneh et al., 2016). محققین گزارش دادند که بیشترین مقادیر ارتفاع و وزن خشک بوتهها، وزن تر و خشک ریشه، وزن خشک ساقه و درصد اسانس گیاه دارویی ریحان در تیمارهای حاوی ورمی کمپوست مشاهده شد (Rahmanian et al., 2017). بالاترین عملکرد ماده خشک و اسانس در گیاه دارویی مرزه تابستانه در کاربرد کودهای زیستی حاصل شد (Habibzadeh et al., 2019). کاربرد کود زیستی نیتروکسین موجب افزایش عملکرد وزن خشک، عملکرد اسانس و اجزای اسانس گیاه دارویی مرزه نسبت به شاهد و کود شیمیایی اوره شد
مواد و روشها این پژوهش در مزرعه تحقیقاتی واقع در 3 کیلومتری شهر گلمکان توابع شهرستان چناران استان خراسان رضوی طی سال زراعی 98-1397 انجام گرفت و آزمایشهای آن در تابستان 1398 در دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. این مزرعه تحقیقاتی دارای عرض جغرافیایی 50/36 و طول جغرافیایی 17/59 و ارتفاع از سطح دریا 1346 متر بود. میانگین بارندگی سالیانه در منطقه حدود 230 میلیمتر، حداکثر درجه حرارت مطلق آن 1/40 و حداقل دمای مطلق آن 4/12- و متوسط دمای سالانه 3/21 درجه سانتیگراد میباشد (دادههای هواشناسی استان خراسان رضوی، 98/1397). خصوصیات خاک مزرعه تحقیقاتی در جدول (1) ارائه شده است.
جدول 1: مشخصات خاک محل اجرای آزمایش
آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای آزمایش شامل سه سطح کود بیولوژیک تیوباسیلوس (0، 5 و 12 کیلوگرم در هر هکتار بهترتیب A1، A2 و A3) و کود شیمیایی (NPK) در سه سطح (0، 35 و 70 کیلوگرم در هر هکتار بهترتیب B1، B2 و B3) بود. در نیمه دوم اسفند ماه 1397 ابتدا بذرها در گلدان کشت و نشاءها در مرحله 4 برگی گیاهچه به مزرعه انتقال داده شدند. نشاءها در کرتهای به طول 2 متر و عرض 5/1 سانتیمتر قرار گرفته شد که در هر کرت 4 ردیف ایجاد گردید. فاصله هر کرت با توجه به ابعاد زمین 50 سانتیمتر در نظر گرفته شد که با آرایش کاشت 15 × 30 سانتیمتر و عمق کاشت 3 سانتیمتر در نظر گرفته شد. میزان بذر مصرفی بر اساس 12 کیلوگرم در هکتار محـاسبه شد. برای آمادهسازی زمین ابتدا شخم برگردان دار با عمق 30 سانتیمتر استفاده شد. پس از شخم سبک با عمق کم و دو نوبت دیسک عمود برهم به منظور نرم کردن کلوخهها به کار گرفته شد. در نهایت زمین تسطیح و کرتبندی صورت گرفت. کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی (NPK) در سطح کرتهای مربوطه پخش و با بیل به عمق حدود 20 سانتیمتر بهطور کامل با خاک مخلوط شد. کود بیولوژیک تیوباسیلوس (Thiobacillus Bacteria) و کود شیمیایی از شرکت دانش بنیان تمیشه گرگان تهیه گردید.
جدول 2: نتایج تجزیه کود بیولوژیک تیوباسیلوس
مواد شیمیایی و استانداردها از شرکتهای مرک آلمان[3] و سیگما امریکا[4] تهیه شدند. به منظور بررسی وضعیت کود بیولوژیک تیوباسیلوس خصوصیات آن در آزمایشگاه خاکشناسی مشهد تعیین شد (جدول 2). دور آبیاری هفتهای یک بار با توجه به نیاز آبــی گیاه، بافت و ساختمــــان خاک و شرایط اقلیــمی و بهصورت قطرهای بود. تهیه مواد گیاهی: جمعآوری برگهای گیاه دارویی مرزه تابستانی(Satureja hortensis L.)در مرحله گلدهی مزرعه انجام گرفت. در هر کرت دو ردیف کناری و یک بوته از ابتدا و انتهای کرت بهعنوان اثر حاشیهای حذف شد. سپس مقدار 300 گرم از توده نهایی از هر کرت برداشت و پس از توزین و بهمنظور حفظ کمیت و کیفیت اسانس گیاه، نمونههای مذکور در دمای اتاق و در سایه خشک شدند و سپس برای تعیین درصد اسانس به آزمایشگاه منتقل شدند (Rezvani Moghaddam et al., 2013). برگهای خشک شده با آسیاب برقی مدل توس شکن خراسان پودر شدند. نمونههای پودر شده تا زمان انجام آزمایشات کیفی در دمای 4 درجه سانتیگراد یخچال نگهداری شدند. اندازهگیری خصوصیات مورفولوژیکی: در طول دوره رویش یادداشت برداری و بعد از برداشت محصول نمونهبرداری از 2 ردیف وسط با حذف دو ردیف حاشیهای انجام گردید. تعداد پنج بوته بهطور تصادفی انتخاب و ویژگیهای مورفولوژیکی تعیین شدند. صفات اندازهگیری شده شامل: ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد گره در ساقه اصلی، تعداد و مساحت برگ ها (مساحت برگ به وسیله دستگاه تعیین سطح برگ[5] ساخت کشور آلمان اندازهگیری شد) و وزن تر و خشک، در تیمارهای مختلف بودند. استخراج اسانس: استخراج اسانس با استفاده از دستگاه کلونجر با آب مقطر به روش تقطیر انجام شد و برای این کار مقدار 300 گرم از نمونههای آسیاب شده پس از توزین، درون بالن اسانسگیری دستگاه کلونجر ساخت کشور انگلستان ریخته شد و تا دو سوم حجم آن آب مقطر اضافه گردید. اسانسگیری در دمای 100 درجه سانتیگراد به مدت 4 ساعت انجام شد. اسانس بدست آمده از هریک از تیمارهای آزمایش و شاهد در ویالهای استریل که با فویل آلومینیم پوشانده شده بود و در دمای 4 درجه سانتیگراد تا زمان استفاده نگهداری شد. تعیین دانسیته اسانس: ابتدا وزن سرنگ انسولین توسط ترازوی دیجیتال سنجیده شد. مقدار یک میلیلیتر اسانس را با سرنگ انسولینی که در مرحله قبل وزن شده بود برداشته و دوباره وزن گردید. تفاوت وزنها نشاندهنده جرم اسانس بود. دانسیته اسانس بر حسب گرم بر میلیلیتر (جرم واحد حجمی) محاسبه گردید. برای بررسی درصد دانسیته اسانس حاصل از هر یک از تیمارها از رابطه (1) استفاده شد: رابطه (1): 100 × (وزن خشک برگ / وزن اسانس) = درصد دانسیته اسانس شناسایی ترکیبهای موجود در اسانس با استفاده از آنالیز گاز- کروماتوگرافی/ اسپکترومتری جرمی (GC-MS): شناسایی و تعیین درصد ترکیبهای موجود در اسانس استخراج شده توسط دستگاه جی سی مس[6] انجام شد. دستگاه گاز کروماتوگرافی جرمی استفاده شده از نوع 5975 Agilent با ستونی به طول 30 متر، قطر داخلی 25/0 میلیمتر و ضخامت لایه 25/0 میکرومتر از نوع HP-5ms بود. برنامه دمایی ستون به این صورت تنظیم گردید: دمای ابتدایی آون 50 درجه سانتیگراد و توقف در این دما به مدت 5 دقیقه، افزایش دما تا 250 درجه سانتیگراد با سرعت 3 درجه در هر دقیقه، 10 دقیقه توقف در دمای 250 درجه سانتیگراد. دمای اتاقک تزریق 280 درجه سانتیگراد بود و از گاز هلیوم بهعنوان گاز حامل با سرعت جریان (فلو) 1/1 میلیمتر در دقیقه استفاده گردید. طیفنگار جرمی مورد استفاده با ولتاژ یونیزاسیون 70 الکترون ولت، روش یونیزاسیون و دمای منبع یونیزاسیون 250 درجه سانتیگراد بود. شناسایی طیفها به کمک شاخص بازداری آنها و مقایسه آن با شاخصهای موجود در کتب مرجع و مقالات و با استفاده از طیفهای جرمی ترکیبهای استاندارد و استفاده از اطلاعات موجود در کتابخانه کامپیوتری صورت گرفت.
تجزیه و تحلیل آماری برای تجزیه و تحلیل آماری دادهها از نرمافزارهای JMP 8 (SAS Campus Drive, Cary, NC 27513) و Sigma Plot 12.0 استفاده شد. مقایسه میانگین با آزمون LSD در سطح احتمال 5% انجام شد.
نتایج و بحث ارتفاع بوته: طبق نتایج حاصل از تجزیه واریانس، اثر کود بیولوژیک تیوباسیلوس، کود شیمیایی و اثر متقابل آنها در سطح احتمال 5 درصد بر صفت ارتفاع بوته گیاه دارویی مرزه تابستانه معنیدار گردید (جدول 3). این امر می تواند به دلیل تأمین متعادل و رفع نیاز مرزه در نتیجه کاربرد کود بیولوژیک تیوباسیلوس باشد. مقایسه میانگینها نشان داد که کاربرد توأم کودهای بیولوژیک و شیمیایی موجب افزایش ارتفاع بوته نسبت به سطح شاهد شد. بهطوریکه بیشترین ارتفاع بوته (8/48 سانتیمتر) مربوط به تیمار کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی بود. ارتفاع بوته (3/12 سانتیمتر) در تیمار شاهد کمترین مقدار را داشت (جدول 4).
جدول 3: تجزیه واریانس (میانگین مربعات) صفات اندازهگیری شده مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.)
* معنیدار در سطح 5 درصد و nsغیر معنیدار
تعداد برگ: در پژوهش حاضر اثر تیمارهای کودی و همچنین اثر متقابل کود بیولوژیک در کود شیمیایی در بررسی صفت تعداد برگ در سطح احتمال 5 درصد معنیدار شد (جدول 3). بنابر نتایج حاصله از مقایسات میانگین تیمارهای کود اثر افزایشی در تعداد برگ مرزه داشتند. بهطوریکه بیشترین و کمترین تعداد برگ به ترتیب مربوط به تیمار ترکیب همزیستی کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی در سطح 3 و شاهد به ترتیب با میانگینهای (2/47 تعداد برگ در شاخه) و (3/9 تعداد برگ در شاخه) بود (جدول 4). سطح برگ: نتایج حاصل از جدول تجزیه واریانس دادهها نشان داد که سطح برگ در اثر کاربرد کودبیولوژیک، کود شیمیایی و اثر متقابل این دو تفاوت آماری معنیداری در سطح احتمال 5 درصد داشتند (جدول 3). نتایج مقایسه میانگین اثرات متقابل نشان داد که کودهای زیستی با ترکیب کود شیمیایی موجب افزایش سطح برگ میشوند. پهنترین برگ در تیمار سطح سه کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی با میانگین 6/6 سانتیمتر و کوچکترین برگ در نمونههای شاهد با میانگین 3/1 سانتیمتر به دست آمد (جدول 4). وزن تر بوته: وزنتر بوته مرزه تحت تأثیر کود بیولوژیک تیوباسیلوس، کود شیمیایی و اثر متقابل کود بیولوژیک تیوباسیلوس در کود شیمیایی در سطح احتمال 5 درصد قرار گرفت (جدول 3). تیمار سطح سه از هر دو کود با مقدار وزن تر بوته 2/12 گرم بهترین عملکرد وزنی را نشان داد. همچنین در نمونههای شاهد کمترین وزن تر بوته 1/7 گرم مشاهده گردید. بهطوری که با دخالت مقادیر سطح دو و سه کود بیولوژیک تیوباسیلوس به کود شیمیایی افزایش یافت (جدول 4). وزن خشک بوته: نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که تیمارهای کودی و اثر متقابل آنها بر وزن خشک بوته مرزه در سطح احتمال 5 درصد معنیدار شدند (جدول 3). عدم مصرف کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی موجب کاهش در وزن خشک بوته گردید. این در حالی بود که مصرف توام کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی در سطوح مختلف، افزایش وزن خشک بوته را به همراه داشت. بالاترین وزن خشک در تیمار سطح سه کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی (7/9 گرم)، و کمترین آن در نمونههای شاهد (4/2 گرم) اندازهگیری شد (جدول 4).
جدول 4: مقایسه میانگین اثر متقابل کود تیوباسیلوس و کود شیمیایی بر صفات اندازهگیری شده مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.)
میانگینهایی که در هر ستون دارای حرف مشترک میباشند، بر اساس آزمون LSD در سطح احتمال 5% اختلاف معنیداری با هم ندارند. (A1B1): شاهد، (A1B2): کود شیمیایی سطح 2، (A1B3): کود شیمیایی سطح 3. (A2B1): کود بیولوژیک سطح 2، (A2B2): کود بیولوژیک سطح 2×کود شیمیایی سطح 2، (A2B3): کود بیولوژیک سطح 2× کود شیمیایی سطح 3 (A3B1): کود بیولوژیک سطح 3، (A3B2): کود بیولوژیک سطح 3× کود شیمیایی سطح 2، (A3B3): کود بیولوژیک سطح 3× کود شیمیایی سطح 3
نتایجصفاتکیفی: نتایج حاصل از تجزیه واریانس (میانگین مربعات) نشان داد که کاربرد کود بیولوژیک تیوباسیلوس، کود شیمایی و اثر متقابل آنها بر دانسیته اسانس در سطح احتمال 5 درصد معنیدار شد (جدول 5). مقایسه میانگین دانسیته اسانس در میان تیمارهای مختلف نشان داد که مقدار اسانس از 52/0 درصد در نمونههای شاهد تا 67/3 درصد در تیمار سطح سه کود بیولوژیک تیوباسیلوس و کود شیمیایی متغیر بود. در سطوح تیماری شاهد و کود شیمیایی کمترین دانسیته اسانس مشاهده شد. کاربرد توأم کود بیولوژیکی و کود شیمیایی بیشترین تأثیر را بر دانسیته اسانس با میانگین 67/3 درصد داشت و با افزایش سطوح کود زیستی و شیمیایی درصد دانسیته اسانس نیز بیشتر شد (شکل 1).
شکل 1: مقایسه میانگین دانسیته اسانس تیمارهای مختلف ((A1B1): شاهد، (A1B2): کود شیمیایی سطح 2، (A1B3): کود شیمیایی سطح 3، (A2B1): کود بیولوژیک سطح 2، (A2B2): کود بیولوژیک سطح 2×کود شیمیایی سطح 2، (A2B3): کود بیولوژیک سطح 2× کود شیمیایی سطح 3، (A3B1): کود بیولوژیک سطح 3، (A3B2): کود بیولوژیک سطح 3× کود شیمیایی سطح 2، (A3B3): کود بیولوژیک سطح 3× کود شیمیایی سطح 3)
شناسایی و درصد ترکیبها شیمیایی اسانس در تیمارهای مختلف کودی: کروماتوگرام حاصل از شناسایی و درصد ترکیب ها شیمیایی اسانس در شکلهای (2، 3 و 4) آورده شده است. طبق جدولهای (5) و (6)، از میان 35 ترکیب شناسایی شده در اسانس گیاه دارویی مرزه تابستانی، اجزای اصلی اسانس به ترتیب کارواکرول و گاماترپینن بودند. بیشترین میزان این دو ترکیب شیمیایی به ترتیب در تیمارهای A3B3، A2B3، A3B2، A2B2، A1B3، A1B2، A3B1، A2B1وA1B مشاهده گردید. درصد افزایش میزان مقادیر ترکیبها شیمیایی اسانس در دو ترکیب گاماترپینن و کارواکرول بیشتر از سایر ترکیبها بود. گاماترپینن از 2/17 درصد در نمونه شاهد به 04/19 درصد در تیمار A3B3رسید. این در حالی است که درصد ترکیب اصلی کارواکرول در نمونه شاهد برابر 1/60 درصد و در تیمار A3B3 10/62 درصد بود. علاوه بر تغییر در میزان ترکیبهای اصلی در ترکیبهای جزئی هم تفاوتهایی مشاهده شد. مقادیر برخی از ترکیبها در نمونههای شاهد و تیمارهای کودی فاقد تیوباسیلوس زیر 05/0 درصد (tr) بود، که با اضافه کردن سطوح مختلف کود تیوباسیلوس مقادیر آنها به بالاتر از این حد رسید. از طرفی مجموع مقادیر ترکیبها شیمیایی اسانس از 9/88 درصد در نمونه شاهد تا 36/98 درصد در تیمار A3B3 متغیر بود. میزان سایر ترکیبات اسانس دارای تغییرات اندک بوده، بهطوری که در تیمارهای مختلف، تفاوت چندانی در میزان آنها ایجاد نشده و بیشترین تغییرات در میزان ترکیبات اصلی اسانس دیده میشود.
شکل 1: کروماتوگرام جرمی اسانس گیاه دارویی مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) تیمارهای (A1B1)، (A1B2) و (A1B3)
شکل 2: کروماتوگرام جرمی اسانس گیاه دارویی مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) تیمارهای (A2B1) و (A2B2)
شکل 3: کروماتوگرام جرمی اسانس گیاه دارویی مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) تیمار (A2B3)
شکل 4: کروماتوگرام جرمی اسانس گیاه دارویی مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) تیمار (A3B1)
شکل 5: کروماتوگرام جرمی اسانس گیاه دارویی مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) تیمار (A3B2)
شکل 6: کروماتوگرام جرمی اسانس گیاه دارویی مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) تیمار (A3B3)
جدول 5: درصد اجزای موجود در اسانس مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) تحت تیمارهای کودی (برحسب وزنی-وزنی)
*تیمارها: (A1B1): شاهد، (A2B1): کود بیولوژیک سطح 2، (A3B1): کود بیولوژیک سطح 3، (A1B2): کود شیمیایی سطح 2
جدول 6: درصد اجزای موجود در اسانس مرزه تابستانی (Satureja hortensis L.) تحت تیمارهای کودی (برحسب وزنی-وزنی)
*تیمارها: (A1B3): کود شیمیایی سطح 3. (A2B2): کود بیولوژیک سطح 2 × کود شیمیایی سطح 2، (A3B2): کود بیولوژیک سطح 3 × کود شیمیایی سطح 2، (A2B3): کود بیولوژیک سطح 2 × کود شیمیایی سطح 3، (A3B3): کود بیولوژیک سطح 3 × کود شیمیایی سطح 3
بحث ریزوباکتریهای محرک رشد گیاه (PGPR) قادرند تا از طریق تولید و ترشح مواد تنظیم کننده رشد مثل اکسینها، جیبرلینها و سیتوکینینها باعث افزایش درصد جوانه زنی بذرها، ریشه زایی و گسترش ریشه شده و از این طریق با فراهم نمودن عناصر غذایی مورد نیاز گیاه از جمله نیتروژن و فسفر سبب افزایش رشد گیاه شوند (Khaled et al., 2011). استفاده تلفیقی از کود بیولوژیک تیوباسیلوس در دو سطح مورد استفاده به همراه کود شیمیایی منجر به افزایش معنیدار ارتفاع بوته گیاه مرزه گردید. یکی از عوامل تعیین کننده ارتفاع گیاه، تأمین مواد غذایی مورد نیاز گیاه است، کودهای آلی، با تأمین تدریجی عناصر غذایی این عمل را به خوبی انجام داده و باعث افزایش ارتفاع بوته گیاه میشوند. در پژوهشی غلامی شرفخانه و همکاران (Gholami Sharafkhane et al., 2015) ضمن بررسی اثر کود بیولوژیک و کود شیمایی بر خصوصیات مورفولوژیکی گیاه دارویی مرزه گزارش نمودند که کاهش ارتفاع گیاه مزره در عدم کاربرد کود بیولوژیک مشاهد شد و تلقیح با کود زیستی باعث افزایش ارتفاع بوته شد که با نتایج این تحقیق نیز همخوانی داشت. همچنین در برخی منابع نیز به تأثیر مثبت کودهای بیولوژیک در رشد گیاه دارویی مرزه تابستانه (Yazdi et al., 2018)، ریحان (Rahmanian et al., 2017) و مرزه خوزستانی (Noosh Kam et al., 2015) گزارش شده است. همچنین گزارش شد که بیشترین افزایش در ارتفاع بوته گیاه دارویی ریحان در نتیجه مصرف کود آلی ورمی کمپوست (7 تن در هکتار) مشاهده شد. فراهمی متعادل و آزاد شدن عناصر غذایی در طول دوره رشد گیاه از منابع آلی توانست در بهبود رشد رویشی ریحان نقش مثبتی ایفا کند (Tahami Zarandi et al., 2010). کود بیولوژیک از طریق افزایش قدرت جذب آب و فراهم نمودن مقدار مطلوب عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف تأثیر مثبتی بر وزن تر و خشک گیاهان دارد (Mafakheri et al., 2011). افزایش وزن تر و خشک بوته مرزه تابستانه با کاربرد تلفیقی کود بیولوژیک و کود شیمیایی نسبت به شاهد و کود شیمیایی مشاهده شد. به نظر میرسد کاربرد کود بیولوژیک با تأثیر بر جذب عناصر غذایی باعث افزایش غلظت آن در اندام هوایی مرزه و افزایش رشد و نمو گیاه شده است. منابع معتددی اثر مثبت و افزایشی کاربرد کودهای زیستی بر وزن تر اندام هوایی و عملکرد وزن خشک در گیاهان دارویی مختلف مشاهده کردند که با نتایج این آزمایش نیز مطابقت داشت. بررسی شد که کاربرد کودهای بیولوژیک و ورمی کمپوست باعث افزایش ارتفاع و وزن خشک گیاه مرزه (SaturejahortensisL.) شد (Naiji and Souri, 2015). گزارش شده است که کودهای بیولوژیک تأثیر مثبتی بر وزن تر بوته، وزن خشک بوته، تعداد و سطح برگ گیاه دارویی انیسون (Zand et al., 2013) و گیاه دارویی مور تلخ (Ghesmati and Moradinezhad, 2019) داشتند. همانطور که نتایج این مطالعه نشان داد کاربرد تلفیقی کود بیولوژیک و کود شیمیایی (NPK) تأثیر مثبتی بر تعداد و سطح برگ گیاه دارویی مرزه داشت که به نظر میرسد به دلیل بهبود حاصلخیزی خاک از جمله تأمین عناصر غذایی باشد که سبب بهبود رشد رویشی میگردد. ناییجی و سوری (Naiji and Souri, 2015) طی بررسی اثر کودهای بیولوژیک در گیاه مرزه (SaturejahortensisL.) نتایج مشابهی را در ارتباط با تأثیر مثبت کودهای بیولوژیک بر تعداد و سطح برگ گزارش کردند. همچنین گزارش شد که کاربرد کودهای بیولوژیک نقش مفید و مؤثری در بهبود ویژگیهای رشد، عملکرد اندامهای هوایی و خصوصیات کیفی گیاه دارویی گیاه دارویی زوفا (Hyssopus officinalis) داشت (Chua et al., 2018). مصرف خاکی قارچ مایکوریزا شاخصهای مورفولوژیک تعداد و مساحت سطح برگ، وزن خشک برگ، ساقه و ریشه گیاه مرزه را در مقایسه با تیمارهای تلقیح نشده بهطور معنیداری افزایش داد (Esmaielpouret al., 2013). با توجه به این که عملکرد اسانس تابعی از درصد اسانس و وزن خشک میباشد، بنابراین هر گونه افزایش در این دو مورد میتواند منجربه افزایش عملکرد اسانس تولیدی گردد. تلفیق کود زیستی تیوباسیلوس و کود شیمیایی تأثیر افزایشی بر میزان اسانس گیاه دارویی مرزه تابستانه داشت. که در نتایج تحقیقی استفاده از ورمیکمپوست و کودهای بیولوژیک حاوی ریزموجودات باکتریایی یا قارچی، به تنهایی و یا در ترکیب با یکدیگر، در بهبود عملکرد اسانس و درصد اسانس گیاه دارویی مرزه تأثیر مثبت داشت (Rezvani Moghaddam et al., 2013) که با نتایج این پژوهش نیز همخوانی دارد. همان طور که از نتایج ترکیبات اسانس پیداست دو ترکیب اصلی اسانس مرزه تابستانی شامل کارواکرول و گاماترپینن بیشترین افزایش را در تیمارهای مورد بررسی نشان دادند. میزان سایر ترکیبات اسانس دارای تغییرات اندک بوده، بهطوری که در تیمارهای مختلف، تفاوت چندانی در میزان آنها ایجاد نشده و بیشترین تغییرات در میزان ترکیبات اصلی اسانس دیده میشود. طی آزمایشی 35 ترکیب در اسانس شناسایی شده عمدهترین اجزاء موجود در آن، کارواکرول (%04/65) و گاماترپینن (78/21 درصد) بودند (Mehdizadeh et al., 2012) که طبق نتایج تجزیه اجزای اسانس گیاه مرزه تیمار شاهد این آزمایش، دو ترکیب اصلی اسانس شامل کارواکرول و گاماترپینن دارای بیشترین درصد وزنی بودند. نتایج بدست آمده در این آزمایش با نتایج سایر محققان مطابقت دارد، بهطوری که نوشکام و همکاران (Rezaei et al., 2020) در تحقیقات خود بر گیاه دارویی مرزه تابستانی با اعمال تیمارهای کود آلی جلبک دریایی بهصورت مصرف در خاک نتیجه گرفتند که بیشترین افزایش درصد و عملکرد اسانس در مصرف 5 میلیلیتر کود جلبک دریایی بدست آمد. همچنین در مطالعهای جهت شناسایی اجزاء تشکیل دهنده اسانس مرزه تانبستانه انجام گرفت نتایج نشان داد که کارواکرول (5/60 درصد) و گاماترپینن (5/26 درصد) را به عنوان عمدهترین ترکیبهای موجود در اسانس معرفی کردند که تحت تأثیر کود زیستی قرار گرفتند (Adams et al., 2007) که در نتایج این مطالعه نیز مشاهده شد. طی پژوهش فرجی مهمانی و همکاران (Faraji Mehmany et al., 2015) شاخصترین ترکیب اسانس گیاه دارویی مرزه (S.thymbra L.) گاماترپینن که با بیشترین میزان 06/53 درصد مربوط به ترکیب تیمار کود زیستی ازتوباکتر و سودوموناس بود. همچنین نتایج آزمایش احمدیان و همکاران (Ahmadian et al., 2011) در بررسی اثر کود آلی بر میزان اسانس و اجزای اسانس گیاه دارویی زیره سبز نشان داد که ترکیبات گاماترپینن، آلفاپینن، بتاپینن و پاراسیمن تحت تأثیر کود آلی قرار گرفتند و در با نتایج بدست آمده در این آزمایش همخوانی داشت. ترکیبات اجزای اسانس مرزه تابستانی تحت تأثیر تیمارهای کودی قرار گرفت، بهطوری که کاربرد کود زیستی فسفر و نیتروژن به همراه 50 درصد کود شیمیایی بالاترین میزان کارواکرول (03/81 درصد) را داشت (Makizadehtafti et al., 2011) که با نتایج این آزمایش مطابقت دارد. بنابراین کاربرد کود بیولوژیک نیتروکسین میتواند در بهبود صفات مورد بررسی مرزه تابستانی مؤثر بود.
نتیجه گیری نهایی مصرف تلفیقی کود تیوباسیلوس به عنوان راهکاری اکولوژیک در راستای دستیابی به افزایش رشد و تولید کمی و کیفی گیاهان دارویی مد نظر قرار میباشد. با توجه به نتایج، استفاده از سطوح 5 و 12 کیلوگرم در هکتار کود تیوباسیلوس سبب افزایش پارامترهای رشد، وزن تر و خشک برگ، کمیت و کیفیت اسانس مرزه شد. عملکرد اسانس تابعی از درصد اسانس و عملکرد پیکر رویشی میباشد. با افزایش وزن خشک برگ تحت ترکیب تیماری کود تیوباسیلوس و کود شیمیایی میزان اسانس نیز افزایش یافت. نتایج نشان داد که تلقیح توأم کود بیولوژیک تیوباسیلوس (12 کیلوگرم در هکتار) و کود شیمیایی (NPK) (70 کیلوگرم در هکتار) دارای بیشترین مقدار صفات مورفولوژیکی و دانسیته اسانس بود و در بین ترکیبات اسانس مرزه نیز بیشترین مقدار کارواکرول (10/62 درصد) و گاماترپینن (04/19 درصد) در این ترکیب تیماری حاصل شد. کاربرد کودهای زیستی بهتنهایی و یا در شرایط تلفیقی میتوانند در کاهش مشکلات ناشی از مصرف کودهای شیمیایی مفید باشد.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 744 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 439 |