تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,554 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,566,232 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,618,523 |
ارزیابی ارقام برنج تحت تنش شوری در مرحله جوانهزنی | ||
تحقیقات بذر | ||
مقاله 6، دوره 12، شماره 44، آذر 1401، صفحه 77-86 اصل مقاله (754.68 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jsr.2023.1987869.1256 | ||
نویسندگان | ||
رضا جلالی فر* 1؛ سهیلا نیک زاده طالبی2؛ دانش کاظمی تکلیمی3 | ||
1تنکابن- کلارآباد- خوشامیان- خیابان شهید رجایی- کوچه شهید محمد بابایی | ||
2موسسه ثبت گواهی بذر و نهال | ||
3موسسه ثبت و گواهی بذر و نهال | ||
چکیده | ||
با هدف ارزیابی ارقام برنج تحت تنش شوری در مرحله جوانهزنی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تحقیقات نهال و بذر گیلان اجرا شد. تعداد پنج رقم برنج (آنام، خزر، گیلانه، کیان و هاشمی) در چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار NaCl) مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس حاکی از معنیداری اثر شوری، ژنوتیپ و اثر متقابل برای تمامی صفات در سطح یک درصد بود. همچنین طبق نتایج مقایسه میانگین، شوری به جز صفت ضریب آلومتری و درصد جوانهزنی (در سطح شوری با غلظت 50 میلیمولار NaCl)، موجب کاهش تمامی صفات مورد مطالعه شامل طول ساقهچه و ریشهچه، وزن تر و خشک ساقهچه و ریشهچه، میانگین جوانهزنی روزانه و شاخص بنیه گیاهچه شد. رقم کیان بیشترین درصد جوانهزنی (سطح شوری 50 میلیمولار برابر با 66/98 درصد) را در تمامی سطوح به خود اختصاص داد. در نهایت با توجه به تجزیه و تحلیلهای انجام شده ارقام هاشمی و گیلانه به ترتیب متحملترین و حساسترین ارقام در شرایط آزمایشی این پژوهش، معرفی شدند. | ||
کلیدواژهها | ||
ضریب آلومتری؛ کاملاً تصادفی؛ گیلانه؛ میانگین جوانهزنی روزانه؛ هاشمی | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 86 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 67 |