تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 10,005 |
تعداد مقالات | 83,622 |
تعداد مشاهده مقاله | 78,341,005 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 55,384,229 |
بررسی و مقایسه صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه داروئیpulegium L. Mentha در رویشگاههای مختلف طبیعی و زراعی استان گیلان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اکوفیتوشیمی گیاهان دارویی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 8، شماره 2 - شماره پیاپی 30، شهریور 1399، صفحه 60-75 اصل مقاله (1.05 M) | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
عزیزاله خیری* 1؛ زهرا بهارمست2؛ محسن ثانی خانی3؛ علی سلیمانی4 | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1عضو هیئت علمی دانشگاه زنجان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2دانش آموخته کارشناسی ارشد گیاهان دارویی، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان. زنجان ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
گیاه داروئی پونه معطر (pulegium L. Mentha) متعلق به تیره نعنا، گیاهی با ارزشهای سودمند تجاری و صنعتی است که به علت سنتز ﻣﺎده ﻣﺆﺛﺮه ﭘﻮﻟﮕﻮن با اثر ضدﻣﻴﻜﺮوﺑﻲ و آنتیاکسیدان ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده دارویی ﻗﺮار میگیرد. این تحقیق با هدف بررسی صفات مورفولوژیکی و تنوع فیتوشیمیایی اسانس تودههای مختلف پونه معطر جمعآوری شده از سه رویشگاه طبیعی: ضیابر، ماسال و آبکنار در مرحله گلدهی در استان گیلان و همچنین کشت ریزوم نمونههای رویشگاهی در همان سال در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام پذیرفت. ریزوم جمعیتهای فوق در بهار 1396 جمعآوری و به مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان جهت کشت و مطالعه انتقال یافت و در تابستان همان سال ، همزمان سرشاخههای گلدار توده ها از مزرعه و نواحی مورد مطالعه جمعآوری گردید. استخراج اسانس با استفاده از دستگاه کلونجر، تقطیر با آب و آنالیز اسانسها با استفاده از دستگاه Gc و GC-MS شناسایی گردید. نتایج نشان داد، جمعیتهای این گونه در رویشگاه طبیعی از لحاظ صفات مورفولوژیکی از جمله طول برگ، ارتفاع بوته و تعداد میانگره از برتری ببیشتری برخوردار بودند. بیشترین میزان درصد اسانس و پولگون در جمعیت کشت شده (4/54 درصد) و کمترین میزان آن در توده آبکنار (19/40 درصد) مشاهده شد. که یکی از دلایل آن میتواند کاهش میزان بارندگی، افزایش ارتفاع از سطح دریا و همچنین تفاوت در طول و عرض جغرافیایی باشد. پولگون و کامفندر منطقه ضیابر، بهترتیب با 17/49 و 84/11 درصد بالاترین میزان ترکیبات اسانسی بودند، در منطقه ماسال، پولگون با 47/49 و گاماترپینن 24/14 درصد و در منطقه آبکنار پولگون با 19/40 و گاماترپینن با 56/11 درصد بیشترین میزان ترکیبات اسانسی بودند. بالا بودن میزان این ترکیبات در جمعیتهای مورد بررسی نشاندهنده کیفیت بالای اسانس در این گیاه دارویی است. با توجه به اینکه هرچه ترکیبات موجود در اسانس کمتر و درصد آنها بیشتر باشد جداسازی ترکیبات جهت مصارف تجاری و دارویی آسانتر است جمعیتهای کشت شده از این گونه با داشتن تعداد ترکیبات کمتر اما درصد بالای ترکیبات اصلی نسبت به سایر جمعیتهای پونه برتری و پتانسیل بیشتری برای برنامههای اصلاحی و اهلیسازی دارند. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اسانس؛ پولگون؛ پونه معطر؛ pulegium L. Mentha؛ صفات مورفولوژیکی؛ صفات فیتوشیمیایی؛ گیلان | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
بررسی و مقایسه صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی گیاه داروئیpulegium L. Mentha در رویشگاههای مختلف طبیعی و زراعی استان گیلان
عزیزاله خیری1*، زهرا بهارمست2، محسن ثانیخانی3، علی سلیمانی4 1استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران 2کارشناسیارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران 3استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران 4دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران
تاریخ دریافت: 25/8/98 تاریخ پذیرش: 27/5/99 چکیده گیاه داروئی پونه معطر (pulegium L. Mentha) متعلق به تیره نعنا، گیاهی با ارزشهای سودمند تجاری و صنعتی است که به علت سنتز ﻣﺎده ﻣﺆﺛﺮه ﭘﻮﻟﮕﻮن با اثر ضدﻣﻴﻜﺮوﺑﻲ و آنتیاکسیدان ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده دارویی ﻗﺮار میگیرد. این تحقیق با هدف بررسی صفات مورفولوژیکی و تنوع فیتوشیمیایی اسانس تودههای مختلف پونه معطر جمعآوری شده از سه رویشگاه طبیعی: ضیابر، ماسال و آبکنار در مرحله گلدهی در استان گیلان و همچنین کشت ریزوم نمونههای رویشگاهی در همان سال در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان انجام پذیرفت. ریزوم جمعیتهای فوق در بهار 1396 جمعآوری و به مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان جهت کشت و مطالعه انتقال یافت و در تابستان همان سال ، همزمان سرشاخههای گلدار توده ها از مزرعه و نواحی مورد مطالعه جمعآوری گردید. استخراج اسانس با استفاده از دستگاه کلونجر، تقطیر با آب و آنالیز اسانسها با استفاده از دستگاه Gc و
واژههای کلیدی: اسانس، پولگون، پونه معطر،pulegium L. Mentha، صفات مورفولوژیکی، صفات فیتوشیمیایی، گیلان[1]
مقدمه گیاهان متعلق به جنس نعنا بهدلیل دارا بودن مقادیر قابل توجه اسانس، بهعنوان یک گروه صنعتی مهم محسوب میشوند. اسانس آنها غنی از برخی ترکیبات منوترپنی بوده که بهطور گسترده در صنایع غذایی، آرایشی و دارویی استفاده میشوند (Aires et al., 2016). Mentha pulegiumگیاهی دارویی و معطر است و اﯾﻦ ﮔﯿﺎه ﺑﻪ ﺣﺎﻟﺖ خودرو در دﺷﺖﻫﺎی ﻣﺮﻃﻮب و ﺣﺎﺷﯿﻪ ﺟﺮﯾﺎنﻫﺎی آب، ﺣﺘﯽ داﺧﻞ آب رﺷﺪ ﮐﺮده و ﻏﺎﻟﺒﺎً در ﻧﻮاﺣﯽ ﻣﺮﮐﺰی، ﺟﻨﻮﺑﯽ و ﻏﺮﺑﯽ آﺳﯿﺎ، ﺷﻤﺎل آﻓﺮﯾﻘﺎ، ﺣﺒﺸﻪ و ﺟﺰاﯾﺮ ﻗﻨﺎری ﻣﯽروﯾﺪ. ﭘﺮاﮐﻨﺶ اﯾﻦ ﮔﯿﺎه در اﯾﺮان در دامنهﻫﺎی اﻟﺒﺮز، ﺷﻤﺎل و ﺷﻤﺎل ﺷﺮﻗﯽ ﮐﺸﻮر ﮔﺰارش ﺷﺪه اﺳﺖ (Bouyahya et al., 2017; Jafari et al., 2015). این گیاه منبع متنوعی از محصولات طبیعی مانند فلاونوئید، آلکالوئید و روغنهای اسانسی است (Aires et al., 2016). روغنهای اسانسی[2] ترکیبات آلی پیچیده با تنوع وسیعی از ساختارهای آلی هستند. ترکیباتی فرار که به وسیله گیاهان معطر به عنوان متابولیتهای ثانویه سنتز شدهاند (Benlarbi et al., 2014). مواد مؤثره در گیاهان دارویی با هدایت فرایندهای ژنتیکی همراه است ولی به طور بارز تحت تأثیر عوامل محیطی مانند ارتفاع از سطح دریا، شیب و عرض جغرافیایی، دمـا، نور و رطوبت نسبی قرار می گیرد، بهطوریکه عوامـل محیطی سبب تغییرات در رشد گیاهان دارویی و نیـز کمیت و کیفیت مواد مؤثره آنها نظیر آلکــالوئیدهـــا، گلیکوزیدها، استروئیدها، اسانسها و امثال آنها میگردد (امید بیگی، 1379). ترکیبات اسانسی موجود در پونه معطر به طور گسترده در صنایع داروسازی، لوازم آرایشی، بهداشت فردی و تولید مواد غذایی کاربرد دارد (Salem et al., 2018). ﮔﯿﺎه ﭘﻮﻧﻪ معطر دارای ﺧﻮاص درﻣﺎﻧﯽ ﻣﺘﻌﺪدی ﻣﯽﺑـﺎﺷﺪ ﮐــﻪ ﺷﺎﻣﻞ ﺧـﺎﺻﯿﺖ ﺿﺪﻋﻔﻮﻧـﯽ ﮐﻨﻨـﺪه، ﺿـﺪﻧﻔﺦ، ﺿـﺪدرد، ﺿـﺪﭼﺴﺒﻨﺪﮔﯽ ﭘﻼﮐﺖﻫﺎ ﻣﯽﺑﺎﺷﺪ. ﻣﻬﻢﺗﺮﯾـﻦ ﺗﺮﮐﯿـﺐ ﺗﺸﮑﯿـﻞدﻫﻨﺪه اﺳﺎﻧﺲ ﭘﻮﻧﻪ ﻣﻮﻧﻮﺗﺮﭘﻦﻫﺎ ﻫﺴﺘﻨﺪ و اﯾﻦ ﺗﺮﮐیب به طور عمده از ﻧﺌﻮﻣﻨﺘﻮن، ﻣﻨﺘﻮن و ﭘﻮﻟﮕﻮن ﺗﺸﮑﯿﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ (Abdelli et al., 2016; Bouyahya et al., 2017; Ouakouak et al., 2015). پونه معطر حاوی ترکیبات دیگری از جمله آلفا پینن، بتا پینن و کاریوفیلن است (Aires et al., 2016). محصول گیاه دارویی از نظر اقتصادی وقتی مقرون به صرفه میباشد که مقدار متابولیتهای اولیه و ثانویه آن به حد مطلوب رسیده باشد که با انتخاب ارقام گیاهی صحیح و محیط مناسب میتوان به حداکثر مقدار محصول دست یافت. این تحقیق با بررسی تنوع فیتوشیمیایی و مورفولوژیکی جمعیتهای پونه معطر برای دستیابی به جمعیت مطلوب از نظر درصد و محتوای اسانس در بین نمونههای جمعآوری شده از مناطق مختــلف گیلان انجام میشود. بررسی و شناسایی اجزای اسانس و تعیین درصد ترکیبات اسانسی جمعیتهای رویشگاهی از اهداف اصلی این پژوهش می باشد. امکان کشت و کار و استقرار جمعیتهای رویشگاهی در شرایط اقلیمی زنجان از دیگر اهداف مهم این پژوهش میباشد.
مواد و روشها ریزوم جمعیتهای مختلف گیاه در اردیبهشتماه 1396 از رویشگاههای مختلف طبیعی استان گیلان: (ضیابر (ارتفاع از سطح دریای 8 متر و طول و عرض جغرافیاییˊ25 ˚37 و ˊ14 ˚49 و میانگین دما 16 درجه سانتیگراد و بارش سالیانه 1070 میلیمتر) و ماسال (ارتفاع از سطح دریای 84 متر و طول و عرض جغرافیایی ˊ29 ˚37 و ˊ11 ˚49 و میانگین دما 1/16 درجه سانتیگراد و بارش سالیانه 1400 میلیمتر) و آبکنار (ارتفاع از سطح دریا 18- و طول و عرض جغرافیایی ˊ45 ˚37 و ˊ32 ˚49 و میانگین دمای سالیانه 5/17 درجه سانتیگراد و میانگین بارش 1745 میلیمتر) در استان گیلان) و در سه تکرار جمعآوری و جهت بررسی و ارزیابی عملکرد آنها در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان (با ارتفاع 1663 متر از سطح دریا، عرض جغرافیایی 35 درجه و 25 دقیقه و طول جغرافیایی 47 درجه و یک دقیقه) کشت گردید. پس از ورود گیاهان به فاز گلدهی در شرایط آب و هوایی زنجان، اندازهگیری صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی صورت پذیرفت. همچنین در تیر ماه سال 1396 در همان نواحی که ریزوم تهیه گردید از سرشاخههای گلدار سه جمعیت جمعآوری نمونهها انجام شد و صفات مورفولوژیکی از جمله طول و عرض برگ، قطر ساقه، ارتفاع بوته، طول میانگـــره و صفات فیتوشیمیایی ازجمله درصد اسانس، میزان کاروتنوئید، میزان کلروفیل و میزان فلاونوئید مورد بررسی قرار گرفت. جمعیتهای جمعآوری شده در بهار 1396 با فواصل ردیف 70 سانتیمتر و فاصله دو بوته بر روی ردیف 30 سانتیمتری، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه با طول جغرافیایی 48 درجه و 23 دقیقه و عرض جغرافیایی و 36 درجه 41 دقیقه، میانگین بارش سالیانه 280 میلیمتر، میانگین دمای سالیانه 5/11 درجه سانتیگراد زنجان کشت شدند. تعداد بوتهها برای هر واحد آزمایشی 18 بوته بود. پس از طی فصل رویشی و ورود گیاهان به فاز گلدهی در شرایط آب و هوایی زنجان، در فصل تابستان سال 1396، اندازهگیری صفات مورفولوژیکی از جمله طول و عرض برگ، قطر ساقه، ارتفاع بوته، طول میانگره و صفات فیتوشیمیایی از جمله درصد اسانس، میزان کاروتنوئید، میزان کلروفیل و میزان فلاونوئید صورت پذیرفت. آزمایش خاک: نمونههای خاک بعد از برداشت از منطقه، هوا خشک شده و پس از جداسازی سنگها، سنگریزهها و بقایای گیاهی درهاون چینی کوبیده شد. پس از کوبیدن، نمونههای خاک از الک دو میلیمتری عبور داده شد. اندازهگیری هدایتالکتریکی (Ec) و اسیدیته (pH) خاک با استفاده دستگاه هدایتسنج و pH متر انجام شد. نتایج نشان داد که میزان اسیدیته خاک بین 2/7 تا 4/7 و هدایتالکتریکی بین 84/1 تا 5/2 متغیر بوده است. سنجش میزان رنگیزههای فتوسنتزی: برای اندازهگیری میزان کلروفیل و کاروتنوئید یک گرم از بافت تازه گیاه با استفاده از محلول استون 80 درصد درهاون چینی کوبیده شد. عصاره بدست آمده در فالکون با استفاده از محلول استون 80 درصد به حجم نهایی 10 میلیلیتر رسید. عصاره بدست آمده ابتدا به مدت 5 دقیقه و با سرعت 5000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شد. سپس با کمک دستگاه اسپکتوفتومتر در طول موجهای 663، 645 برای اندازهگیری کلروفیل، 510، 480 برای اندازهگیری کاروتنوئید خوانده شد و میزان کلروفیل a، کلروفیل b و کاروتنوئید از فرمولهای ذیل محاسبه گردید (Arnon, 1949). رابطه 1) Chl.a mg/g FW = [12/7 (A663) – 2/69(A645)] × v/w رابطه 2) Chl.b mg/g FW = [22/9 (A645) – 4/68(A663)] × v/w رابطه 3) Mg/g= (7/6×A480) - (1/49×A510) × (10÷ 1000×0/1) Car فلاونوئید: میزان فلاونوئید نیز به روش رنگ سنجی آلومینیوم کلرید اندازهگیری شد. در این روش به 500 میکرولیتر از محلول عصاره با 5/1 میلیلیتر متانول 80 درصد، 100 میکرولیتر محلول آلومینیوم کلرید (10 درصد)، 100 میکرولیتر محلول استات پتاسیم یک رابطه 4) Y: عدد جذب ثبت شده در دستگاه اسپکتوفتومتر استخراج اسانس: نمونههای گیاهی پس از جمعآوری و جداسازی بقایای خاک و مواد زائد، در سایه و به دور از تابش مسقیم آفتاب در دمای محیط خشک شدند. 100 گرم ماده خشک گیاهی از سرشاخهها با آسیاب پودر شده و استخراج اسانس با استفاده از روش تقطیر با آب انجام شد. استخراج اسانس به مدت 4 ساعت با استفاده از دستگاه کلونجر صورت پذیرفت. رابطه 5) 100× (وزن خشک گیاه/ وزن اسانس)= درصد اسانس کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS): برای شناسایی ترکیبات موجود در اسانس از دستگاه کروماتوگراف Hewlett Packard مدل Agilent متصل به طیف سنج جرمی استفاده شد. ستون با قطر داخلی 5/0 میکرومتر و طول 30 متر ضخامت فاز ساکن 25/0 میکرومتر. دمای ستون از 50 درجه سانتیگراد آغاز شد و در نهایت به 250 درجه رسید. دمای آشکار سازی بر روی 280 درجه سانتیگراد تنظیم شد. گاز حامل هلیوم با خلوص %9/99 با سرعت 35 سانتیمتر بر ثانیه و انرژی یونیزاسیون برابر 70 الکترون ولت بود. برنامه حرارتی در دامنه 60-240 درجه با سرعت 3 درجه بر دقیقه و دمای محفظه تزریق 220 درجه بود. شناسایی طیفهای جرمی ترکیبات تشکیل دهنده اسانس با استفاده از زمان بازداری و استفاده از طیفهای جرمی ترکیبات استاندارد انجام گرفت.
نتایج براساس نتایج حاصل از جدول تجزیه واریانس طول برگ در جمعیتهای رویشگاهی تفاوت معنیداری در سطح احتمال 5 درصد نشان داد (جدول 1). بیشترین و کمترین طول برگ در نواحی مورد بررسی بهترتیب مربوط به آبکنار با 6/18 میلیمتر و ضیابر با 06/18 میلیمتر حاصل شد (جدول 3). عرض برگدر جمعیتهای رویشگاهی تفاوت معنیداری در سطح 5 درصد مشاهده شد و بیشترین و کمترین عرض برگ به ترتیب مربوط به ماسال با 97/13 میلیمتر و آبکنار با 95/11 میلیمتر را نشان داد (جدول 1 و 3). قطر ساقه در جمعیتهای رویشگاهی تفاوت معنیداری در سطح 5 درصد نشان داد (جدول 1). کمترین و بیشترین قطر ساقه به ترتیب در آبکنار با 1/2 سانتیمتر و ماسال با 15/3 سانتیمتر مشاهده شد (جدول 3). طول گلآذین در جمعیتهای رویشگاهی در سطح 5 درصد تفاوت معنیداری مشاهده شد و بیشترین و کمترین میزان آن به ترتیب در ماسال با 33/15 میلیمتر و در ضیابر با 58/14 میلیمتر بدست آمد (جدول 3). طول میانگره در جمعیتهای رویشگاهی تفاوت معنیداری را در سطح 5 درصد نشان داد (جدول 1). بیشرین میزان آن مربوط به ضیابر با 73/2 سانتی متر و کمترین میزان آن مربوط به ناحیه ماسال با 45/2 سانتیمتر بود. ارتفاع بوته در جمعیتهای رویشگاهی در سطح 5 درصد تفاوت معنیداری مشاهده شد (جدول 1 و 3). کمترین و بیشترین ارتفاع بوته به ترتیب مربوط به ماسال با 16/25 سانتیمتر و آبکنار با 25/33 سانتیمتر میباشد (جدول 3). بازده اسانس در جمعیتهای رویشگاهی در سطح 5 درصد تفاوت معنی داری مشاهده شد و بیشترین و کمترین بازده اسانس به ترتیب در ماسال با 56/1 درصد و آبکنار با 23/1 درصد حاصل شد (جدول 2 و 4). کلروفیل b در جمعیتهای رویشگاهی تفاوت معنیداری در سطح 5 درصد نشان داد (جدول 2). کمترین و بیشترین میزان کلروفیل b بهترتیب در ماسال با 14/0 میلیگرم بر گرم و در آبکنار با 39/0 میلیگرم بر گرم مشاهده شد (جدول 4). فلاونوئید کل در جمعیتهای رویشگاهی تفاوت معنیداری در سطح 5 درصد داشت (جدول 2). کمترین و بیشترین میزان فلاونوئید کل به ترتیب آبکنار با 67/0 میلیگرم بر گرم و در ضیابر با 92/0 میلیگرم بر گرم را نشان داد(جدول 4). کاروتنوئید کل در جمعیتهای رویشگاهی در سطح 5 درصد تفاوت معنی داری را نشان داد و بیشترین و کمترین میزان آن به ترتیب در ضیابر با 77/0 میلیگرم بر گرم و در آبکنار با 13/0 میلیگرم بر گرم مشاهده شد (جدول 2 و 4). در دیگر صفات مورد مطالعه تفاوت معنیداری مشاهده نشد. طول برگدر جمعیتهای کشت شده در سطح 5 درصد تفاوت معنیداری نشان داد و در آبکنار با 51/17 میلیمتر بیشترین میزان و کمترین میزان آن در ماسال با 008/14 میلیمتر مشاهده شد (جدول 5 و 7). عرض برگ در جمعیتهای کشت شده در سطح یک درصد تفاوت معنیداری را نشان داد و بیشترین و کمترین میزان آن بهترتیب در ضیابر با 77/13 میلیمتر و در ماسال با 02/11 میلیمتر مشاهده گردید (جدول 5 و 7). قطر ساقهدر جمعیتهای کشت شده در سطح 5 درصد تفاوت معنی داری مشاهده شد و بیشترین و کمترین میزان آن بهترتیب در ماسال با 4/4 میلیمتر و در ضیابر با 9/2 میلیمتر مشاهده گردید (جدول 5 و 7). طول گلآذیندر جمعیتهای کشت شدهدر سطح 5 درصد تفاوت معنیداری نشان داد و بیشترین میزان آن مربوط به ضیابر با 81/14 میلیمتر و کمترین میزان آن مربوط به ماسال با 73/11 میلیمتر بود (جدول 5 و 7). بازده اسانسدر جمعیتهای کشت شده در سطح 5 درصد تفاوت معنیداری نشان داد و بیشترین و کمترین میزان آن بهترتیب در ماسال با 76/1 درصد و در آبکنار با 5/1 درصد مشاهده شد (جدول 5 و 6). کلروفیل a وb در سطح 5 درصد معنیدار شدند و بیشترین و کمترین میزان کلروفیل a بهترتیب در ماسال با 95/0 میلی گرم بر گرم و در آبکنار با 57/0 میلیگرم بر گرم بود و بیشترین و کمترین میزان کلروفیل b به ترتیب آبکنار با 21/2 میلیگرم بر گرم و در ضیابر با 88/0 میلیگرم بر گرم مشاهده شد (جدول 5 و 6). فلاونوئید کل در سطح 5 در تفاوت معنیداری نشان داد و بیشترین و کمترین میزان فلاونوئید کل بهترتیب در ماسال با 29/0 میلیگرم بر گرم و در ضیابر با 18/0 میلیگرم بر گرم مشاهده گردید (جدول 5 و 6). در دیگر صفات مورد مطالعه تفاوت معنیداری مشاهده نشد. نتایج این مطالعه نشان داد که گونه پونه معطر[3] در مناطق شمالی ایران از ارتفاع 18 تا 84 متری از سطح دریا رویش دارد و نمونههای کشت شده در شرایط مزرعه با ارتفاع 1600 متری از سطح دریا در مزرعه تحقیقاتی زنجان با شرایط اقلیمی آن منطقه سازگاری یافته و قادر به رشد است. با توجه به جدول آنالیز اسانس در مجموع 23 ترکیب از اسانس جمعیتهای طبیعی کشت شده در زنجان از این گونه 20 ترکیب شناسایی شد (جدول 9). در میان ترکیبات مشترکی که در تمام اکوتیپهای مورد مطالعه گونه پونه معطر شناسایی شده بیشترین میزان اسانس را پولگون در همه جمعیتهای رویشگاهی مورد مطالعه به خود اختصاص داد که میزان پولگون در رویشگاه ماسال با 74/49 درصد و کمترین میزان آن در آبکنار با 19/40 درصد مشاهده گردید. ترکیبات دیگر از جمله گاما- ترپینن با 24/14 درصد در آبکنار بیشترین و کمترین مقدار آن در ضیابر با 12/4 درصد و ترکیب کامفن با 84/11 درصد در ضیابر بیشترین و کمترین میزان مربوط به ماسال با 48/9 درصد و ترکیب اوکالیپتول در ضیابر با 97/3 درصد بیشترین و در ماسال با 84/2 درصد کمترین میزان را نشان داد. از دیگر ترکیبات، د-لیمونن با 37/3 درصد در ضیابر بیشترین و در آبکنار با 71/1 درصد و بتا-میرسن بهترتیب بیشترین و کمترین میزان را در ضیابر با 7/0 درصد و در ناحیه آبکنار و ماسال با 62/0 درصد مشاهده شد. ترکیب منتوفوران با 21/5 درصد در آبکنار بیشترین و در ضیابر با 77/0 درصد کمترین و ترکیب 3-اوکتانال بیشترین و کمترین میزان را به ترتیب در ضیابر با 07/2 درصد و ماسال با 77/0 درصد مشاهده گردید. ترکیب اصلی در جمعیتهای کشت شده، ترکیب پولگون بود که در ماسال با 43/54 درصد بیشترین میزان و کمترین مقدار آن در آبکنار با 16/50 درصد را مشـاهده شد. از دیــگر تـــرکیبـــات اصــلی در جمعیتهای کشت شده، ترکیب کامفن با 49/12 درصد در ماسال بیشترین مقدار و کمترین میزان آن در آبکنار با 8/9 درصد و ترکیب آلفا-ترپینول با 53/5 درصد در آبکنار بیشترین و کمترین میزان آن در آبکنار با 31/5 درصد مشاهده گردید. همچنین ترکیب اوکالیپتول با 12/5 درصد در آبکنار بیشترین و کمترین میزان را در ماسال با 72/4 درصد نشان داد.
جدول 1: تجزیه واریانس اثر رویشگاه بر صفات مورفولوژی اندازهگیری شده پونه معطر
**، * و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 1%، در سطح احتمال 5% و عدم تفاوت معنیدار بین تیمارها را نشان میدهد
جدول 2: تجزیه واریانس اثر رویشگاه بر صفات فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی پونه معطر
**، * و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 1%، در سطح احتمال 5% و عدم تفاوت معنیدار بین تیمارها را نشان میدهد.
جدول 3: مقایسه میانگین صفات مورفولوژیکی جمعیت رویشگاهی پونه معطر
**، * و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 1%، در سطح احتمال 5% و عدم تفاوت معنیدار بین تیمارها را نشان میدهد.
جدول 4: مقایسه میانگین صفات فیزیولوژی و فیتوشیمیایی جمعیتهای رویشگاهی پونه معطر
**، * و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 1%، در سطح احتمال 5% و عدم تفاوت معنیدار بین تیمارها را نشان میدهد.
جدول 5: تجزیه واریانس صفات فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی جمعیتهای کشت شده پونه معطر
**، * و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 1%، در سطح احتمال 5% و عدم تفاوت معنیدار بین تیمارها را نشان میدهد.
جدول 6: تجزیه واریانس صفات فیزیولوژیکی و فیتوشیمیایی جمعیتهای کشت شده پونه معطر
**، * و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 1%، در سطح احتمال 5% و عدم تفاوت معنیدار بین تیمارها را نشان میدهد.
جدول 7: مقایسه میانگین صفات مورفولوژیکی جمعیت کشت شده پونه معطر
**، * و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 1%، در سطح احتمال 5% و عدم تفاوت معنیدار بین تیمارها را نشان میدهد.
جدول 8: مقایسه میانگین صفات فیزیولوژی و فیتوشیمیایی جمعیت کشت شده پونه معطر
**، * و ns: بهترتیب معنیدار در سطح احتمال 1%، در سطح احتمال 5% و عدم تفاوت معنیدار بین تیمارها را نشان میدهد.
جدول 9: مقایسه آنالیز اسانس جمعیتهای رویشگاهی و کشت شده پونه معطر
کشت 1: جمعیت کشت شده ضیابر کشت 2: جمعیت کشت شده ماسال کشت 3: جمعیت کشت شده آبکنار
شکل 1: کروماتوگرام آنالیز اسانس گیاه در رویشگاه ضیابر
شکل 2: کروماتوگرام آنالیز اسانس گیاه در رویشگاه ماسال
شکل 3: کروماتوگرام آنالیز اسانس گیاه در رویشگاه آبکنار
شکل 4: کروماتوگرام آنالیز اسانس جمعیت کشت شده 1 مربوط به اکوتیپ ضیابر
شکل 5: کروماتوگرام آنالیز اسانس جمعیت کشت شده 2 مربوط به اکوتیپ آبکنار
شکل 6: کروماتوگرام آنالیز اسانس جمعیت کشت شده 3 مربوط به اکوتیپ ماسال
بحث نتایج تجزیه واریانس دادههای آزمایش (جدول 1 و جدول 2) نشان داد که بین جمعیتهای مورد بررسی از نظر کلیه صفات اندازهگیری شده )طول برگ و عرض برگ، قطر ساقه، طول گل آذین، بازده اسانس، کلروفیل b و مقدار فلاونوئید) اختلاف معنیداری وجود داشت. وجود اختلاف معنی دار در بین اکسیشنهای مختلف در هر یک از گونهها علاوه بر خاصیت ذاتی ژنتیکی میتواند بهدلیل سازش و تطابق با محیط حاصل شده باشد (Zargari, 1997) تفاوتهای جغرافیایی یکی از مهمترین پارامترهای موثر بر رشد گیاهان دارویی است (Khadivi-Khub et al., 2014; Kaval et al., 2014; Chen et al., 2015). بر این اساس اثرات مجموعهای از پارامترهای زیست محیطی مختلف از جمله آب و هوا، طول و عرض جغرافیایی و ارتفاع بالاتر از سطح دریا و بارش و دما و خاک (شوری و pH) بر روی مورفولوژی و به طبع آن رشد و عملکرد پونه موثر است (Polat et al., 2013). نتایج نشان داد که اثرات قابل توجهی از تیمار آزمایشی، تفاوتهای جغرافیایی به ویژگیهای مورفولوژیکی پونه معطر به عنوان تابعی از آب و هوا است. یکی از مهمترین عوامل میزان بارش بود که به شدت به رشد اکوسیستم پونه تاثیر گذاشت. بر این اساس، میتوان از خواص مورفولوژیکی آن برای اهلیسازی و اهداف بیوتکنولوژی استفاده کرد زیرا میتوان آنها را برای پیشبینی رشد و عملکرد گیاه تحت تاثیر تفاوتهای جغرافیایی مورد استفاده قرار داد. در اکوسیستمهای طبیعی عوامل تعیین کننده تولید به غیر از گونه مورد نظر فراوانی و موقعیت جغرافیایی آنها نیز به شمار میروند. هر کدام از عوامل فوق میتوانند تاثیر عمدهای در افزایش و کاهش کمیت و کیفیت گیاه داشته باشند (حبیبی و ابوطالبی، 1390). اکوتیپ آبکنار علاوه بر اینکه نسبت به جمعیتها دارای تعداد گل آذین بیشتری بود، دارای کمترین قطر ساقه و بیشترین تعداد و طول میانگره، تعداد شاخه و ارتفاع بوته بود و جمعیت ماسال دارای بیشترین قطر ساقه و کمترین طول و عرض برگ، طول گل آذین و میانگره، ارتفاع بوته، تعداد شاخه و میانگره و تعداد گل آذین بود. دادهها نشاندهنده تاثیر قابل توجهی از تفاوتهای جغرافیایی (اکوتیپهای مختلف) بر مورفولوژی و رشد و تولید پونه است. چنین تجزیه تحلیلهایی میتواند برای اهلی کردن و تولید گیاهان پونه پرمحصولتر و موثرتر استفاده شود. خصوصیات مورفولوژیکی گونههای مورد بررسی واکنش گیاه را به محیط زیست و رشد و تولید محصول پس از آن را نشان میدهد. گونههای گیاهی با خواص مورفولوژیکی برتر قادر به پاسخگویی بیشتر به محیط زیست میباشند و از این رو رشد بیشتری دارند. با توجه به سازگاری پونه معطر به موطن اصلی در مناطق شمالی کشور که معتدل و مرطوب است و محدودهی جغرافیایی خاص قرار گرفتن بین کوه و دریا و شرایط جوی از نظر بارندگی و طول و عرض جغرافیایی در مقایسه با نمونههایی که در شرایط جوی متفاوت و طول عرض جغرافیایی و ارتفاع از سطح دریا بسیار متفاوت از موطن اصلی جهت اهلیسازی کشت شدند تفاوت معنیداری میتوان در اکثر صفات مورد بررسی مشاهده کرد. همچنین کیفیت گیاهان دارویی بازتاب تاثیر تعداد زیادی از عوامل محیطی در طول دوره رویش آن گیاه میباشد. علاوه براین ژرم پلاسم و عوامل ژنتیکی بهصورت مستقیم و غیرمستقیم تحت تاثیر عوامل محیطی قرار میگیرند (Dong et al., 2010). در مطالعهای که Tutar و همکارانش در سال 2016 انجام داد، بیشترین ترکیبات اصلی اسانس pulegium. M را پیپریتنون 34/16 درصد و پولگون 72/13 درصد گزارش داد. Zanjani و همکارانش در سال 2015 ترکیب شیمیایی اسانس pulegium. M را با استفاده از روش MS-GC تعیین نمودند. عمده ترکیبات تشکیلدهنده عبارت بودند از پولگون 20 درصد و پیپریتنون 15/14 درصد. در مطالعۀ انجام شده ازسوی Gulluc و همکاران بر روی پونه مشخص شد که بیشترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس شامل پیپریتون اپوکساید (4/18 درصد)، پولگون (5/15 درصد)، پیپریتون اکساید است (Gulluce et al., 2007) میزان بازدهی اسانس را از قسمتهای هوایی گیاه 27/0 درصد و اجزای اصلی تشکیلدهنده آن را بهترتیب پیپریتون (38/0 درصد)، پیپریتنون (33/0 درصد)، آلفا ترپینون 7/4 درصد و پولگون 3/2 درصد گزارش کردند (et al., 2008 Mahboubi). در حالی که Ait_Ouazzou و همکاران بیشترین اجزای تشکیلدهنده اسانس پونه را پولگون 8/69 درصد، پی پریتون (1/3 درصد)، ایزوپولگون (8/1 درصد) و پیپریتون اپوکسید (7/1 درصد) گزارش کردند (Ait-Ouazzou et al., 2012). Lorenzo و همکاران در مطالعهای در اروگوئه بیشترین جز اسانس پونه را پولگون (4/73 درصد) گزارش کردند (et al., 2002 Lorenzo) مطالعۀ دیگری که در تونس انجام شد بیشترین جز اسانس پولگون با 33/73 درصد بود (et al., 2009 Hajlaoui). نتایج به دست آمده در مطالعۀ حاضر نشان داد که بیشترین اجزاء تشکیلدهندۀ اسانس را پولگون تشکیل میدهد که تا حدودی با سایر بررسیها همخوانی دارد. در تمام این گزارشات به اجزاء اصلی تشکیل دهنده اسانس پونه اشاره شده است، ولی در مقدار آنها اختلاف وجود دارد (Elhoussine et al., 2010). این اختلاف در ترکیبات تشکیل دهندۀ اسانس به درجه حرارت، رطوبت نسبی، مدت زمان نور خورشید، شرایط آب و هوایی و بارش باران بستگی دارد (Ait-Ouazzou et al., 2012). مقایسه ترکیبهای اسانس بدست آمده با نتایج سایر محققان نشان داد که علاوه بر مسایل ژنتیکی، عوامل محیطی نیز در تغییرات نوع و درصد ترکیبات اسانس مــوثـر میباشند. با این وجود در ترکیب شیمیایی اسانس پونه در میان مطالعات انجام شده تاکنـــــون تغییر زیادی وجود دارد (Abbaszadeh et al., 2010). چنین تغییرپذیری ممکن است با مراحل مختلف رویش گیاه و همچنین شرایط محیطی (تغییرات فصلی و جغرافیایی، ترکیب خاک) مرتبط میباشد (Salarbashi et al., 2013). بین بازده اسانس اندازهگیری شده جمعیت پونه کشت شده با مقدار فلاونوئید رابطه معنیداری مشاهده شد که با نتایج تحقیقات انجام گرفته مطابقت داشت (Moghaddam et al., 2015). از آن جایی که بیشترین میزان اسانس در قسمتهای گل آذین و برگ این گیاه وجود دارد بنابراین صفات مربوط به گل و برگ در به نژادی این گیاه حایز اهمیت است. همچنین به منظور انتخاب و اصلاح بهترین جمعیتها برای مصارف دارویی و سبزی این صفات از اهمیت قابل توجهی برخوردارند. جمعیتهای یک گونه معمولاً از نظر میزان رشد، مورفولوژی و غیره با یکدیگر متفاوتاند. ترکیبات فنلی یکی از مهمترین گروههای فیتوشیمیایی هستند و اهمیت فیزیولوژیکی قابل توجهی در گیاهان دارند (Mohsenpour et al., 2014). تحقیقات دیتز و بولتون (2010) نشان میدهد که مونوترپنها از ترکیبات اصلی روغنهای ضروری پونه به شمار میآیند (Hosseini et al., 2016). منوترپنها بهطور عمده از ترکیباتی نظیر پولگون و منتون تشکیل شدهاند (Hosseini et al., 2016). ترکیبات اسانس در اکوتیپهای پونه نشان داد که جمعیت مناطق مختلف در کمیت و کیفیت اسانس تفاوت معنیداری دارند. در مقایسه کلی جمعیتهای مورد بررسی، بیشترین درصد ترکیبات اسانسی مربوط به ترکیب پولگون است که یک ترکیب مونوترپنی است، یعنی در همه جمعیتها درصد مونوترپنهای اکسیژنه بیشترین مقدار بوده در حالی که سایر ترکیبات مقادیر کمتری را شامل میشدند. بالا بودن میزان پولگون به عنوان یک ترکیب مونوترپنی موجود در اسانس گونه مورد بررسی گویای این مسئله میباشد که میزان مونوترپنهای اکسیژنه بیشترین بخش از ترکیبات اسانس را به خود اختصاص دادند و میتوان نتیجه گرفت که این ترکیبات از اجزای اصلی اسانس در پونه میباشند. بر اساس نتایج حاصل در جدول (9) عمدهترین ترکیبات در گیاه پونه معطر پولگون، گاماترپینن، کامفن و اوکالیپتول است. پولگون یک مونوترپن معطر با عطر و طعم ویژه نعنایی است که در گیاهانی مانند پونه معطر، نعناع گربه ای و نعناع فلفلی وجود دارد. این ترکیب، مایع بیرنگی است که به خاطر خواص و عطر و طعم مطلوب آن در صنعت آروماتراپی، عطر و ادکلن سازی، آرایشی بهداشتی و صنایع دارویی جایگاه ویژهای داشته و بسیار استفاده میشود (Abdeli et al., 2016). اوکالیپتول یک داروی مؤثر برای درمان بیماری راینو سینوزیت است. اوکالیپتول درترشحات مخاطی بسیار شدید و همچنین در آسم کنترلکننده مفیدِ راههای هوایی تنفسی است. همچنین در تحقیقات پیشتر محققان ثابت کردند که اَکالیپتول متابولیسم آراشیدونیک و همچنین تولید سیتوکین را در مونوسیت آدمی سرکوب میکند (Juergens et al., 1998). در اهلی سازی و کشت گیاهان وحشی یا رویشگاهی در مکان جدید بسیار اتفاق میافتد که گیاه در مکان جدید رشد می کند اما میزان ماده موثره آن کمتر میشود یا تولید نمیشود و یا اینکه ترکیب دارویی اصلی آن کمتر از حد مطلوب تولید میشود و یا ترکیبات جدیدی تولید میشود که قبلا در گیاه تولید نمیشد (Hosseini et al., 2016)، در پژوهش حاضر نیز ماده پولگون مهمترین ترکیب اسانسی پونه معطر را تشکیل می داد خوشبختانه در نمونههای کشت شده در شرایط اقلیمی زنجان هم میزان اسانس و هم ماده اصلی اسانس (پولگون) این گیاه نه تنها کمتر از گیاهان خودرو رویشگاهی نبود بلکه در هر سه مورد بیشتر از نمونه رویشگاهی بود، بهطور نمونه در جمعیت آبکنار میزان اسانس جمعیت رویشگاهی 23/1 درصد و جمعیت کشت شده آن 50/1 درصد بود و میزان ترکیب اصلی پولگون در جمعیت رویشگاهی 19/40 درصد اما در همین نمونه کشت شده در شرایط زنجان میزان پولگون برابر 43/54 درصد بود که این نتایج، نوید خوبی برای ادامه کارهای اصلاحی و اهلی سازی این گیاه ارزشمند هست که در شرایط کشت شده هم کیفیت و هم کمیت اسانس، بهتر از نمونههای خودروی رویشگاهی است. رابطه مثبت و معنیدار طول برگ با تعداد میانگره جالب توجه بود. در تحقیق زینلی و همکاران (Zeinali et al., 2007) بیشترین تغییرات عملکرد اسانس مربوط به طول برگ و ارتفاع گیاه بود. اندازه برگ فاکتور تأثیرگذاری در افزایش میزان اسانس است. با در نظر گرفتن این نکته که تولید و ذخیره اسانس و قسمت مورد استفاده جهت استخراج اسانس اغلب برگ است، بنابراین همبستگی شاخصهای رویشی را میتوان در افزایش میزان اسانس مثبت و تاثیرگذار ارزیابی کرد. در حالت کلی از نظر خصوصیات ریختی، از آن جایی که عمدهترین محل تولید و تجمع اسانس برگ است و چون بیشترین شاخص بازده اسانس مربوط به جمعیت ماسال بود، بنابراین این جمعیت از این نظر و هم از حیث بزرگ بودن برگ به منظور شروع کارهای به نژادی برای اهلی کردن مطلوب به نظر میرسد. مطالعات برخی محققین نشان داد که بین تعداد میانگره و میزان اسانس ارتباط وجود دارد (جدول 7 و 8). به عبارت دیگر با افزایش تعداد میانگره رقابت بین بخشهای هوایی گیاه برای کسب نور خورشید و انجام فعالیت فتوسنتز کاهش یافته و قطعات سایهاندازی کمتری خواهد داشت و در نهایت تولید متابولیت اولیه که زمینهساز تولید متابولیت ثانویه (اسانس) است افزایش مییابد (Yavari et al., 2010). مقدار اسانس از جمله صفاتی است که تحت کنترل عوامل محیطی و ژنتیکی است. با توجه به این که تمام ژنوتیپها از یک گونهاند ولی در محیطها و در شرایط اقلیمی متفاوت رشد کرده اند، تفاوت در میزان اسانس را میتوان به تفاوت در ژنوتیپ گیاهان و تا حدی به شرایط محیطی نسبت داد. به طورکلی میان جمعیتها از نظر اکثر صفات تحت بررسی تنوع وجود داشت. همچنین تفاوت ژنوتیپهای متعلق به یک منطقه با یکدیگر میتواند ناشی از تنوع تغییرات محیطی باشد که در طول سالیان متمادی پونهها را تحت تأثیر قرار داده است. میرزایی ندوشن و همکاران (Mirzaaie-Nadoushan et al., 2011). گونههای مختلف نعناع را از نظر خصوصیات مورفولوژیک مورد ارزیابی قرار دادند. در این بررسی بین گونههای مختلف، اختلاف معنیداری از نظر خصوصیاتی هم چون ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد شاخه فرعی، طول و عرض برگ مشاهده کردند. از آن جایی که یکی از مهمترین اهداف به نژادی برای به نژادگران گزینش گیاهانی با ارتفاع بیشتر جهت سهولت در برداشت مکانیزه است، وجود این همبستگی گزینش گیاهان مطلوب را آسانتر میکند.
نتیجهگیری نهایی با مقایسه صفات مورد مطالعه در جمعیتهای جمعآوری شده از نواحی مختلف استان گیلان، جمعیت ماسال از نظر صفات مورفولوژیکی و فیتوشیمیایی از جمله صفت طول و عرض برگ، ارتفاع بوته و بازده اسانس نسبت به سایر جمعیتها برتری داشته که از عوامل موثر در آن میتوان به شرایط اقلیمی آن منطقه از جمله میزان بارش و ارتفاع از سطح دریا اشاره کرد. در ترکیب اسانس جمعیتهای کشت شده در زنجان نسبت به جمعیتهای جمعآوری شده از استان گیلان میزان پولگون بیشتری مشاهده شد که این افزایش در میزان ترکیب پولگون را با افزایش ارتفاع از سطح دریا ارتباط مستقیم دارد. با توجه به این مسئله که پولگون به عنوان یک ترکیب تجاری ارزشمند مطرح است و مقادیر بالایی از این ماده در این گونه یافت شد، کشت و اهلیسازی این گونه جهت مصارف تجاری و دارویی توصیه میشود. در مجموع باتوجه به اینکه جمعیتهای کشت شده در شرایط محیطی یکسان، در مزرعه پژوهشی دانشگاه زنجان، تنوع موفولوژیکی و فیتوشیمیایی نشان دادند میتوان نتیجه گرفت که بخشی از این تنوع ناشی از تفاوت ژنتیکی جمعیتها میتواند باشد و در نهایت کشت موفقیت آمیز این جمعیتها با تولید مناسب ترکیبات اسانسی از نظر کیفی و کمی در شرایط مزرعه ای امکان اهلیسازی موفق این گونه را نوید میدهد. پولگون مهمترین و بیشترین کمیت را در نمونه اسانسها داشت (حدود 49 درصد) و در شرایط مزرعه مخصوصا در اکوتیپ ضیابر و آبکنار به 33/54 درصد رسید بعد آن ترکیب کامفن (8/9- 8/11) در رویشگاههای طبیعی به میزان 49/13 درصد در مزرعه افزایش پیدا کرد و دیگری ترکیب اوکالیپتول (97/3-84/2) از رویشگاه به میزان 12/5 درصد در مزرعه افزایش یافت و بالعکس ترکیب گاما- ترپینن بود که در شرایط مزرعه (9/1درصد) میزان آن نسبت به رویشگاه ( 24/14 درصد) کم شد.در پژوهش حاضر ماده پولگون مهمترین ترکیب اسانسی پونه معطر بود خوشبختانه در نمونههای کشت شده در شرایط اقلیمی زنجان هم میزان اسانس و هم ماده اصلی اسانس (پولگون) این گیاه نه تنها کمتر از گیاهان خودرو رویشگاهی نبود بلکه در هر سه مورد بیشتر از نمونه رویشگاهی بود، که این نتایج، نوید خوبی برای ادامه کارهای اصلاحی و اهلی سازی این گیاه ارزشمند هست که در شرایط کشت شده هم کیفیت و هم کمیت اسانس، بهتر از نمونههای خودروی رویشگاهی بود.
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1,458 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 597 |