تعداد نشریات | 418 |
تعداد شمارهها | 9,997 |
تعداد مقالات | 83,559 |
تعداد مشاهده مقاله | 77,729,868 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 54,782,053 |
تأثیر عصاره سان همپ (Cortalaria juncea) فرموله شده با نانوذره کیتوزان بر جوانه زنی برخی از علف های هرز | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
تحقیقات بذر | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
دوره 12، شماره 45، بهمن 1401، صفحه 11-28 اصل مقاله (3.85 M) | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.30495/jsr.2023.1988281.1257 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
نویسندگان | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
فاطمه احمدنیا1؛ علی عبادی* 2؛ مسعود هاشمی3؛ اکبر قویدل4؛ محمدتقی آل ابراهیم5 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه آموزشی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2استاد، فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه آموزشی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3استاد،گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی استاک بریج، دانشگاه ماساچوست، ماساچوست، آمریکا | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4دانشیار بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
5استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
چکیده | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
سانهمپ (Crotalaria juncea) یک گیاه پوششی دگرآسیب مورد استفاده به منظور کنترل فیزیکی علفهایهرز است. به منظور بررسی تأثیر عصاره فرموله شده سانهمپ با نانوذره کیتوزان بر جوانهزنی برخی از علفهایهرز، آزمایشی در سال 1400 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل گونه علفهایهرز خردل وحشی (Sinapis arvensis L.) و تاج خروس (Amaranthus retroflexus) و غلظتهای صفر (آب مقطر)، 150 و 200 گرم در لیتر بود. نتایج نشان داد که عصاره سانهمپ فرموله شده با نانوذره کیتوزان درصد جوانهزنی و مؤلفههای وابسته به آن را در بذر علفهایهرز تحت تأثیر قرار داد. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش غلظت (بهترتیب غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر) درصد جوانهزنی بذرهای خردل وحشی (بهترتیب 20 و 44 درصد) و تاج خروس (به-ترتیب 6 و 12 درصد) در مقایسه با غلظت صفر کاهش یافت. نتایج نشان داد که جوانهزنی بذر خردل وحشی در مقایسه با بذر تاج خروس بیشتر تحت تأثیر قرار گرفت. تجزیه و تحلیل پیرسون تأثیر منفی و معنیدار جوانهزنی بر زمان تا 25، 50 و 75 درصد، میانگین زمان جوانهزنی و شاخص جوانهزنی را نشان داد. همچنین تأثیر مثبت و معنیدار جوانهزنی بر ضریب سرعت جوانهزنی بذر، حداکثر مقدار جوانهزنی و ارزش جوانهزنی را نشان داد. نتایج بر تأثیر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در غلظت 200 گرم در لیتر بر کاهش جوانهزنی و مؤلفههای وابسته به آن را در بذر خردل وحشی تأیید نمود. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
کلیدواژهها | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
شاخص های جوانه زنی؛ عصاره های گیاهی؛ علف های هرز؛ کیتین و نانوذرات | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
اصل مقاله | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
The effect of Sunn hemp extract (Crotalaria juncea) formulated with chitosan nanoparticle on the germination of some weeds
Fatemeh Ahmadnia1, Ali Ebadi2*, Masoud Hashemi3, Akbar Ghavidel4, Mohammad Taghi Alebrahim5 1PhD student plant physiology. Department of Production engineering and plant genetics, Faculty of Agriculture and natural resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, Email: F.ahmadnia@uma.ac.ir Professor, Department of Production engineering and plant genetics, Faculty of Agriculture and natural resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, Email: Ebadi@uma.ac.ir 3Professor, Stockbridge School of Agriculture, Soil Sciences, University of Massachusetts Amherst, Massachusetts, USA, 4Assistant professor, Department soil science, Faculty of Agriculture and natural resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, Email: Ghavidel@uma.ac.ir 5 Professor, Department of Production engineering and plant genetics, Faculty of Agriculture and natural resources, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabil, Iran, Email: m.t.alebrahim@gmail.com
تأثیر عصاره سانهمپ (Cortalaria juncea) فرموله شده با نانوذره کیتوزان بر جوانهزنی برخی از علفهایهرز
فاطمه احمدنیا1، علی عبادی2*، مسعود هاشمی3، اکبر قویدل4، محمدتقی آلابراهیم5 1 دانشجوی دکتری فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه آموزشی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران، 2 استاد، فیزیولوژی گیاهان زراعی، گروه آموزشی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران، رایانامه: ebadi@uma.ac.ir 3 استاد،گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی استاک بریج، دانشگاه ماساچوست، ماساچوست، آمریکا، رایانامه: masoud@umass.edu 4 دانشیار بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران، رایانامه:ghavidel@uma.ac.ir 5 استاد علوم علفهایهرز، گروه آموزشی مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران، رایانامه: m.t.alebrahim@gmail.com
مقدمه سیستمهای مدیریتی متداول، استفاده از نهادههای شیمیایی مانند علفکشها را یکی از روشهای کنترل علفهایهرز در جهت افزایش عملکرد محصولات کشاورزی معرفی میکنند (Okey-Onyesolu et al., 2021). استفاده روزافزون و غیرهدفمند از این محصولات موجب افزایش مشکلات زیستمحیطی مانند تخریب اکوسیستمهای کشاورزی، تجمع بقایای نهادههای شیمیایی و آلودگی منابعی مانند هوا، آب و خاک میشود (Li et al., 2021). ارائه روشهای زیستسازگار و ایمن توسط پژوهشگران موجب ایجاد استراتژیهای مدیریتی موفق در زمینه تولید محصولات کشاورزی همگام با حفظ محیط زیست و دوام اقتصادی میشود (Saif et al., 2016). استفاده از گیاهانی با خاصیت دگرآسیبی یکی از روشهای سازگار با محیط زیست در مدیریت کنترل علفهایهرز است. دگرآسیبی اثر مهاری یا تحریکی یک گیاه بر گونهای دیگر در نتیجه انتشار ترکیبات شیمیایی در محیط است (Putnam and Tang, 1986). خاصیت دگرآسیبی گیاهان زراعی در مدیریت سیستمهای کشاورزی برای کنترل علفهای هرز به دلیل ترشح بسیار ناچیز ترکیبات دگرآسیب در محیط طبیعی مورد استفاده قرار نمیگیرد، با این حال میتوان نقش آنها را با استفاده از گیاهان تجاری دگرآسیب گسترش داد (Wu et al., 1999; Alder and Chase, 2007). سانهمپ (Crotalaria juncea) یکی از گیاهان پوششی مورد استفاده بهمنظور کنترل علفهایهرز است. سانهمپ یک گیاه پوششی سه کربنه[1]، گرمسیری و مقاوم به شرایط سخت است (Kamireddy et al., 2013). سانهمپ پتانسیل بالایی در ارائه خدمات زیستی مانند سرکوب علفهایهرز دارد (Cho et al., 2015). برخی از آمینو اسیدهای جداسازی شده از گیاه سانهمپ گونه کروتالاریا بیانگر خاصیت دگرآسیبی این گیاه هستند طیف گستردهای از پلیمرهای زیستی از جمله کیتوزان بهطور فعال به عنوان نانوحاملهای تحویلدهندهی مواد شیمیایی در بخش کشاورزی مورد استفاده قرار میگیرند (Wani et al., 2019; Choudhary et al., 2019). کیتوزان یک مشتق زیستسازگار، زیستتخریبپذیر با نفوذپذیری بالا، مقرون به صرفه برای تولید وسیع و غیرسمی از کیتین است (Shukla et al., 2013). ویژگیهای زیستی، فیزیکوشیمیایی، میزان خلوص و وزن مولکولی کیتوزان وابسته به منبع و روش استخراج است (Kurita et al., 2006). سایر ویژگیهای کیتوزان شامل خاصیت آنتیاکسیدانی (Sun et al., 2007)، هموستاتیک و پتانسیل تشکیل فیلم، قدرت جذب عالی، ضدباکتری، ضدقارچی و ضد ویروسی و ویژگیهای آنتی کلسترولمی[3] موجب افزایش کاربردهای آن شده است (Mujtaba et al., 2018; Sun et al., 2007). بنابراین میتوان بیان نمود که کیتوزان به عنوان یکی از کارآمدترین پلیمرها در تحویل مواد شیمیایی کشاورزی و ریزمغذیها در نانوذرات است (Cota-Arriola et al., 2013). برای مثال در پژوهشی علفکش گلایفوسیت را با کیتوزان فرموله نموده و گزارش کردند که فرمولاسیونهای انجام یافته کیتوزان/گلایفوسیت دارای کمترین سمیت و همزمان دارای مؤثرترین فعالیت علفکشی در برابر علفهایهرز مورد نظر بودند (Rychter, 2019). در مطالعهای دیگر پژوهشگران نشان دادند که علاوه بر کاهش سمیت علفکش ایمزاپیک[4] سنتز شده با نانوذرات کیتوزان، نانوذرات دارای پایداری فیزیکوشیمیایی مطلوبی بودند (Maruyama et al., 2016). بنابراین به نظر میرسد تلفیق عصاره گیاه سانهمپ به عنوان یک گیاه دگرآسیب با کیتوزان به عنوان یک نانوحامل، نگرش نوینی در ایجاد علفکشهای زیستی از عصاره سانهمپ باشد. هدف از این آزمایش، بررسی تأثیر عصارههای سانهمپ و عصاره فرموله شده با کیتوزان بر قابلیت جوانهزنی و مؤلفههای وابسته به آن در علفهایهرز تاج خروس و خردل وحشی بود.
مواد و روشها به منظور بررسی تأثیر عصاره فرموله شده سانهمپ با کیتوزان آزمایشی در سال 1400 در آزمایشگاههای تکنولوژی بذر و علوم علفهایهرز گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل گونه علفهایهرز خردل وحشی بذر سان همپ با نام تجاری (Crotalaria Juncea)Global Sunn brand Sunn hemp از ایالات متحده امریکا، ماساچوست، امهرست تهیه شد. بذور پس از اختلاط با باکتری همزیست Bradyrhizobium spp. با فواصل بین ردیف 38 سانتیمتر و روی ردیف 10 سانتیمتر در بهار 1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان دانشگاه محقق اردبیلی کشت گردید. برخی از ویژگیهای خاک مزرعه آزمایشی و شرایط اقلیمی به شرح جدول 1 و شکل 1 میباشد. با گذشت 65 روز از تاریخ کاشت و پیش از گلدهی اقدام به جمعآوری برگ گیاه سانهمپ گردید. برگهای گیاه سانهمپ به مدت 72 ساعت تا حصول وزن ثابت در دمای 50 درجه سانتیگراد در آون خشک شد (Skinner et al., 2012). سپس نمونههای خشک شده توسط آسیاب مدل Romania, type ~3M پودر شد و تا زمان تهیه عصاره در یخچال 70- درجه سانتیگراد نگهداری شد. برای تهیه عصاره آبی گیاه سانهمپ از روش خیساندن[5] استفاده شد (Trusheva et al., 2007). در این روش پودر گیاه سانهمپ براساس غلظتهای آزمایشی با آب مقطر مخلوط شد. بهمنظور تهیه غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر بهترتیب 150 و 200 گرم پودر گیاه سانهمپ به یک لیتر آب مقطر (1000 میلیلیتر) اضافه شد. محلولهای حاصل بهمدت 24 ساعت در دمای 25 درجه سانتیگراد بر روی شیکر مدل FSA, AC220V, 50/60HZ (IRAN) قرار گرفت. پس از گذشت زمان، محلول حاصل با استفاده از کاغذ صافی واتمن شماره 42 صاف گردید. سپس به مدت 15 دقیقه با 5000 دور در دقیقه سانتریفیوژ شد و عصاره شفاف رویی جدا و تا زمان انجام آزمونهای زیستسنجی در یخچال در دمای 4 درجهسانتیگراد نگهداری شد.
شکل 1: تغییرات دمایی و بارش در طول دوره رشد سانهمپ
تهیه عصاره فرموله شده سانهمپ با کیتوزان: سنتز عصارههای فرموله شده سانهمپ در غلظت های 150 و 200 گرم در لیتر با کیتوزان با استفاده از روش ژلشدن یونی[6] انجام شد (Bulmera et al., 2012; Shahbazi et al., 2013). کیتوزان تجاری با وزن مولکولی متوسط تهیه شد. بهمنظور سنتز، سه گرم کیتوزان با ترازوی دیجیتال با دقت 0001/0 گرم مدل (Satorius -SECURA124-1S- Germany) توزین شد و در 300 میلیلیتر آب مقطر حل شد. جهت انحلال کامل و ایجاد یکنواختی در اختلاط محلول از همزن مغناطیسی با 550 دور در دقیقه در دمای اتاق (2±27) استفاده شد. همچنین بهمنظور تنظیم pH برابر پنج، چند قطره به آن استیک اسید گلاسیال اضافه شد. سپس مقدار 20 میلیلیتر از عصاره سانهمپ 150 و 200 گرم در لیتر به محلولها اضافه شد. در مرحله بعد مقدار 5/0 گرم تری پلی فسفات[7] توسط ترازوی دیجیتال با دقت 0001/0 توزین شد و در 50 میلیلیتر آب مقطر به طور کامل حل و به صورت قطره قطره با استفاده از قطرهچکان به محلول کیتوزان اضافه شد. اختلاط محلول به مدت 60 دقیقه ادامه یافت. سپس از محلول تهیه شده برای آزمونهای زیستسنجی علفهایهرز خردل وحشی و تاج خروس استفاده شد.
شکل 2: گیاه سان همپ (A)، سنتز کیتوزان با عصاره سان همپ (B)، عصارههای سنتز شده 150 و 200 گرم در لیتر (C)
آزمونهای زیستسنجی: بذر علفهایهرز خردل وحشی (Sinapis arvensis L.) و تاج خروس (Amaranthus retroflexus) از مزارع کشاورزی مرکز تحقیقات مغان در شهرستان پارس آباد، استان اردبیل با موقعیت جغرافیایی ʹ31°39 شمالی و ʹ46°47 شرقی جمعآوری شد. پیش از انجام آزمایش، قوهنامیه بذور علفهایهرز خردل وحشی و تاج خروس مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور شکست خواب بذور علفهایهرز از جیبرلیک اسید با غلظت 150 میلیگرم در لیتر با 24 ساعت نگهداری در تاریکی استفاده شد (Keshtkar et al., 2008). به منظور سنجش تأثیر هر یک از غلظتهای مختلف عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان، تعداد 50 عدد بذر از هرگونه علفهرز پس از استریل شدن سطحی توسط هیپوکلریت سدیم یک درصد، بصورت تصادفی در پتری دیشهای به قطر 9 سانتیمتر بین دو کاغذ صافی قرار داده شد. به هریک از پتریدیشها 10 میلیلیتر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان و برای غلظت صفر گرم در لیتر ( آب مقطر) اضافه شد. پس از آن ظروف پتریدیش در پاکتهای پلاستیکی شفاف قرار داده شد و به منظور جوانهزنی به ژرمیناتور با رطوبت نسبی 75 درصد و دمای 25 درجه سانتیگراد انتقال داده شد (Alebrahim et al., 2011; Alebrahim et al., 2015). شمارش بذور به مدت 14 روز، روزانه در ساعت مشخص انجام شد. بذوری با طول ریشهچه دو میلیمتر به عنوان بذور جوانهزده در نظر گرفته شدند (Perry, 1991). درصد جوانهزنی بذر: درصد جوانهزنی بذر با استفاده از رابطه (1) محاسبه شد (Scott et al., 1984). رابطه (1) در این رابطه GP بیانگر درصد جوانهزنی، S بیانگر تعداد بذور جوانهزده و T بیانگر تعداد کل بذور نمونه آزمایشی میباشد. زمان تا 25، 50 و 75 درصد جوانهزنی: زمان تا 25، 50 و 75 درصد جوانهزنی با استفاده از رابطه (2) محاسبه شد (Mehmood et al., 2018). رابطه (2) در این رابطه N بیانگر تعداد نهایی بذرهای جوانهزده، ni و nj بیانگر تعداد تجمعی بذرها که در زمانهای ti و tj جوانهزدهاند در زمانی که است. سرعت جوانهزنی: سرعت جوانهزنی بذر با استفاده از رابطه (3) محاسبه شد (Maguire, 1962; Burnett et al., 2005). رابطه (3) در این رابطه n بیانگر تعداد بذر جوانهزده در زمان t و t بیانگر تعداد روزهای پس از شروع جوانهزنی است. ضریب سرعت جوانهزنی: ضریب سرعت جوانهزنی بذر با استفاده از رابطه (4) محاسبه شد (Scott et al., 1984). رابطه (4) در این رابطه CVG بیانگر ضریب سرعت جوانهزنی و Gn – G1 بیانگر تعداد بذر جوانهزده از روز اول تا انتهای آزمون میباشد. میانگین زمان جوانهزنی: میانگین زمان جوانهزنی با استفاده از رابطه (5) محاسبه شد (Ellis, 1992). رابطه(5) در این رابطه MGT بیانگر میانگین زمان لازم برای جوانهزنی، d بیانگر تعداد روزهای شمارش از زمان شروع آزمایش و n تعداد بذر جوانهزده در روز d میباشد. شاخص جوانهزنی بذر: شاخص جوانهزنی بذر با استفاده از رابطه (6) محاسبه شد (TeKrony and Egli, 1991). رابطه (6) در این رابطه GI بیانگر شاخص جوانهزنی، ni بیانگر تعداد کل بذرهای جوانهزده، ti بیانگر تعداد روزهای پس از شروع جوانهزنی میباشد. حداکثر مقدار جوانهزنی: حداکثر مقدار جوانهزنی با استفاده از رابطه (7) محاسبه شد (Saeb et al., 2013). رابطه (7) در این رابطه PV بیانگر حداکثر مقدار جوانهزنی (اوج جوانهزنی)، MDGmax بیانگر حداکثر میانگین جوانهزنی روزانه و Nd بیانگر تعداد روزهای پس از شروع جوانهزنی میباشد. ارزش جوانهزنی بذر: ارزش جوانهزنی بذر با استفاده از رابطه (8) محاسبه شد (Czabator, 1962). رابطه (8) در این رابطه MDG بیانگر میانگین جوانهزنی روزانه و PV بیانگر حداکثر مقدار جوانهزنی بذر میباشد. تجزیه آماری دادهها: تجزیه دادهها با استفاده از نرم افزار آماری SAS 9.4، نتایج مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون LSD5% و ترسیم شکلها با استفاده از Excel 2019 انجام شد. همبستگی پیرسون با استفاده از نرمافزار آماری GraphPad Prism 9 پس از انجام آزمون نرمال بودن کولموگروف-اسمیرنوف رسم شد. نتایج درصد جوانهزنی: نتایج تجزیه واریانس دادهها نشان داد که درصد جوانهزنی بذر تحت تأثیر برهمکنش گونه علفهای هرز و غلظتهای مختلف عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در سطح احتمال یک درصد معنیدار بود (جدول 2). نتایج نشان داد که درصد جوانهزنی بذر خردل وحشی و تاج خروس با افزایش غلظت عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان کاهش یافت. بهطوریکه جوانهزنی بذر خردل وحشی در مقایسه با غلظت صفر (آب مقطر)، در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر بهترتیب 20 و 44 درصد کاهش یافت (جدول 3). همچنین جوانهزنی بذر تاج خروس در مقایسه با غلظت صفر (آب مقطر)، در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر بهترتیب 6 و 12 درصد کاهش یافت (جدول 3). مقایسه بین غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر در علفهایهرز خردل وحشی و تاج خروس بیانگر کاهش بهترتیب 00/30 و 38/6 درصد جوانهزنی بذر علفهایهرز است (جدول 3).
زمان تا 25، 50 و 75 درصد جوانهزنی: نتایج بیانگر تأثیر مثبت و معنیدار برهمکنش گونههای علفهایهرز و غلظتهای مختلف عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در سطح احتمال یک درصد بود (جدول 2). نتایج نشان داد که بیشترین زمان تا 25 درصد جوانهزنی از غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در بذر خردل وحشی (بهترتیب 15/2 و 28/2 روز) حاصل شد (جدول 3). این در حالی است که بذر تاج خروس دارای کمترین زمان تا 25 درصد جوانهزنی بود و اختلاف آماری معنیداری در بین غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر وجود نداشت (جدول 3). نتایج زمان تا 50 درصد جوانهزنی مانند 25 درصد جوانهزنی بود به طوری که بذر خردل وحشی در مقایسه با تاج خروس نیازمند مدت زمان بیشتری برای 50 درصد جوانهزنی بود. بیشترین زمان تا 50 درصد جوانهزنی (65/2 روز) از غلظت 200 گرم در لیتر بهدست آمد (جدول 3). پس از این غلظت، غلظت 150 گرم در لیتر (50/2 وز) خردل وحشی بیشترین زمان تا 50 درصد جوانهزنی را داشت (جدول 3). نتایج زمان تا 75 درصد جوانهزنی بذر علفهایهرز نشان داد که بیشترین (07/3 روز) و کمترین (45/1 روز) بهترتیب از غلظت 200 گرم در لیتر بذر خردل وحشی و غلظت صفر گرم در لیتر بذر تاج خروس حاصل شد (جدول 3). مدت زمان تا 75 درصد جوانهزنی در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر بذر تاج خروس (77/1 و 78/1 روز) اختلاف آماری معنیداری نداشتند (جدول 3). به طور کلی بذر خردل وحشی در مقایسه با بذر تاج خروس نیازمند زمان بیشتری برای جوانهزنی بود. به نظر میرسد در مقایسه غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر با غلظت صفر گرم در لیتر (آب مقطر) در 25، 50 و 75 درصد، عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان موجب کاهش 13/44، 37/47، 94/39، 14/43، 79/36 و 12/41 درصدی جوانهزنی شده است. این موضوع بیانگر تأثیرپذیری بیشتر بذر خردل وحشی از عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان با خاصیت دگرآسیبی است. سرعت جوانهزنی: نتایج نشان داد که برهمکنش گونههای علفهایهرز و غلظتهای عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان تأثیر معنیداری در سطح احتمال یک درصد بر سرعت جوانهزنی بذر خردل وحشی و تاج خروس داشت (جدول 2). نتایج نشان داد که بیشترین سرعت جوانهزنی (11/17 بذر در روز) از غلظت صفر گرم در لیتر (آب مقطر) از بذر تاج خروس حاصل شد (جدول 3).
همچنین سرعت جوانهزنی بذر تاج خروس در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر در مقایسه با غلظت صفر گرم در لیتر بهترتیب 59/40 و 44/43 درصد کاهش یافت (جدول 3). با این حال غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر در بذر تاج خروس اختلاف آماری معنیداری نداشتند. با توجه به تأثیرپذیری کمتر بذر تاج خروس در درصد جوانهزنی، زمان تا 25، 50 و 75 درصد جوانهزنی (جدول 3)، نتایج حاصل از سرعت جوانهزنی به دور از انتظار نبود. کمترین سرعت جوانهزنی بدون اختلاف آماری معنیداری از غلظتهای صفر، 150 و 200 گرم در لیتر بذر خردل وحشی (بهترتیب 11/17، 9 و 72/13 بذر در روز) حاصل شد (جدول 3). نتایج حاصل از سرعت جوانهزنی بذر خردل وحشی در راستای نتایج حاصل از درصد جوانهزنی، زمان تا 25، 50 و 75 درصد جوانهزنی بود (جدول 3). میانگین زمان جوانهزنی: نتایج نشان داد که برهمکنش گونههای علفهایهرز و غلظتهای عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان تأثیر معنیداری در سطح احتمال یک درصد بر میانگین زمان جوانهزنی بذر خردل وحشی و تاج خروس داشت (جدول 2). نتایج نشان داد که بیشترین (20/3 بذر در روز) و کمترین (46/1 بذر در روز) میانگین زمان جوانهزنی بهترتیب از غلظتهای 200 گرم در لیتر خردل وحشی و صفر گرم در لیتر (آب مقطر) تاج خروس حاصل شد (جدول 3). میانگین زمان جوانهزنی در بذر خردل وحشی در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر در مقایسه با صفر گرم در لیتر بهترتیب 96/32 و95/36 درصد افزایش یافت (جدول 3). با توجه به نتایج حاصل از درصد و سرعت جوانهزنی، عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان موجب کاهش در درصد و سرعت جوانهزنی بذر خردل وحشی شده است. این در حالی است که میانگین جوانهزنی بذر تاج خروس مانند درصد و سرعت جوانهزنی تحت تأثیر افزایش غلظتهای عصاره فرموله شده سانهمپ با کیتوزان قرار نگرفت و در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر (بهترتیب 04/2 و 02/2 بذر در روز) اختلاف آماری معنیداری نداشت (جدول 3). با این حال در مقایسه غلظتهای 150 و200 گرم در لیتر عصاره فرموله شده سانهمپ با کیتوزان در مقایسه با غلظت صفر گرم در لیتر (آب مقطر) بهترتیب 54/28 و85/27 درصد افزایش میانگین زمان جوانهزنی مشاهده شد (جدول 3). ضریب سرعت جوانهزنی: نتایج نشان داد که ضریب سرعت جوانهزنی بذر تحت تأثیر اثرات جداگانه گونههای علفهایهرز و غلظتهای مختلف عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان قرار گرفت (جدول 2). بیشترین (63/55) و کمترین (99/37) ضریب سرعت جوانهزنی تحت تأثیر گونههای علفهایهرز از تاج خروس و خردل وحشی حاصل شد. به طوری که تاج خروس در مقایسه با خردل وحشی ضریب سرعت جوانهزنی بیشتری داشت (جدول 3). همچنین بیشترین (03/59) ضریب سرعت جوانهزنی از غلظت صفر گرم در لیتر (آب مقطر) و کمترین (07/41 و 32/40) بدون اختلاف آماری معنیداری از غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر حاصل شد (جدول 3). به طور کلی با توجه به همبستگی ضریب سرعت جوانهزنی به درصد و سرعت جوانهزنی و نتایج حاصل از آنها میتوان بیان نمود که تاج خروس در مقایسه با خردل وحشی تأثیرپذیری کمتری در مقابل عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان داشت. شاخص جوانهزنی بذر: نتایج نشان داد که برهمکنش گونههای علفهایهرز و غلظتهای عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان تأثیر معنیداری در سطح احتمال یک درصد بر شاخص جوانهزنی بذر خردل وحشی و تاج خروس داشت (جدول 2). بیشترین (22/26) و کمترین (9) شاخص جوانهزنی بذر به ترتیب صفر گرم در لیتر بذر تاج خروس و 200 گرم در لیتر بذر خردل وحشی حاصل شد (جدول 3). نتاج نشان داد که در مقایسه غلظت 150 و 200 گرم در لیتر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در بذر خردل وحشی با غلظت صفر گرم در لیتر بهترتیب 66/47 و 67/65 درصد شاخص جوانهزنی بذر کاهش یافت (جدول 3). همچنین در مقایسه غلظت 150 و 200 گرم در لیتر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در بذر تاج خروس با غلظت صفر گرم در لیتر بهترتیب 99/39 و 87/42 درصد شاخص جوانهزنی بذر کاهش یافت (جدول 3). حداکثر مقدار جوانهزنی: نتایج بیانگر تأثیر مثبت و معنیدار برهمکنش گونه علفهایهرز و غلظتهای مختلف عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در سطح احتمال یک درصد بر حداکثر مقدار جوانهزنی بود (جدول 2). همچنین نتایج نشان داد که بیشترین (66/54) از غلظت صفر گرم در لیتر بذر تاج خروس (آب مقطر) و کمترین (88/14) از غلظت 200 گرم در لیتر بذر خردل وحشی حاصل شد (جدول 3). غلظتهای صفر گرم در لیتر خردل وحشی، 150 و 200 گرم در لیتر تاج خروس (بهترتیب 66/45، 00/45 و 33/42) اختلاف آماری معنیدار نداشتند (جدول 3). با این حال در مقایسه بذر خردل وحشی با تاج خروس در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر، خردل وحشی تأثیرپذیری بیشتری از عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان داشت (جدول 3). به طوری که غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در مقایسه با غلظت صفر گرم در لیتر بهترتیب موجب کاهش 36/50 و 39/67 درصدی حداکثر جوانهزنی شد (جدول 3). ارزش جوانهزنی: نتایج بیانگر تأثیر مثبت و معنیدار برهمکنش گونه علفهایهرز و غلظتهای مختلف عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در سطح احتمال یک درصد بر ارزش جوانهزنی بذر بود (جدول 2). نتایج نشان داد که بیشترین (47/390) و کمترین (34/62) ارزش جوانهزنی بذر بهترتیب از غلظتهای صفر گرم در لیتر (آب مقطر) تاج خروس و 200 گرم در لیتر خردل وحشی بهدست آمد (جدول 3). غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در بذر تاج خروس (303 و 268) اختلاف آماری معنیداری از نظر ارزش جوانهزنی بذر نداشتند (جدول 3). مقایسه غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان با غلظت صفر گرم در لیتر (آب مقطر) در بذر خردل وحشی بیانگر کاهش 33/60 و 88/80 درصدی ارزش جوانهزنی بذر بود (جدول 3). همچنین مقایسه غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان با غلظت صفر گرم در لیتر (آب مقطر) در بذر تاج خروس بیانگر کاهش 40/22 و 36/31 درصدی ارزش جوانهزنی بذر بود (جدول 3). همبستگی پیرسون: نتایج حاصل از همبستگی پیرسون در بذر خردل وحشی بیانگر تأثیر منفی و معنیدار جوانهزنی بذر بر زمان تا 25 درصد جوانهزنی
شکل 3: نتایج همبستگی پیرسون خردل وحشی و تاج خروس درصد جوانهزنی بذر (GP)، زمان تا 25 درصد جوانهزنی (T25)، زمان تا 50 درصد جوانهزنی (T50)، زمان تا 75 درصد جوانهزنی (T75)، سرعت جوانهزنی (GS)، ضریب سرعت جوانهزنی (CVG)، میانگین زمان جوانهزنی (MGT)، شاخص جوانهزنی (GI)، حداکثر مقدار جوانهزنی (PV) و ارزش جوانهزنی (GV)
بحث جوانهزنی بذر با مجموعهای از فرآیندهای پیچیده فیزیولوژیک و بیوشیمیایی همراه است (Wang et al., 2019). عوامل داخلی متعددی از جمله قدرت بذر، دما، زمان و عوامل بیرونی مانند تحریککنندهها و بازدارندههای مانند هورمونها و ترکیبات دگرآسیب بر جوانهزنی بذر تأثیرگذارند (Xia et al., 2018). بذر خردل وحشی و تاج خروس دو گونه مهم خسارتزا در مزارع کشاورزی هستند (Enayati et al. 2019; Zargar et al., 2021). شناخت ویژگیهای جوانهزنی و مؤلفههای وابسته به آن در این بذور موجب افزایش توانمندیهای مدیریتی در کاهش خسارتهای آنها به مزارع کشاورزی میشود. نتایج حاصل از این آزمایش بیانگر آن بود که با افزایش غلظت عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان درصد جوانهزنی بذور خردل وحشی و تاج خروس کاهش یافت. بذر خردل وحشی در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر کاهش قابل توجهای (20 و 44 درصد) در درصد جوانهزنی داشت. همچنین نتایج بازدارندگی 00/30 و 38/6 درصدی جوانهزنی در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر بیانگر تأثیرپذیری بیشتر بذر علفهرز خردل وحشی در مقایسه با بذر علفهرز تاج خروس بود. به نظر میرسد بازدارندگی عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در غلظت 200 گرم در لیتر بیشتر از غلظت 150 گرم در لیتر در بذر علفهرز خردل وحشی بود. نتایج حاصل از زمان تا 25، 50 و 75 درصد جوانهزنی نیز در راستای درصد جوانهزنی بیانگر ایجاد بازدارندگی بیشتر در جوانهزنی بذر خردل وحشی در مقایسه با تاج خروس بود به طوری که در مقایسه غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر با غلظت میانگین مدت زمان جوانهزنی یکی از مهمترین ویژگیهای کیفی بذر محسوب میشود که بیانگر مدت زمان استقرار یک گیاه در محیط است (Pasandideh et al., 2014). همچنین این صفت کیفی شاخصی از سرعت و شتاب جوانهزنی است و به عنوان معیاری از یکنواختی جوانهزنی و بینه گیاهچه نیز محسوب میشود (Hanter et al., 1984). نتایج حاصل از این آزمایش بیانگر افزایش میانگین مدت زمان جوانهزنی بذر خردل وحشی در غلظت 200 گرم در لیتر در مقایسه با غلظتهای 150 و صفر گرم در لیتر بود. این امر بیانگر تأثیر مثبت عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان بر کاهش یکنواختی جوانهزنی بذر خردل وحشی است. این در حالی است که میانگین مدت زمان جوانهزنی بذر تاج خروس تغییر چندانی در تمام غلظتهای مورد بررسی نداشت. به نظر میرسد مقاومت بذر تاج خروس در برابر تغییرات جوانهزنی تحت تأثیر عصاره فرموله شده سانهمپ با کیتوزان بیشتر است. با توجه به افزایش میانگین زمان جوانهزنی و رابطه آن با سرعت جوانهزنی میتوان گزارش نمود که ضریب سرعت جوانهزنی بذر تحت تأثیر عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در غلظتهای 150 و 200 گرم در لیتر کاهش یافت. اگرچه در این غلظتها کاهش ضریب سرعت جوانهزنی اختلاف آمای معنیداری نداشت. بیان شده است که ضریب سرعت جوانهزنی، بیانگر سرعت و شتاب جوانهزنی بذر است (Scott et al., 1984). همچنین اگر میانگین زمان جوانهزنی کمتر باشد، سرعت جوانهزنی بذر بیشتر خواهد بود (Pasandideh et al., 2014). بنابراین میتوان گزارش نمود که بذر تاج خروس در این آزمایش با کمترین میانگین جوانهزنی و بیشترین سرعت جوانهزنی دارای بالاترین ضریب سرعت جوانهزنی است. البته این موضوع بیانگر عدم تأثیرپذیری مطلوب بذر علفهرز تاج خروس از عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان است. برهمکنش سرعت و درصد جوانهزنی بذر، موجب بهبود شاخص بذر میشود که گزارش شده است شاخص بذر، ترکیبی از این دو مؤلفه است
نتیجهگیری نتایج حاصل از این آزمایش بیانگر آن بود که با افزایش غلظت عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان، درصد جوانهزنی و سایر مؤلفههای وابسته به آن و مورد بررسی کاهش یافت. بررسی تأثیرپذیری گونه علفهایهرز نیز نشان داد که بذر علفهرز خردل وحشی بیشترین تأثیرپذیری را در مقایسه با بذر علفهرز تاج خروس داشت. همچنین به نظر میرسد غلظت عصاره گیاهی مورد استفاده در سنتز با کیتوزان مهمترین عامل بازدارندگی جوانهزنی و مؤلفههای وابسته به آن باشد. از نتایج چنین استنباط میگردد عصاره سانهمپ فرموله شده با کیتوزان در غلظت 200 گرم در لیتر موجب تأثیر مطلوب در کاهش جوانهزنی و مؤلفههای وابسته به آن در بذر خردل وحشی میشود.
References Abdul-Baki, A. and Anderson, J.D. 1973. Vigor determination in soydean by multiple criteria. Crop Science. 13:630-633. Adams, R. and Gianturco, M.1956. The alkaloids of Crotalaria juncea. Journal of American Chemical Society. 78:1919-1921. Adler, M.J. and Chase, C.A. 2007. Comparison of the allelopathic potential of leguminous summer cover crops: Cowpea, sunn hemp, and velvetbean. Hort Science. 42:289-293. Alebrahim, M.T., Fakhari, R. and Sharifi, K. 2015. Allelopathic effect of bitter gourd extract (Acroptilon repens) on the greening of some crops and weeds. Iranian Journal of Seed Research, 6(3): 13-21. Alebrahim, M.T., Rouhi, H., Serajchi, M., Majd, R. and Ghorbani, R. 2011. Study of dormancy-breaking and optimum temperature for germination of Russian knapweed (Acroptilon repens L.). International Journal of Agriscience. 1(1):19-25. Boonlertnirum, S., Sarobol, E.D., Meechoui, S. and Sooksathan, I. 2007. Drought recovery andgrain yield potential of rice after chitosan application. Kasetsart Journal- Natural Science. 41(1):1-6. Bulasara, K.V., Thakuria, H., Uppaluri, R. and Purkait, M.K. 2011. Effect of process parameters on electroless plating and nickel-ceramic composite membrane characteristics. Bulmera, C., Margaritisa, A. and Xenocostasb, A. 2012. Production and characterization of novel chitosan nanoparticles for controlled release of rHu-Erythropoietin. Biochemical Engineering Journal. 68: 61-69. Burnett, S.E., Pennisi, S.V., Thomas, P.A. and van Iersel, M.W. 2005. Controlled drought affects morphology and anatomy of Salvia splendens. Journal of the American Society for Horticultural Science. 130(5): 775-781. Cabrera, J.C., Wégria, G., Onderwater, R.C.A., González, G., Nápoles, M.C., Falcón-Rodríguez, A.B., Costales, D., Rogers, H.J., Diosdado, E., González, S., Cabrera, G., González, L. and Wattiez, R. 2013. Practical Use of Oligosaccharins in Agriculture. In: S. Saa Silva, P. Brown, and M. Ponchet (Eds.), Proc. 1st World Congress on the Use of Biostimulants in Agriculture, Acta Hort. 1009 (2013): 195-212. Chandrkrachang, S. 2002. The applications of chitin and chitosan in agriculture in Thailand. Advances in Chitin Science. 5:458-462. Cho, A.H., Chase, C.A. and Treadwell, D.D. 2015. Apical dominance and planting density effects on weed suppression by Sunn Hemp (Crotalaria juncea L.). Hortscience 50(2):263-267. Choudhary, S.K., Kumar, A. and Kumar. R. 2020. Novel Nanotechnological Tools for Weed Management – A Review. Chemical Science Review and Letters. 9(36): 886-894. Cole, S.D. 1991. Allelopathic effects of Crotalaria juncea. University of South Dakota, MS Thesis. Cota-Arriola, O., Onofre Cortez-Rocha, M., Burgos-Hernández, A., Marina Ezquerra- Brauer, J. and Plascencia-Jatomea, M. 2013. Controlled release matrices and micro/nanoparticles of chitosan with antimicrobial potential: development of new strategies for microbial control in agriculture. Journal of Science of Food Agriculture. 93 (7):1525–1536. Czabator, F.J. 1962. Germination Value: An Index Combining Speed and Completeness of Pine Seed Germination. Forest Science. 8: 386-396. Elizabath, A., Babychan, M., Mathew, A.M. and Syriac, G.M. 2019. Application of nanotechnology in agriculture. International Journal of Pure and Applied Bioscience. 7 (2):131-139. Ellis, R. H. 1992. Seed and seedling vigor in relation to crop growth and yield. Plant Growth Regulation. 11: 249-255. Enayati, V., Esfandiari, E., Pourmohammad, A. and Haj Mohammadnia Ghalibaf, K. 2019. Evaluation of different methods in seed dormancy breaking and germination of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus). Iranian Journal of Seed Research: 5(2): 129-137. Hemantaranjan, A., Katiyar, D., Singh, B. and Nishant Bhanu, A. 2014. A Future Perspective in Crop Protection: Chitosan and its Oligosaccharides. Advances in Plants & Agriculture Research. 1(1): 00006, 1-8. Hunter, E.A., Glaasbey, C.A. and Naylor. R.A.L. 1984. The analysis of data from germination tests. Journal of Agricultural Sciences, Cambridge. 102: 207-213. Javaid, M.M., Bhan, M., Johnson, J.V., Rathinasabapahi, B. and Chase, C.A. 2015. Biological and chemical characterizations of allelopathic potential of diverse accessions of the cover crop sunn hemp. American Society for Horticultural Science. 140(6):532-541. Kader, M.A. 2005. A comparison of seed germination calculation formulae and the associated interpretation of resulting data. Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales. 138: 65–75. Kamireddy, S.R., Li, J., Abbina, S., Berti, M., Tucker, M. and Ji, Y. 2013. Converting forage sorghum and sunn hemp into biofuels through dilute acid pretreatment. Industrial Crops and Products. 49:598-609. Keshtkar, H.R. Azarinvand, H., Etemad, V. and Moosavi, S.S. 2008. Seed dormancy-breaking and germination requirements of Ferula ovina and Ferula gummosa. Desert. 13:45-51. Kurita, K. 2006. Chitin and chitosan: functional biopolymers from marine crustaceans. Mar Biotechnol (NY). 8(3): 203-226. doi: 10.1007/s10126-005-0097-5. Li, H.F., Dong, J.X., Vasylieva, N., Cui, Y.L. Wan, D.B., Hua, X.D., Huo, j.Q., Yang, D.C., Gee, Sh.J. and Hammock, B.D. 2021. Highly specific nanobody against herbicide 2, 4-dichlorophenoxyacetic acid for monitoring of its contamination in environmental water. Science of the Total Environment 753 (2021):141950, 1-41. Maghsoodi, M.R., Lajayer, B.A., Hatami, M. and Mirjalili, M.H. 2019. Challenges and opportunities of nanotechnology in plant-soil mediated systems: beneficial role, phytotoxicity, and phytoextraction, Advances in Phyto nanotechnology. From synthesis to Application, Edition: 1st, 379-404 pp. Maguire, J.D. 1962. Speed of germination, aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigour. Crop Science. 2:176-177. Mahdavi, B. and Rahimi, A. 2013. Seed priming with chitosan improves the germination and growth performance of ajowan (Carum copticum) under salt stress. EurAsian Journal of BioSciences Eurasia J Biosci. 7: 69-76. Maruyama, C.R., Guilger, M., Pascoli, M., Bileshy-Jose, N., Abhilash, P.C., Fraceto, L.F. and Lima, R.D. 2016. Nanoparticles Based on Chitosan as Carriers for the Combined Herbicides Imazapic and Imazapyr. Scientific Reports. 6:19768, 1-15. DOI: 10.1038/srep19768. Mehmood, A., Naeem, M., Khalid, F., Saeed, Y., Abbas, T., Jabran, Kh., Sawar, M.A. Tanveer, A. and Javaid, M.M. 2018. Identification of phytotoxins in different plant parts of Brassica napus and their influence on mung bean. Environmental Science and Pollution Morris, JB., Chase, C., Treadwell, D., Koenig, R., Cho, A., Morales-Payan, J.P., Murphy, T. and Antonious, G.F. 2015. Effect of sunn hemp (Crotalaria juncea L.) cutting date and planting density on weed suppression in Georgia, USA. Journal of Environmental Science and Health, Part B.50: 614-621. Mujtaba, M., Khawar, KH.M., Camara, M.C., Carvalho, L.B., Fraceto, L.F., Morsi, R.E., Elsabee, M.Z., Kaya, M., Labidi, J., Ullah, H. and Wang, D. 2020. Chitosan-based delivery systems for plants: A brief overview of recent advances and future directions. International Journal of Biological Macromolecules. 154: 683-697. Ohdan, H., Daimon, H. and Mimoto, H. 1995. Evaluation of allelopathy in Crotalaria by using a seed pack growth pouch. Japanese Journal of Crop Science. 64:644-649. Okey-Onyesolu, C.F., Hassanisaadi, M., Bilal, M., Barani, M., Rahdar, A., Iqbal, J. and Pant, R. and Fales, H.M. 1974. Occurrence of a new amino acid in Crotalaria seeds. Phytochemistry. 13:1626-1627. Pasandideh, H., Sseyed Sharifi, R., Hamidi, A., Mobasser, S. and Sedghi, M. 2014. Relationship of seed germination and vigour indices of commercial soybean (Glycine max L. Merr.) Cultivar with seedling emergence in field. Iranian Journal of Seed Sciences and Perry, D.A. 1991. Methodology and application of vigor tests. International Seed Testing Association, Zurich, Switzerland. 275pp. Pilbeam, D.J. and Bell, A.E. 1979. A reappraisal of the free amino acids in seeds of Crotalaria juncea (Leguminosae). Phytochemistry. 18: 320-321. Putnam, A.R. and Tang, C.S. 1986. The science of allelopathy. Wiley, N.Y. Rychter, P. 2019. Chitosan/glyphosate formulation as a potential, environmentally friendly herbicide with prolonged activity. Journal of Environmental Science and Health, part B. Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes. 54(8):681-692. https://doi.org/10.1080/03601234.2019.1632644 Saeb, H., Khayyat, M., Zarezadeh, A., Moradinezhad, F., Samadzadeh, A. and Safaee, M. 2013. Effects of NaCl stress on seed germination attributes of periwinkle (Catharanthus roseus L.) and corn poppy (Papaver rhoeas L.) plants. Plant Breeding and Seed Science. 67:115-123. Saif, S., Tahir, A. and Chen, Y. 2016. Green Synthesis of Iron Nanoparticles and Their Environmental Applications and Implications. Nanomaterials (MADP). 6(11), 209: 1-26. Scott, S.J., Jones, R.A. and Williams, W.A. 1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Science, 24: 1192-1199. Shahbazi, M.A., Hamidi, M. and Mohammadi-Samani, S. 2013. Preparation, optimization, and in-vitro/in-vivo/ex-vivo characterization of chitosan-heparin nanoparticles: drug-induced gelation. Journal of Pharmacy and pharmacology. 65(8): 1118-1133. Shukla, S.K., Mishra, A.K., Arotiba, O.A., Mamba, B.B. 2013. Chitosan-based nanomaterials: A state-of-the-art review. International Journal of Biological Macromolecules. 59(2013): 46-58. Skinner, E.M., Dı´az-Pe´rez, J.C., Phatak, SH., Schomberg, H.H. and Vencill, W. 2010. Allelopathic Effects of Sunn hemp (Crotalaria juncea L.) on Germination of Vegetables and Weeds. Hort. Science. 47(1):138-142. Sun, T., Zhou, D., Xie, J., Mao, F. 2007. Preparation of chitosan oligomers and their antioxidant activity. European Food Research and Technology. 225 (3-4): 451-456. Tekrony, D.M. and Egli, D.B. 1991. Relationship of seed vigor to crop yield: a review. crop science. 31(3):816-822. Trusheva, B., Trusnkova, D. and Bankova, V. 2007. Different extraction methods of biologically active components from propolis: a preliminary study. Chemistry central Journal. 1(13):1-4. Wang, J., Ma, H. and Wang, SH. 2019. Application of ultrasound, microwaves, and magnetic fields techniques in the germination of cereals. Food Science and Technology Research. 25 (4): 489-497. Wani, T.A., Masoodi, F., Baba, W.N., Ahmad, M., Rahmanian, N. and Jafari, S.M. 2019. Nanoencapsulation of agrochemicals, fertilizers, and pesticides for improved plant production. Advances in Phytonanotechnology. Chapter 11, 279-298. Wu, H., Pratley, J., Lemerle, D. and Haig, T. 1999. Crop cultivars with allelopathic capability. Weed Research. 39:171–180. Xia, Q., Green, B.D., Zhu, Z.Z., Li, Y.E., Gharibzahedi, S.M.T., Roohinejad, S. and Barba, F.J. 2018. Innovative processing techniques for altering the physicochemical properties of wholegrain brown rice (Oryza sativa L.)-opportunities for enhancing food quality and health attributes. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 59(20):3349-3370. Zargar, M., Kavhiza, N.J., Bayat, M. and Pakina, E. 2021.Wild Mustard (Sinapis arvensis) Competition and Control in Rain-Fed Spring Wheat (Triticum aestivum L.). Agronomy. 11(11): 11(11): 2306:1-8.
[1]. C3 [2]. Phytoxic nonoprotein amino acid hydroxynorleucin [3]. Anticholesterolaemic` [4]. Imazapic [5]. Maceration [6]. Ionic gelation [7]. Tripolyphosphate (TPP) [8]. Dehydropyrrolizidine [9]. Riddelline [10]. Senecionine [11]. Seneciphylline
[12]. D-hydroxy nor leucine | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
مراجع | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
References
Abdul-Baki, A. and Anderson, J.D. 1973. Vigor determination in soydean by multiple criteria. Crop Science. 13:630-633.
Adams, R. and Gianturco, M.1956. The alkaloids of Crotalaria juncea. Journal of American Chemical Society. 78:1919-1921.
Adler, M.J. and Chase, C.A. 2007. Comparison of the allelopathic potential of leguminous summer cover crops: Cowpea, sunn hemp, and velvetbean. Hort Science. 42:289-293.
Alebrahim, M.T., Fakhari, R. and Sharifi, K. 2015. Allelopathic effect of bitter gourd extract (Acroptilon repens) on the greening of some crops and weeds. Iranian Journal of Seed Research, 6(3): 13-21.
Alebrahim, M.T., Rouhi, H., Serajchi, M., Majd, R. and Ghorbani, R. 2011. Study of dormancy-breaking and optimum temperature for germination of Russian knapweed (Acroptilon repens L.). International Journal of Agriscience. 1(1):19-25.
Boonlertnirum, S., Sarobol, E.D., Meechoui, S. and Sooksathan, I. 2007. Drought recovery andgrain yield potential of rice after chitosan application. Kasetsart Journal- Natural Science. 41(1):1-6.
Bulasara, K.V., Thakuria, H., Uppaluri, R. and Purkait, M.K. 2011. Effect of process parameters on electroless plating and nickel-ceramic composite membrane characteristics. Desalination. 268 (1-3): 195-203. Bulmera, C., Margaritisa, A. and Xenocostasb, A. 2012. Production and characterization of novel chitosan nanoparticles for controlled release of rHu-Erythropoietin. Biochemical Engineering Journal. 68: 61-69.
Burnett, S.E., Pennisi, S.V., Thomas, P.A. and van Iersel, M.W. 2005. Controlled drought affects morphology and anatomy of Salvia splendens. Journal of the American Society for Horticultural Science. 130(5): 775-781.
Cabrera, J.C., Wégria, G., Onderwater, R.C.A., González, G., Nápoles, M.C., Falcón-Rodríguez, A.B., Costales, D., Rogers, H.J., Diosdado, E., González, S., Cabrera, G., González, L. and Wattiez, R. 2013. Practical Use of Oligosaccharins in Agriculture. In: S. Saa Silva, P. Brown, and M. Ponchet (Eds.), Proc. 1st World Congress on the Use of Biostimulants in Agriculture, Acta Hort. 1009 (2013): 195-212.
Chandrkrachang, S. 2002. The applications of chitin and chitosan in agriculture in Thailand. Advances in Chitin Science. 5:458-462.
Cho, A.H., Chase, C.A. and Treadwell, D.D. 2015. Apical dominance and planting density effects on weed suppression by Sunn Hemp (Crotalaria juncea L.). Hortscience 50(2):263-267.
Choudhary, S.K., Kumar, A. and Kumar. R. 2020. Novel Nanotechnological Tools for Weed Management – A Review. Chemical Science Review and Letters. 9(36): 886-894.
Cole, S.D. 1991. Allelopathic effects of Crotalaria juncea. University of South Dakota, MS Thesis.
Cota-Arriola, O., Onofre Cortez-Rocha, M., Burgos-Hernández, A., Marina Ezquerra- Brauer, J. and Plascencia-Jatomea, M. 2013. Controlled release matrices and micro/nanoparticles of chitosan with antimicrobial potential: development of new strategies for microbial control in agriculture. Journal of Science of Food Agriculture. 93 (7):1525–1536.
Czabator, F.J. 1962. Germination Value: An Index Combining Speed and Completeness of Pine Seed Germination. Forest Science. 8: 386-396.
Elizabath, A., Babychan, M., Mathew, A.M. and Syriac, G.M. 2019. Application of nanotechnology in agriculture. International Journal of Pure and Applied Bioscience. 7 (2):131-139.
Ellis, R. H. 1992. Seed and seedling vigor in relation to crop growth and yield. Plant Growth Regulation. 11: 249-255.
Enayati, V., Esfandiari, E., Pourmohammad, A. and Haj Mohammadnia Ghalibaf, K. 2019. Evaluation of different methods in seed dormancy breaking and germination of redroot pigweed (Amaranthus retroflexus). Iranian Journal of Seed Research: 5(2): 129-137.
Hemantaranjan, A., Katiyar, D., Singh, B. and Nishant Bhanu, A. 2014. A Future Perspective in Crop Protection: Chitosan and its Oligosaccharides. Advances in Plants & Agriculture Research. 1(1): 00006, 1-8.
Hunter, E.A., Glaasbey, C.A. and Naylor. R.A.L. 1984. The analysis of data from germination tests. Journal of Agricultural Sciences, Cambridge. 102: 207-213.
Javaid, M.M., Bhan, M., Johnson, J.V., Rathinasabapahi, B. and Chase, C.A. 2015. Biological and chemical characterizations of allelopathic potential of diverse accessions of the cover crop sunn hemp. American Society for Horticultural Science. 140(6):532-541.
Kader, M.A. 2005. A comparison of seed germination calculation formulae and the associated interpretation of resulting data. Journal and Proceedings of the Royal Society of New South Wales. 138: 65–75.
Kamireddy, S.R., Li, J., Abbina, S., Berti, M., Tucker, M. and Ji, Y. 2013. Converting forage sorghum and sunn hemp into biofuels through dilute acid pretreatment. Industrial Crops and Products. 49:598-609.
Keshtkar, H.R. Azarinvand, H., Etemad, V. and Moosavi, S.S. 2008. Seed dormancy-breaking and germination requirements of Ferula ovina and Ferula gummosa. Desert. 13:45-51.
Kurita, K. 2006. Chitin and chitosan: functional biopolymers from marine crustaceans. Mar Biotechnol (NY). 8(3): 203-226. doi: 10.1007/s10126-005-0097-5.
Li, H.F., Dong, J.X., Vasylieva, N., Cui, Y.L. Wan, D.B., Hua, X.D., Huo, j.Q., Yang, D.C., Gee, Sh.J. and Hammock, B.D. 2021. Highly specific nanobody against herbicide 2, 4-dichlorophenoxyacetic acid for monitoring of its contamination in environmental water. Science of the Total Environment 753 (2021):141950, 1-41.
Maghsoodi, M.R., Lajayer, B.A., Hatami, M. and Mirjalili, M.H. 2019. Challenges and opportunities of nanotechnology in plant-soil mediated systems: beneficial role, phytotoxicity, and phytoextraction, Advances in Phyto nanotechnology. From synthesis to Application, Edition: 1st, 379-404 pp.
Maguire, J.D. 1962. Speed of germination, aid in selection and evaluation for seedling emergence and vigour. Crop Science. 2:176-177.
Mahdavi, B. and Rahimi, A. 2013. Seed priming with chitosan improves the germination and growth performance of ajowan (Carum copticum) under salt stress. EurAsian Journal of BioSciences Eurasia J Biosci. 7: 69-76.
Maruyama, C.R., Guilger, M., Pascoli, M., Bileshy-Jose, N., Abhilash, P.C., Fraceto, L.F. and Lima, R.D. 2016. Nanoparticles Based on Chitosan as Carriers for the Combined Herbicides Imazapic and Imazapyr. Scientific Reports. 6:19768, 1-15. DOI: 10.1038/srep19768.
Mehmood, A., Naeem, M., Khalid, F., Saeed, Y., Abbas, T., Jabran, Kh., Sawar, M.A. Tanveer, A. and Javaid, M.M. 2018. Identification of phytotoxins in different plant parts of Brassica napus and their influence on mung bean. Environmental Science and Pollution Research. 25:18071-18080. Morris, JB., Chase, C., Treadwell, D., Koenig, R., Cho, A., Morales-Payan, J.P., Murphy, T. and Antonious, G.F. 2015. Effect of sunn hemp (Crotalaria juncea L.) cutting date and planting density on weed suppression in Georgia, USA. Journal of Environmental Science and Health, Part B.50: 614-621.
Mujtaba, M., Khawar, KH.M., Camara, M.C., Carvalho, L.B., Fraceto, L.F., Morsi, R.E., Elsabee, M.Z., Kaya, M., Labidi, J., Ullah, H. and Wang, D. 2020. Chitosan-based delivery systems for plants: A brief overview of recent advances and future directions. International Journal of Biological Macromolecules. 154: 683-697.
Ohdan, H., Daimon, H. and Mimoto, H. 1995. Evaluation of allelopathy in Crotalaria by using a seed pack growth pouch. Japanese Journal of Crop Science. 64:644-649.
Okey-Onyesolu, C.F., Hassanisaadi, M., Bilal, M., Barani, M., Rahdar, A., Iqbal, J. and
Pant, R. and Fales, H.M. 1974. Occurrence of a new amino acid in Crotalaria seeds. Phytochemistry. 13:1626-1627.
Pasandideh, H., Sseyed Sharifi, R., Hamidi, A., Mobasser, S. and Sedghi, M. 2014. Relationship of seed germination and vigour indices of commercial soybean (Glycine max L. Merr.) Cultivar with seedling emergence in field. Iranian Journal of Seed Sciences and Research, 1(1): 29-50. Perry, D.A. 1991. Methodology and application of vigor tests. International Seed Testing Association, Zurich, Switzerland. 275pp.
Pilbeam, D.J. and Bell, A.E. 1979. A reappraisal of the free amino acids in seeds of Crotalaria juncea (Leguminosae). Phytochemistry. 18: 320-321.
Putnam, A.R. and Tang, C.S. 1986. The science of allelopathy. Wiley, N.Y.
Rychter, P. 2019. Chitosan/glyphosate formulation as a potential, environmentally friendly herbicide with prolonged activity. Journal of Environmental Science and Health, part B. Pesticides, Food Contaminants, and Agricultural Wastes. 54(8):681-692. https://doi.org/10.1080/03601234.2019.1632644
Saeb, H., Khayyat, M., Zarezadeh, A., Moradinezhad, F., Samadzadeh, A. and Safaee, M. 2013. Effects of NaCl stress on seed germination attributes of periwinkle (Catharanthus roseus L.) and corn poppy (Papaver rhoeas L.) plants. Plant Breeding and Seed Science. 67:115-123.
Saif, S., Tahir, A. and Chen, Y. 2016. Green Synthesis of Iron Nanoparticles and Their Environmental Applications and Implications. Nanomaterials (MADP). 6(11), 209: 1-26.
Scott, S.J., Jones, R.A. and Williams, W.A. 1984. Review of data analysis methods for seed germination. Crop Science, 24: 1192-1199.
Shahbazi, M.A., Hamidi, M. and Mohammadi-Samani, S. 2013. Preparation, optimization, and in-vitro/in-vivo/ex-vivo characterization of chitosan-heparin nanoparticles: drug-induced gelation. Journal of Pharmacy and pharmacology. 65(8): 1118-1133.
Shukla, S.K., Mishra, A.K., Arotiba, O.A., Mamba, B.B. 2013. Chitosan-based nanomaterials: A state-of-the-art review. International Journal of Biological Macromolecules. 59(2013): 46-58.
Skinner, E.M., Dı´az-Pe´rez, J.C., Phatak, SH., Schomberg, H.H. and Vencill, W. 2010. Allelopathic Effects of Sunn hemp (Crotalaria juncea L.) on Germination of Vegetables and Weeds. Hort. Science. 47(1):138-142.
Sun, T., Zhou, D., Xie, J., Mao, F. 2007. Preparation of chitosan oligomers and their antioxidant activity. European Food Research and Technology. 225 (3-4): 451-456.
Tekrony, D.M. and Egli, D.B. 1991. Relationship of seed vigor to crop yield: a review. crop science. 31(3):816-822.
Trusheva, B., Trusnkova, D. and Bankova, V. 2007. Different extraction methods of biologically active components from propolis: a preliminary study. Chemistry central Journal. 1(13):1-4.
Wang, J., Ma, H. and Wang, SH. 2019. Application of ultrasound, microwaves, and magnetic fields techniques in the germination of cereals. Food Science and Technology Research. 25 (4): 489-497.
Wani, T.A., Masoodi, F., Baba, W.N., Ahmad, M., Rahmanian, N. and Jafari, S.M. 2019. Nanoencapsulation of agrochemicals, fertilizers, and pesticides for improved plant production. Advances in Phytonanotechnology. Chapter 11, 279-298.
Wu, H., Pratley, J., Lemerle, D. and Haig, T. 1999. Crop cultivars with allelopathic capability. Weed Research. 39:171–180.
Xia, Q., Green, B.D., Zhu, Z.Z., Li, Y.E., Gharibzahedi, S.M.T., Roohinejad, S. and Barba, F.J. 2018. Innovative processing techniques for altering the physicochemical properties of wholegrain brown rice (Oryza sativa L.)-opportunities for enhancing food quality and health attributes. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 59(20):3349-3370.
Zargar, M., Kavhiza, N.J., Bayat, M. and Pakina, E. 2021.Wild Mustard (Sinapis arvensis) Competition and Control in Rain-Fed Spring Wheat (Triticum aestivum L.). Agronomy. 11(11): 11(11): 2306:1-8.
| ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 109 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 193 |